SkyscraperCity Forum banner

[Mazowieckie] Infrastruktura kolejowa

162368 Views 725 Replies 163 Participants Last post by  pitagor
Nie znalazłem takiego wątku więc startuje nowy;) Zbiorczy wątek nt linii kolejowych w regionie.
Na początek kilka zdjęć z modernizacji odcinka Radom - Dęblin.
Fotki autorstwa użytkownika pitagor z http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,46493322,79047844,2,2.html?v=2

Tutaj znajdziecie zdjęcia z opisami VV
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,46493322,78229650.html
See less See more
5
1 - 20 of 726 Posts
Warszawa - Radom do 2012

Modernizacja trasy kolejowej do stolicy bez opóźnień

Nie ma żadnych zagrożeń, co do realizacji remontu trasy kolejowej nr 8 na odcinku Radom-Warszawa. Zakończenie jej modernizacji jest planowane do roku 2012, czyli zgodnie z przyjętym wcześniej harmonogramem. Zapewnienie to otrzymał prezydent Radomia z Ministerstwa Infrastruktury. Andrzej Kosztowniak skierował zapytanie o potwierdzenie rządowych planów dotyczących modernizacji linii kolejowej łączącej Radom z Warszawą ze względu na pojawiające się pogłoski o tym, że inwestycja ta ma być przesunięta na kolejne lata. - Rozwianie takich wątpliwości ma istotne znaczenie ze względu na ogromną wagę tego połączenia dla funkcjonowania Radomia i rozwój naszego miasta. Sprawna komunikacja kolejowa jest niezbędna dla mieszkańców Radomia pracujących i uczących się w stolicy. Jest też ważnym czynnikiem branym pod uwagę przy ocenie atrakcyjności inwestycyjnej Radomia - powiedział Andrzej Kosztowniak.

Źródło:www.plus.radom.pl

^^ dobra informacja bo ostatnio można było odnieść wrażenie, że ta trasa zostanie przeniesiona w bliżej nieokreśloną przyszłość... A tak w dość dobrym czasie i warunkach dojedziemy do trójmiasta :)

I jeszcze potwierdzenie z www.radom.pl

Linia nr 8 - zgodnie z planem

Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury Juliusz Engelhardt zapewnił Prezydenta Radomia Andrzeja Kosztowniaka, że nie ma żadnych zagrożeń co do realizacji remontu drogi kolejowej nr 8 na odcinku Radom – Warszawa. Zakończenie modernizacji tej trasy jest planowane do roku 2012 – zgodnie z przyjętym wcześniej harmonogramem.

Prezydent Andrzej Kosztowniak skierował swoje zapytanie o potwierdzenie rządowych planów dotyczących modernizacji linii kolejowej łączącej Radom z Warszawą ze względu na pojawiające się pogłoski o tym, że inwestycja ta ma być przesunięta na kolejne lata.

Rozwianie takich wątpliwości ma istotne znaczenie ze względu na ogromną wagę tego połączenia dla funkcjonowania Radomia i rozwój naszego miasta. Sprawna komunikacja kolejowa jest niezbędna dla mieszkańców Radomia pracujących i uczących się w stolicy. Jest też ważnym czynnikiem branym pod uwagę przy ocenie atrakcyjności inwestycyjnej Radomia.
See less See more
ździsiaj coś co mnie zastanowiło, wjeżdźając od zachodu na wawę zachodnią:

najpierw podsypka;

później, podkłady betonowe czy tam strunobetonowe

sensei całego remontu :)

a przed samą stacją powrót do drewniakow, chyba nowych, why ? pytam się dlaczego ?

