SkyscraperCity Forum banner
61 - 80 of 152 Posts

·
Urbanist
Joined
·
345 Posts
Nieuws over Lumìère:

JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra Architecten hebben met hun visie de openbare aanbesteding voor de herbestemming van een deel van de Timmerfabriek in Maastricht gewonnen. De voormalige elektriciteitscentrale en ketelhuizen van de Timmerfabriek worden de nieuwe huisvesting van het filmhuis Lumière.

Na de grondige restauratie en verbouwing bieden de drie bestaande hallen van de Timmerfabriek plek aan het filmhuis met bijbehorende horecagelegenheid. In de hallen komen zes filmzalen. Door drie van de zalen deels in de grond te realiseren kan de oude kapconstructie intact blijven. Deze wordt volledig gerestaureerd.

Bovenop de drie zalen komt een foyer die de drie hallen met elkaar verbindt. In de voormalige elektriciteitscentrale, die in de hal aan het water gesitueerd was, komt een restaurant met terras. De entree, de keuken en de kantoorruimtes van het filmhuis zijn gesitueerd in het aangrenzende Hennebiquegebouw. In dit bestaande gebouw wordt een doorbraak gerealiseerd met een grote luie trap.

De herontwikkeling van het complex maakt deel uit van het stedelijk ontwikkelingsproject ‘Belvédère Binnensingel’, waarbinnen de gehele Timmerfabriek wordt herbestemd tot cultuurcluster.

Bron: Architectenwebhttp://www.verlaanenbouwstra.nl/project.php?projectid=53&PHPSESSID=de68c0b244c8cc09fd296ea8afed58ff
 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #65 ·
Dat gedeelte wat onder 'de timmerfabriek' staat is echt om van te walgen, dit had veel beter gekund.
Inderdaad niet erg origineel, die opengewerkte entree zo. De manier waarop de filmzalen in de bestaande fabrieksgebouwen zijn ingebouwd (deels verzonken) vind ik wel weer mooi.

De gemeenteraad van Maastricht heeft eergisteren ingestemd met het plan. Eindelijk gebeurt er dus wat in dit gebied.
 

·
skyscraperized
Joined
·
832 Posts
Is er ook ergens een topic over de A2 tunnel. Is toch een zeer groot project, verdient wel zijn eigen plaats op dit forum lijkt me.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,667 Posts
Volgens mij enkel in dit topic.
 

·
Urbanist
Joined
·
345 Posts
Terwijl het Brains Unlimited gebouw gisteren geopend is dient het volgende project in Randwijck zich weer aan.
Living Lab Limburg (Mosae Vita) Architecten aan de Maas
Door dit gebouw zal het pleintje tussen MECC, Hotel en ziekenhuis eindelijk wat meer uitstraling krijgen.
 

·
Urbanist
Joined
·
345 Posts
Van Mestreechonline


Het plan omvat de nieuwbouw van een bioscoop bestaande uit 8 zalen met op de begane grond diverse commerciële ruimten en een expeditie. De bioscoop bevindt zich tussen het bestaande rijksmonument Eiffelgebouw en de Boschstraat te Maastricht. De zalen worden voor een deel half verdiept aangelegd, rekening houdend met de fundering van het Eiffelgebouw.

Pathé opent, als alles volgens plan verloopt, eind 2015 een nieuw gebouw dat pal voor het huidige Eiffel-gebouw komt te staan.
 

·
Frans Woerden
Joined
·
30,319 Posts
Resort Maastricht

12 december 2014

Opdracht bouw 123 vakantiewoningen Resort Maastricht

De ontwikkelcombinatie Resort Maastricht heeft Dura Vermeer gecontracteerd voor de bouw van vakantiewoningen en de aanleg van infrastructuur in Resort Maastricht.

