SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 229 Posts

·
Registered
Joined
·
164 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Evo malo i o ovom prelijepo gradu u TK da se piše na zasebnoj temi. Mislim da to Lukavac zaslužuje i ima materijala spram svojih projekata i veličine samog grada !Pa nastavite..... :runaway:
 

·
Registered
Joined
·
164 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Ja neznam kave planira Tibra graditi SPO objekte u TK (Tuzla i Lukavac), koje veličine - gabarita, oblika i na kojim lokacijama? Dali su kupili zemljište i napravili projekte ili je to sve u početnoj fazi razrađivanja i planiranja ?!
Ja se nadam da ce biti dobre zgrade u TK i prihvatljive u svakom pogledu (bolje od ovih u Sarajevu) !!

Ima prijedlog lokacija (ako veće niste odabrali i kupili zemljište na kojoj će te lokaciji graditi), pa da krenemo:

Nisam baš neki izvrsni poznavatelj prilika u ova dva grada po pitanja lokacija gdje bi se moglo nešto izgraditi (zato se izvinjavam ako budem pravio neke greške i sl.), neka me Tuzlaci i Lukavčani isprave, ali pomogao sam se malo google earth-om, pa sam označio moguće lokacije gradnje u ova dva grada...
Mogu reći ovako na prvu vrlo tesko je naći adekvatnu lokaciju (barem prema google earth-u) u ova dva grada gdje bi se mogli praviti neki veći stanbeno poslovni konpleksi. Mada nevjerujem da će Tibra graditi veće koplekse po Tuzli i Lukavcu iz razloga sto je to njima novo tržište i neznaju kako će biti prihvaćeni od javnosti i kako će im ići prodaja. Vjerovatno će to biti za početak po 2-3 SPO u obadva grada (nebi bilo loše da dobijemo konkretnije informacije od same Tibre - Pacific).

Lokacije za gradnju SPO' Tibra - Tuzlanski kanton:

TUZLA:


Lokacija br. 1 na mapi je u Tuzli - Stupine kod prinčeve džamije (moglo bi se na ovoj lokaciji izgraditi najmanje 3 - 4 SPO sa spratnošću od 14 - 16 spratova + podzemne karaže.

Lokacija br. 2 na mapi je označena lokacija izmedju naselja Stupine, Sjenjak i Slavinovići iza "Hametove pijace". Velika lokacija i odlična za gradnju mega velikog konpleksa SPO sa spratnošću od 16 - 20 spratova + podzemne karaže.

Lokacija br. 3 na mapi je označena lokacija naselja Sjenjak. Odličan prostor za gradnju nekoliko SPO sa spratnošću od 16 - 20 spratova + podzemne karaže.Lokacija br. 4 na drugoj mapi prikazuje ogormno neiskorišteno područje, idealno za gradnju (doduše manje atraktivno za SPO od predhodne dvije lokacije, ali veće lokacije za stanbeno poslovne komplekse većih gabarita nema). Lokacija označena na mapi se nalazi u naselju Bukinje povezana je juznom i sjevernom magistralom koje vode za 5 - 10 minuta do centra grada (automobilom, taxijem ili gradiskim prevozom). Na ovoj loakciji se moze izgraditi jedno veliko naselje, čak veće od Stupina (naravno manje atraktivno od Stupina zbog same loakcije). Na ovoj lokaciji se po slobodnoj procjeni može izgraditi jako puno SPO sa pratećim sadržajima (škole, ugostiteljki objekti, ambulanta, vrtići i igraonice za djecu, parkovi i sl.). Na lokaciji bi se moglo izgraditi SPO sa spratnošću od 20-ak spratova + podzemne garaže.

.......

