SkyscraperCity banner

1 - 20 of 45 Posts

·
Registered
Joined
·
670 Posts
Vele plannen hier. Men wil verlaagde kaaien naast de toekomstige stadsboulevard naast het project, er is sprake van een soort te bouwen 'plein over het water-brug', tuinuitbreidingen staan op stapel, uitbreiding van het jeugdhuis, bouw Holocaustmuseum, een politiekazerne omvormen tot appartementen, en vooral de uitbouw van een park.

Veel plannen dus op 1 relatief kleine plaats. Een overzicht.

Enkele referenties:


Mogelijke pilootprojecten voor de omvorming van de gewestweg tot stads boulevard:PS: ik denk dat dit project 'Tinel' heet. Zo ben ik het toch tegengekomen op de diavoorstelling: http://horta.ulb.ac.be/studentpubli... - Stadsvernieuwing Mechelen - 2007 02 27.pdf
 

·
Registered
Joined
·
1,750 Posts
MECHELEN : Nieuw holocaustmuseum aan de Dossinkazerne

Bob Van Reeth tekent voor kazerne DossinMECHELEN - Een ploeg rond architect Bob Van Reeth tekent voor project 'kazerne Dossin' dat al in 2011 klaar zou zijn. De Vlaamse regering heeft 25miljoen euro veil. 'Een niet onaardig bedrag, maar heel goed besteed', zegt minister-president Kris Peeters (CD&V).

Vlaams bouwmeester Marcel Smets weerhield in mei van vorig jaar zes kandidaten om een project uit te werken rond de kazerne Dossin en het tegenoverliggende oude arresthuis (later lange tijd de school voor kunstambachten).

'De ontwerpers stonden voor een moeilijke opgave', zegt bouwmeester Marcel Smets. 'Want de site moet tegelijk een museum zijn rond de jodenvervolging, een memoriaal voor de slachtoffers, een documentatiecentrum en een boodschap van hoop uitstralen. Daarnaast moet het ook nog eens een belangrijk plein worden, vergelijkbaar met de Grote Markt.'

Dat uiteindelijk de groep AWG-Architecten is weerhouden, heeft onder meer te maken met de keuze dat zij als enige op het domein werken dat nu al eigendom is van de Vlaamse overheid. 'Uit ervaring wil ik niet bouwen op grond van een ander', zegt Bob Van Reeth. 'Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de optie om enkel de kazerne Dossin te ontwikkelen en een alternatief te zoeken voor de bewoners van de appartementen. Maar dan komt het er nooit van. De eigendom is de voorgevel van de kazerne en het arresthuis aan de overkant van de straat, daar hebben we mee gewerkt.'

Het nieuwe hoofdgebouw, op de plek van het oude arresthuis, komt deels op de muur rond de stad. Fragmenten van het bestaande gebouw worden erin opgenomen. De muur verwijst ook naar de executieplaats van de beulen van Breendonk. Waar het gebouw niet op de muur rust, staat het op gietijzeren kolommen, bewerkt met teksten en symbolen over mensenrechten en verdraagzaamheid. Tussen het gebouw en de muur zit een glazen dak dat licht tot op de gelijkvloerse verdieping brengt.

In totaal komen er drie lagen met een plafondhoogte van telkens 5,40 meter. Op de hoogste verdieping komt een auditorium, een bezoekersruimte en een open pleinruimte. Er is ook een wandelgang van waaruit je een panorama krijgt over de stad en uitkijkt op de gevel van de Dossinkazerne. 'We geven een gebouw dat zich leent tot heel veel dingen. Hoe de invulling gebeurt, is de opdracht van de scenografen,' zegt Van Reeth.

Het plein dat wordt gecreëerd, moet de samenhang met de Dossinkazerne benadrukken. 'Het prettige aan dit project is dat we eindelijk een gebouw mogen maken dat eigenlijk kunst is', besluit Van Reeth. 'Het is iets wat de ontwikkeling in de rest van de buurt op gang zal trekken. 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
en nu allemaal samen: BORING

al is de architectuur hier helemaal op zn plaats
jammer dat hij deze stijl overal herhaalt.

winstgevend is het wel, denk ik
1 stijl, versimpel ze en maar copy pasten...
 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Het lijkt net een Duitse Hochbunker of een Flakturm. Maar misschien was dat wel de bedoeling?
 

