Skyscraper City Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
476 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Maastricht heeft lang de dubieuze eer gehad het oudste industrieterrein van Nederland binnen de stadswallen te herbergen. Dat is nu zo goed als voorbij. De papierfabriek Sappi draait weliswaar nog lustig door, maar de Sphinx bestaat niet meer. In 2006 verhuisde de keramiekfabriek naar een industrieterrein aan de rand van de stad en vier jaar later ging de boel failliet. Voor het enorme fabrieksterrein werden ambitieuze plannen gemaakt, maar door de kredietcrisis en de trage bevolkingsgroei zat daar weinig schot in. Dat begint nu te veranderen.

In 2013 verhuisde de Muziekgieterij naar een deel van de Timmerfabriek. Het popcentrum voelt zich daar blijkbaar thuis, want er wordt momenteel gebouwd aan twee nieuwe zalen: een kleine zaal in het noordelijk deel van de Timmerfabriek en een grote zaal ten noorden daarvan (nieuwbouw). Als één schaap over de dam is, volgen er meer, en dat was in dit geval het architectuurcentrum Bureau Europa, dat zich in de kantoren en toonzaal van de Timmerfabriek heeft genesteld. In 2016 volgde het filmhuis Lumière, waarvoor de elektriciteitscentrale van de Sphinx en enkele andere gebouwen aan het Bassin verbouwd zijn.

Aan de andere kant van de Boschstraat begint nu ook leven in de brouwerij te komen. The Student Hotel in het Eiffelgebouw is net een paar maanden open. De bovenste etages van het 180 m lange gebouw worden verbouwd tot lofts. Al eerder was hier een Pathé bioscoop gebouwd, een tamelijk ongelukkig gebouw. Tussen die twee ligt de Sphinx Passage, ook net een paar maanden open. Ietsje verderop, in het oude hoofdkantoor van de Sphinx heeft zich het instituut UNU-MERIT gevestigd. Vorig jaar werd bekend dat de designwinkel Loods 5 zich komend jaar in de Kop van de Sphinx en de Mouleursgebouwen gaat vestigen. Daarmee begint het noordelijk deel van het gebied, dat Spinxkwartier is gedoopt, zich aardig te vullen. Voor het zuidelijk deel bestonden al langer bouwplannen, maar het lijkt er op dat de uitvoering daarvan dit jaar kan beginnen. Het middengebied blijft voorlopig nog parkeerterrein.