See less See more
4
^^ Wydaje mi się, że ten fragment torowiska na drewnianych podkładach to rozwiązanie wymczasowe, mające zapewnić dojazd do remontowanego odcinka.
Niekoniecznie. W dalszym ciągu podkłady drewniane kładzie się w wielu miejscach, w których podkłady betonowe były by za ciężkie na przykład, albo źle tłumiły by drgania (popatrzcie na nowe rozjazdy na wschodnim).
^^ Wydaje mi sie, ze masz przewoz racje. Czesto na wielu odcinkach stosuje sie podklady drewniane. Najczesciej okresla to Zamawiajacy. To on stwierdza, za co zaplaci i co chce by bylo zrobione. Oczywiscie sa jeszcze dyskusje, dlaczego tylko tyle, albo dlaczego nie tak tylko inaczej..itp.itd.
Po remoncie do Dęblina koleją szybciej

Kończy się remont trzech odcinków na trasie kolejowej Radom - Dęblin. Pociągi będą tam jeździły nawet dwa razy szybciej

Remont trasy na Dęblin to najpoważniejsza tegoroczna inwestycja kolejowa w regionie radomskim. Jej koszt - jak już pisaliśmy - to 30 mln zł, a zmodernizować trzeba było nie tylko jeden tor, ale także dwa mosty. Wymieniono też rozjazdy na stacjach Radom Wschodni (korzystają z niej składy towarowe) oraz Garbatka Letnisko.

Roboty zakończyły się już na trzech odcinkach: Dęblin - Zajezierze, Pionki - Jedlnia Letnisko i Jedlnia Letnisko - Radom Wschodni.

- Dokonaliśmy odbioru technicznego. Tam pociągi mogą już jeździć z prędkością 120 km/h - mówi Krzysztof Pióro, dyrektor Zakładu Linii Kolejowych w Skarżysku-Kamiennej. Do tej pory z powodu złego stanu technicznego torów składy pokonywały tę trasę nie szybciej niż z prędkością 60 km/h.

Ostatnie prace wykonywane są na czwartym odcinku Bąkowiec - Garbatka. Tam na razie obowiązuje ograniczenie prędkości do 60 km/h. Ale modernizacja ma się zakończyć do 18 sierpnia. Wtedy także tu pociągi pojadą dwa razy szybciej.

Do zrobienia pozostanie jeszcze remont peronu nr 2 w Pionkach i podziemnego przejścia dla pieszych oraz modernizacja jednego z przejazdów. Z tymi robotami kolejarze zamierzają się uporać do końca tego roku.

Zanim rozpoczęły się prace na trasie, podróż między Radomiem a Dęblinem trwała około godziny, po zakończeniu ma się skrócić o 20 minut.

Roboty wykonuje Zakład Naprawy Infrastruktury w Radomiu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Radom

