SkyscraperCity banner

1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
10,206 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Mooie projectjes op stapel, daar in Mechelen.

Ik kwam daarnet deze tegen. Ik weet niet wanneer het gebouwd zal worden, gelegen aan de Grote vijver (Zennegat).

Fantastisch :)

 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
www.deredactie.be

Nieuwe oversteekbrug aan Zennegat in Mechelen

wo 04/02/09 10:15 - Er komt een nieuwe mobiele oversteekbrug voor fietsers en voetgangers aan het Zennegat in Mechelen. Zij steken het water er nu over via een tijdelijk ponton, maar daar komt nu verandering in.

De Vlaamse dienst Waterwegen en Zeekanaal investeert 700.000 euro in de nieuwe brug.

Het stadsbestuur van Mechelen op zijn beurt maakt ook 100.000 euro vrij om betere nutsleidingen te leggen voor de woonboten in de buurt van het Zennegat.

Het gaat onder meer om water-, elektriciteits-, telefoon- en internetvoorzieningen.
Dit is dan wrs de brug waarover sprake is, 2 posts hier boven.


Mechelen doet tientallen huizen van de hand

vr 06/02/09 06:54 - De stad Mechelen gaat tientallen huizen verkopen. Dat is beslist op de gemeenteraad.

"Het is belangrijk dat we ons als stad bezighouden met onze kerntaken. Huisbaas spelen is daar niet bij", zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Marina De Bie (Groen!).

"We gaan niemand uit zijn huis zetten. Het is niet de bedoeling om een agressieve politiek te voeren. Maar als iemand verhuist, zullen we dat huis daarna verkopen."

De stad gaat ook het Fort van Walem verkopen aan de vzw Natuurpunt.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
weer een nieuwe brug in Mechelen:

gva.be

Nieuwe Zennebrug in Leest opent volgende week29/05 De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zenne in Leest (Mechelen) kan volgende week in gebruik worden genomen. Ze heeft 300.000 euro gekost.


Een gespecialiseerd transportbedrijf heeft de kolos van dertig ton en 45 meter lang op zijn nieuwe stek gelegd. Dat manoeuvreerwerk ging niet zonder hindernissen omdat in allerijl de transportroute moest worden veranderd.

Na tien uur zwoegen en wachten kon de brug met de hulp van twee telescopische kranen in de bedding gelegd. Eens de afwerking van de opritten rond is, kan ze openen.
LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Mechelen steunt plannen voor natuurijspiste in Leest

13:19 Het Agentschap Natuur en Bos heeft plannen voor de aanleg van een natuurijspiste op de Bleukensweide in Leest (Mechelen). De stad steunt het project als partner.


De Bleukensweide langs de Zenne is zo'n 6,2 hectare groot, en ligt in overstroombaar gebied. "Na afgraving kan ze omgetoverd worden in een natuurijspiste. Zo kunnen wij de Mechelaars een grote schaatsplek aanbieden, middenin een schitterend natuurgebied", zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie.

Veilig alternatief


Volgens schepen van Sport Koen Anciaux is de piste ook een veilig alternatief voor schaatsers. "Het ANB beheert een aantal vijvers in de regio zoals het Broek, de Eglegemvijver en de Spildoornvijver. Het is er onveilig, er is geen controle en de rust in deze natuurgebieden wordt eigenlijk verstoord. Met dit project wil de Stad geven aan de Mechelaars wat ze elke winter opnieuw zoeken: een veilige en prachtig gelegen natuurijspiste", stelt hij.

Het project wordt nog deze maand ingediend bij het Provinciaal Management Comité (PMC). Na goedkeuring kan de ontwikkeling in het najaar van 2011 starten.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Groenenbeemd is mooiste straat van Mechelen

18/11 De Groenenbeemd in deelgemeente Heffen heeft donderdagmiddag de eretitel 'Schoonste straat van Mechelen' gekregen.


Schepen van Wijkzaken Marina De Bie en schepen van Openbare Werken Greet Geypen kwamen de winnaars het bordje met de eretitel en een cheque van 2.000 euro overhandigen. De verkiezing paste in de netheidscampagne 'Stad om te zoenen, hou mijn buurt proper'.

