SkyscraperCity Forum banner
321 - 340 of 379 Posts

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Mooie presentatie...
Uiterst links in beeld zie je ergens de Brusselpoort, maar dan omgeven door water!

Mooi idee om de Speecqvest opnieuw aan te leggen in de stijl van de Schuttersvest. Ik dacht eerlijk gezegd dat men eerder ging prioriteit geven aan het stuk ring thv de Astridlaan, ifv de herontwikkeling van de voormalige Comet site ('Zorro' krijg ik echt niet uit mijn strot :eek:hno:), om dit later door te trekken tot aan het Anker, waar dan weer de Keerdoksite er zit aan te komen.

Mechelen is écht wel in beweging... benieuwd hoe het er hier in pakweg 2030 zal uitzien
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Bouw eerste woningen op Cometsite start in 2018

Vandaag om 06:09 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De grote lijnen van het masterplan voor de herbestemming van de Cometsite in Mechelen liggen vast. Dat gaat uit van iets minder woningen dan gepland, 300 tot 350, én meer groen, zo’n 6.000 vierkante meter.


Bijna een jaar geleden maakten het stadsbestuur en projectontwikkelaar Re-vive de plannen bekend om de terreinen van de voormalige vatenfabriek om te vormen tot een nieuwe woonwijk. Zorro zou ongeveer 400 woningen gaan tellen. “Op vraag van de stad worden dat er iets minder, maar ze worden wel iets groter. Zo zullen de appartementen gemiddeld twee tot drie slaapkamers tellen, de woningen drie tot vier”, zegt Steven Rosseel van Re-vive.

Ondertussen loopt de procedure voor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat de vlakte tussen de Koningin Astridlaan en de Leuvense Vaart inkleurt als woongebied. Ook de opmaak van het masterplan is vergevorderd. In Zorro moeten 200 tot 220 appartementen verrijzen, een vijftigtal gezinswoningen en tussen de 50 en de 80 assistentiewoningen. “Van het accentgebouw op de Koningin Astridlaan is een eerste schets gemaakt. Vijftig procent van het project wordt uitgetekend door Crepain Binst Architecture. Voor de rest van de site moeten wij de architecten nog vastleggen”, legt Rosseel uit.

Wellicht eind april trekken het stadsbestuur en de ontwikkelaar met het ontwerp een tweede keer naar de buurt.

Lees woensdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen, editie Mechelen​
 

·
Registered
Joined
·
4,194 Posts
Restauratie verkrot stadspaleis kan in mei starten

MECHELEN - De Vlaamse overheid kent een premie van ruim 1,5 miljoen euro toe aan stad Mechelen voor de restauratie van het Hof van Cortenbach. In mei kunnen de werken aan het verkrotte stadspaleis uit de 16de eeuw starten.
Na meer dan 30 jaar leegstand en verwaarlozing verkeert het monument in een binnengebied van de Korenmarkt in bijzonder slechte staat. Om het te redden van de ondergang kocht de stad het gebouw in 2013 aan. Mechelen voerde ondertussen al dringende werken uit voor de instandhouding van het middeleeuwse stadspaleis.

Tegen 2018 moet de casco restauratie voltooid zijn. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maakt daar 1,55 miljoen voor vrij. Voor de herbestemming en restauratie van het interieur zoekt de stad een privé-partner.

“Eindelijk komt er een einde aan de schandvlek van wat ooit één van de schitterendste stadspaleizen was. Om geen kostbare tijd verloren te laten gaan werd er op deze restauratiepremie geanticipeerd en is de aanbestedingsprocedure reeds lopende”, reageert schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

GvA 16/03/2016
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Residentie Dijlezicht nieuwe blikvanger langs vesten


Vandaag om 09:32 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De bekende vastgoedmakelaar Roland Peeters bouwt aan de Zwartzustersvest in Mechelen een nieuw flatgebouw met een ondergrondse parking. Het gebouw van 21 meter hoog moet een nieuwe landmark worden langs de Mechelse vesten.


