SkyscraperCity Forum banner

[Lubuskie] Port Lotniczy Zielona Góra - Babimost

512305 Views 2691 Replies 209 Participants Last post by  eu01
W Babimoście ruszyły loty, zielonogórzanie wniebowzięci

Kamila Celińska 28-11-2005 , ostatnia aktualizacja 28-11-2005 19:55
GAZETA WYBORCZA

Po ponadrocznej przerwie w końcu ruszyły loty z Babimostu. Wczoraj był szampan, oficjalni goście i pierwsi pasażerowie

Pierwszy samolot z Warszawy przyleciał do portu wczoraj o godz. 13.42. Na pokład zabrał ośmiu przedstawicieli dyrekcji Polskich Portów Lotniczych LOT. - Gdzie wy nas przywieźliście - żartowali po wylądowaniu.

Potem jednak już zgodnym chórem wraz z wicemarszałkiem Edwardem Fedko wyliczali, dlaczego połączenie, które właśnie ruszało, jest lepsze od poprzedniego. - Po pierwsze nie będzie międzylądowania w Poznaniu. Po drugie dziennie mamy teraz dwa połączenia, a nie jedno. A ceny biletów, zwłaszcza tych rezerwowanych w internecie, są korzystne - padały argumenty.

Na szczęście na lotnisku pojawili się nie tylko oficjalni goście. Kiedy chwilę później samolot startował z powrotem do Warszawy, na pokładzie było już pierwszych pięciu pasażerów. Małgorzatę Isańską na samolot odprowadził mąż. To stała pasażerka połączenia. Na lotnisku jest już rozpoznawana. Tym razem do Warszawy wybiera się na kilka dni. - Czasem dzwoni do nas, że ma kilkuminutowe spóźnienie, ale na pewno będzie. Wtedy wstrzymujemy odlot i na nią czekamy - opowiada jeden z członków załogi. Pani Małgorzata nie bała się wsiąść na pokład, mimo że nigdy wcześniej nie leciała tak małym samolotem. - Cieszę się, że po tak długiej przerwie udało się znów uruchomić połączenie. Mam nadzieję, że lot będzie udany - mówi śmiało.

Dziś województwo miało kupić część lotniskową portu lotniczego. Niestety wbrew zapowiedziom umowy nie da się na razie podpisać. - Jak poinformowała nas Agencja Mienia Wojskowego, przyczyną wstrzymania transakcji jest prowadzona obecnie analiza zagospodarowania lotnisk powojskowych przez Komisję Infrastruktury Sejmu - tłumaczą urzędnicy. Zgodnie z planem marszałek ma zostać właścicielem pasa startowego, drogi kołowania i części hangarów. Zapewnia, że teren odkupuje od AMW z myślą o utworzeniu w przyszłym roku spółki samorządowej z udziałem PPL. Za ziemię zapłaci ok. 2,2 mln zł, czyli jedynie 5 proc. wartości. - Ta inwestycja ma wesprzeć szybszy rozwój lotniska i uruchomienie przewozów towarowych cargo - mówi. Kto wejdzie w jej skład? Na pewno samorząd województwa, zielonogórski magistrat i powiat, gmina i miasto Babimost oraz Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze. - Poważniejsze inwestycje będą już należały do jej zadań. Na przykład zamontowanie na lotnisku nowszego systemu nawigacyjnego ILS. To jeden z warunków stawianych nam przez tanich przewoźników - tłumaczy Piotr Tykwiński, dyrektor Departamentu Gospodarki w Urzędzie Marszałkowskim. Wkrótce marszałek ogłosi przetarg na stworzenie specjalistycznego biznesplanu.

Urzędnicy liczą, że od 2007 r. będą mieli szansę na dofinansowanie do lotniska regionalnego z funduszy europejskich. Jednak w tym roku i w następnym dofinansowanie połączeń zapłacą sami. W tym roku oficjalnie pod hasłem "pomoc finansowa z przeznaczeniem na promocję pasażerskiego połączenia lotniczego na trasie Zielona Góra-Warszawa-Zielona Góra" wydamy na to 180 tys. zł. W przyszłorocznym budżecie zielonogórski magistrat zabezpieczył 450 tys. zł. Marszałek z kolei chce wydać 1,15 mln zł.

Henryk Maciej Woźniak, wiceprzewodniczący sejmiku województwa z Gorzowa: To lotnisko jest dla Gorzowa przydatne w minimalnym stopniu. Korzystamy raczej z portu w Berlinie albo Poznaniu. Droga z Babimostu do Gorzowa nie jest najlepsza. Dojazd trwa dosyć długo. Trzeba też pamiętać, że uruchomienie lotniska to nie jest magiczne rozwiązanie problemów inwestycyjnych województwa. Cieszę się jednak, że w końcu połączenia ruszyły. Na pewno podniesie to rangę województwa - mówi Woźniak.