Met de actie wil Mechelen inwoners aansporen om van hun straat de mooiste en properste te maken. Inwoners konden via beleefmechelen. be drie weken lang hun stem uitbrengen op hun favoriete straat. In totaal werden 1.166 stemmen uitgebracht: Groenenbeemd (447 stemmen) pakte de hoofdprijs voor Wittebroodstraat (296), Leestsesteenweg (279) en Korte Veluwestraat (144).

Groenenbeemd werd niet alleen gelauwerd om het proper straatbeeld, ook voor de goede sfeer en mooie vriendschapsbanden die er in deze straat met een veertigtal jonge gezinnen gesmeed worden.

LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Hombeek, Leest en Heffen

gva.be

Miljoenen voor wegen in Hombeek, Leest en Heffen

07/12 Mechelen geeft volgend jaar ruim vier miljoen euro uit voor de vernieuwing van wegen op het Hombeeks plateau.


In Hombeek dient dat geld voor de volgende fase van de as Mechelen-Kapelle-op-den-Bos, waar de Zep- en de Gijsbeekstraat tot aan de Kruynegemstraat aan de beurt zijn. Het project kost 2,1 miljoen euro, maar de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) draagt 600.000 euro bij voor de riolering.

Voor Leest staat de verdere vernieuwing van de Juniorslaan op stapel, en de herinrichting van het kruispunt met de Blaasveldstraat. Het budget van 962.000 euro breidt met een half miljoen uit om de betonbaan te vervangen door asfalt. De Heffenaars kunnen uitkijken naar een vernieuwde Steenweg op Heindonk.

SVH​nieuwsblad.be

Mechelen investeert fors in fusiegemeenten

woensdag 08 december 2010 Auteur: (LBP)
MECHELEN - Vernieuwing van de stad blijft ook in 2011 een grote prioriteit voor het Mechelse stadsbestuur. Daarom wordt volgend jaar ruim 21 miljoen euro geïnvesteerd in de heraanleg van straten. Vooral de rand rond Mechelen krijgt heel wat aandacht.


‘Investeringen zijn mee de motor van Mechelen omdat ze de leefkwaliteit van onze stad behouden en verbeteren', zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). Daarom wordt er ook in 2011 heel wat geïnvesteerd. ‘In de geschiedenis van de stad gaat het om de tweede grootste investering ooit. In totaal bedraagt de investeringsbegroting voor 2011 zo'n 51.570.000 euro.'

De grootste hap in dat budget gaat naar openbare werken. Echt grote nieuwe projecten staan er niet op stapel. De stad gaat vooral verder met de plannen die het afgelopen jaar op de sporen werden gezet.

Veel aandacht gaat naar de rand rond Mechelen. ‘Een belangrijk accent ligt op het Hombeeks plateau', legt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open VLD) uit. ‘Zowel in Leest, Heffen als Hombeek beginnen we in 2011 aan een volgende fase waarbij telkens de belangrijkste straten worden aangepakt. Zo wordt in Heffen na de vernieuwing van het dorp en de heraanleg van de Kazernestraat nu de Steenweg op Heindonk heraangelegd tot aan Ten Doorn. Dat zal zo'n miljoen euro kosten.'

In Hombeek wordt de volgende fase van de vernieuwing van de hoofdas tussen Mechelen en Kapelle-op-den-Bos, de Zepstraat en Gijsbeekstraat, aangepakt. De kosten hiervoor worden geraamd op 2.1 miljoen euro.

‘In Leest wordt de vernieuwing van de Juniorslaan uitgebreid. Het budget dat eerder al was voorzien voor de vernieuwing van onder andere fietspaden en riolering, wordt het komende jaar uitgebreid met een half miljoen euro om de oude betonbaan, die er al ligt van voor de Tweede Wereldoorlog, te vervangen door asfalt.'

Ook voor andere projecten wordt in het komende jaar geïnvesteerd in volgende fases. Zo is de heraanleg van de Galgenberg volop aan de gang en sluit de volgende fase in dat project daar in 2011 op aan. De stad trekt daar zo'n 2 miljoen euro voor uit. ‘Twee andere belangrijke investeringen zijn de heraanleg van het Sint-Romboutskerkhof, waar in 2.8 miljoen euro voor wordt voorzien, en de heraanleg van de Stuivenbergvaart, waarin het stadsbestuur 2.3 miljoen euro investeert.'

