Din pacate, nu exista aceasta facilitate pentru non-musulmani, din cauza religiei. Asta pentru ca musulmanii de pe intreg globul au un singur loc de pelerinaj: Mekka si imprejurimile. De aceea, pentru ca este un ritual religios in aer liber si pe o suprafata mare, nu se permite (oficial) decat accesul musulmanilor. La fel cum in altarul bisericii nu intra toata lumea, pentru ca este un loc sfant, nici la Mekka nu poate intra toata lumea.
Din experienta traita de mine din octombrie 2001 (la citeva saptamini dupa 09/11) pina in august 2004 (in total cam 6 luni):
1. Primesti viza de intrare in urmatoarele cazuri:
a) Daca esti musulman pentru pelerinaj (trebuie sa ai obligat un nume musulman; daca nu, ai nevoie de un document de la autorit. musulmane din tara de origina, care atesta ca esti de ex. convertit)
b) De lucru. Conditia este sa ai un asa-numit document de sponzorizare de la o firma locala, care firma si face cererea de viza in numele tau. Fara sponzor - no viza.
c) Viza turistica pentru toata KSA: nu exista. Firmele mari straine - care isi pot permite si care sint la fata locului si ca atare au voie sa sponzorizeze - pot organiza "vizite de serviciu" si pentru alti conationali. Turism in sensul cunoscut de noi: no.
2. Toata regiunea metropolitana Mekkah & Medina este interzisa non-musulmanilor (se verifica viza). Interzicerea incepe cu multi km. in afara zonei; checkpoints sint in asa fel alese, ca nici nu se pot vedea din departare orasele.
Pe raza orasului Mekka sunt anumite interdictii in plus fata de cele clasice: carne de porc si alcool. De exemplu e interzisa taierea ierbii sau a pomilor, precum si uciderea de animale in orice scop. S-ar crea neintelegeri intre musulmanii care cunosc aceste interdictii, si nemusulmanii care ar avea o scuza.
Sau e interzis sa ridici un obiect de valoare de pe strada, daca nu este al tau.
Ce am observat peste tot (si am fost stationat in Eastern Region, mai cosmopolitan decit multe altele, incl. Riadh, in ER find de ex. majoritatea bazelor americane), este ca nu exista nici un fel de servicii de salubritate publica. Gunoaiele se arunca peste tot / nu exista tomberoane & vehicule care aduna gunoiul. "Deponiile" erau in toate maidanele publice...
In rest, nemusulmanii au voie in orice lacas de cult musulman din lume. In acele lacase de cult se fac rugaciunile normale, zilnice, ale oricarui musulman, dar la Mekka e vorba de un ritual la care participa numai musulmanii, in anumite conditii, etc.
Din experienta traita de mine:
1. In KSA nu am avut voie nici macar sa fac o fotografie
din afara moscheii.
De intrat - nici o sansa (serviciu sau nu).
2. In Pakistan (Islamabad, 7 zile in 1996) nu am avut voie sa fotografiez in nici una - iar de intrat am reusit intr-una singura...
3. In Istambul (2005) nu ai voie sa fotografiezi in nici una (chiar si in afara serviciului). Poti sa intri - in afara serviciului...
4. In Egypt (2006) ai voie sa intri si sa faci poze (in afara serviciului)
Etc...
Desi, atunci cand iti declari religia sau convertirea pentru a obtine viza de pelerinaj, nu iti despica nimeni pieptul sa priveasca inauntru.
Adevarat. Riscul este in momentul in care te prinde ca totusi nu esti musulman - acolo ramii...
dan
PS: daca mai sint intrebari concrete - spuneti si veti primi raspuns.