Allen welkom!
. Dat het een "effect" mag hebben.
Oui, lentement...Sinon je pense que l'on va lentement vers la bonne direction
Binnenkort, met 9 maanden proef welliswaar ook een LEZ in Brussel
vrt.be
Hoe wordt de lage-emissiezone in Brussel ingevoerd?
Vanaf 1 januari 2018 zullen de meest vervuilende dieselwagens (euro 0 en euro 1) en later ook oude benzinewagens, het gewest niet meer binnen mogen, maar de eerste 9 maanden zullen er geen boetes worden uitgeschreven. De komende jaren zullen de normen telkens op 1 januari strenger worden.
Gunter Joosen 10 min
De belangrijkste reden waarom de Brusselse regering zo'n lage-emissiezone wil invoeren is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Brussel haalt op dit moment de Europese normen voor luchtkwaliteit niet. Het is ondertussen ook duidelijk dat het autoverkeer in de stad en vooral vervuilende dieselwagens, de oorzaak zijn van de ongezonde lucht.
Stap voor stap
De lage-emissiezone wordt geleidelijk ingevoerd. Eerst worden de meest vervuilende oude dieselwagens gebannen. Op 1 januari 2019 mogen ook oude benzinewagens en dieselwagens vanaf euronorm 2 niet meer binnen. Zo wordt de lage emissiezone stapsgewijs strenger.
![]()
Het gaat om de luchtkwaliteit voor de kinderen in deze stad.
Pascal Smet (SP.A)
Het wordt meteen de grootste lage emissiezone van het land en spreidt zich uit over het hele gewest. De ring rond Brussel en ook enkele toegangswegen naar transitparkings blijven buiten de lage emissiezone. Het gaat om de parkings Ceria-Coovi, Stalle en Kraainem. De pendelaar kan dus altijd tot aan de transitparkings rijden en daar overstappen op het openbaar vervoer.
De bedoeling is om de mensen eerst goed te informeren. Op de website lez.brussels kan de automobilist alle informatie terugvinden. Vanaf 2 oktober start een grote informatiecampagne onder de naam "Je verplaatsen in Brussel kan op 1001 manieren, behalve met een te vervuilende wagen."
De controle van de zone zal gebeuren via ANPR-camera's. Deze intelligente camera's kunnen de nummerplaat van voorbijrijdende wagens registreren en dan wordt via de database van de Dienst Inschrijven van Voertuigen (DIV) gecheckt of het voertuig in de zone is toegelaten.
De eerste 9 maanden zullen er nog geen boetes worden uitgereikt. Daarna zal een inbreuk 350 euro kosten. Je kan ook 8 dagen per jaar een toelating voor een vervuilende wagen kopen aan 35 euro per dag.
Extra maatregelen
De Brusselse regering heeft ook een aantal begeleidende maatregelen genomen. Zo zet ze ondermeer in op auto-delen, betere infrastructuur voor fietsers en investeert ze in elektrische bussen.
Je hebt uiteraard een punt dat die 9 maanden een spijtige zaak zijn. Maar goed, laten we die beschouwen als een soort informatieronde (die ongewenst was door de regering maar deels uit overmacht is doorgevoerd omdat men nog niet helemaal klaar was met het systeem, onder door de crisis tussen Cdh en PS naar het schijnt).Thanks ook voor deze post Meurisse, wel weer heel bedenkelijk, dat men een norm invoert om vervolgens 9 maanden geen boetes uit te schrijven. Die 9 maanden verandert er dus niets aan de ongezonde situatie, vanaf 1 januari 2018. Overigens kunnen we wel minder slechte diesel auto's laten rijden, maar als eenvoudigweg meer auto's en diesels van die minder slechte kwaliteit gaan rijden in de stad, kun je per saldo nog meer luchtverontreiniging krijgen. Dan zijn de maatregelen dus letterlijk een 'dode mus'. En wie in steden in onder meer Azie is geweest, en ziet dat bijna elke weg een file is, die weet dat je met dit beleid er niet komt![]()
Edito: gezonde lucht
![]()
Het verbod geldt eerst voor de heel oude diesels, maar jaar na jaar wordt het strenger en worden ook benzinewagens geviseerd. (© BRUZZ - LEZ.brussels)
Als alles verloopt volgens plan, zal Vervoort II de geschiedenis ingaan als de eerste regering die met zekere daadkracht de strijd aanbindt met de luchtvervuiling in deze stad.