Daarnaast staan er nog verscheidene kleinere projecten op het programma, zoals de heraanleg van de Kraanstraat of de inrichting van het binnengebied Vlamingenstraat in Muizen. Voor het onderhoud van het openbaar domein, de aankoop van voertuigen, straatmeubilair en verkeerssignalisatie wordt zo'n drie miljoen euro uitgetrokken.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nieuwsblad.be

Stad honderd jaar vrij van overstromingsgevaar

donderdag 10 februari 2011 Auteur: (evb)

MECHELEN/WILLEBROEK - Het Sigmaplan wil rond het Zeescheldebekken in ruimte voorzien voor overstromingsgebieden. In en rond Mechelen en Willebroek komen vier grote overstromingszones. De werken starten nog dit jaar.


Het rivierenland rond de Dijlemonding maakt deel uit van het Sigmaplan. Willebroek en Mechelen sloegen de handen in mekaar en dokterden samen met de Vlaamse overheid een plan uit om mogelijke overstromingen als gevolg van hoog- of springtij, op te vangen. De drastische werken aan het Zennegat starten nog in 2011 en zullen twee jaar duren.

207 hectare

‘Het gaat om in totaal 207 hectare grond die wordt ingenomen door overstromingsgebieden', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Natuurbehoud Karel Geys (SP.A).

Vier gebieden rond het Zennegat krijgen een extra dijk en worden overstromingsgebied: de Grote Vijver 1, Grote Vijver 2, de Oude Dijlearm en het gebied Heindonk. De Vlaamse overheid legde de gebieden onlangs vast in een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Onteigeningen zijn nauwelijks nodig. ‘Een landbouwer die al aangaf te stoppen met zijn activiteiten, krijgt de waarde van zijn grond betaald. Voorts moeten twee kapellen worden verhuisd en krijgt een bistro een andere locatie. De impact naar de bevolking bleef dus heel beperkt', voegt Geys toe. Volgens de schepen zullen de ingrijpende werken voordelen opleveren voor de fauna en flora in het uitgestrekte gebied. ‘Aangezien de sluizen twee keer per dag de gebieden deels met water zullen vullen, verwachten we dat een grote vogelpopulatie hier in de toekomst naartoe zal trekken.' Tevens vindt hij het een voordeel dat de overstromingsgebieden zich op nauwelijks enkele kilometers van de stadskern bevinden: ‘Dit neemt de druk bij de stad weg.'

Recreatie blijft mogelijk

Het recreatieve in het gebied komt niet in gevaar volgens Geys. ‘De waterskiclub kan zijn activiteiten verder zetten en ook hielden we rekening met de vraag van de Chiro van Heffen. Het terrein naast de scouts blijft toegankelijk als speelterrein. Ook het voetbalterrein van FC Walem komt niet in het gedrang.'

Het gebied rond de rivieren de Durme, Rupel, Grote en Kleine Nete, Dijle en Zenne lijkt zo voor overstromingen gevrijwaard. ‘De eerste honderd jaar verwachten we door deze ingreep weinig of geen problemen met overstromingen', besluit Geys.​gva.be

Sigmaplan Dijlemonding beschermt Mechelen tegen overstromingen09/02 Een gecontroleerd overstromingsgebied van 207 hectare moet Mechelen beschermen tegen wateroverlast. Nu de Vlaamse overheid het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief heeft vastgelegd, kan de realisatie starten.


"Het Sigmaplan wil rond het Zeescheldebekken voldoende ruimte voorzien voor water om overstromingen te voorkomen. Het rivierenland rond de Dijlemonding maakt deel uit van dat plan", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys.

