SkyscraperCity Forum banner
1601 - 1620 of 8548 Posts

·
Member #109
Joined
·
2,716 Posts

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,602 ·
http://sydsvenskan.se/nojen/article387634/Nytt-mediecenter-byggs-i-Malmo-hamn.html
Nytt mediecenter byggs i Malmö hamn

Av Ulf Clarén
Först publicerad: 10 november 2008 23:30
Senast uppdaterad: 10 november 2008 23:32

Flera av Skånes ledande film- och mediebolag kan komma att samlas i Kockums gamla lokaler i Malmö hamn där mediecentret Moving media city ska byggas. Här ska medieföretagen utnyttja varandras kunskap men det ska också bli en mötesplats för allmänheten med inspelningsstudior och konsertlokal.


Här, i Kockums gamla lokaler (till vänster i bild), ska det nya mediecentret byggas. Foto: Patrick Persson

Om två år öppnas ett mediecenter i Kockums gamla lokaler i Malmö hamn. Moving media city ska bli en mötesplats för mediebranschen med fokus på rörliga bilder. Men det ska också bli en plats dit allmänheten kan gå för att se film och föreställningar, medverka i tv-inspelningar, äta, bo och delta i olika evenemang.

Sveriges Television har redan bestämt sig för att flytta dit och lämnar tv-huset på Jägersro i slutet av nästa år. Och nu har en arkitektbyrå fått i uppdrag att förvandla insidan av Kockums gamla tegelbyggnader, den del som gränsar till tv-huset, till ett mediecenter. En mängd företag och organisationer har redan visat sitt intresse.

Bland dem finns Film i Skåne med huvudkontor i Ystad.
– I dag har vi ett kontor för kortfilm och dokumentärfilm i Malmö och det känns naturligt att flytta det till Moving media city, säger Film i Skånes vd Ralf Ivarsson.

Även produktionsbolaget Anagram, bildat av Lundaspexarna Johan Wester och Anders Jansson, i Lund är intresserat av att finnas med i Moving media city.
– Vi har tittat på lokalerna och varit med i samtalen om ett centrum för rörlig bild med Malmö som nav. Vi kommer inte att lämna Lund men det här skulle kunna bli ett komplement för oss, säger Anagrams vd Martin Persson.

Bland andra mediebolag som varit med i diskussionerna finns Scandvision, Good Old, Upside Studios, Sydsvenskan, Auto Images och Solid Entertainment.

Projektledaren Magnus Thure Nilsson hoppas att Moving media city ska bli ett nationellt center med den spetsigaste forskningen och affärsutvecklingen och en plattform för internationellt utbyte.
– Vi är mitt inne i en utveckling av rörlig bild, med bättre mjukvaror och hårdvaror. Det är där man kan hitta nya affärsområden.

I dagarna har en arkitektfirma fått i uppdrag att skissa på hur ett mediehus i lokalerna ska se ut. Om sex månader ska bygget påbörjas och om allt går som det är tänkt kan de första företagen i Moving media city flytta in år 2010.

Tanken är att huset ska bestå av tre delar. En del blir öppen för allmänheten, en del blir halvoffentlig med gemensamma mötesytor för företagen, och en del blir företagens egna.

I den öppna delen kommer det att finnas ett torg med re*stauranger och butiker och i den gamla fartygsdockan, Kockums första, planeras en konsertlokal eller scen.

Kockums gamla maskinhallar är inte nya i filmsammanhang. Där har flera reklamfilmer spelats in och i Wallanderfilmen ”Den femte kvinnan” byggdes polisstationen upp där.
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,605 ·
Moderna Museet will open its Malmö branch in the old Rooseum building, which will undergo refurbishment by Tham & Videgård Hansson architects.

I absolutely love this building.
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,606 ·
Check this out. Views from Botildenborgstornet in Rosengård anno 1970.

Wonderful, eh? Too bad they didn't tear down all old buildings in the city and built this kind of stuff...
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
^^
That's unbelievable. Large infrastructure projects like these always tends to be delayed...
Often yes, always no. The delayed projects always draws a lot of attention, but people quickly forget the many projects that opens earlier than planned, like:

- The Øresund link (opened six month before planned, as far as I remember)
- The Metro phase 3 (the Airport line) (opened two month before planned)
- The S-tog Ring line (opened to Gl. køge Landevej two years before planned, and to Ny Ellebjerg two month before planned)
 

·
Right Here, Right Now
Joined
·
2,652 Posts
Those pics from 1970 really makes Malmö look like it's located in Russia or Ukraine (no offence to those countries). But, that was the fashion of the time - less is more! (seen to architecture).

