SkyscraperCity Forum banner

Marijin Dvor - Маријин Двор | Redevelopment

685745 Views 3007 Replies 182 Participants Last post by  emiremina
Tema vezana za sve projekte koji su u toku za ovaj vrlo vazan kvadrant u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Marijin Dvor [Marindvor...Marin Dvor... kako god...] je sarajevsko naselje smješteno na desnoj obali Miljacke, između Pofalića, Skenderije, Kovačića i centra Sarajeva.
Naselje pripada opštini Centar. Naselje je dobilo ima po istoimenoj palati Augusta i Marije Braun.

RP

Google Earth slika 22.05.2013

PROJECTS:

UNDER CONSTRUCTION:

Sarajevo City Center

Thread: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=769564

DVOR Luxury Apartments

Thread: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1605706

PROPOSED:

Humanus

See less See more
8
1801 - 1820 of 3008 Posts
Ja sam cuo da se pored Double Tree Hiltona uskoro otvara jos par stranih brandova hotela, moguce da je to jedan od njih?

Mozda glupo zvuci, i kao klixovstina, ali zar stvarno mogu toliki hoteli opstati u Sarajevu?! Imam osjecaj da ih je vise nego u Bg i Zg :nuts:
  • Like
Reactions: 1
Ja sam cuo da se pored Double Tree Hiltona uskoro otvara jos par stranih brandova hotela, moguce da je to jedan od njih?

Mozda glupo zvuci, i kao klixovstina, ali zar stvarno mogu toliki hoteli opstati u Sarajevu?! Imam osjecaj da ih je vise nego u Bg i Zg :nuts:
Ako je tržište sito hotela, valjda će prvo bankrotirat oni koji su skupi a nevaljaju. U tom sličaju sve je ok.

A Ko uloži 10 miliona u hotel, on neide nigdje 10 godina ma makar da mu niko nedodje.

Većina ljudi sa 10 miliona za hotel mogu i bez tih 10 milliona. Neće biti prinudjeni da Se vrate živjet sa roditeljima ako hotel propadne.
See less See more
  • Like

Sve je više i više turista u Sarajevu tako da sigurno mogu. Još kad bi Sarajevo bilo povezano bolje sa ostatkom Evrope bilo bi ih još vise.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Izgleda da ce ipak biti (još jedan u nizu) hotel :nuts:
Samo nek nije stambene zgrada. Tako bože za onaj dvor 1, ali iskreno i dvor 2 koji nije ništa bolji.
Sve je više i više turista u Sarajevu tako da sigurno mogu. Još kad bi Sarajevo bilo povezano bolje sa ostatkom Evrope bilo bi ih još vise.
Kad se probije ovaj tunel kroz Ivan, i pocnemo uvoziti svjez zrak iz hercegovine, pa nestane magle, i prosiri zgrada aerodroma... E onda ce da se to sve poveze kvalitetno s ostatkom svijeta. Samo nekako nisam optimista da ce magla tako brzo da se podigne... Nema vjetra da rastjera.
See less See more
Bau-Herc u dolasku

Šteta što od Bau-Herca do SCC nije red ovakvih manjih a modernih i originalnih objekata. Ako već moraju imati stambene prostore makar da svi imaju "poslovni" izgled.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
u vezi ovog parka, moj prijedlog ljudima koji odlucuju bi bio da povecaju vodenu povrsinu i da to vjestacko jezerce ima dvostruku funkciju tj. ljeti bude muzicka fontana a zimi da se pretvori u javno klizaliste.
kakvo im je ovo crno nivelisanje prema kranjcevicevoj ... ordon
  • Like
Kakav je to PARK kojem je 95% površine betonsko / popločano? Gdje je tu logika i smisao? Ova ideja mi je ravna prosječnom parkingu na Dobrinji npr... Zelenilo pobogu, drveće, travnjaci, grmlje, cvijeće, kamene fontanice, kućice za ptice, pobogu... šta je ovo...
EDIT: Da ne spominjem kič koji izbija iz rendera.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Vlado, kod nas je trg kruzni tok maltene, zasto te onda to za park iznenadjuje? :lol:
  • Like
nijaz durakovic, politicar i profesor...ni kao politicar ni kao profesor se nije nesto posebno istakao