·
taboe
Joined
·
2,215 Posts
uit gva:

"Bob Van Reeth ontwerpt nieuw joods museum
De Antwerpse architect Bob Van Reeth en zijn AWG Architecten mogen het nieuwe Holocaustmuseum ontwerpen dat in Mechelen komt. Dat maakte Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag bekend. Volgens burgemeester Bart Somers is het museum de grootste culturele investering in zijn stad van de laatste decennia. Tegen 2011 wil de burgemeester het lintje doorknippen.

Vanuit de Mechelse Dossinkazerne werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 joden en zigeuners gedeporteerd naar concentratiekampen. Voor de uitbreiding van het in de voorgevel gevestigde ’Joods Museum voor Deportatie en Verzet (JMDV)’ tot voluit ’Kazerne Dossin: memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten’ heeft de minister-president 25 miljoen euro over. De laatste jaren noemden critici het hele bouwproces smalend de processie van Echternach, want al sinds 2001 komt er weinig vaart in het project.

Met de aanstelling van Bob Van Reeth als architect moet er nu wel iets gaan bewegen. “Bob Van Reeth werd laureaat na een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Zijn visie over de beschikbare gebouwen beantwoordde het best aan wat we willen. In 2009 kunnen we de werkzaamheden aanvatten en tegen 2011 hopen we dat het museum klaar is”, aldus ministerpresident Kris Peeters (CD&V).

Om de plannen te kunnen realiseren kocht de Vlaamse regering de beschermde voorbouw van de Kazerne Dossin en het tegenoverliggende voormalig arresthuis, tegenwoordig bekend als IKA-school. Het tegenoverliggende arresthuis wordt op enkele fragmenten na afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw met vier verdiepingen en een parkeergarage. Tussen beide gebouwen komt een plein, maar het verkeer kan blijven passeren aan de Goswin de Stassartstraat.

“Niet somber”
Bij de eerste aanblik geeft het ontwerp van het museum een eerder sombere indruk, zeker als je het vergelijkt met de architecturale blikvangers waarmee het ontwerp in competitie lag. Maar met die stelling is Bob Van Reeth in een gesprek met deze krant het niet mee eens. “Ingetogen zeker wel, maar somber zou ik het zeker niet noemen. Het moet integendeel hoop uitstralen. De laatste maanden heb ik me volledig op het onderwerp gestort en een halve bibliotheek aan boeken gelezen. Het museum moet een meerwaarde geven aan de hele omgeving. De volgende maanden werken we naar een definitief ontwerp”, plant de toparchitect.

"Minder was ook goed"
Huidig voorzitter van het Joods Museum voor Deportatie en Verzet is Nathan Ramet. Hij werd zelf gedeporteerd en overleefde de nazi-terreur. “Voor mij is dit een erg mooie beslissing. Met iets minder waren we ook al tevreden geweest, maar dit is fantastisch. Onze oppervlakte verveelvoudigt, zodat we veel meer mogelijkheden krijgen en ook dieper kunnen ingaan op de actuele kant van het verhaal. Het doet plezier om te merken dat de aandacht niet verslapt en de overheid nog zoveel geld overheeft om rond dit thema een museum van internationale allure te bouwen. Onze bezoekersaantallen zullen makkelijk kunnen stijgen van 35.000 tot ongeveer 80.000 per jaar.”
 

·
Registered
Joined
·
4,213 Posts
Ik ben al in het (bestaande) museum geweest, en het is er zeer interessant! Maar veel te krap voor te veel mensen die ernaar toe komen. Smalle tunneltjes en kelders waar het woord "congestie" niet vreemd is.
 