Voor residentie Dijlezicht op de lap grond naast het voormalige kantoorgebouw van KBC heeft de bekende Mechelse vastgoedmakelaar Roland Peeters een overeenkomst gesloten met Abo Building Projects uit Bornem. “Oorspronkelijk wilden we onze parking uitbreiden, maar van de stad kregen we geen toelating om huizen af te breken voor parkeerplaatsen”, stelt *Roland Peeters.

De provincie Antwerpen stemde wel in. “Maar dan moesten we meer groen inplannen, waardoor we niet meer parkeerplaats konden creëren. Daarom hebben we beslist om een woonproject te realiseren met een ondergrondse parking voor zeventien wagens”, legt Peeters uit. Van zodra er enkele appartementen verkocht zijn, kan de realisatie van residentie Dijlezicht starten.

"Strakke architectuur"

Over vijf tot zes verdiepingen worden er vijftien appartementen gebouwd met zicht op de Binnendijle. “Bij het uittekenen van de plannen heeft architect Walter Schaerlaken veel aandacht besteed aan lichtinval en aan een strakke architectuur. Bovendien woon je hier op zeven minuten wandelen van de Grote Markt en vlak bij de E19”, vertelt Peeters.

In de loop van 2018 wordt het project opgeleverd. De woongelegenheden zijn 85 tot 135 vierkante meter groot en het is ook mogelijk om ondergronds een berging aan te kopen. De verkoopprijzen starten vanaf 230.000 euro tot 345.000 euro, zonder kosten. “Elk appartement beschikt ook over een inpandig terras”, zegt Roland Peeters nog. Vanuit het Erakantoor Peeters & Verboven leidt hij de verkoop. De penthouse is reeds verkocht.​
 

·
Registered
Joined
·
2,158 Posts
Hmm, echt een leuke locatie om te wonen lijkt het me toch niet. Aan de voorkant een extreem drukke weg en aan de achterkant een gebouw dat heel het zicht ontneemt. Het zou dus hier komen te liggen. Het zou sowieso een verbetering zijn dan wat er nu ligt, dat wel.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Architect kan woonproject na 17 jaar realiseren


Vandaag om 06:19 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Zeventien jaar geleden tekende architect Jos Serneels het contract voor het ontwerpen van sociale koopwoningen aan de Ganzendries in Mechelen. Na heel wat koerswijzigingen kan de realisatie van het project volgende maand eindelijk starten.


De vijver op het dak van parking Hoogstraat in de Mechelse binnenstad was ondertussen een vertrouwd gezicht. Nochtans werd Jos Serneels van architectenbureau OOstpOOl al in 1999 aangesteld om voor de lap grond op de hoek van de Ganzendries met de Nieuwe Kapucijnenstraat een project uit te tekenen.

Toch zal het zo’n zeventien jaar geduurd hebben als in april de bouw van het complex start. Onvoorstelbaar lang, maar hoe is zoiets mogelijk? “Er hebben verschillende factoren meegespeeld”, reageert Kassandra Driezen, sinds kort de nieuwe directeur van de Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken.

Een eerste is het geregeld bijsturen van de plannen. Maar volgens de architect heeft een andere beslissing voor de belangrijkste vertraging gezorgd. “Namelijk de plannen van de stad om onder het gebouw een publieke parking te realiseren. Zonder was het project zeker vijf of zes jaar vroeger klaar geweest. Anderzijds heeft de parking als voordeel dat wij nu geen tijdrovende grondwerken meer moeten uitvoeren”, legt Serneels uit.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Omleiding via Grote Markt vervalt vanaf maandag

Vandaag om 06:28 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De Goswin de Stassartstraat in de Mechelse binnenstad kan vanaf maandag 4 april gedeeltelijk opnieuw open voor het verkeer. De omleiding via de Grote Markt vervalt.


Vanaf volgende week mogen er geen auto’s meer over de Grote Markt. De tijdelijke omleiding voor de werkzaamheden in de Stassartstraat wordt opgeheven. Klanten van parking Kathedraal of Grote Markt kunnen vanaf maandag opnieuw door de Stassartstraat zelf, tot aan het kruispunt met de Sint-Jansstraat.

Via de Sint-Jans- en de Frederik de Merodestraat kunnen bestuurders dan de binnenstad uitrijden. De centrumpendel blijft voorlopig draaien aan het standbeeld van Margareta van Oostenrijk, maar op zaterdag zal hij door de Stassartstraat gaan.