====

20 minut krócej na 1 godzinie przejazdu to jest 1/3 czasu... gdyby wszystkie remonty miały taką skuteczność byłoby naprawdę ok...
See less See more
^^
taki remont przydał by się wielu liniom kolejowym w Polsce, już nie chodzi tu nawet o kompleksową modernizację, ale przede wszystkim o wymianę torowiska. Na Mazowszu czekają na to linie Nasielsk-Sierpc, Kutno-Sierpc, Tłuszcz - Ostrołęka- (Szczytno)
^^
taki remont przydał by się wielu liniom kolejowym w Polsce, już nie chodzi tu nawet o kompleksową modernizacją, ale przede wszystkim o wymianę torowiska. Na Mazowszu czekają na to linie Nasielsk-Sierpc, Kutno-Sierpc, Tłuszcz - Ostrołęka- (Szczytno)
Zaraz zaraz. Tylko jeden tor został wymieniony?
Czy ktoś wie idzie modernizacja odcinka Wwa Józefinów - Wwa Gdańska?
Widziałem w wątku o S8 (Konotopa-Powązkowska) zdjęcie, na którym widać było wybrany spod torów tłuczeń, czy ma ktoś jakieś zdjęcia albo jakieś info na temat priowadzonych prac?
z góry dziękuję
Zanim rozpoczęły się prace na trasie, podróż między Radomiem a Dęblinem trwała około godziny, po zakończeniu ma się skrócić o 20 minut.
Z rozkładów jazdy nie wynika, żeby pociągi jeździły zdecydowanie krócej, bo nadal najszybsze połączenie bezpośrednie to 54 minuty.
Z kolei patrząc na czas przejazdu Lublin-Radom-Lublin, to do Radomia np. "Sztygar" ma praktycznie ten sam czas co 9 lat temu, a do Lublina jedzie chyba z 8 min dłużej niż kiedyś.
See less See more
2 x tydzień przejeżdżam z Piastowa do Ursusa przez tory (ul. Warszawska). Tor wschodni został dość dawno zdjęty, ale nie widzę żadnego postępu prac od ~ 2 miesięcy. Modernizacja stanęła?
nie wiem jak na pozostalych odcinkach, ale na wysokosci Bemowa jest juz podsypka i niedlugo beda kladli podklady. przynajmniej wczoraj jak przejezdzalem przez tory to tak bylo. szyny lezaly z boku czekajac na podklady.
Nie wiem czy w dobrym temacie jeżeli nie moderatorzy nich przesuną ale: po wielkich bólach i cierpieniach Peelce wreszcie udało się otworzyć oferty w przetargu: „Modernizacja linii kolejowej Nr 20 w obrębie stacji PKP Warszawa Gdańska w powiązaniu z linią E 65 i stacją metra A 17 Dworzec Gdański (zadanie nr 1) oraz kompleksowa realizacja przejścia podziemnego dla pieszych łączącego stację metra A17 „Dworzec Gdański" ze stacją PKP „Warszawa Gdańska" i Żoliborzem (zadanie nr 2)". Przypomnę tylko, że pierwotny termin składania ofert to 29.12.2008

Złożone oferty:

1. SKANSKA Warszawa - 129 437, 40 zł brutto
2. Mostostal Warszawa + PNI Warszawa - 131 699 000,00 zł brutto
3. Trakcja Polska + PRKiI Wrocław + PRK Kraków - 158 030 935,88 zł brutto
4. INTERCOR + Astaldi + PPRiW BPK Katowice + Mosty Katowice 178 495 067,93 zł brutto

Kosztorys inwestorski 122 000 000 zł brutto
See less See more
czyli co, będzie powtórzenie przetargu, czy jednak PLK dołoży brakujące 7 mln??? Mam nadzieję że to drugie, bo juz nie ma na co czekać, widocznie taniej tego się nie zbuduje...
Widziałem w wątku o S8 (Konotopa-Powązkowska) zdjęcie, na którym widać było wybrany spod torów tłuczeń, czy ma ktoś jakieś zdjęcia albo jakieś info na temat priowadzonych prac?
z góry dziękuję
Tak się składa że zacząłem właśnie pracować na tej budowie :)
Póki co zrobione jest około 70% prac. W tej chwili trwają prace na torach 1 i 2 linii 19 od Warszawy głównej towarowej do posterunku odgałęźnego w Gołąbkach.
W miarę wdrażania się w prace na budowie będę informował co i jak :)
See less See more
Tak się składa że zacząłem właśnie pracować na tej budowie :)
<...>
W miarę wdrażania się w prace na budowie będę informował co i jak :)
Bardzo nas to cieszy, czekamy na raporty :)
Objeżdżając kilkukrotnie odcinek od Warszawy Głównej Towarowej do Warszawy Gdańskiej sytuacja przedstawia się następująco:

Od WGT do Jelonek zrobione oba tory i trakcja.

Stacja W-wa Jelonki moim zdaniem skończona, pozostało wykończenie srk. (byłem tam ok 2tyg temu). Pozostaną urządzenia mechaniczne (pędnie) chyba nic nie ulepszano w srk na stacjach ani blokad.

Szlak Jelonki Gdańska tor 1 (prawy od Jelonek) wraz z trakcją skończony ale nie wiem czy prowadzą już po nim ruch. 2 tyg pozostał do wykończenia, podbicia fragment tego toru na włączeniu w głowicy W-wa Gdańska. Przy drugim ustawione słupy trakcyjne.
See less See more
1 - 20 of 726 Posts