LUKAVAC:
Da krenemo sada sa Lukavcom, inače najrazvijeni i najbrže rastući grad/sredina u BiH odmah poslije Sarajeva, zahvaljujući svojoj industriji (Koksara, fabrika Sode, Cementara, Rudnici itd...) i velikom broju građana koji su otišli putem bliskog istoka (Irak, Afganistan itd), u ovu sredinu je ubrizgan velika količina novca...
Ovo je jako atraktivno tržiste za gradnju SPO bolje lak i od Tuzle, to najbolje znaju kompanije koje se bave ovom djelatošću a i sami građani ovog područja. Zbog toga se vjerovatno i Tibra - Pacific odlučila proširiti i na ovo obećajajuće tržište.Lokacija br. 1 na mapi je u Lukavcu - ul. JNA, u neposrednoj blizini Doma Kulture, TC Omega i podvožnjaka (kod zgrada "Iračanka" 1 i 2).
Na ovoj loakciji se može izgraditi najmanje dva SPO, sa spratnošći od 14 - 16 spratova + podzemne garaže. Lokacija je u samom centru grada i jedna je od najatraktivniji za tu vrstu gradnje!Lokacija br. 2 na drugoj mapi je označena lokacija ul. Maca Marija, kod "nedeljne pijace" u Lukavcu, neposrednoj blizini JKP Rad, željezničke stanice u Lukavcu i Fabrike Sode Lukavac. Lokacija je u blizini samog centra grada (5 minuta pješke) i neiskorišteno čeka investitore da izgrade neki objekat poput SPO. Na ovoj loakciji se može izgraditi jedan lijep i veliki konpleks SPO sa pratećom infrastrukturom, sa spratnošći također od 14 - 16 spratova + podzemne garaže.Lokacija br. 3 na trećoj mapi je označena industrijsko poslovna zona, za koju će se uskoro moći reći da je i nova stanbena zona, i nije bez razloga ovaj lokalitet prozvan Novi Lukavac. Jer se faktički Lukavac u vecoj mjeri nema gdje širiti nego prema jugu, prema Tuzli, ovim obradivim poljima. Na ovoj lokaciji se moze izgraditi (prema veličini parcele) jedan gradić veličine današnjeg grada Lukavca ili naselja Stupine sa Slavinovićima u Tuzli ili Alipašino polje u Sarajevu itd... Izvrsna lokacija (nepregledna ravnica). Što je najvaznije povezana je sa centrom grada (10- 20 minuta pješke), do centra Tuzle je udaljena 15 minuta (automobilom, taxijem ili gradiskim prevozom), povezana je sa magistralnim putem Tuzla - Doboj (u čijoj se blizini i nalazi).
Na loakciji se moze izgraditi mega veliki konpleks SPO sa pratećom infrastrukturom (škole, ugostiteljki objekti, ambulanta, vrtići i igraonice za djecu, parkovi i sl.). Na lokaciji bi se moglo izgraditi SPO sa spratnošću od 16 - 20-ak spratova + podzemne garaže.Lokacija br. 4 na četvrtoj mapi, prikazuje nam (označeno područje), jednu atraktivnu loakciju u blizini centra grada Lukavac), nalazi se iza SPO Dženex i UO Aqua, u neposrednoj blizini gradske džabije u Lukavcu i novih SPO AAM i Lucijana. Lokacija je jedna od najatraktivniji trenutno u gradu po pitanja gradnje SPO. Na pomenutoj lokaciji bi se moglo izgraditi najmanje oko 8 SPO (dosta veliki konpleks), sa spratnošću 14 - 16 spratova + podzemne garaže....


Toje od prilike bilo to što se tiče lokaliteta na području gradova Tuzla i Lukavac za buduću gradnju SPO' Tibra - Tuzlanski kanton. Biće bi iznimno drago ako bude koja od predlozenih lokacija uzeta za gradnju Tibrinih SPO u ovom gradovima !