Tegelijk draait vanaf maandag de rijrichting in de Merodestraat vanaf de Biest opnieuw om, maar voorlopig loopt ze wel dood op de Grote Markt. Daar starten werken om de zwaar beschadigde kasseistrook voor cafés Salvator en Den IJzer te herstellen. “We verwachten ongeveer twee weken werk om de schade te herstellen”, zegt schepen van Openbare Werken Christiaan Backx (N-VA). “In de tweede week vanaf maandag 10 april gebeuren er nog lokale herstellingen in de Merodestraat tussen de Biest en de Grote Markt”, legt de schepen uit.

De volledige herinrichting van de Stassartstraat zal vermoedelijk pas in de loop van augustus klaar zijn, iets later dan gepland.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
deredactie.be

1,9 miljoen euro subsidie voor restauratie Mechelse Begijnhofkerk

di 05/04/2016 - 11:00 Belga

De stad Mechelen krijgt van de Vlaamse overheid ruim 1,9 miljoen euro voor de restauratie van het interieur van de Begijnhofkerk Sint-Alexius en Sint-Catharina. De premie is de laatste die past in de subsidiëringsovereenkomst "Torens aan de Dijle", waarbij Mechelen voor 12 miljoen euro restauraties mag uitvoeren aan de monumentale kerken in de binnenstad.


De Begijnhofkerk Sint-Alexius en Sint-Catharina dateert van 1629 en is een onderdeel van het Groot Begijnhof van Mechelen. Dat is niet alleen beschermd als stadsgezicht, maar ook erkend als Unesco-werelderfgoed. De kerk zelf is een typevoorbeeld van barokarchitectuur.

Sinds 2013 werd al gewerkt aan de buitenzijde, nu is het interieur dus aan de beurt. De beschildering van begin 20e eeuw is vervuild, het authentieke meubilair is aangetast door houtworm en het pleisterwerk en de vloeren tonen sporen van beschadiging, onder andere door vochtinsijpeling. Ook de altaren en het beeldhouwwerk zijn toe aan restauratie. Daarnaast zullen de verwarmingsinstallatie en de verlichting aangepast worden aan de hedendaagse normen.​
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Exclusief wonen aan de Dijle!

MECHELEN - Waterkant 12. Dat is de naam van een nieuw markant woonproject aan de Dijle in Mechelen, in een gebied tussen de Tichelrij en de Thaborstraat. Op een van de meeste gegeerde plaatsen van de stad moet de residentie door zijn architectuur een van de nieuwe blikvangers langs de rivier worden.
Wonen aan de Dijle is in, maar doorgaans exclusief en prijzig. De bouw van residenties Fonteynbrug in de Lange Schipstraat, een ontwerp van de bekende architect Stéphane Beel, en residentie Lepelaar op de Zoutwerf is volop bezig. Prijzen lopen daar vlotjes op tot 600.000 of 700.000 euro. In het voorjaar van 2019 moet Waterkant 12 klaar zijn, een project van bouwbedrijf Jeroen Verreydt uit Heist-op-den-Berg en het Mechelse dmvA architecten waar de duurste optrekjes zelfs 1 en 2 miljoen euro kosten.

Voor die 2 miljoen beschikt u dan wel over een penthouse van ruim 300 vierkante meter met een privézwembad op het dak. De prijzen voor dit project starten trouwens vanaf 300.000 euro en voor iets meer dan 400.000 euro hebt u hier al een mooi appartement, op maat ingericht, met zicht op de Dijle”, zegt vastgoedmakelaar Stijn Liers van Ignace Leysen. In totaal zijn er in de nieuwe residentie 35 appartementen te koop. “In juli hopen wij over onze bouwaanvraag te beschikken, om in het najaar te kunnen starten met de afbraak van de eerste gebouwen”, zegt aannemer Jeroen Verreydt. Hij schat dat de werkzaamheden zo’n 2,5 jaar duren.Dit staat er nu nog :Knap project, hallucinante prijzen.. Wie had dat 10j geleden ooit durven denken dat mensen voor zo'n bedragen in het centrum zouden willen wonen. :nuts:
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Appartementen in voormalig belastingkantoor