De regering keurde donderdag de wet goed die een Lage Emissiezone invoert vanaf 2018. Vervuilende auto’s komen er niet meer in, op straffe van boete. Het gaat over best een groot gebied: 161 vierkante kilometer.
Het verbod geldt eerst voor de heel oude diesels, maar jaar na jaar wordt het strenger en worden ook benzinewagens geviseerd. Wie een auto heeft en in Brussel rondrijdt, kan zich maar beter informeren, kwestie van goed voorbereid de aanschaf van een nieuwe wagen te kunnen overwegen.
Is het glas halfleeg of is het halfvol? Het is een vraag die van toepassing is op tal van politieke dossiers. Dat geldt hier evenzeer. Tegenstanders vinden het too little too late. Te laat? Daar is iets van aan. België ligt al heel lang onder vuur voor het niet-respecteren van de Europese normen voor luchtkwaliteit. Brussel kon eigenlijk niet anders dan ingrijpen.
Wie in Brussel woont, merkt het ook haast dagelijks, zeker na een bezoekje aan het platteland of een autoluwe stad. Ademen is hier niet fijn. Er is te veel gemotoriseerd verkeer, en, los van de mogelijke gezondheidsrisico’s, is de luchtverontreiniging een zeer onaangenaam bijverschijnsel van het wonen in de stad.
En is het verbod te soft? Uiteindelijk zullen met deze maatregel in 2025 nog steeds diesels kunnen rondrijden in de stad. Een radicale dieselban is het dus niet geworden. Brussel bewandelt het pad van de geleidelijkheid.
Is dat een slechte zaak? Zeker niet. Radicale maatregelen zijn meestal gedoemd om in de prullenmand te eindigen. Het gaat erom het gedrag te veranderen. En dan werken de wortel en de stok het best.
Zodra de stap is gezet, is er nog moeilijk een weg terug. Het zal nu van de regering de nodige koelbloedigheid vergen en discipline om de maatregel ook effectief uit te voeren. De tijd is kort. De regering is eensgezind, maar er zijn nog een aantal kapen te nemen: zo moet het parlement de wet nog goedkeuren en moet de Privacycommissie nog groen licht geven.
Als het lukt, dan kan deze regering in 2019 met een mooi punt uit het regeerakkoord naar de kiezer. Dat was alweer even geleden.
Van waar heb je die reacties gehaald? Een aantal zijn interessant, maar het is me niet duidelijk hoe je ze opgepikt hebt.Ik ben nog reacties aan het inventariseren over dit programma, kom er uitgebreid op terug!
Les voitures de société coûtent 2 milliards par an à l’Etat
Difficile d’y voir clair sur le nombre de voitures de sociétés qui roulent sur les routes belges. « Personne ne sait combien il y en a, ni quelles sont ces voitures, ni à quoi servent les kilomètres qu’elles parcourent. C’est tout à fait singulier », note Xavier May, chercheur à l’ULB.
Une étude réalisée pour le centre Brussels Studies, et dont les résultats sont dévoilés dans Le Soir, permet malgré ce déficit statistique de chiffrer l’impact budgétaire de cette politique fiscale si particulière.
Tous les ans, le manque à gagner pour l’Etat est de deux milliards d’euros. A titre de comparaison, le budget global pour terminer le RER se situe entre 3 et 4 milliards d’euros, et il manque actuellement un milliard pour le boucler.
Selon les estimations, l’avantage fiscal pour chaque voiture de taille raisonnable coûte en moyenne 3.500 euros au budget de l’Etat.
Les dirigeants d’entreprise et les salariés ne déclarant pas leurs voitures de la même manière, le chercheur de l’ULB envisage une « hypothèse prudente, qui serait de considérer qu’il existe environ 625.000 voitures de société en Belgique fin 2015 : 425.000 pour les salariés et 200.000 pour les gérants d’entreprise ».
L’étude de l’ULB s’étonne d’ailleurs que ces derniers ne soient pas soumis, comme les employés du privé, à la même cotisation CO2.
Xavier May note par ailleurs une progression « extrêmement rapide » du nombre de voitures de sociétés.