SkyscraperCity banner

41 - 44 of 44 Posts

·
Registered
Joined
·
792 Posts
^^ Gratis versie op de site van Het Nieuwsblad:

Het nieuwe winkelpark Malinas in de lus van de R6 in Mechelen moet in het najaar van 2021 de deuren openen. Ook supermarktketen Albert Heijn opent een vestiging op de site. De eerste werkzaamheden om de bouw voor te bereiden, gaan volgende week van start. “Dit wordt het groenste winkelpark van België”, zegt Jan Du Bois van Mitiska Reim.

Realisatie winkelpark in lus R6 gaat van start: “Het groenste van België”

Het nieuwe winkelpark Malinas in de lus van de R6 in Mechelen moet in het najaar van 2021 de deuren openen. Ook supermarktketen Albert Heijn opent een vestiging op de site. De eerste werkzaamheden om de bouw voor te bereiden, gaan volgende week van start. “Dit wordt het groenste winkelpark van België”, zegt Jan Du Bois van Mitiska Reim.

Mitiska was indertijd eigenaar van het stadion van KV Mechelen. Maar door een ruil met de stad voor het stadion verwierf de projectontwikkelaar de gronden in de lus van de R6, een destijds voor industrie bestemd terrein van 5,8 hectare. Het bedrijf investeert de komende jaren zo’n 50 miljoen euro om de site om te vormen tot een nieuw winkelpark van 27.500 vierkante meter. Eind dit jaar hoopt Mitiska Reim over een bouwvergunning te beschikken, om in februari 2020 te starten met bouwen. In afwachting wordt het terrein bouwrijp gemaakt en gaan er archeologen aan de slag.

Goed voor 270 jobs

In de zowat twintig handelszaken in Malinas kunnen over twee jaar 270 mensen aan het werk gaan. In eerste instantie vinden de baanwinkels die vandaag nog op het Rode Kruisplein gevestigd zijn hier een nieuwe locatie. Mitiska Reim heeft daardoor al overeenkomsten met winkels zoals AS Adventure, Blokker, JBC, Leen Bakker, Pro Duo en Van den Borre. “Samen goed voor zo’n 8.000 vierkante meter”, stelt Du Bois. Vrijdag maakte de ontwikkelaar een eerste grote nieuwe naam bekend: supermarktketen Albert Heijn. “Die neemt een oppervlakte van 2.500 vierkante meter in. Voor de rest van de beschikbare oppervlakte gaan we dit najaar op zoek naar huurders”, legt Du Bois uit.

Geen kleding- en schoenwinkels

Het stadsbestuur heeft daar wel voorwaarden aan gekoppeld, zodat het winkelpark geen rechtstreekse concurrentie vormt voor de binnenstad. Kleding- en schoenwinkels mogen niet. “Om die reden komt er ook maar één horecazaak. We denken aan zaken zoals sport-, speelgoed, meubel- en decoratiewinkels”, vertelt Jan Du Bois. De vraag naar grote winkelruimte in Mechelen is volgens hem groot, omdat er weinig aanbod is. “Nieuwe baanwinkels langs invalswegen laten we niet meer toe. We concentreren ze hier”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie en Ruimtelijke Ordening.

In de lus wordt een nieuwe brug voor auto- en fietsverkeer gebouwd, vlak voor de bestaande brug van de afrit van de E19. Sven Van Haezendonck

Nieuwe tunnel en brug

Voor de ontsluiting van het winkelpark legt Mitiska Reim samen met de Vlaamse overheid een nieuw kruispunt met verkeerslichten aan op de N16. Daar komt ook een bushalte. “De aanleg van een parallelweg langs de R6 financieren we volledig zelf”, geeft Du Bois aan. Aan het begin van de lus wordt een tunnel gebouwd, zodat de site vanuit het stadscentrum vlot bereikbaar is voor voetgangers en fietsers. Net voor de brug van de afrit van de E19 in de lus laat de ontwikkelaar een nieuwe brug optrekken. Voor fietsers komt er een aparte die aansluit op de Vrouwvlietroute.

Topman Du Bois benadrukt dat de ontwikkeling gebeurt met veel respect voor de natuur. Op het project komt er namelijk kritiek, omdat er de komende weken opnieuw groen voor verdwijnt. “De bomen die we rooien, hebben wij al dubbel gecompenseerd in Kauwendaal en buiten Mechelen”, reageert hij. Landschapsarchitect Michel Pauwels geeft aan dat het gerooide hout zo veel mogelijk een tweede leven krijgt. “Bij de opbouw van de site. Zo worden er loopbalken en klim- en klauterstammen mee gemaakt voor kinderen”, vertelt hij.