/I'm off to Malmö in 2 h, going for the first game ever in the new arena. Excited? Yes! :)
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,612 ·
13.500 tickets (out of 13.700, for safety reasons apparently) sold for tonight's opening game. I wonder why the official website says the capacity is only 12.500 for sports events?
 

·
Registered
Joined
·
183 Posts
Here are my pics from the Caroli block Erik Menved. Date 2008-10-31. I start at the corner Rundelnsgatan / Mäster Nilsgatan. Then around the block. At last some pictures from inside Petri P-hus.

This building can not have so many years left before demolition. This is the reason I suggest the renewal of this part of east oldtown should start in this block. Here is the link again to my proposal "Caroli Ny stadsplan": http://www.epet-malmo.public-i.tv/petition.php?id=101

Corner Rundelnsgatan / Mäster Nilsgatan:Mäster Nilsgatan:


Balcony at Mäster Nilsgatan:To be continued at Östergatan ...
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,614 · (Edited)
What a terrible sight that is. I can't wrap my head around how these politicians reasoned when they decided to tear down 3-400 old buildings, many of which were in great shape (only about 20% of the old buildings in Caroli were "saneringsmogna"), and replace them with a big box that would start falling apart only 30-40 years later.

Thanks for the pics and the great effort, Jörgen!


Btw, I wonder to what extent the politicians (and the people at SBK) care about the petitions at Malmöinitiativet. Hopefully they give it some serious thought...
 

·
Registered
Joined
·
183 Posts
Inside petri P-hus:


Painting over the rusty bars doesn´t work either ...


Carrying (so far) pillar inside Petri P-hus:

If you still want to park in Petri P-hus I recommend you to check with your insurance company that insurance agains damage (vagnskadeförsäkring) is included.

But I can not guarantee any other unexpected event not covered by that won´t occur ...
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,619 ·
The new international swimming stadium will be located at the site of Aq-Va-Kul (which will be torn down), and probably name sponsored by EON.

http://malmo.se/arkiv/nyhetsarkiv/n...vidaqvakul.5.3964bd3611d8d4a5d1c80001621.html
Publicerad: 2008-11-12

Nya simarenan byggs vid Aq-va-kul

Nya simarenan byggs vid Aq-va-kul och Malmöborna ska vara med och diskutera placeringen av nytt stadsdelsbad i södra Malmö.
Malmös nya stora och moderna simarena, med möjligheter att genomföra nationella och internationella tävlingar i olika sim- och vattensporter, ska placeras på den plats där nuvarande Aq-va-kul ligger.

Det anser kommunstyrelsen som därmed avvisar tjänstemannaförslaget om att en sådan arena i stället ska byggas i det nya Hyllieområdet.

Anläggningen, som kostnadsberäknas till runt 325 miljoner kronor, ska också kunna utnyttjas av allmänheten och för skolornas simundervisning.

Vidare ska Rosengårdsbadet, precis som kommunstyrelsen tidigare förordat, byggas om till ett inomhusbad, bland annat för att täcka upp det stora behovet av simundervisning i Rosengård och omgivande stadsdelar.

När det gäller ett nytt stadsdelsbad i södra Malmö så kommer Malmöborna att, bland annat via webben, få vara med och diskutera vilken placering som är den bästa.

Ett förslag är att det nya stadsdelsbadet placeras norr om Annetorpsvägen söder om Kroksbäcks kullar. Det kommer i så fall att fungera som en samlande mötesplats och en sammanhållande länk mellan Holma, Kroksbäck och det nya Hyllie.

Ett annat förslag är att badet förläggs i närheten av Malmö Arena i det nya Hyllieområdet

Och ett tredje förslag är att stadsdelsbadet placeras på Stadionområdet.

Nu får styrgruppen för demokratiutveckling i uppdrag att utarbeta ett förslag om hur dialogen med Malmöborna ska gå till och det förslaget ska presenteras för kommunstyrelsen i januari.

När dialogen med Malmöborna är avslutad, sannolikt under våren nästa år, återstår sedan för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta de slutliga besluten om Malmös framtida sim- och badanläggningar.

Malmö stad har också fört diskussioner med Eon om samarbete kring en ny simarena och där man bland annat ska inrikta sig på effektiva och framtidsinriktade energilösningar för anläggningen. Detta ska kombineras med ett mera traditionellt sponsorskap som till exempel namngivning av arenan. De diskussionerna fortsätter.

- Vi har hela tiden ansett att det nuvarande Aq-va-kul-området är den absolut bästa platsen för en ny stor och modern simanläggning av internationell klass i Malmö och vi är därför mycket nöjda med att vi nu har kunnat ta det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s). Aq-va-kulområdet ligger lättillgängligt mitt i stan och den nya anläggningen tillgodoser därmed också allmänhetens behov av ett högklassigt centralt beläget bad liksom innerstadsskolornas behov av simundervisning, säger han.