Het vakantiepark Resort Maastricht is een ontwikkeling van Dormio leisure development, RO Groep en de Lindenhof. Het project bestaat uit 123 vakantiewoningen, 89 vakantieappartementen en 60 lifestyle appartementen, een binnenzwembad, een panoramarestaurant en een dorpsplein met terrassen, receptie, supermarkt, restaurant en een café. Resort Maastricht wordt gebouwd op de Dousberg binnen de stadsgrenzen van Maastricht op circa 10 fietsminuten van het Vrijthof. De woningen en appartementen worden geheel in de stijl van het historische karakter van de stad Maastricht gebouwd.

De keuze voor Dura Vermeer is mede gebaseerd op de stabiele financiële situatie van het bedrijf en de wens om een bouwbedrijf uit de top 10 van Nederlandse bouwbedrijven bij het project te halen. Met een geschiedenis van 160 jaar is het familiebedrijf Dura Vermeer voor de ontwikkelcombinatie in de huidige tijd de ideale partner. Voor Dura Vermeer is het succesvolle Resort Maastricht een flinke opdracht met een omvang van circa 20 miljoen voor de eerste twee fasen.

De bouw van de eerste fase (74 vakantiewoningen) staat gepland voor het voorjaar van 2015. De verkoop van de vakantiewoningen verloopt succesvol. In korte tijd is meer dan 50% van de eerste fase voorverkocht. De woningen zijn verkocht aan particuliere investeerders en beleggers. De woningen in Resort Maastricht zullen worden verhuurd en beheerd door Dormio Holidays, een organisatie die haar sporen in de recreatie heeft verdiend en diverse andere vakantieparken verhuurt en beheert. Mede vanwege de grote toeristisch aantrekkingskracht van Maastricht en de unieke locatie van Resort Maastricht zijn de verwachtingen voor het rendement van de woningen hoog.
Bron: www.duravermeer.nl
^^
Vroeger nog wel eens op camping de Dousberg gestaan.
 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #72 ·
Stationsplein - Klevarie - Lindenkruis

Zoals eerder vermeld gaat de aandacht in Maastricht op dit moment vooral uit naar de grote infrastructurele werken: de bouw van de A2-tunnel (bijna afgerond), de verlegging van het Noorderbrugtracee (voorbereidende werkzaamheden begonnen), de tram Hasselt-Maastricht (onzeker) en het Grensmaasproject (ontgrindingen bij Borgharen afgerond; Itteren in volle gang; Bosscherveld binnenkort hervat).

De huidige bouwprojecten zijn voornamelijk kleinschalige inbreidings- en renovatieprojecten: Stationsplein, Klevarie, Lindenkruis en Sphinx. Foto's zijn niet geheel up to date.


Budgethotel tegenover het station. Dit is echt een oudje; het hotel is inmiddels in bedrijf


Nieuwbouw Klevarie. De oude verpleegkliniek wordt gesloopt en vervangen door woningen


Inbreidingsproject Lindenkruis in het Statenkwartier. Het appartementengebouw op de achtergrond werd al in 2013 opgeleverd


Stadswoningen in Lindenkruis. Rechts de oude brandweerkazerne
 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #73 ·
Boschstraat/Sphinx

Op de kop van de Boschstraat zijn diverse renovatie- en bouwprojecten in uitvoering in het kader van het Belvédèreplan: Sphinx-kantoor, Eiffelgebouw, Pathé-bioscoop en Timmerfabriek.


De verbouwing van het voormalige Sphinx-kantoor voor UNU-MERIT is afgerond


Nieuwbouw Pathé-bioscoop naast oude toegangspoort Sphinx aardewerkfabriek


Pathé-bioscoop en Eiffelgebouw. Hier gaat binnenkort de verbouwing tot The Student Hotel van start


De verbouwing van een deel van de Timmerfabriek voor Filmhuis Lumière is in volle gang
 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #75 ·
Toch zonde van die Pathe-bioscoop voor het monumentale Sphinx-pand.
Je neemt me de woorden uit de mond: armzalige wegwerparchitectuur. Ik zou op die plek de rij witte huisjes en aansluitende panden willen terugbouwen, die in de jaren 1930 zijn gesloopt voor de bouw van de Eiffel en bijbehorende tunnelovens. Daar stond ook het oorspronkelijke woonhuis van Regout, een mooie plek voor een museum over de industriële ontwikkeling van Maastricht. Maar ja, Pathé dus nu.