Na stałe na trasie do Warszawy będą kursować dwa samoloty. Trzeci rezerwowy zastąpi je w razie awarii. Jetstream 32 to samolot angielskiej produkcji o długości 15 m i rozpiętości skrzydeł 16 m. Bez tankowania może latać ok. 5 godz. Może osiągnąć wysokość nawet 8 tys. m, rozwijając przy tym maksymalną prędkość ponad 400 km na godz. Ma dwa silniki turbośmigłowe i najwyższą w swojej klasie kabinę o wysokości 1,8 m. Czeka na nas 19 skórzanych foteli oraz napoje i przekąski serwowane przez asystentkę pokładową.

Rozkład lotów

Start z Babimostu godz. 6.25 - lądowanie w Warszawie godz. 7.45 (pn.-sob.) (od 3 stycznia godz. 5.50 - 1.10)Start z Warszawy godz. 12.20 - lądowanie w Babimoście godz. 13.40 (pn.-sob., niedz.)Start z Babimostu godz. 14.05 - lądowanie w Warszawie godz. 15.25 (pn.-sob., niedz.)Start z Warszawy godz. 19.35 - lądowanie w Babimoście godz. 20.55 (pn.-sob., niedz.)
See less See more
1 - 20 of 2692 Posts
Babimost włączony do sieci

(C) Puls Biznesu
Babimost włączony do sieci
01 grudnia 2005
MIB

Urząd Lotnictwa Cywilnego wydał zezwolenie na wykonywanie regularnych przewozów pasażerskich z Portu Lotniczego Zielona Góra — Babimost. Na początku lat 90. płyta lotniska została gruntownie zmodernizowana i jest obecnie jedną z nowocześniejszych w kraju. Port wyposażony jest w nowoczesne urządzenia lotniskowe i oferuje obsługę handlingową regularnych lotów pasażerskich, towarowych, general aviation oraz czarterów. PLL LOT uruchomiły już regularne połączenia między Zieloną Górą i Warszawą. W niedalekiej przyszłości na terenie województwa lubuskiego powstanie również Intermodalne Centrum Tranzytowe.

Babimost jest wolny od limitów hałasu. W sąsiedztwie nie ma większych skupisk ludzkich. Dzięki temu port może być wykorzystywany w cyklu całodobowym.

Źródło:
Archiwum Puls Biznesu
wyd. 1983 str. 3
See less See more
9
moja druga już podróż z Portu Lotniczego Zielona Góra. Nie jest wielki ale jak to mówią: 'ciasny ale własny', a przede wszystkim tuż pod bokiem.
zdjęcia niestety tylko z komórki
z zewnątrz

hala główna

zbliżenie na stanowisko odprawy

widok z drugiej strony

i jeszcze inne ujęcie

wejście do hali odlotów

kontrola bezpieczeństwa

poczekalnia juz po kontroli - przed wejściem do bramki

i sam samolot, prawda że słodki:):):)
a tu już po powrocie w hali przylotów, odbiór bagażu
See less See more
Dokąd można lecieć z Zielonej Góry ??:)

Bardzo ciekawi mnie to miniaturowe lotnisko.
Dokąd można lecieć z Zielonej Góry ??:)

Bardzo ciekawi mnie to miniaturowe lotnisko.
tylko do Warszawy, ale tak patrząc na naszą krajową siatkę połączeń to szkoda że nie ma u nas innych połączeń, krajowe rejsy to właściwie tylko do warszawy są, myślę, że powoli można by już wprowadzać rejsy np. GD-WR, GD-KR, czy KT-GD, KR-PO, KR-SZ
fajne male lotniisko, zamierzaja uruchomic jeszcze jakies polaczenia?
fajne male lotniisko, zamierzaja uruchomic jeszcze jakies polaczenia?
jeśli pytasz o LOT to na pewno nie, bo LOT uznaje tylko połączenia do i z Warszawy. jedynie tanie linie mogłyby cokolwiek tu ruszyć, ale o tym nic nie słychać na razie.
Jak wyglądało zapełnienie samolotu podczas podróży?
tylko do Warszawy, ale tak patrząc na naszą krajową siatkę połączeń to szkoda że nie ma u nas innych połączeń, krajowe rejsy to właściwie tylko do warszawy są, myślę, że powoli można by już wprowadzać rejsy np. GD-WR, GD-KR, czy KT-GD, KR-PO, KR-SZ
Ja na to liczę bardzo ale w wykonaniu chipsów.
LOT ma polskich podróżnych w dupie i każe latać wszędzie przez Wawę.
Jak wyglądało zapełnienie samolotu podczas podróży?
w tamta str. (1.sie.'07) do WAWy byl pelen - 20os
powrót do ZG (24.sie.'07) bylo jakies 15os.