Het gebied strekt zich uit over Mechelen en Willebroek: de twee vijvers in Walem, Zennegat-Oude Dijlearm en Heindonk-Tien Vierendelen. "Het GRUP is het startschot om na de bouwvakantie met de nodige werkzaamheden te beginnen", stelt Karel Geys.Het gaat om getijdenrivieren die twee keer per dag bij vloed een golf Noordzeewater te verwerken krijgen. "Rond deze gebieden wordt een ringdijk aangelegd om het water uit de nabij gelegen woonkernen te houden. Daarbinnen kunnen de gronden dan bij hoogtij overstromen zodat het overtollige water wegkan zonder enige schade te veroorzaken, zelfs bij stormtij", legt schepen Geys uit. FC Walem en de Mechelse Waterski Klub kunnen hun activiteiten behouden.

SVH, LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Zennegatbruggen zijn pas na zomer klaar

17/02 De bouw van de nieuwe fiets- en wandelbruggen in de buurt van het Zennegat in Battel (Mechelen) heeft maanden vertraging opgelopen. Ten vroegste na de zomervakantie zijn ze klaar.


Waterwegen en Zeekanaal investeert ruim 1,4 miljoen euro in het project. Om de Zenne vandaag te kruisen, moeten fietsers vandaag een omweg van bijna 3 kilometer maken via Heffen. Een nieuwe vaste brug over de Zenne moet dat probleem oplossen, samen met een beweegbare brug over het kanaal Leuven-Dijle. "Zo zijn de stad Mechelen en haar ommeland via het Zennegat rechtstreeks bereikbaar vanuit de Rupelstreek en Klein-Brabant", zegt woordvoerder Kurt Polfliet.

De levering van stalen onderdelen voor de bruggen heeft vertraging opgelopen, en daardoor ook de bouw zelf. De vertraging van de werkzaamheden is een tegenvaller voor Beber en zijn zus Lazuli Geens, sinds mei vorig jaar de uitbaters van eetcafé Zennegat. Wij hadden het liever anders gezien, maar wij moeten er door. Er is niets aan te doen", vertelt Beber. Onder andere met optredens houdt het eetcafé de sfeer erin.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nieuwsblad.be

6.500 nieuwe bomen in Thiebroekbos

donderdag 10 maart 2011, 05u00 Auteur: (clh)

MECHELEN - De vzw Natuur- en Landschapszorg is begonnen met de duurzame herbebossing van het Thiebroekbos. 6.500 enten van autochtone planten werden er aangeplant.


De aanplanting kadert in de duurzame bosbeheerplannen die de stad en het Agentschap Natuur en Bos hebben ontwikkeld voor de 14 hectare grote groene long. De totale kostprijs van de herbebossing bedraagt 15.700 euro.

Volgens schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen!) is een nieuwe fase aangebroken voor het natuurgebied. ‘Nadat het bos werd uitgedund, kan er nu eindelijk worden herbebost. De duizenden enten van diverse boomsoorten zullen Thiebroek doen heropleven. Wie hier in de toekomst komt wandelen, zal hazelaars, meidoorns, lijsterbessen, vuilbomen, Gelderse roos, essen en elsen ontdekken. Het wordt een prachtig wandelbos voor de Mechelaars.'

Het Thiebroekbos is één van de drie officiële Mechelse natuurgebieden en heeft volgens Marina De Bie hoge prioriteit in het leefmilieubeleid van de stad. ‘We moeten een uiterst duurzaam beleid uitstippelen voor onze natuurgebieden. Een natuurlijke biotoop is altijd kwetsbaar, zeker in stedelijk gebied. Er moet naar een evenwicht worden gestreefd. Soms gaat dat vanzelf, maar hier moest de natuur een handje worden geholpen.'​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Huizen in gevaar door verhoging Walembrug

05/10 Waterwegen en Zeekanaal wil de Walembrug verhogen. Ten vroegste in 2014 zullen de bewoners van het aanpalende stuk van de Emiel Engelsstraat meer dan waarschijnlijk worden onteigend. De bewoners begrijpen niet dat ze daarover tot hiertoe nog niet officieel werden ingelicht.


lees verder

CWil​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Nieuwe fietsbrug aan Mechels Zennegat is open voor fietsers23/12 De nieuwe fietsbrug over de Zenne aan het Zennegat in Battel (Mechelen) is vrijdag in gebruik genomen. In het voorjaar van 2012 plaatst Waterwegen en Zeekanaal nog een beweegbare brug over de Leuvense Vaart.