Ako ima ko sta jos da doda ili da oduzme.... :)

:tiasd:
 

·
Registered
Joined
·
422 Posts
Sve je to lijepo, odlični prijedlozi mogućih lokacija za gradnju, ali naglašavam da Tibra - Pacific još nije kupila lokaciju / e za gradnju SPO ni u Lukavcu ni u Tuzli. U razmatranju je više lokacija, neke su u privatnom vlasnštvu a neke u državnom (općinskom). Neke od tih lokacija su i navedene na gore ucrtanim mapama, nebih govorio o kojim lokacijama je riječ dok se iste ne kupe.
A što se tiče objekata koji bi se gradili u Lukavcu odnosno u Tuzli, u pitanju su uobičajni SPO, za Lukavac je planirana izgradnja dva SPO, identičan projekat kao što je Tibra izgradila u Buća Potoku - Sarajevo, a što se tiče Tuzle u planu je izgradnja SPO, isti kao što je izgrađen na Stupu - Tibra 2 - Faza A i to dva takva SPO za Tuzlu (2 X 4 zgrade). Naravno, sve opet ovisi o zahtjevima lokalnih vlasti i prostornih planova u ovim gradovima, i naravno tipa i veličine parcele na kojoj bi se gradili (mora će se prilagoditi okolini).
Uskoro se otvara prodajna jedinica Tibre - Pacific u Tuzli na lokaciji Slatine (privremenog tipa dok se ne napravi SPO u Tuzli i Lukavcu onda će se preseliti na te lokaciju za trajno), pa će se iz te P.J. moći dobiti neke detaljnjije informacije o svim projektima na području TK.

USKORO VIŠE INFORMACIJA O OVOME ......:grouphug:
 

·
◢ ◤
DH
Joined
·
7,284 Posts
Novo postrojenje za preradu vode u Lukavcu

Ukupna investicija vodosnabdijevanja Lukavca vodom 10 miliona KM

U Općini Lukavc pravit će se novo postrojenje za preradu vode. Istraživanja se već rade na površinskim kopovima Lukavačka rijeka i pored rijeke Spreče. Kako navode nadležni u ovoj općini planiraju podići kredit kod Razvojne banke od četiri miliona maraka i riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja na području Lukavca.

“Finansijsku pomoć pružila je Vlada Češke, tako da je za očekivati da stanovnici Lukavca u narednu godinu i po dobiju vodu za piće”, ističe Suljo Suljević, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac. Insistirat će i na vraćanju 50 sekundnih litara vode sa izvorišta Toplice, koje pripada Lukavcu, a danas je koriste Tuzla i Živinice, kaže Suljević. Ukupna investicija vodosnabdijevanja Lukavca vodom je deset miliona maraka.
tip.ba
 

·
Registered
Joined
·
422 Posts
Počeli radovi na izgradnji nove benzinske pumpe u Lukavcu, porušeno nekoliko stabala (FOTO)
U Lukavcu su u subotu, 02.06.2012. počeli radovi na izgradnji nove benzinske pumpe, a investitor radova je HIFA d.o.o. Tešanj.Podsjećamo, na 30. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac održanoj u martu 2011. godine, vijećnici su između ostalog razmatrali i pozitivno se očitovali na zahtjev za davanje saglanosti na 4 mikrolokacije na kojima se planira gradnja poslovnih objekata u Lukavcu. Riječ je o gradnji benziske stanice, auto-salona, servisa i trgovine autodijelovima, te izgradnje modernog obdaništa s pratećim objektima.
“U razvojnom smislu, grad Lukavac će dobiti jako puno dok će u isto vrijeme veliki broj građana naše općine dobiti priliku za zaposlenje”, rekao je tada načelnik općine Lukavac Dževad Mujkić.
Svakako da će se izgradnjom novih poslovnih objekata stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, međutim prve reakcije građana na rušenje stabala, starih oko 100 godina u tzv. “zelenom pojasu” Lukavca, uglavnom su negativne.
“Jutros je na placu pored TC Omega izvršena sječa stabala i vrši se užurbano uklanjanje. Priroda gubi bitku. Benzinska pumpa pobjeđuje”, navodi u svojoj poruci čitatelj našeg portala, koji nam je poslao i fotografije sa lica mjesta.