Wat er komt:Situatie vandaag:De voormalige gebouwen van Financiën op de hoek van de Frederik de Merodestraat en de Lange Heergracht krijgen na ruim tien jaar een nieuwe bestemming. Mermimo realiseert er een woning en elf appartementen.
De stad vernieuwde de hele omgeving van de Lange Heergracht enkele jaren geleden voor 1,4 miljoen euro, maar het gebouw achter de nieuw aangelegde vliet bleef onaangeroerd. Na het vertrek van de belastingambtenaren naar de Zwartzustersvest had Eclips Real Estate nochtans grootse plannen voor de bouw van twaalf appartementen met zwembad en jacuzzi in de tuin, maar er werd geen steen verlegd. Intussen wisselden de gebouwen van eigenaar en heeft Mermimo een bouwvergunning beet voor een nieuw project 'Residentie Heirgracht', waarvan de verkoop zopas van start ging via Ignace Leysen. Er komen een woning, een penthouse, twee duplexen en acht appartementen, elk met een tuin of terras. Ondergronds komen evenveel autostaanplaatsen. De oppervlaktes variëren tussen 100 en 178 vierkante meter, de prijzen tussen 198.000 en 425.000 euro (zonder kosten). "Het architectenbureau 'Archtitektenkooperatief' uit Mechelen en de ontwikkelaar hebben bewust gekozen voor uitstraling en kwaliteit. Het gebouw zal opgetrokken worden in een strakke moderne en hedendaagse architectuur, in harmonie en met respect voor de prachtige stadsomgeving waarin dit project gerealiseerd wordt", zegt makelaar David Blockmans. Het gebouw wordt volledig gestript, maar de structuur wordt wel geïntegreerd in de nieuwbouw. De werkzaamheden starten eind dit of begin volgend jaar, oplevering midden 2018. (WVK) HLN.be
 

·
Registered
Joined
·
5,404 Posts
Ook Media Markt trekt weg op Mechelse Bruul

MECHELEN - Het hing in de lucht, maar nu bevestigt de CEO het ook: Media Markt wil tegen eind dit jaar zijn winkel op de Bruul in Mechelen sluiten. De elektroketen zoekt een vestiging in de rand.

United Brands, gespecialiseerd in sport en lifestyle, doet begin augustus de deuren dicht in de belangrijkste winkelstraat van de Dijlestad. Eind dit jaar plant Media Markt hetzelfde. Een logisch gevolg lijkt het van een eerdere ingreep, want in het najaar van 2015 gaf de elektroketen al een van de twee verdiepingen in het winkelcentrum op. Dat is nog maar drie jaar oud, en wordt nu al geconfronteerd met een commerciële opdoffer van formaat.

Media Markt kwam destijds naar de Mechelse binnenstad met de belofte dat er een nieuwe parking zou komen. Die parking Bruul, waarvoor er momenteel plannen zijn op de Hendrik Speecqvest, is er nog altijd niet. Bovendien stuit ze in de buurt op heel wat protest, net zoals een vorig project dat de stad plande op de Schuttersvest.

"Mobiliteitsproblematiek gekend"

CEO Sven Degezelle van Media Markt steekt niet onder stoelen of banken dat het gebrek aan parking heeft meegespeeld. “De Bruul en zijn mobiliteitsproblematiek zijn gekend. De dichtst bijgelegen parking is de Zandpoortvest, want de capaciteit van de Grote Markt is beperkt. We kunnen dat proberen oplossen met gratis levering aan huis. Maar waarom zouden mensen dan nog naar de winkel gaan als online aankopen makkelijker gaat”, legt Degezelle uit.