Bomen die behouden blijven, worden gemarkeerd. Sven Van Haezendonck

Rietveld is blikvanger

Voor de ontwikkelaar is het een uitgemaakte zaak: “Dit wordt het groenste winkelpark van België”, stelt Jan Du Bois. Hij geeft toe dat de stad daar erg op aanstuurde. Voor het winkelcentrum wordt er bijvoorbeeld in november een nieuw rietveld van 1,2 hectare aangelegd met gerecupereerd riet van de site zelf. “Het is een blikvanger op de site en vormt een natuurlijke regenwaterbuffer. Wij engageren ons ook om de grachten beter te houden”, klinkt het bij de ontwikkelaar.

Ondergronds plant Mitiska Reim zo’n 300 parkeerplaatsen, voor de winkels nog eens een 500-tal. Wandelassen worden omgeven door inheemse bomen zoals de veldesdoorn, haagbeuk, els en olm. “Op de site worden ook 25 waardevolle eiken behouden. Indien nodig worden ze elders op de site opnieuw aangeplant”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. De achtergevel van het winkelpark wordt bekleed met een haag en klimplanten. Het dak van het gebouw zal voor ongeveer de helft bestaan uit een groendak en zonnepanelen.
 

·
Registered
Joined
·
188 Posts
Supermarktketen Albert Heijn plant de opening van een eerste Belgische vestiging van haar XL-formule op het winkelpark Malinas. Die winkelformule is met minstens 3000 m² verkoopoppervlakte groter dan een doorsnee Albert Heijn supermarkt: naast een ruim aanbod (verse) voeding vinden klanten er ook een groot assortiment non-food.

Bron: Eerste Belgische Albert Heijn XL komt in Mechelen
 

·
Registered
Joined
·
1,572 Posts

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite
PUBLIÉ LE 15/09/2020

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de opmerkelijke architectuur, blinkt het gebouw ook uit in zijn energiezuinig, flexibel en multifunctioneel karakter.
De realisatie van het parkeergebouw is een samenwerking tussen de stad Mechelen en het consortium Kairos - Montreal. POLO Architects, Archipelago en Vogt Landscape Architect werkten het toekomstgerichte en sterke staaltje architectuur uit. De werken worden uitgevoerd door BAM Interbuild.

Investeerder Triginta sluit met de stad Mechelen een erfpachtovereenkomst met betrekking tot het parkeergedeelte voor een periode van 27 jaar. De retail- en kantoorruimte zullen worden verhuurd aan private partners.

Op dit ogenblik wordt een funderingswand voorzien, waarna de graafwerken voor het kelderniveau van het gebouw kunnen worden gestart. De funderingswand, in technisch jargon een secanspalenwand, is een gesloten naast elkaar liggende rij palen, die ter plaatse ingeboord en ingespoten worden met beton tot op 20 m diepte.

Op deze wijze wordt een continue wand gevormd die zal werken als fundering en beschoeiing en meteen ook zal helpen om de bouwput droog te houden. Dit laatste is zeker nodig omdat het parkeergebouw vlak naast de Dijle wordt gebouwd.

Archeologisch onderzoek
Daarna zal er binnen de omtrek van de secanspalenwand een bouwput van anderhalve meter diep worden uitgegraven, zodat er vanaf oktober een archeologisch onderzoek kan gebeuren. Zodra dit laatste is afgerond kunnen de werken hervat worden en zal de bouwput uitgegraven worden tot aan het kelderniveau dat twee verdiepingen onder de grond zal bevatten.

“Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van het project Keerdok en daardoor een belangrijk moment voor de stad. Het parkeergebouw wordt een onmisbare schakel tussen één van de belangrijkste invalswegen ten noorden van Mechelen en het stadscentrum. Het gebouw zal in de toekomst als mobiliteitshub een belangrijke rol spelen in de bereikbaarheid van onze stad”, verklaart burgemeester Alexander Vandersmissen.

“Het gebouw moet een echte landmark worden als je Mechelen binnenrijdt en zal naast parkeerplaatsen ook kantoren en een afhaalpunt voor postpakketten omvatten. Het wordt bovendien een gebouw dat gemakkelijk kan inspelen op toekomstige noden. Het project is genomineerd voor de Publica Awards 2020, wat toch aantoont dat we hier niet spreken over een klassieke randparking”, vervolgt schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen.

Woon- en werkproject
“Een stad is nooit af, de vernieuwing mag nooit stilvallen. De start van de werken is goed nieuws voor Mechelen. Op termijn wordt deze plek één van onze pareltjes. Een plek waar wonen en werken samenkomen, met aandacht voor bereikbaarheid en gedurfde architectuur”, aldus Bart Somers, titelvoerend burgemeester en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.

Aansluitend op de realisatie van het project Keerdok, zal de ontwikkelaarsgroep Kairos-Montreal een woon- en werkproject voorzien aan het Rode Kruisplein aan het Keerdok om te helpen een antwoord te bieden op de groeiende bevolkingsprognoses in Mechelen.
Architect: POLO Architects
Daarnaast worden daar ook nog wat appartementen (door POLO Architects) aan het Rode Kruis Plein gebouwd: 
41 - 44 of 44 Posts
Top