SkyscraperCity Forum banner

[Malta 2013] Październikowe wakacje

14612 Views 119 Replies 10 Participants Last post by  batmans
11
Zapraszam Was na relację z tygodniowego pobytu na Malcie :) Było wspaniale, Malta jest przepiękna zarówno pod względem zabytków jak i natury - dawno żadne miejsce tak pozytywnie mnie nie zaskoczyło :) No i taki wyjazd to fantastyczne przedłużenie sobie lata :) Na zachętę:

See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 120 Posts
Ja również bardzo miło wspominam Maltę. Ciekawa mieszanka kultury włoskiej, angielskiej, arabskiej + specifyczny lokalny foklor :). W sumie jak na ten dość mały kraj jest pełno ciekawych miejsc. Co mnie zaskoczyło nie jest to typowa kurortowa wyspa gdzie ludzie wylegują się w all inclusive ( prawdę mówiąć to dosć mało widziałem tam takich hoteli). Czekają za to na nas bardzo urokliwe i dość zróżnicowane miasta oraz malownicze widoki. Gdzie mieszkałeś i jakie miasta udało ci się odwiedzić ? :) Zapuszczałeś się też na Gozo i Comino ? No i czy udało ci się dotrzeć na południe wyspy (Marsaxlokk)? Mi niestety na to ostanie już nie starczyło czasu i ciekawi mnie czy dużo straciłem :). Jaka była pogoda w październiku ? Bo ja przyznam, że będąc w lipcu to niektóre momenty podczas zwiedzania były dość męczące :). Czekam na dalszą fotorelację.
Gdzie mieszkałeś i jakie miasta udało ci się odwiedzić ? :)
5 dni nocowaliśmy w Valettcie i 2 w Qawrze. Dużo jeździliśmy, więc ciekawych większość miasteczek na Malcie udało się zobaczyć
Zapuszczałeś się też na Gozo i Comino ?
Na Gozo nie byliśmy zabrakło czasu, Camino byliśy :)
No i czy udało ci się dotrzeć na południe wyspy (Marsaxlokk)?
Tak jest, byliśmy :) Czy warto? Dal mnie wszędzie warto jechać, nawet żeby się przekonać, że nie było warto ;)
Jaka była pogoda w październiku ? Bo ja przyznam, że będąc w lipcu to niektóre momenty podczas zwiedzania były dość męczące :).
Fantastyczna pogoda, 25-30 stopni :)
Ładnie tam :)

Ciekawe jak wyglądała Malta tuż po zakończeniu 2 wojny światowej - o ile się nie mylę Niemcy i Włosi dość intensywnie ją bombardowali ze względu na bazę Royal Navy...
Podoba mi się połączenie czarnej stolarki okiennej z piaskową barwą elewacji siedziby rządu. Bardzo uroczę są też te ulice pełne zabudowanych balkonów :)
Jak poruszaliście się po wyspie?
Wypalacz Rafał;113518465 said:
Ładnie tam :)
I bardzo urokliwie :)
Ciekawe jak wyglądała Malta tuż po zakończeniu 2 wojny światowej - o ile się nie mylę Niemcy i Włosi dość intensywnie ją bombardowali ze względu na bazę Royal Navy...
O bombardowaniach będę miał anegdotkę, ale to trochę później ;)
Jak poruszaliście się po wyspie?
Autobusami, z Valetty można wszędzie dojechać. Tylko niedawno wymienili flotę autobusową i już jeżdżą współczesne pojazdy, a nie takie:

See less See more
1 - 20 of 120 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.