jak wygląda to na czas pozawakacyjny? - nie mam pojęcia.
szkoda ze tak malo hmmm... moze mozna by to jakos naprawic ale jak?
szkoda ze tak malo hmmm... moze mozna by to jakos naprawic ale jak?
Przecież ten samolot ma 19 miejsc, to jak ma nim lecieć więcej osób? :nuts:
jeśli często będzie zapełniony w 100% to może skierują na tę trasę większe jednostki
Przecież ten samolot ma 19 miejsc, to jak ma nim lecieć więcej osób? :nuts:
chodzi mi o ilosc lotow z zielonej gory przeciez takie samoloty jakie ma Jet air moga spokojnie doleciec do pobliskiego berlina i juz by bylo o lot wiecej a co do zapelnienia na trasie do warszawy to mam nadzieje ze wstawaia atr'y
Myślę, że LOT trochę przesadza z ceną za przelot. Normalna w jedną str. wynosi koło 170 wzwyż. Większość zwykłych ludzików z moich obserwacji leciała dalej niż do Wawy, tak jak ja, więc opłacało się kupić bilety na rejs ZG-WA-ZG bo wtedy cena przystępna - nawet lepsza niż pociągiem:D
Lotnisko w Babimoście dzieli posłów

Krzysztof Kołodziejczyk2007-09-01, ostatnia aktualizacja 2007-08-31 19:02

Niepewne losy portu lotniczego Zielona Góra. Posłanka Bożenna Bukiewicz (PO) twierdzi, że rządowy projekt ustawy, który pozwoli przejmować wojskowe lotniska, zawiera zapisy, które wykluczają nasz Babimost. Poseł Jerzy Materna (PiS) zaprzecza i twierdzi, że Bukiewicz celowo blokuje przyjęcie ustawy

Chodzi o tzw. ustawę komunalizacyjną, która pozwoli samorządom przejmować byłe lotniska wojskowe. Ustawa od dawna była oczkiem w głowie większości lubuskich polityków. To od niej miało się rozpocząć budowanie potęgi Babimostu jako lotniska cywilnego i cargo.

W Sejmie są dwa projekty ustawy. Pierwszy, złożony jeszcze w lutym przez Platformę Obywatelską, i drugi, rządowy, złożony w czerwcu. Ojcem chrzestnym projektu jest właśnie Jerzy Materna z PiS, który od roku chodził po ministerialnych korytarzach i lobbował za ustawą.

Teraz losy projektu skomplikowały niepewne losy obecnego parlamentu. Jeśli 7 września dojdzie do samorozwiązania parlamentu, nie wiadomo, czy posłowie zdążą z ustawą. To by znaczyło, że komunalizacja lotniska w Babimoście może się odwlec nawet o kilka miesięcy. W zeszłym tygodniu, na pierwszym powakacyjnym posiedzeniu Sejmu, prace nad ustawą miały ruszyć z kopyta.

Tak się nie stało. Według Materny z winy Platformy Obywatelskiej. Projekt utknął już na pierwszym czytaniu w komisjach skarbu i obrony narodowej. - Zamiast wziąć się ostro do roboty, przewodniczący komisji skarbu powołał specjalną podkomisję, w której ma być czytany projekt. Mało tego - przewodnicząca podkomisji, którą została posłanka Bożenna Bukiewicz, zamiast od razu zarządzić czytania, zwołała posiedzenie podkomisji dopiero na 5 września - mówi Materna. - Myślałem, że ustawa zostanie uchwalona szybko i nie będzie powodowała żadnych politycznych spięć. Zaczynam wątpić, czy to wszystko można zrobić przed rozwiązaniem Sejmu - dodaje rozżalony poseł.

Posłanka Platformy nie ukrywa oburzenia zarzutami Materny. Twierdzi, że w projekcie znalazła zapisy, które mogą oznaczać, że komunalizacja nie obejmie Babimostu. Chodzi o przepis, który mówi, że ustawy nie będzie się stosowało do lotnisk wojskowych udostępnionych wcześniej na potrzeby lotnictwa cywilnego Według niej oznacza to, że Babimost się nie załapie.

Posłanka zwróciła się w tej sprawie do sejmowych prawników. Wczoraj przedstawiła dziennikarzom opinię Biura Analiz Sejmowych. - Jasno wynika z niej, że jeśli ten zapis zostanie, nie będzie Babimostu. - mówi Bukiewicz. Posłanka zauważa, że projekt rządowy przewiduje również, że wykaz lotnisk do komunalizacji ma być przedstawiony dopiero w rozporządzeniu - Lista powinna być w ustawie - mówi Bukiewicz, która zapowiada, że złoży w tych sprawach poprawki. Z Bukiewicz zgadza się poseł PSL Józef Zych - Dla mnie, a jestem prawnikiem, ten zapis jest jednoznaczny. Jeśli ustawa przejdzie w takim kształcie, oznacza to, że Babimost nie będzie komunalizowany - mówi poseł.