Om die reden had Media Markt zijn vestiging op de Bruul reeds omgevormd tot stadswinkel. Media Markt wil in de toekomst meer kiezen voor de periferie en kijkt ook uit in het Mechelse. Zo is de leegstaande Carrefour in de Oscar Van Kesbeeckstraat in Mechelen-Noord een optie. “Maar we bekijken nog meer mogelijkheden. Alleen de ontwikkeling van de lus aan de R6 duurt nog iets te lang”, zegt Sven Degezelle.
http://www.gva.be/cnt/dmf20160513_02288746/ook-media-markt-trekt-weg-op-mechelse-bruul
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Wegtrekken ketens uit Bruul doet politieke discussie oplaaien

Vandaag om 05:00 door Bert Provoost

MECHELEN - Het nieuws uit onze zaterdagkrant dat na United Brands ook Media Markt de Bruul zal verlaten zorgt voor een nieuwe politieke discussie. Oppositieraadslid Karel Geys (sp.a) pleit er voor om opnieuw bussen te laten rijden door de Bruul. Ook wil hij laten onderzoeken of de parking op de Hendrik Speecqvest niet kleiner kan.


“De parking onder de Speecqvest moest er absoluut dringend komen voor Media Markt en United Brands, maar nu die ketens er niet meer zijn, kan het concept misschien aangepast worden. Het heeft geen zin om de Mechelaars miljoenen euro’s te laten betalen voor een parking die misschien gehalveerd kan worden.”

“Als de bouwaanvraag ingetrokken wordt, kan er eindelijk ook deftig overleg met de buurt gebeuren om tegemoet te komen aan de 616 bezwaarschriften die zijn ingediend. Ten tweede ga ik op de volgende gemeenteraad ook voorstellen om de mogelijkheid te bekijken om opnieuw bussen door de Bruul te laten rijden. Ofwel wordt opnieuw gemikt op grote winkels die sowieso openbaar vervoer nodig hebben, ofwel wordt die piste verlaten en kan de parking veel kleiner”, concludeert Geys.

Schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen) is het helemaal niet eens met die analyse. “De parking kan niet kleiner. We hebben die parkeercapaciteit van 350 wagens absoluut nodig op piekmomenten. We willen in het najaar beginnen met de aanleg. Het dossier is afgerond en we kunnen daar niet op terugkomen. De discussie om opnieuw bussen door de Bruul te laten rijden, is ook helemaal onrealistisch. We hebben gekozen voor een autovrij concept. Nu al zijn er vaak conflicten tussen de vele voetgangers en de fietsers. Als je daar nog eens grote bussen laat doorrijden, dan is dat om problemen vragen. De pendelbussen zetten de mensen vlakbij af aan de IJzerenleen en de Grote Markt. Dat is een prima alternatief.”

Lees het hele verhaal in de dinsdagkrant​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Oude kazerne wijkt voor woningen en buurtpark

Vandaag om 04:57 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Eens de nieuwe Mechelse brandweerkazerne aan de Nekkerhal klaar is, gaat de huidige onder de sloophamer.


De kazerne in de Dageraadstraat is compleet verouderd en tot op de draad versleten. Ze wordt afgebroken. In de plaats komen nieuwe woningen.

“Maar het binnengebied willen wij naar het voorbeeld van het Caputsteenpark inrichten als buurtpark. Wij denken aan een park van ongeveer een hectare, een meerwaarde voor de (nieuwe) bewoners en de omgeving”, legt burgemeester Bart Somers (Open Vld) uit.

Het oude stadsmagazijn in de Grote Nieuwedijkstraat wijkt eveneens voor een nieuw woonproject. “En ook daar kijken we of een groene invulling mogelijk is”, klinkt het.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Raad behandelt schorsing bouwvergunning Speecqvest

Vandaag om 05:39 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De Raad voor Vergunningsbetwistingen behandelt volgende week een verzoekschrift tot schorsing van de bouwvergunning voor de vernieuwing van de Speecqvest in Mechelen. Dat gebeurt bij hoogdringendheid omdat de werken reeds begonnen zijn. Tegen het project met een parking is er al een tijdje protest.


Het uiteindelijke doel van indiener Michel Leriche van het comité Red de Vesten is de vernietiging van de vergunning, wat ook de buurtbewoners beogen. Al voeren ze elk afzonderlijk een procedure. “Maar wij hebben wel hetzelfde doel voor ogen, want dit dossier is zo lek als een zeef. Ik heb dat eerder al gezegd, en ik blijf het herhalen”, stelt Carole Castelein van het buurtcomité Hendrik Speecqvest (HSV).

