SkyscraperCity Forum banner

[Luksemburg] Ville de Luxembourg

3382 Views 12 Replies 12 Participants Last post by  verbat
Witam w pieknym miescie Luksemburg. Miasto urocze, zarazem pogmatwane. Jest tutaj wszystko i nic zarazem - sporo ciasnych uliczek, mostow, kretych drog, ale brak korkow w miescie. Sporo stromych zjazdow/podjazdow, ale tez plaskich terenow. Miasto ani nie gorzyste, ani nie nizinne, w sumie nie wiem jak je sklasyfikowac. Niewiele tych zdjec, ale mimo wszystko zapraszam do obejrzenia. Choc zaczelo sie dosc kiepsko, miasto robilo dziwne wrazenie, tak z czasem wszystko zaczelo sie zmieniac na plus, od uliczek i malych domkow, po malowniczy krajobraz.

"Luksemburg (luks. Lëtzebuerg, fr. Luxembourg, niem. Luxemburg) – gmina ze statusem miasta oraz stolica Wielkiego Księstwa Luksemburga. Jest centrum administracyjnym i finansowym państwa, jest położone na południu kraju, nad miejscem połączenia rzek Alzette i Pétrusse. W Luksemburgu ma swoją siedzibę kilka instytucji Unii Europejskiej, w tym jej Trybunał."
za www.wikipedia.org

Dziekuje, to wszystko :)
See less See more
48
1 - 13 of 13 Posts
Czyli tak wygląda stolica najbogatszego kraju Europy:)
Luksemburg jest super! Piękne i bardzo spokojne (ja przynajmniej byłem w niedziele więc nie wiem jak w tygodniu).
Bardzo lubię Luksemburg, świetnie się tam czuję. Choć może nie jest to miasto, w którym chciałbym spędzić kilka tygodni, ale na weekendowy spokojny wypad idealne. I fajne są te nagłe spadki wysokości :D Dzięki za foty!
...I fajne są te nagłe spadki wysokości :D Dzięki za foty!
No wlasnie. Tez bardzo one mi sie podobaja! Stad podziwiam autora, ze pisze "ani nie gorzyste ani nie nizinne"...
widzę, że nie masz zdjęcia z gadającą głową Schumana ;)
Czyli tak wygląda stolica najbogatszego kraju Europy:)
I Świata....

BTW: Co takie małe fotki?
BTW: Co takie małe fotki?
Fotosik tak glupio pozmniejszal... Musze powstawiac oryginalna wielkosc, przynajmniej bedzie sie lepiej ogladalo.

widzę, że nie masz zdjęcia z gadającą głową Schumana ;)
Nie do konca wiem, czy wiem o czym myslisz, ale byc moze mam takie zdjecie ale z nami na pierwszym planie, a takich nie wstawialem.

No wlasnie. Tez bardzo one mi sie podobaja! Stad podziwiam autora, ze pisze "ani nie gorzyste ani nie nizinne"...
Mialem to na mysli, poniewaz moim zdaniem jest pelno terenow plaskich (nizinnych), ale pelno tez spadkow (gorzystych), takze jednoznacznie nie potrafie okreslic uksztaltowania terenu. Na pewno jedno i drugie :) To chodzenie w gore i w dol potrafi byc wyczerpujace - moja panna zaproponowala, aby zejsc z centrum w dol wawozu i potem w gore do umocnienia, a potem inna trasa z powrotem - polecam zaopatrzec sie w recznik i butelke z woda, bo przy tej pogodzie nie bylo szans, aby sie nie zmeczyc soczyscie :D
See less See more
Hmm na zdjęciach Luxemburg wygląda trochę smutno. Rzeczywiście nie widać żadnego bogactwa na ulicach. Wygląda na zwykłe szare miasto, na pewno do Monaco mu daleko które i tak nie jest w cale takie piękne...
Widziałem kiedyś zdjęcia,które przedstawiały Lux,bardzo atrakcyjnie.Twoje zdjęcia oddają rzczywistość ładne,uporządkowane i czyste miasto,ale szału nie ma.
No właśnie ;) Jakoś nie widać specjalnie tego bogactwa:D
luksemburg nie tylo najbogatszym panstwem swiata ale tez stolica understatementu ... bogatctwa sie nie pokazuje. miasto luksemburg to jeszcze idzie, ale te pozostale wioski to jak prowincja niemiecka lub - jeszcze gorzej - francuska.
Miasto mi się bardzo podoba, przynajmniej tak podobało mi się dwa lata temu. Twoja relacja bardzo fajna, dobre zdjęcia, tyle, że małe.
1 - 13 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.