SkyscraperCity Forum banner
1 - 6 of 6 Posts

·
|/|/|\/|
Joined
·
7,721 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Plaza Futura ‘haalt de stad in huis'

Het Eindhovense architectenbureau Diederendirrix krijgt de opdracht voor de nieuwe Plaza Futura.

Het nieuwe theater, dat volgend jaar vlakbij het PSV-stadion moet verrijzen, zal ‘ruimtelijk’ en ‘open’ zijn en heeft vooral om die eigenschappen de Europese aanbesteding gewonnen. Verder was het feit dat Diederendirrix ervaring heeft met soortgelijke projecten, zoals Dynamo in de binnenstad, een belangrijk argument.

In het gebouw komen vijf filmzalen die samen ruimte bieden aan vijfhonderd bezoekers. Daarnaast zijn er twee theaterzalen, samen goed voor driehonderd bezoekers.

Er is tien miljoen euro uitgetrokken voor de nieuwbouw: acht van de gemeente en twee uit het financieringsfonds van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). De ruimte voor het café-restaurant wordt drie keer zo groot als in het huidige gebouw aan de Leenderweg.

Vijf architectenbureaus, geselecteerd uit zo’n dertig inzendingen, hebben een presentatie mogen houden voor de gemeente. Paul Diederen is blij dat hij en zijn partner Bert Dirrix in de prijzen vielen: „Dit is een hele leuke opdracht. Er worden maar weinig culturele gebouwen gerealiseerd in Nederland.”

Het gebouw van Diederen en Dirrix is ’eigenzinnig’. „Dat mag op die bijzondere plek, het mag een icoon van de stad zijn”, zegt Diederen. De nieuwbouw maakt deel uit van het Viktoriakwartier, het gebied tussen de Witte Dame en het Philips-stadion. Voor het gebouw wordt het nieuwe Viktoriaplein aangelegd.

De gemeente spreekt van een gebouw dat ‘de stad in huis haalt’ door zijn transparantie. „Het gebouw moet de ontmoeting van mensen en programma centraal stellen”, aldus het persbericht.

Onduidelijk is nog of er winkels in het gebouw komen. Daar is sprake van om de inkomsten aan te kunnen vullen met de verhuur van de winkelruimtes.
Impressie:Klinkt goed zeg! :pepper: 5 filmzalen én 2 podia is wel bizar veel voor een cultfilmhuis als Plaza. Het getuigt wel van flinke ambitie, ook vanuit de gemeente. Vind het trouwens ook erg leuk dat Eindhovense architecten, die daarnaast ook nog eens erg mooi werk hebben afgeleverd de afgelopen jaren, deze opdracht in de wacht hebben gesleept. Lekker Eindhovens allemaal zo. :) Maar wát een vet ontwerp!
 
1 - 6 of 6 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top