i uopste kod ovih imenovanja treba ostaviti neki vremenski period da buduce generacije s vremenske distance objektivno sagledaju necije zasluge a ne ovako partijski drugovi te se sjete i daj odma trg za naseg druga
See less See more
  • Like
u vezi ovog parka, moj prijedlog ljudima koji odlucuju bi bio da povecaju vodenu povrsinu i da to vjestacko jezerce ima dvostruku funkciju tj. ljeti bude muzicka fontana a zimi da se pretvori u javno klizaliste.
Sumnjam da se moze napraviti javno klizaliste narocito radi toga sto u zadnje vrijeme zbog globalnog zagrijavanja Sarajevo nema dovoljno dana sa minusima po kojima bi bilo sigurno izaci na led.
Plus sto bi na raspolaganju morala biti i masina za odrzavanje smirglanje i glacanje tog prirodnog leda.
A da ne govorim o tzv 'liability' odgovornosti jer bi grad/opstina bili odgovorni ako se sta desi na toj javnoj povrsini [recimo neko upadne kroz tanak led]
See less See more
^^
Je li vam "promakla" činjenica da to i nije Park nego javna garaža u tri nivoa? :D
  • Like
Reactions: 4
Meni se projekat svidja. Pogotovo to što će imati javnu garažu i poslovne prostore.

Samo šteta sto se ništa od tog neće izgraditi u skorijoj buducnosti.
griješiš, za ovo se neko začešljao, inače ne bi ovoliko žurili

Neko moje mišljenje, više mi se sviđao onaj prvi render s objektom bego ovaj "park" sa privrednim gradom skenderija 2 ispod

Garaža je dobar sadržaj

Najveća zamjerka je ovaj bedem prema kranjčevićevoj a posebno prema magribiji gfje je zanemareno solidno rješenje po regulacionom planu gdje je ispred džamije planurano rušenje straćara te izgradnja malog trga koji bi bio u nivou i imao komunikaciju s parkom

Malo je reći da je ovo katastrofa, jedini plus su ovi poslovni uz titovu kao ideja ali i oni mi izgledaju bezze (kopiranje ključeva, hemijska čistiona tip)
See less See more
  • Like
Ja se, opet, moram vratiti na kriminalno rješenje "spoja" sa Kranjčevićevom, gdje se šetalište obrušava 3-4m na ulicu.

Trenutno je park u visini (ili malo ispod) Kranjčevićeve, a ovim rješenjem se diže za nekih 4-5m, što znači da će biti visoko iznad Titove. Totalno suludo.
  • Like
Sumnjam da se moze napraviti javno klizaliste narocito radi toga sto u zadnje vrijeme zbog globalnog zagrijavanja Sarajevo nema dovoljno dana sa minusima po kojima bi bilo sigurno izaci na led.
Plus sto bi na raspolaganju morala biti i masina za odrzavanje smirglanje i glacanje tog prirodnog leda.
A da ne govorim o tzv 'liability' odgovornosti jer bi grad/opstina bili odgovorni ako se sta desi na toj javnoj povrsini [recimo neko upadne kroz tanak led]
nisam mislio prirodno zaledjeno jezero nego da se zimi ispusti voda i postavi ledena ploha za klizanje.
See less See more
griješiš, za ovo se neko začešljao, inače ne bi ovoliko žurili
A poznato je i ko se začešljao ;)

Garaža je dobar sadržaj
Jedino je prihvatljiva garaža, sa parkom/zelenom površinom u istom nivou u kojem je i danas (iznad titove a ispod kranjčevićeve). Ništa poslovni prostori.

Malo je reći da je ovo katastrofa, jedini plus su ovi poslovni uz titovu kao ideja ali i oni mi izgledaju bezze (kopiranje ključeva, hemijska čistiona tip)
Promakao ti je "Mango" u renderu :D
See less See more
1801 - 1820 of 3008 Posts