Vjerujemo da se i bez sječe stabala moglo pronaći dobro idejno rješenje za izgradnju spomenute benzinske pumpe, a zadaća općinskih vlasti u narednom periodu bi trebala biti zaštita “zelenog pojasa”, koji u biti predstavlja svojevrsnu granicu između industrijske i gradske zone Lukavca.
(lukavac-x.ba)

___________________________

Ako ima ko slučajno kakvih novih fotografija (bilo bi poželjno da se napravi jedna fotoreportaža svih gradislišta na području grada/opštine Lukavac) sa ovog i drugih gradilišta u Lukavcu, neka postavlja ! :)
 

·
Unsko-Sanski
Joined
·
4,029 Posts
O čijoj pumpi je riječ?
 

·
Registered
Joined
·
422 Posts
Počela gradnja kompleksa AAM u Lukavcu, ul. Titova bb, u neposrednoj blizini SPO AAM 1 !Počelo je obiljezavanje mjesta gdje će se roviti temelji za budući SPO AAM ! Ako je ko u prilici da fotografise lokaciju gradilišta, nebi bilo lose da te iste fotografije podjeli sa nama... ;)
 

·
Registered
Joined
·
422 Posts
Uskoro i nove garaže kod pruge u ul. Titova bb - Lukavac !

Garaže kod pruge

Osnovne karakteristike objekta
Preko puta objekta AAM-1 projektovan je dvoetažni niz garaža koji zadovoljava sve zadane projektantske i urbanističke propise i uslove. U prizemlju i na spratu objekta projektovane su garaže jednakih površina.


Arhitektonski koncept i oblikovanje građevine
Objekat je projektovan kao objekat u nizu, spratnosti prizemlje i jedan sprat.
Dimenzija objekta je 12,10 m x 177,00 m. Ukupna visina objekta od tla do vrha krovne atike iznosi 5,20 m.
Udaljenost objekta od željezničke pruge, na najbližem dijelu, iznosi 9,40 m od najbliže šine, što zadovoljava odredbe iz Zakona o sigurnosti željezničkog prometa Federacije Bosne i Hercegovine. Pristup objektu planiran je sa novoprojektovane Titove ulice.
Titova ulica je u nagibu, tako da kompletan objekat prati njene visinske kote, te njenu formu.
Prizemlje objekta tj. konstrukcija stubova u prizemlju je od ivice puta udaljena 5,90m.
Pristup prizemlju objekta omogućen je sa pet priključaka na svakih cca 32,00 m. Ulica koja povezuje sve prizemne garaže, upravo na tim priključcima ( tri srednja priključka) ima manje rampe, sve u svrhu prilagođavanja objekta Titovoj ulici.
U prizemlju objekta projektovano je 46 garaža. Garaže su dim. 3,00 m x 6,00 m.
Pristup garažama na spratu planiran je kružnim jednosmjernim rampama na početku i kraju objekta. Jedna rampa je uzlazna a druga silazna, širine 3,75 m i nagiba 8,6 %.
Ulica na spratu je širine 5,70 m i također kao i ulica u prizemlju na svakih cca 32,00 m ima manje rampe.
Na spratu objekta projektovano je 46 garaža. Garaže su dim. 3,00 m x 6,00 m.
Pješačka veza prizemlja i sprata planirana je stepeništem koje je projektovano na tri mjesta također na svakih cca 32,00 m.
Da bi se razbila horizontalnost objekta tj niz od 177,00 m, svi ulazi su arhitektonski naglašeni parom visokih zidova-stubova, crvene boje, koji doprinose ukupnoj ravnoteži arhitektonskog koncepta objekta.
Prostor između trotuara Titove ulice i ulice uz garaže planiran je kao zeleni pojas, kombinacija trave i niskog rastinja.