När det gäller stadsdelsbadet i södra Malmö finns det alltså tre olika förslag till var det ska placeras

- Nu vill vi höra hur Malmöborna ser på alternativen innan vi låser oss och jag räknar med att vi kan ta beslut någon gång under våren, säger Ilmar Reepalu.

Kommunalrådet Anneli Philipson (v), som är ordförande i styrgruppen för demokratiutveckling, tycker att det är bra att Malmöborna får möjlighet att vara med och diskutera var det nya stadsdelsbadet ska ligga.

- Det är en viktig fråga för Malmöborna och då ska de självfallet också vara med och diskutera placeringen, säger hon.
 

·
Registered
Joined
·
10,898 Posts
Discussion Starter · #1,620 ·
Some notes about the monster population growth that Malmö municipality has seen lately. The population will probably grow with more than 5500 people this year alone. Quite an interesting read, but also very alarming as the construction of residential areas must increase accordingly.

http://www.malmo.se/arkiv/nyhetsark...dsbyggande.5.3964bd3611d8d4a5d1c80001540.html
Publicerad: 2008-11-12

Befolkningsökningen kräver ökat bostadsbyggande

Malmö fortsätter att växa i rekordfart. Den 1 september var Malmös folkmängd uppe i 285000 personer, en ökning med 4.400 personer sedan årsskiftet. Det betyder att folkmängden har ökat med 500 fler än under motsvarande period förra året.
Av ökningen svarar inflyttningen för 3.200 (varav 3.000 från utlandet, däribland 800 danskar) medan födelseöverskottet uppgår till drygt 1200.

Det här framgår av den lägesrapport över befolkningsutvecklingen som nu lämnats till kommunstyrelsen.

Rekordökning

Sedan rapporten skrevs har folkmängden dessutom ökat med ytterligare cirka 600 personer och mycket pekar mot att ökningen för hela året kommer att uppgå till i runda tal 5500 personer. Den största ökningen sedan 1946.

Av rapporten framgår att i det närmaste 30 procent av Malmöborna, cirka 83000, är födda i utlandet.
Prognoserna visar att befolkningen år 2025 beräknas uppgå till över 352000 personer!
En ökning med 25 procent jämfört med idag.

I rapporten pekas på ett antal områden som kräver uppmärksamhet:

* Om befolkningsökningen stabiliseras runt 5000 personer om året så kommer efterhand bostadsbyggandet att behöva öka till omkring 2500 lägenheter per år.
* Den osäkra ekonomiska konjunkturen och framtiden för bostadsbyggandet i Malmö kan få stora konsekvenser för befolkningsutvecklingen och därmed också för kostnaderna och intäkterna framöver.

Därför är det, framhålls i rapporten, extra viktigt att följa händelseutvecklingen på bostadsmarknaden och studera dess olika konsekvenser för Malmö stad. Även Malmös möjligheter att påverka och bidra till ett ökat bostadsbyggande bör analyseras.

* Malmö har idag och framöver en stor andel ung befolkning i jämförelse med övriga Skåne, riket och med Själland och Malmö kommer därför att ha en relativt god tillgång på arbetskraft. Med tanke på de krav som kommer att ställas på dessa personer i arbetslivet är det viktigt att de rustas med bra skolgång och bra språkkunskaper.
* För att förbättra barns och ungdomars möjligheter till bra skolresultat är det även viktigt med en trygg hemmiljö och en bostad som medger en lugn vrå för exempelvis läxläsning. Det är därför av högsta vikt att belysa trångboddheten och dess konsekvenser.
* Det är också viktigt att följa de förändringar som kan komma att ske i skatteutjämningssystemet och vilka konsekvenser detta och en eventuell försämring av landets ekonomi kan få för Malmö.

- Det är förstås mycket glädjande att så många vill flytta till Malmö, även om befolkningstillväxten också innebär problem som exempelvis risken för tilltagande bostadsbrist och ökad trångboddhet i ett läge där vi nu går in i en besvärande lågkonjunktur, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s).

- Vi måste vara ytterst observanta på hur utvecklingen fortsätter de närmaste åren, såväl när det gäller ekonomin som när det gäller behovet av bostäder och risken för att arbetslösheten åter ökar, säger han. Inte minst måste vi se till att alla Malmös barn och ungdomar får en utbildning som gör att de kan möta de krav som arbetsmarknaden ställer.
 
1601 - 1620 of 8548 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top