·
Moderator
Joined
·
12,668 Posts
Het is inderdaad een zeer goed museum. Ik ben er al een aantal keer geweest, en het valt inderdaad wel elke keer op dat het behoorlijk krap is. Vooral het kamertje waar je binnenkomt. Als je daar met een groep ter grote van een klas (20-30 lln.) binnenkomt, snak je naar adem.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be


Mechelaars kunnen stemmen op hun favoriete Tinelproject12:36 Een overdekte markthal, een bouwspeelplaats of een plekje voor een picknickevent. De Mechelaars, jong en oud, hebben ideeën genoeg voor hun 500 vierkante meter op de Tinelsite.


Nog tot maandag 14 juni kunnen tien maneblussers naar de stem van de kiezer dingen voor hun project. Dat kan op beleefmechelen.be.

De drie projecten die de meeste stemmen halen, worden tussen juli en september effectief uitgevoerd. In totaal hebben zeventig Mechelaars een voorstel ingediend voor de wedstrijd 'Wat doe jij met 500 m² Mechelen?'

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Mechelen rekent op Europees geld voor Tinel

05/10 Mechelen heeft een dossier ingediend om Europese subsidies te krijgen voor de Tinelsite en het media- en ondernemerschapscentrum.


Het project European Linked Creative Centers (ELCC) wil de samenwerking tussen stedelijke ontwikkelingsprojecten in Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië bevorderen. “Zo ontstaat er over de grenzen heen een netwerk van verschillende inspirerende projecten om ervaringen uit te wisselen”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a).

“Stadsontwikkelingsprojecten als Tinel zijn een belangrijke stimulans voor het creëren van een creatief ondernemersklimaat. Dat het media- en ondernemerschapscentrum zich vlak bij de Tinelsite bevindt, zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben. Niet alleen zal hierdoor werkgelegenheid gecreëerd worden, in onze huidige kenniseconomie is het essentieel om een inspirerende omgeving te voorzien waar innovatieve ondernemers elkaar kunnen vinden”, stelt schepen van Economie Caroline Gennez (sp.a).

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Buurt belist mee over Tinelpark

15:02 De buurt van de Tinelsite gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor de ontwikkeling van de Tinelsite wordt al een beroep gedaan op advies van een bewonersbegeleidersgroep, maar de stad wil nog een stap verder gaan.


“Zodra de ontwerper van het Tinelpark en omgeving eind dit jaar bekend is, gaan we rond de tafel zitten met buurtbewoners en toekomstige gebruikers. Hun ideeën gaan we dan verwerken in het ontwerp. Het park moet een bruisende ontmoetingsplek worden die de uitstraling van de hele site bepaalt”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).

LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Holocaustmuseum opent in zomer 2012 (foto's)22/10 De bouw van Kazerne Dossin in Mechelen start midden november. Vrijdag werd officieel het startschot gegeven. In de zomer van 2012 opent het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten de deuren voor het publiek.


Vanuit de Dijlestad werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 25.835 Joden en zigeuners gedeporteerd naar concentratiekampen in Auschwitz-Birkenau. Onder hen 5.340 kinderen. Slechts 1.276 mensen hebben de gruwel overleefd. "De Dossinkazerne is de materiële getuige van het grootste oorlogsmisdrijf ooit op Belgisch grondgebied gepleegd", zegt Claude Marinower van het Joods Museum van Deportatie en Verzet.

Foto album GVA

Het Mechelse centrum komt op één lijn te staan met wereldvermaarde instituten als het Jüdisches Museum in Berlijn, het United States Holocaust Memorial Museum in Washington, en Yad Vashem in Jeruzalem. Er wordt gerekend op 100.000 bezoekers per jaar. De bouw van de nieuwe Kazerne Dossin zal anderhalf jaar duren, en kost 25 miljoen euro.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Stad keurt ontwerp voor plein aan Kazerne Dossin goed

23/12 Het stadsbestuur heeft het ontwerp voor het plein aan Kazerne Dossin goedgekeurd. In de eindejaarsperiode van 2011 wordt het aangelegd.


De bestaande muur aan de Edgard Tinellaan wordt doorgetrokken. "Zo wordt er een aangename ruimte met bomen gecreëerd, afgesloten van het drukke verkeer op de vesten", zegt schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys. Vier lindes die momenteel in de tuin van het Predikherenklooster staan, worden op het plein aangeplant.