De bruggen passen in het fietspadenplan van de Vlaamse overheid, en kosten samen 1,4 miljoen euro. De jaagpaden langsheen Rupel, Dijle, Zenne en kanaal Leuven-Dijle worden bijzonder intensief benut door fietsers en wandelaars. Via de bruggen kunnen fietsers gemakkelijker vanuit Boom naar Mechelen rijden. Wie naar Heffen wil, spaart een flinke omweg uit.

Een gerenommeerd Frans-Oostenrijk architectenbureau heeft de bruggen ontworpen. Het werkte daarvoor samen met een studiebureau uit Gent. De boogbrug over de Zenne is een boogbrug. Ze overspant een lengte van 70 meter, en er werd meer dan 50 ton staal in verwerkt. Na de winter krijgt ze nog een laatste verflaag en ook het jaagpad wordt nog grondig heraangelegd. De weeromstandigheden laten dat nu niet meer toe.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Senioren wonen straks in flat met daktuin20/03 Mechelen (2800) Over een maand nemen de eerste 74 bewoners hun intrek in het nieuwe
woonzorgcentrum De Lisdodde in Mechelen. In augustus moet heel het project afgewerkt zijn.

De Lisdodde is eigenlijk een uitbreiding van De Polder in de Frans Broersstraat. De bewoners van die campus verhuizen als eerste naar de nieuwbouw. Zo kan de renovatie van de oudere vleugel starten. Eens die klaar is, sluit campus De Heergracht aan de Lange Heergracht. In het uitgebreide complex in de Frans Broersstraat is tegen de zomer plek voor 150 woongelegenheden en 6 kamers voor kortverblijf.

Op het dak van de nieuwbouw bevinden zich 24 zogenaamde assistentiewoningen met een tuin én zicht op de kathedraal. "Daar bieden wij senioren een thuis die nog zelfstandig kunnen wonen, maar ze kunnen wel hulp krijgen als ze dat wensen", zegt OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld). Hij bracht dinsdag samen met burgemeester Bart Somers een werfbezoek aan De Lisdodde.

Bouw en renovatie van het complex kosten 19,8 miljoen euro, waarvan de Vlaamse Gemeenschap een aanzienlijk deel subsidieert. Een volgend project dat het OCMW plant, is de renovatie van het Hof van Egmont aan de Hendrik Speecqvest.​
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Op de Gentsesteenweg achter "Histoire des Femmes", is men al een tijdje bezig een groot gebouw neer te planten (op de plaats waar vroeger een opslagplaats en een fitnesscentrum waren, die door een brand verwoest zijn).
Men zit nu in de afwerkfase en door de glazen gevel kan men een roltrap zien! Dit duid meestal toch op een intensief gebruik?
Vreemd genoeg is er nergens een aanduiding van het toekomstige doel van dit gebouw. Enkel tijdens de ruwbouwfase was er wat reclame van de aannemer.

Heeft iemand een idee wat dit gaat worden?
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Brug aan Zennegat na jaar nog niet open

14/11 Mechelen (2800)

Een jaar na de montage is de nieuwe beweegbare brug voor fietsers en voetgangers over de Leuvense Vaart aan het Zennegat in Mechelen nog steeds niet open voor het publiek. Er wordt nu gestreefd naar de jaarwisseling, maar later kan ook nog.


De nieuwe brug over het Kanaal Leuven-Dijle, een technisch huzarenstukje, is zowat het sluitstuk van het fietsroutenetwerk tussen Mechelen en zijn hinterland, de streek van Klein-Brabant en de Rupel. Ondertussen is het sinds november 2012 geleden dat de brug op haar plaats kwam te liggen, maar het een jaar later is de oversteek nog altijd niet open voor het publiek. Veel passanten vragen zich af waarom dat zo lang duurt.

Bij Waterwegen en Zeekanaal zijn ze zich daarvan bewust. "We kijken ook uit naar de opening. De andere nieuwe brug over de Zenne is al een tijdje in gebruik. Maar wij kunnen de mensen geruststellen. Technisch staat de brug op punt om in gebruik te nemen. De collega's die ze moeten bedienen, hebben ook een opleiding gekregen", zegt woordvoerder Kevin Polfliet van Waterwegen en Zeekanaal.