Met steun van advocaat Frank Coel, die eveneens in de buurt woont, verzette Leriche zich jaren geleden ook tegen een parking onder de naburige Schuttersvest. Zijn motivatie in het protest tegen het nieuwe project is hetzelfde. “De plannen voor de Speecqvest hypothekeren de herinrichting van de rest van de vesten. Als straks die parking daar ligt, is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om het gedeelte tussen het Ragheno- en het Kardinaal Mercierplein te ondertunnelen”, stelt Leriche.

"Proces kan vele maanden duren"

De Raad voor Vergunningsbetwistingen komt volgende week dinsdag samen over zijn verzoekschrift. Dat is gericht tegen de ambtenaar van het Vlaams Gewest die de vergunning afleverde. “Met de stad als belanghebbende partij. We vragen de schorsing en het stilleggen van de werken. In de procedure ten gronde die nadien volgt, vragen we de vernietiging van de vergunning. Dat is een proces dat vele maanden kan duren”, legt meester Coel uit.

De advocaat zegt daarvoor over heel wat argumenten te beschikken. “Ten eerste is er bij het Agentschap Wegen en Verkeer een ander dossier ingediend dan hetgene dat ter inzage lag voor het openbaar onderzoek en voor adviesorganen. Met het advies van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening werd geen rekening gehouden en aan de politie werd zelfs geen advies gevraagd”, vertelt Frank Coel.

"Niermand weet hoe het zit"

Dat vindt de jurist opmerkelijk. “Vooral omdat de politie eerder een parking onder het drukke kruispunt Kardinaal Mercierplein met drie miljoen autobewegingen per jaar negatief adviseerde. Bovendien hangen aan de vergunning heel wat randvoorwaarden vast. Zoveel dat eigenlijk niemand nog weet hoe het nu precies zit. Zo moeten de uitritten langer worden, maar hoeveel langer? Dat is een vraagteken”, zegt Coel nog.

Michel Leriche stelt zich vragen bij de snelle behandeling van het dossier. “Toevallig in volle vakantieperiode. En vreemd, terwijl het agentschap het dossier aanvankelijk negatief advies gaf, kreeg het na tussenkomst van een andere dienst plots groen licht”, geeft hij aan. Ondertussen wacht het buurtcomité HSV op nieuws over haar verzoekschrift. “Wij bewandelen wel een andere weg, in stappen. Zo stellen onze advocaten vast dat er juridisch problemen zijn in het contract met Q-Park en ook in de overeenkomst met de provincie is niet alles in orde”, vertelt Carole Castelein.

"Het zal nooit goed zijn"

Het stadsbestuur stelt een raadsman aan. “Om onze belangen te verdedigen. Wij menen dat wij wel degelijk rekening houden met de opmerkingen van omwonenden. Alleen – en ik heb dat al honderd keer gezegd – voor sommige mensen zal het nooit goed zijn”, reageert schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA). Voor hem is het een uitgemaakte zaak. “Ik blijf achter dit project staan, want het is nodig voor de stad”, zegt de schepen nog.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Bouw nieuwe woonwijk Zorro duurt zes jaar


Vandaag om 10:08 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - In 2024 moet de autoluwe en groene woonwijk Zorro in Mechelen helemaal klaar zijn. De realisatie van de eerste van in totaal 314 woningen op de voormalige Cometsite is gepland in 2018. Er is ook een plan voor een toren van veertig meter hoog.


Het masterplan voor Zorro is klaar. Maandagavond is het voorgesteld aan de buurt. “Al een honderdtal geïnteresseerden voor een woning hebben zich gemeld”, zegt CEO Nicolas Bearelle van Re-Vive uit Gent. Die wil in een zestal jaar tijd de hele site van de voormalige vatenfabriek tussen de Koningin Astridlaan en de Leuvense Vaart, zo’n 3,5 hectare, ontwikkelen.

“Het uitgangspunt is een hoogwaarde, duurzame woonwijk met centraal een buurtpark van 5.000 vierkante meter en een autoluw gebied”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen (Open Vld). Het masterplan, een samenwerking tussen Crepain Binst Architecture en studiebureau Omgeving, heeft ondertussen vorm gekregen.