Het nieuwe plein maakt deel uit van de plannen voor de ontwikkeling van de Tinelsite, met het nieuwe Holocaustmuseum dat in de zomer van 2012 opent als blikvanger. De Vlaamse overheid betaalt het grootste deel van de kosten voor de aanleg. De stad draagt 113.000 euro bij voor de vernieuwing van het kruispunt Goswin de Stassartstraat-Nokerstraat.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nieuwsblad.be

Historisch onderzoek naar Predikherenklooster

maandag 21 februari 2011, 19u55 Auteur: Erik Van Eycken

MECHELEN - Op termijn zal de stedelijke bibliotheek verhuizen naar het Predikherenklooster. Voor het zover is, moet het beschermde monument gerestaureerd worden. Daarom heeft het stadsbestuur de opdracht gegeven om een bouwhistorisch onderzoek uit te voeren.


'Het onderzoek is de eerste stap ter voorbereiding van de restauratie en de inrichting van het Predikherenklooster als bibliotheek. Dit dossier zal dan in de volgende fase gebruikt worden voor het ontwerp', zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a).

Enerzijds zal de geschiedenis en de ontwikkeling van het klooster bestudeerd worden op basis van de archieven. Anderzijds moet er een materiaaltechnisch onderzoek plaatsvinden waarbij het gebouw zelf grondig wordt onderzocht. Deze eerste fase in het kader van de ambitieuze toekomstplannen voor het Predikherenklooster kost 78.650 euro en zal in september 2011 voltooid zijn.

'Met dit bouwhistorisch onderzoek kunnen we de randvoorwaarden vastleggen waarmee de ontwerpers rekening moeten houden. We willen de restauratie en de herinrichting op elkaar afstemmen. Daarom zullen we één ontwerpteam aanstellen voor beide opdrachten. Volgend jaar moet het definitief ontwerp klaar zijn waarna we aan de restauratie kunnen beginnen. De bedoeling is dat er een zorgvuldig evenwicht wordt gevonden tussen de historische waarde van het klooster en de nieuwe invulling als bibliotheek.'

Het Predikherenklooster is gebouwd in de 17de eeuw en omvat vier vleugels rondom een vierkante binnentuin. In de loop der eeuwen werd er onder meer een tehuis voor oude mannen en een militair hospitaal ondergebracht. 'Met dit project krijgt het leegstaande monument opnieuw de aandacht die het verdient. De hele Tinelsite wordt de volgende jaren aangepakt met de komst van onder andere een prachtig stadspark, nieuwe woningen en een ondergrondse parking. Samen met Kazerne Dossin, het museum over de holocaust, zal de bibliotheek in het gerestaureerde Predikherenklooster de blikvanger worden van deze buurt', besluit Karel Geys.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Arbeiders werken door aan Kazerne Dossin tijdens bouwverlof

15/07 De Mechelaars zien het Holocaustmuseum Kazerne Dossin nu dag per dag uit de grond schieten. De gelijkvloerse verdieping staat er bijna helemaal. De arbeiders zijn op dit moment bezig met het plafond op de benedenverdieping te leggen. Daarop komen nog vier verdiepingen.

Ook tijdens de bouwvakantie gaat de aannemer gewoon door. Aan het eind daarvan zouden de wanden van de eerste verdieping geplaatst moeten zijn.

"De aannemer heeft een contract op basis van kalenderdagen, niet op basis van werkdagen. Hij zet dus ook ploegen in tijdens bouwvakantie. De arbeiders kunnen dan op andere momenten vakantie nemen. Dat heeft als voordeel dat er altijd doorgewerkt kan worden en dat er geen tijd verloren gaat. Door de ruwbouwerkzaamheden nu even door te laten lopen, kunnen we bijvoorbeeld al sneller beginnen met de technieken aan te brengen op de gelijkvloerse verdieping", legt projectleider Ingrid Pardaens van het Agentschap Facilitair Management van de Vlaamse overheid uit.