Het agentschap wacht alleen nog het juiste moment af voor de opening. Op dit moment zijn in de buurt werkzaamheden bezig voor de aanleg van overstromingsgebieden voor het Sigma-plan. Polfliet: "Daardoor is de omgeving van de brug nu eigenlijk een werfzone. Er werden bomen gerooid en damplaten geslagen. Fietsers en voetgangers kunnen er eigenlijk moeilijk door. Om die reden hebben wij beslist om de opening nog even uit te stellen. Bovendien staat de winter voor de deur, en wij vragen ons af of dat wel het geschikte moment is om de brug te openen."

Al is het vandaag wel nog steeds de bedoeling om de brug rond de jaarwisseling te openen. "In het andere geval zou het ook in het voorjaar van 2014 kunnen gebeuren", stelt Kevin Polfliet.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Iedereen wil veiligere Zennebrug

20/12 Mechelen (2800)

Na het zware ongeval met een 13-jarige fietser afgelopen woensdag dringen inwoners van Heffen (Mechelen) aan op een veiliger Zennebrug. Ze vragen een betere afstelling van de verkeerslichten. Het slachtoffer is geopereerd en stabiel.


De 15-jarige Jef Verrycken (foto) uit Heindonk (Willebroek) fietst praktisch elke dag met slachtoffer Yannis D.P. naar school in Mechelen. "Op de brug rijden veel mensen door het rood, omdat ze niet willen of kunnen stoppen. Voor de veiligheid van de fietsers zou het niet slecht zijn om iets langer te wachten om het licht op groen te laten springen als het rood wordt voor de auto's. Tien seconden bijvoorbeeld", legt Jef uit.
Test gedaan

Heel wat Heffenaars delen alvast zijn mening. "De regeling van de verkeerslichten is levensgevaarlijk. Daar vallen nog slachtoffers. Er moet iets veranderen", zegt Hubert Foqué. Hij is een van de mensen die mee het protest tegen de asbestleidingen aan de Steenweg op Heindonk hebben geleid. Samen met Guy Cortebeeck hoopt hij voor de Zennebrug nu hetzelfde te bereiken. "Drie maanden geleden hebben wij met de burgemeester zelf de proef op de som genomen. Wij hadden de indruk dat hij ons niet geloofde toen wij vertelden dat de verkeerslichten heel snel verspringen. Drie keer hebben wij het geprobeerd: telkens je als voetganger op de knop drukt, springen de verkeerslichten in 2,5 seconden van groen naar rood", vertelt Foqué. Volgens hem kunnen bestuurders zo nauwelijks op een deftige manier stoppen.

Fietserstunnel

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) denkt dat er een andere oplossing moet komen. "Wij hebben destijds toen de provincie nog eigenaar was van de weg aangedrongen om ondergronds een fietsoversteek te realiseren. Die is er helaas niet gekomen, maar wij herhalen nu onze vraag", stelt de burgemeester. Somers verwijst naar de vele fietsers die de Zennebrug gebruiken. "Scholieren, maar ook recreanten en wielertoeristen", zegt hij.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid, dat de Gentsesteenweg (N16) beheert, heeft donderdag een melding gekregen. "Een burger heeft ons laten weten dat de verkeerslichten heel snel verspringen. Het is voor het eerst dat dit ons wordt gemeld. Onze ingenieurs gaan bekijken. Wij nemen deze zaak ter harte", reageert woordvoerder Peter Bruyninckx.

SVH​


Heffenaars eisen dringend maatregelen aan Zennebrug

23/12 Mechelen (2800)

Leden van het actiecomité Steenweg op Heindonk hebben maandag honderden vlaggetjes met de slogan 'Merci, om te stoppen' aan de relingen van de Zennebrug in Heffen gehangen. Ze eisen dringen maatregelen vooraleer er dodelijke slachtoffers vallen.


Vorige week werd een dertienjarige fietser uit Heindonk levensgevaarlijk gewond toen hij door een vrachtwagen, die niet tijdig voor het verkeerslicht kon stoppen, werd gegrepen.