Tehničke karakteristike objekta i prednosti naše gradnje
Objekat je projektovan kao mješovita monolitna i zidana armiranobetonska konstrukcija temelja, zidova, stubova, greda i ploča koji su ujedno dijelovi glavnog nosivog sistema.
Osnovni raster je 6,40 m x 5,20 m i 6,20 m.
Glavna konstrukcija prizemlja je od AB stubova rastera 6,40 m i AB plaštova.
Dilatacija objekta je na svakih cca 38,00 m.
Stubovi i plaštovi prizemlja uvezani su AB gredama i AB međuspratnom konstrukcijom i zajedno čine statički sigurnu i monolitnu konstrukciju.
Garaže na spratu su rađene u klasičnom monolitnom sistemu, zidanje i AB horizontalni i vertikalni serklaži natkriveni sa AB pločom u padu.
Planirana je i atika krova koja sa ulične fasade ima valovitu formu što daje bolju arhitektonsku formu.
Rampe, uzlazne i silazne su rađene kao AB monolitna konstrukcija.
Na poziciji etažne ulice i poziciji rampi projektovani su grijači sa senzorima koji reaguju na pojavu leda.
Stepenište za pješačku komunikaciju ja raspoređeno na tri pozicije i ono je AB, jednokrako.
Unutrašnji zidovi se obrađuju produžnim malterom i biće ofarbani bijelom bojom.
Ugrađena garažna vrata će biti od renomiranog proizvođača Hörmann.
Planiran je prozor 60X40 sa metalnim okovom sa vanjske strane.
Pod će biti kao gletovani Beton sa slivnikom.
Instalacije
Projektom je predviđena izrada elektro instalacija te gromobranske instalacije, koje će biti obrađene posebnim prilozima u izvedbenom projektu a u skladu sa važećim uslovima i standardima za projektovanje istih.
Rasvjeta u objektu je umjetna pomoću električnih rasvjetnih tijela, u svakoj garaži projektovati jedno rasvjetno tijelo i jednu utičnicu a sve prema projektu elektoinstalacija.


Zaštita od požara
Osiguranje objekta protiv požara izvedeno je primjenom nosivih konstrukcija otpornim na požar, izgradnjom vatrootpornih pregrada – zidova, te su korišteni materijali koji su nezapaljivi ili teškozapaljivi.
Dodatnu zaštitu objekta predstavlja projektovana hidrantska vanjska i unutrašnja mreža.
Mogućnost pristupa vatrogasnih vozila je omogućena oko cijelog objekta sa asfaltiranih površina.


Uslovi poslovanja
Kupoprodajna cijena garaže na prizemlju iznosi 20.000,00 KM sa PDV-om, a cijena garaže na spratu iznosi 18.000,00 KM sa PDV-om.
Plaćanje garaže se vrši najkasnije pet dana poslije potpisa Predugovora.


VIDEO prilog (YouTube.com):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=leT7fg9ughs
(aam.ba)
 

·
Registered
Joined
·
1,334 Posts
Trebali bi je rekonstrujisati, da bude kao EP pumpa u Tuzli prije skretanja na juznu magistralu kod Siporexa - Bukinje !:banana:
jednu uredili a imaju jos dvije koje su gore nego ona u lukavcu. rekonstrucija jedne (kod ekonomske skole) je vec trebala pocet ali nije:( dok u Zenici i Sarajevu imas vise rekonstruisanih EP pumpi
 

·
Registered
Joined
·
422 Posts
jednu uredili a imaju jos dvije koje su gore nego ona u lukavcu. rekonstrucija jedne (kod ekonomske skole) je vec trebala pocet ali nije:( dok u Zenici i Sarajevu imas vise rekonstruisanih EP pumpi
valjda ce ih uskoro uspjet srediti sve (do lokalnih izbora)...tako su barem obećali... :)
a opet, nek ima jeftinog goriva na njima, izgled je u drugom planu... :D
 
1 - 20 of 229 Posts
Top