Prawdziwy atak na forum
W Nowej Soli nie widać jakiś większych zniszczeń wojennych ( i powojennych ), dlatego jest co oglądać i focić. Dotarłeś do Odry i portu ?
Już po kilku zdjęciach widać, że wielu użytkowników to miasto zaskoczy. Małe miasteczka na Śląsku różnią się małych miasteczek na Lubelszczyźnie gabarytami zabudowy.
^^ zabudowa na całym Śląsku jest monumentalna i w podobnej skali, ale najciekawsze jest dla mnie to, że są tu stosunkowo niewielkie różnice między skalą zabudowy takich miast jak Katowice czy Wrocław, a takimi jak np. Nowa Sól, Dzierżoniów, Kłodzko, Ząbkowice Śląskie itd.
Tutaj Śląsk się kończy (okolice Zielonej Góry to jeszcze historycznie Śląsk mimo że województwo już lubuskie, ale za to kawał Małopolski jest w woj.śląskim), a zabudowa Nowej Soli przypomina inne śląskie miasta przemysłowe m.in. GOP-u i okolic Wałbrzycha.
Miernikiem wielkości i znaczenia miasta na Śląsku i nie tylko, może być budynek poczty. Im miasto większe i bogatsze, tym bardziej okazały gmach poczty.
Nowa Sól to było miasto głównie przemysłowe i w stosunku do innych miast na Dolnym Śląsku nie tak stare. Rolę rynku pełni odcinek głównej ulicy. Dużo było w Nowej Soli monumentalnych budynków przemysłowych które szybko znikają z miejskiego krajobrazu.
Świetne ujęcia :cheers:
Choć w Soli bywałem często, to nigdy nie zwracałem uwagi na detale kamienic. Czuć w nich tę śląskość, której w ZG chyba nie można doświadczyć na większą skalę.
Pozdrawiam
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!