In november 2010 startten de werkzaamheden aan het nieuwe complex. Ondanks de inspanningen wijst alles op een lichte vertraging. De website van Kazerne Dossin vermeldt als initiële openingsdatum mei 2012. Dat werd al gecorrigeerd naar de zomer, en nu duikt september meer en meer op als echte openingsdatum.

"De bouw verloopt vlot. Er zijn wel zoals bij de meeste werkzaamheden onverwachte zaken opgedoken die kleine vertragingen hebben opgeleverd. Toch blijven we mikken op eind mei om de bouw klaar te hebben. Het gebouw moet dan natuurlijk nog ingericht worden vooraleer de eerste bezoekers kunnen binnenkomen."

Bert Provoost
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Politie weert zwaar verkeer op Tinellaan

08/08 De politie van Mechelen gaat vanaf vandaag, maandag, repressief optreden tegen vrachtwagenbestuurders die de nieuwe verkeerssituatie op de Edgard Tinellaan (R12) negeren.

Door de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe museum voor Deportatie, op de hoek met de Goswin de Stassartstraat, is er op de Edgard Tinellaan tot in december maar één rijstrook berijdbaar. Om het verkeer vlot te laten verlopen, worden vrachtwagens van meer dan 3,5 ton (komende van de E19) afgeleid langs de Olivetenvest, Koningin Astridlaan en zo naar de Zandpoortvest.

De Mechelse politie stelt vast dat zeer veel vrachtwagenbestuurders de aanduidingen negeren. Omdat een op de tien voertuigen zwaar vervoer is, wil de politie dat deze nieuwe verkeerssituatie ook wordt opgevolgd. Wie dat niet doet, gaat vanaf vandaag dus in het boekje.
LDN
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Bob Van Reeth tekent voor kazerne DossinMECHELEN - Een ploeg rond architect Bob Van Reeth tekent voor project 'kazerne Dossin' dat al in 2011 klaar zou zijn. De Vlaamse regering heeft 25miljoen euro veil. 'Een niet onaardig bedrag, maar heel goed besteed', zegt minister-president Kris Peeters (CD&V).

Vlaams bouwmeester Marcel Smets weerhield in mei van vorig jaar zes kandidaten om een project uit te werken rond de kazerne Dossin en het tegenoverliggende oude arresthuis (later lange tijd de school voor kunstambachten).

'De ontwerpers stonden voor een moeilijke opgave', zegt bouwmeester Marcel Smets. 'Want de site moet tegelijk een museum zijn rond de jodenvervolging, een memoriaal voor de slachtoffers, een documentatiecentrum en een boodschap van hoop uitstralen. Daarnaast moet het ook nog eens een belangrijk plein worden, vergelijkbaar met de Grote Markt.'

Dat uiteindelijk de groep AWG-Architecten is weerhouden, heeft onder meer te maken met de keuze dat zij als enige op het domein werken dat nu al eigendom is van de Vlaamse overheid. 'Uit ervaring wil ik niet bouwen op grond van een ander', zegt Bob Van Reeth. 'Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de optie om enkel de kazerne Dossin te ontwikkelen en een alternatief te zoeken voor de bewoners van de appartementen. Maar dan komt het er nooit van. De eigendom is de voorgevel van de kazerne en het arresthuis aan de overkant van de straat, daar hebben we mee gewerkt.'

Het nieuwe hoofdgebouw, op de plek van het oude arresthuis, komt deels op de muur rond de stad. Fragmenten van het bestaande gebouw worden erin opgenomen. De muur verwijst ook naar de executieplaats van de beulen van Breendonk. Waar het gebouw niet op de muur rust, staat het op gietijzeren kolommen, bewerkt met teksten en symbolen over mensenrechten en verdraagzaamheid. Tussen het gebouw en de muur zit een glazen dak dat licht tot op de gelijkvloerse verdieping brengt.

In totaal komen er drie lagen met een plafondhoogte van telkens 5,40 meter. Op de hoogste verdieping komt een auditorium, een bezoekersruimte en een open pleinruimte. Er is ook een wandelgang van waaruit je een panorama krijgt over de stad en uitkijkt op de gevel van de Dossinkazerne. 'We geven een gebouw dat zich leent tot heel veel dingen. Hoe de invulling gebeurt, is de opdracht van de scenografen,' zegt Van Reeth.