 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #77 ·
Komt er ook een nieuwe bestemming voor het Eiffelgebouw eindelijk?
Daar komt The Student Hotel, die ook al in een aantal andere studentensteden gevestigd zijn. Dit zijn de plannen. De Maastrichtse hoteliers waren natuurlijk tegen, maar de gemeenteraad heeft die bezwaren opzij gelegd.
 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #78 ·
Update: noordelijke binnenstad & stationsomgeving

Tijd voor de jaarlijkse Maastricht-update. De grote infrastructuurprojecten (A2-tunnel, omlegging Noorderbrugtracé, Grensmaas, tram Maastricht-Hasselt) zijn nog in uitvoering of voorbereiding. De bevolkingsaanwas stagneert al jaren - ondanks een groeiende studentenpopulatie, dus verder alleen kleinschalige bouwprojecten, met name in de noordelijke binnenstad.

Het V' House, een ontwerp van Arets in de Batterijstraat, is al een jaar of twee geleden opgeleverd, maar ik vind het zelf een erg geslaagd project in deze wat saaie, achteraf gelegen straat:Aan het noordeinde van de Batterijstraat ligt het terrein van de voormalige nutsbedrijven, waar een klein binnenstedelijk woonwijkje wordt gerealiseerd, Lindenkruis genoemd. Het langgerekte woongebouw langs de Maagdendries springt nog het meest in het oog:Daartegenover ligt het voormalige fabrieksterrein van Sphinx met het Eiffelgebouw, dat omgebouwd wordt tot The Student Hotel:

Aan het Bassin wordt de renovatie van de Sphinx electriciteitscentrale en het Hennebiquegebouw afgerond. Eind dit jaar betrekt filmhuis Lumière de nieuwe accomodatie:

Bij het station wordt een ondergrondse fietsgarage gebouwd. De bestaande fietstunnel onder het spoor wordt verlengd. Zelfs de schutting aan de Stationsstraat is "sjiek en sjoen", zoals het motto luidt in Maastricht: 

·
Registered
Joined
·
487 Posts
Discussion Starter · #79 ·
Update: ENCI-groeve

Vanaf het Vrijthof loop je in een half uur naar de Sint-Pietersberg. In minder dan een uur ben je bij de ENCI-groeve, waar je je in een andere wereld waant. Hoewel de ENCI pas over twee jaar haar activiteiten in de groeve staakt, is het Plan van Transformatie al volop in ontwikkeling. Een klein jaar geleden is aan de Luikerweg een 18 m lang uitzichtplatform van beton en staal opengesteld. Vanaf vandaag, 7 oktober 2016, eindigt het Pieterpad hier officieel. De bijbehorende trap, die 40 m in de groeve afdaalt, is ook klaar maar nog niet toegankelijk omdat men nog bezig is met de inrichting van de wandelpaden in de groeve. 

·
"Covfefe" ??? Enjoy!
Joined
·
967 Posts
Bedankt voor je uitgebreide Maastricht update! Er gebeurt best veel in en om de stad. Jammer dat er geen forummers zijn die vaker updates kunnen posten. Het ENCI-gebied ziet er prachtig uit evenals de grote infrastructurele projecten en de kleine projecten in de binnenstad. Ik ben met name enthousiast over het Sphinx-gebied, als ik er over een tijdje weer ben zal ik ook proberen een stel foto's te nemen en te posten.
 
61 - 80 of 152 Posts
Top