SkyscraperCity Forum banner

[Małopolska] Krakowski Park Technologiczny - Specjalna Strefa Ekonomiczna

252048 Views 867 Replies 113 Participants Last post by  deteroos
Czołem!
Zebyscie nie mysleli, ze Krakow sklada sie tylko ze szkieletorow, rond mogilskich i trojkatow bermudzkich, tym razem zdjecia z innej beczki :)
No to jedziemy!
na pierwszy rzut oka nie wyglada to specjalnie zachecajaco...

Ale wystarczy jedynie skierowac obiektyw w inną strone :)

Wszystko przez to, ze calosc powstaje praktycznie w szczerym polu, bedzie za to duzo miejsca na kolejne budynki...

Zaczynamy od poczatku, pierwszy moim lupem padl budynek Comarchu

Z przodu wygladal nieciekawie i klockowato, od pupy strony prezentuje sie znacznie lepiej...

Juz nie mowiac o wnetrzu. A jako ze firma jest porzadnie "new technology" to o wejsciu do srodka nawet nie marzyłem :) Tym bardziej, ze byla niedziela.
Wiec zdjecie jest przez szybe :)

Dobra, zostawiamy Comarcha i idziemy dalej.
Tym razem budynek AMK/Mostostal

Idziemy dalej. Wita nas taki wynalazek, niestety nie wiem kto ma w nim zamieszkac.

Spogladajac dalej widzimy budowana siedzibe LindeGaz

...i kolejny budynek tajemnice

ufff, to by bylo na tyle :)
See less See more
18
1 - 20 of 868 Posts
Pan sie dzis napracował !!
Dziekuje(my) bardzo :) \
Wielkie dzieki za taką ilość zdjęć!!Duże brawa :)
Bardzo ładnie to wszystko wygląda - taki porządek :) Mam nadzieję , że nowych budynków przybędzie tam trochę i że będzie to wyglądać jeszcze lepiej - ah wyobraźcie to tylko sobie - cała dielnica tak czysta , nowa , oh ah .
hehehe jak to sie stalo ze sie tam z Toba Adam nie spotkalem....
ja dzisiaj tez tam bylem i wcale nie krotko ;)
W tym ciagu budynkow jest tez niezle wygladajaca Biblioteka wydz mech PK, zaraz przed pierwszym budynkiem ComArch'u.
Na pierwszym zdjeciu widac rowniutki teren - jeszcze dwa tyg temu rosły tu chaszcze po głowe ale tydz temu w sobote wpadły tu kopary i cos beda robic zreszta tak jak zapowiadał prezes tego Parku.
Jak bede tam nastepnym razem to musze oblukac dokladnie bo wydaje mi sie Adamie ze jest pewien blad w podpisach pod zdjeciami:
Tablica z Linde - Gaz chyba tyczy sie tego budynku co nie mogles rozszyfrowac, a z kolei to co podpisales Linde-Gaz to jest to nowy budynek ComArchu II, bylo dosc głosno o klopotach tej firmy z pozwoleniem na budowe 3 -ego biurowca ale podobno juz jest wszystko OK wiec pewnie mozemy sie spodziewac wkrotce budowy i mysle ze własnie w tym miejscu co było rownane ostatnio (czyli po drugiej stronie tej ulicy).
See less See more
Sugerowałem sie płotami. Ten ex-linde stal za plotem za ktorym rowniez stala tabliczka. Dzieki za sprostowanie :)
Szkoda ze nei cyknąłes sasiedztwa tych budynkow z drugiej strony.....
same F16 tam stoja ;)
Supcio :)
Musze przyznac ze z mojego okna nie bylo tego wszystkiego widac
zajebiste :)

lubie jak takie miejsca od zera powstaja.
zaczyna to wygladac jak Sillicon Valey :)
W watku o Taipei wrzucilem troche fotek z najwiekszego taipeiskiego parku technologicznego. W Taipei i okolicy jest jeszcze kilka innych, a najwiekszy na Taiwanie park technologiczny jest w Hsinchu :)

link:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=189359&page=5
ololo troszke tak odswieze watek !!!
dzieje sie tam cos teraz?? buduja cos nowego , czy co??
buduja Comarch II - w sumie to nawet moze bede w tym budynku urzedowal :)
Coś jak budowane od zera miasta-parki technologiczne w Azji południowo-wschodniej,
tyle że skala nie ta;)
Nic lepszego tam by i tak nie powstalo... :)
A od wolnej amerykanki deweloperow wole wolna amerykanke inwestorow .... co i tak nie jest szczytem gustu...no ale gdyby tam mial powstac drugi kurdwanow,ruczaj czy nowa NH ... to dziekuje :) wole juz te stodoly ComArchu :)
pzdr
Grupa Onet.pl zainwestuje 65 mln zł do 2017 roku

Grupa Onet.pl poinformowała, że do 2017 roku zamierza zainwestować na terenie Krakowskiego Parku Technologicznego 65 mln zł.
Piotr Zalewski

Inwestycja ma się rozpocząć w czwartym kwartale bieżącego roku.

"Inwestycja ta ma stworzyć możliwości technologiczne i organizacyjne do dalszego dynamicznego rozwoju portalu Onet.pl, w tym zwiększania zakresu oferowanych usług dla użytkowników portalu oraz dla klientów biznesowych" - podała spółka w komunikcie.

"Zdaniem Zarządu rozpoczęcie działalności i realizacja inwestycji w Krakowskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej zwiększy długookresową konkurencyjność Grupy Onet na rynku usług multimedialnych. Dzięki ulgom podatkowym z tytułu prowadzenia działalności na terenie SSE, Spółka będzie mogła przeznaczyć większą część wypracowywanych środków finansowych na inwestycje w badania, rozwój technologiczny i produktowy" - napisano.

Krakowski Park Technologiczny pełni rolę spółki zarządzającej specjalną strefą ekonomiczną, która została powołana do grudnia 2017 roku. Zarząd PKT - w imieniu Ministra Gospodarki - wydaje inwestorom zezwolenia na prowadzenie działalności w strefie. Obecnie łączna powierzchnia strefy wynosi 122,07 ha.

Na terenie Krakowskiego Parku Technologicznego działają m.in. czołowe firmy sektora zaawansowanych technologii takie jak: RR Donnelley - amerykański koncern poligraficzny czy Motorola Electronics Polska oraz Comarch S.A. - działające w branży telekomunikacyjnej i informatycznej.
See less See more
No niewiadomo Maffie czy w tej lokalizacji ma byc ten Onet ... :)
Ale bylo by milo, jak pojawi sie w koncu jakas przecznica do tej aleji i w koncu pojawia sie budynki po jej drugiej stronie... to wszystko zacznei nabierac ksztaltu....
Szkoda tylko ze strefa dziala do 2017... jeszce pare lat bedzie sie oplacalo postawic jakis biurowiec tam a potem...
wypadalo by wladze KPT bardziej zaangazowaly sie w sciagniecie inwestorow, bo moze sie okazac ze zostanie to tak bez ladu i skladu , a planowany wjazd na strefe od JPII pojawi sie w 1012 .... po co?
tez sie zdziwilem, że Onet chce inwestowac w strefie w Czyzynach, bo dotychczas byly glosy, ze wybuduja biurowiec w parku w Zabierzowie.
no to chyba lep[iej w krakowie niż w jakimś zadupiu
1 - 20 of 868 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.