Materna jest innego zdania - W tym przepisie jest mowa o lotniskach wojskowych, czyli takich, które cały czas są używane przez wojsko. Babimost jest lotniskiem powojskowym - mówi.

To samo usłyszeliśmy w Ministerstwie Transportu. - Ten przepis nie wyklucza Babimostu. Projekt przeszedł mordercze konsultacje międzyresortowe. Był w ministerstwach: Skarbu, Transportu, MON i Prokuratorii Generalnej. To kompromis najlepszy z możliwych. - mówi wiceminister Eugeniusz Wróbel. Według informacji "Gazety" w Ministerstwie Obrony przygotowywana jest już nawet lista lotnisk, które wojsko typuje do komunalizacji. Jest na niej Babimost.

Zdaniem Materny w całej sprawie chodzi o celowe spowolnienie prac nad ustawą przez Bukiewicz. - Już przed tygodniem mogła zwołać podkomisję i rozwiać wszelkie wątpliwości co do ustawy. Byli wtedy wszyscy, którzy uczestniczyli w jej tworzeniu - mówi poseł. Według niego Bukiewicz jest pod wpływem lobbingu posłów Platformy z Dolnego Śląska. - Projekt rządowy wyklucza z komunalizacji m.in. lotnisko we Wrocławiu. Tymczasem za tym lotniskiem "chodzą" posłanka Aldona Młyńczak [prowadziła projekt ustawy komunalizacyjnej, który złożyła Platforma - przyp. red.], Bogdan Zdrojewski [szef klubu parlamentarnego PO i przewodniczący komisji skarbu - przyp. red.] . Chcą doprowadzić do takich zmian, żeby lotnisko we Wrocławiu też podlegało tej ustawie - mówi Materna. Według niego, jeśli do tego dojdzie, takiej ustawy nie podpisze prezydent. - Wojsko nie pozbędzie się lotnisk, z których korzysta. Powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy walczymy o Babimost czy Wrocław - mówi poseł Materna. Również według wiceministra Wróbla na takie zmiany nie zgodzi się minister obrony narodowej.

Bożenna Bukiewicz: - Materna robi sobie kampanię wyborczą. Rozmawiałam z posłanką Młyńczak o tej ustawie, ale nie ma żadnego lobbingu. Ona zdaje sobie sprawę, że komunalizacja Wrocławia nie ma szans - mówi Bukiewicz - Mi cały czas chodzi o Babimost, ale ponieważ podchodzę do tej sprawy z pełną odpowiedzialnością, nie mogę pozwolić, żeby przez jeden przepis Babimost stracił swoją szansę. Najważniejsze, żeby Babimost znalazł się na liście lotnisk przeznaczonych do komunalizacji, a wykaz zostanie dołączony do ustawy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Zielona Góra

Lotnisko w Babimoście wraz z okalającymi terenami zajmuje 385 ha
Fot. Marcin Olejniczak / AG
http://miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,4450593.html
Byłem w IEG tylko raz, na przełomi lipca i sierpnia. O ile pamiętam w ten wtorek na pokładzie z warszawy było 12 osób w tym uczący się pilot, który słuchał rozmów w kokpicie i zajmował cały pierwszy rząd.

Teraz jak jeszcze raz objerzałem terminal na powyższych zdjęciach, mam nieodparte wrażenie, że bardzo przypomina on międzynarodowy terminal na lotnisku w Kaliningradzie, ta sama skala, standard, materiały, kolory. Tylko ściana od strony płyty lotniska jest inna.
moja druga już podróż z Portu Lotniczego Zielona Góra. Nie jest wielki ale jak to mówią: 'ciasny ale własny', a przede wszystkim tuż pod bokiem.
zdjęcia niestety tylko z komórki
z zewnątrz

co to ma byc za hangar ??!! :D
See less See more
mi sie podoba maly ale jednak wystarczajacy
G
4
http://www.lotnisko.zielonagora.pl/
Na tej stronie jest troche zdjec. Ogolnie strona brzydka itd.. Kiedys sie nawet smiali w lokalnej prasie ze niepoprawne dane byly...

Takze na wiki jest troche informacji i w sumie jest tam napisane wsio co potrzebne http://pl.wikipedia.org/wiki/Port_lotniczy_Zielona_Góra-Babimost

Zdjecia z pierwszej strony.

I z wiki:

I prosze sie nie smiac z babimojskiego lotniska, bo w zeszlym roku osiagnelo najwieksza dynamike wzrostu obslugi pasazerow.
See less See more
1 - 20 of 2692 Posts