Het plein dat wordt gecreëerd, moet de samenhang met de Dossinkazerne benadrukken. 'Het prettige aan dit project is dat we eindelijk een gebouw mogen maken dat eigenlijk kunst is', besluit Van Reeth. 'Het is iets wat de ontwikkeling in de rest van de buurt op gang zal trekken.Must see voor iedereen met interesse in WO II
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Stad laat geschiedenis Predikherenklooster onderzoeken

31/12/'11 Na nieuwjaar gaat een tweede historisch onderzoek van start naar de geschiedenis van het Predikherenklooster. Op termijn huisvest Mechelen daar de nieuwe stedelijke bibliotheek.


Een archiefstudie en een verkennend onderzoek op de site in de Goswin de Stassartstraat zijn afgerond. Die fase van het onderzoek heeft de stad 78.650 euro gekost. De resultaten werden meegegeven aan de vijf kandidaat-ontwerpers die Mechelen heeft geselecteerd. Een volgende fase omvat een materiaal-technisch onderzoek.

“Specialisten zullen bestuderen in welke staat de belangrijke delen van het 17de-eeuwse klooster verkeren, en hoe ze doorheen de jaren zijn ontwikkeld. Dank zij deze studies kunnen we de historische aspecten en de moderne functies van het klooster met elkaar verenigen”, legt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a) uit. Het nieuwe onderzoek kost 46.140 euro en moet in mei 2012 afgerond zijn.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Mechelen legt tijdelijke parking aan voor Holocaustmuseum

24/01 Om in te spelen op de verwachte bezoekersstroom voor het Holocaustmuseum legt de stad Mechelen een tijdelijke betaalparking aan met 85 plaatsen. Dat gebeurt in de zomervakantie.


Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten opent in september de deuren voor het publiek. De afwerking van de ruwbouw is volop bezig, en in februari start de aanleg van het 'witte plein' tussen de Dossinkazerne en de nieuwbouw. Tot juni is er aan het einde van de Goswin de Stassartstraat dan geen verkeer meer mogelijk. De realisatie van de ondergrondse parkeergarage op de Tinelsite is pas voor over enkele jaren.

Best randparkings gebruiken

"De stad moedigt bezoekers aan om te parkeren op de randparkings, bijvoorbeeld Rode Kruisplein", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Voor mensen die toch dichterbij willen parkeren, komt er een tijdelijke parking aan het Predikherenklooster. Die zal zeker 4 tot 5 jaar dienst moeten doen. Van de 85 parkeerplaatsen zijn er 5 voor mensen met een handicap. "Net zoals die aan de gevangenis mogen ook bewoners er gebruik van maken", stelt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).

SVH
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
gva.be

Dossin opent in september maar gedeeltelijk

26/06 Mechelen (2800) De nieuwe Kazerne Dossin in Mechelen opent op dinsdag 4 september maar gedeeltelijk. Dat maakt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bekend.


De geplande openingsdatum wordt eerder symbolisch gehaald, want het museum zelf zal nog niet klaar zijn. Peeters en burgemeester Bart Somers (Open Vld) openen op 4 september alleen de benedenverdieping, de kelder en het museumplein. "Deze planning maakt het mogelijk dat de jaarlijkse bedevaart van de 'Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België - Dochters en Zonen der Deportatie op zondag 9 september in goede orde kan verlopen", zegt Luc De Seranno, de woordvoerder van de Vlaams minister-president.

Kris Peeters: "Dit is een erg belangrijk project, dat een van de belangrijkste herdenkingsplaatsen voor de Holocaust in Europa zal worden. Zeker nu er steeds minder rechtstreekse getuigen van de gruwelen van Wereldoorlog II zijn, moeten we herinneringseducatie blijven promoten. We willen dit dan ook zo snel mogelijk aan het grote publiek openstellen en daarom kiezen wij voor deze gefaseerde opening."

Tijdens de laatste week van november vindt de eigenlijke opening van het museum plaats, en is Kazerne Dossin in zijn geheel operationeel.

SVH​
 
1 - 20 of 45 Posts
Top