Een rondreis van oost naar west, met een grote boog om het Bassin en de Boschstraat heen (min of meer):
Boven: SAPPI. Hier gebeurt dus niks voorlopig. De fabriek ligt aan de Maas, maar ook aan het Bassin. De directe buren zijn filmhuis Lumière.
Naast Lumière ligt Bureau Europa. Er loopt op dit moment een aardige tentoonstelling met de titel: Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht. Leuk om al die megaplannen uit het verleden weer te zien langskomen: de overdekte St-Servaasbrug, de tunnel door de St-Pietersberg, het musicaltheater van Joop van den Ende, Harrah's casino, de Calatrava-campus, enz. De Sphinx-toonzaal, waar de maquettes staan (hangen in dit geval) is best spectaculair.
Tussen Bureau Europa en Lumière voert een trap naar een toekomstig plein (het is nu een zandvlakte), waar films kunnen worden vertoond, concerten plaatsvinden, ed. Hier wordt ook de nieuwe zaal van de Muziekgieterij gebouwd. De huidige zaal in een deel van de magazijnen van de Sphinx verdwijnt. Voor die ruimte is nog geen echte bestemming.
Tegenover de Timmerfabriek ligt de Kop van de Sphinx, een cluster van laat-19e en vroeg-20e-eeuwse fabrieksgebouwen. Ik had de gelegenheid om daar even rond te neuzen, waarschijnlijk niet helemaal volgens de regels, maar ik zag geen mens om het aan te vragen. Het is niet helemaal duidelijk of dit deel ook bestemd is voor Loods 5. Als dat zo is, wordt het behoorlijk grootschalig (krijgt Maastricht er eindelijk een soort Ikea bij).
Aansluitend aan deze gebouwen liggen de Mouleurs. Dit zijn de oudste fabrieksgebouwen op het terrein, gebouwd in 1875 en 1885 naar Luikse voorbeelden. Ze zijn hier onlangs begonnen met de verbouwing voor Loods 5. De eerste foto is vanaf de Frontensingel, die door de omlegging van het Noorderbrugtracé een stuk rustiger is geworden. De andere foto's zijn vanaf het binnenpleintje, dat door sloop van een aantal fabriekshallen is ontstaan. Aan dat pleintje ligt ook het Eiffelgebouw.
De Eiffel dus. Ik ben even bij het Student Hotel binnengelopen. Heel kek allemaal, maar niet mijn stijl.
Wat zeker mooi is geworden is de Sphinx Passage. Dit is een restant van de tunnelovens die vroeger voor het Eiffelgebouw lagen. Een smalle strook tussen de Pathé bioscoop en de Eiffel vormt nu een overdekte wandelgang. Aan de ene kant kijk je bij The Student Hotel naar binnen, aan de andere kant is tegen de blinde Pathémuur een soort galerie ontstaan, die de geschiedenis van de Maastrichtse aardewerkindustrie uit de doeken doet. De hele muur is van voor tot achter en van onder tot boven betegeld. In de vitrines bevindt zich uiteraard Maastrichts aardewerk.
Het laatste tableau vat alles nog eens op keramisch verantwoorde wijze samen.

 

·
Registered
Joined
·
5,413 Posts
Gave serie, dank! Ik fietste van 2009 tot 2013 dagelijks via de Noorderbrug langs dit terrein en ook bijna dagelijks vroeg ik me af wat er mee zou gaan gebeuren, want die oude fabriekspanden zijn werkelijk prachtig.

Ik had de gelegenheid om daar even rond te neuzen, waarschijnlijk niet helemaal volgens de regels, maar ik zag geen mens om het aan te vragen.
"Ik zag geen mens om het aan te vragen" :lol: Zouden inbrekers dit excuus ook gebruiken? ;)
 

·
Zitterd veur ummer
Joined
·
2,097 Posts
Mooie, informatieve serie. Dit gebiedje, (praktisch) naast de historisch binnenstad, heb ik altijd bijzonder boeiend gevonden. Mooie ontwikkelingen, die dit gebied ook weer levendig maken.
 

·
Registered
Joined
·
69 Posts
Mooie serie. Prachtig gebied met veel potentie. Ik hoop dat de bevolkingsgroei van Maastricht eens doorzet om dit soort gebieden levendig te houden.

Ben zelf jaren geleden ook niet geheel legale wijze het Eiffelgebouw binnengegaan. Prachtig industrieel gebouw.
 

·
Registered
Joined
·
69 Posts
Mooie serie. Prachtig gebied met veel potentie. Ik hoop dat de bevolkingsgroei van Maastricht eens doorzet om dit soort gebieden levendig te houden.

Ben zelf jaren geleden ook niet geheel legale wijze het Eiffelgebouw binnengegaan. Prachtig industrieel gebouw.
 

·
__________
Joined
·
2,531 Posts
Heerlijke plaatjes waar het hart van de liefhebber voor industrieel erfgoed harder van gaat kloppen. Wat een stoere fabriekshallen. Ik hoop dat ze dit gebied niet al teveel glad strijken of verhipsteren. Maastricht is zo'n stad waar men de laatste jaren elke keer de juiste keuzes schijnt te maken (Ceramique, ondertunneling A2 en de nieuwbouw oude Bonnefantenlocatie binnenstad) waardoor de mooie stad alleen nog maar mooier wordt.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top