Het actiecomité Steenweg op Heindonk is verbolgen en eist een aantal dringende maatregelen. Ze willen dat de verkeerslichten aan de voet van de brug worden geplaatst en niet, zoals nu, bovenop de brug. Op die manier krijgt een chauffeur die door het rode licht is gereden toch nog de kans om te remmen, wanneer een fietser oversteekt, vinden ze. Ook moet de snelheid van 70 naar 50 kilometer verlaagd worden vanaf het Shell-benzinestation. Verder moeten er flitspalen geplaatst worden aan de verkeerslichten. Efficiënt zijn ook verklikkers die de lichten automatisch op rood doen springen als er sneller dan 50 gereden wordt. Op langere termijn moet het fietspad langs de Zenne ondertunneld worden, zeker omdat alsmaar meer fietsers (recreanten, studenten) de brug hier veilig zouden kunnen oversteken.

"Het zou onverantwoord zijn mochten er in de toekomst nog meer slachtoffers vallen. En die gaan er vallen als er geen maatregelen worden genomen", vindt Guy Cortebeeck, van het actiecomité dat na nieuwjaar nieuwe acties plant als er geen doeltreffende maatregelen komen.

LDN​
 

·
Registered
Joined
·
2,105 Posts
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid, dat de Gentsesteenweg (N16) beheert, heeft donderdag een melding gekregen. "Een burger heeft ons laten weten dat de verkeerslichten heel snel verspringen. Het is voor het eerst dat dit ons wordt gemeld. Onze ingenieurs gaan bekijken. Wij nemen deze zaak ter harte", reageert woordvoerder Peter Bruyninckx.
Dat is wel erg. Er zijn dus allemaal mensen die (terecht) zitten roepen en tieren, maar niemand doet de moeite om het ook effectief te melden via meldpunt wegen?
Ik doe quasi om de maand zo'n melding als ik iets zie dat niet in orde is en meestal duurt het ongeveer een maand wanneer ik een antwoord krijg, maar dat antwoord is dan wel goed gemotiveerd en eigenlijk altijd zeer correct.
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Volgens mijn zus die in Battel woont zou het nieuwe gebouw op de Gentsesteenweg een meubelzaak worden. Maar zij heeft het ook maar van horen zeggen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Brug aan Zennegat voorlopig in gebruik gesteld

11:27 Mechelen (2800)

De nieuwe beweegbare fiets- en voetgangersbrug over de Leuvense Vaart aan de Zennegatsluis in Mechelen is voorlopig open voor het publiek. "Het gaat wel nog om een proefperiode", zegt woordvoerder Kevin Polfliet van Waterwegen en Zeekanaal.


Het Zennegat, de buurt rond de sluis die het kanaal Leuven-Dijle verbindt met de Dijle en de Zenne, ligt centraal in een gebied van jaagpaden. Die zijn ideaal om veilig vanuit Boom en Willebroek naar Mechelen te fietsen, maar de ontsluiting van het Zennegat was niet ideaal. Daarom werd in 2010 het startschot gegeven voor de bouw van twee bruggen aan de Zennegatsluis: een vaste brug over de Zenne in gebruik sinds juni 2012 en de beweegbare brug over de vaart.

De realisatie van de brug en de openstelling ervan heeft lang aangesleept. "Het gaat om een beweegbare constructie waarbij een voor Vlaanderen volledig nieuw concept werd toegepast. Bovendien werd de brug in afwerkingsfase nog aangevaren door een binnenschip en was het jaagpad langs de Zennegatvaart tijdelijk onderbroken voor werkzaamheden voor het Sigmaplan", legt Polfliet uit.

Tegen het toeristisch seizoen hoopt Waterwegen en Zeekanaal de brug in definitief in gebruik te nemen. Voorlopig is ze nog op proef open. "Bedoeld om het bedieningspersoneel tijd te geven om te wennen aan de bijzondere constructie en om eventuele kinderziekten te kunnen opsporen. Korte of langere onderbrekingen van de overgang zijn dus nog steeds mogelijk", stelt de woordvoerder.

SVH​
 
1 - 20 of 27 Posts
Top