Tegen eind dit jaar moet het voorontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) klaar zijn, om tegen de zomer van 2017 het uiteindelijke ontwerp vast te leggen. “Het openbaar onderzoek voor het project zal lopen in de periode augustus-september volgend jaar”, stelt de schepen.

Eerste fase in 2018Op de site zijn er in totaal 314 woongelegenheden gepland. Opvallend is het grote aantal appartementen, in totaal 216. “Maar er is ook ruimte voor 46 gezinswoningen en 52 assistentiewoningen. Wij willen dus voor elk wat wils bieden”, vertelt Nicolas Bearelle. De realisatie van het project wordt opgedeeld in drie grotere fases. Een eerste situeert zich langs de Leuvense Vaart en de toekomstige autoluwe verbinding door de nieuwe woonwijk. “In die eerste fase bouwen we de eerste luxeappartementen aan het water, maar ook gezinswoningen met een tuin. De prijs voor een woning zal die van de Mechelse markt volgen, zo’n 2.500 tot 3.000 euro per vierkante meter”, geeft Bearelle aan. Langs de verbinding die Re-Vive in een eerste fase realiseert, moet er een kinderdagverblijf komen. “En aan het water een brasserie”, zegt Nicolas Bearelle.

Toren van 40 meterNog in de eerste fase wil de ontwikkelaar stedenbouwkundig de meest opmerkelijke ingreep realiseren: een poortgebouw van twaalf bouwlagen, meer dan de gemiddeld acht tot negen bouwlagen die de hoogste gebouwen op de Mechelse vesten vandaag tellen. “Maar wij willen niet dat hier zomaar een gebouw wordt neergezet. Het moet een blikvanger worden voor de nieuwe woonwijk en voor Mechelen”, stelt schepen Geypen.

Ontwikkelaar Re-Vive gaat uit van een poortgebouw van zo’n veertig meter hoog. “Met op de onderste verdiepingen handelsruimte, een fitness en kantoren. Op de bovenste verdiepingen plannen we woongelegenheden”, vertelt CEO Bearelle. De toren zal volgens projectleider Steven Rosseel ook zijn effect hebben op de ruimtelijke invulling van de site. “De densiteit van de bebouwing daar is minder groot. Wij willen niet alles volbouwen. Zo komen er ondergronds ook zo’n 400 parkeerplaatsen en ondergronds en bovengronds ongeveer 800 fietsenstallingen”, legt Rosseel uit.

 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Het begrip toren wordt steeds verder uitgehold in bekrompen Vlaanderen...
Klopt volledig, maar ik denk dat dit de enige manier is om hoogbouw 'aanvaardbaar' te maken in Vlaanderen. We hebben/hadden niet voor niets de baksteen in de maag met lintbebouwing tot gevolg..

Je kan niet zomaar miljoenen Vlamingen op enkele jaren overtuigen om de groene tuin in te ruilen voor een appartement.Iedereen dan meteen in torens à la Rotterdam steken is gewoon niet rendabel. Bij de gemiddelde Vlamingen leeft het 'grijze sociale blokken' gevoel immers nog altijd bij residentiële torengebouwen. 'Kleinschalige' projecten zoals 't Eilandje, Oosteroever of Vaartkom in leuven zijn dan ook een mooi compris om de Vlaming warm te maken voor hoogbouw. Natuurlijk kan dit project én het komende project aan Keerdok een fundament leggen om aan de Stationswijk hogerop te gaan binnen enkele jaren. Het zal echter nog vele jaren duren voor je moderne torens in Mechelen ziet die even hoog zijn dan de scharminkels aan Antwerpsestwg.:)
 

·
Registered
Joined
·
2,611 Posts
^^ en laten we daar toch vooral blij mee zijn. Niets zo geweldig als met de trein toekomen in mechelen en daar de kerken nog boven de stad zien uitsteken, middenschip en alles, omdat de rest de hoogte niet in gaat.
Alles binnen de ring van Mechelen moet echt niet veel hoger worden, qua dichtheid zit Mechelen al behoorlijk goed me dunkt. Kies 'gewoon' een plek langs de ring/tussen ring en kanaal? waar je een hoogbouwcluster toelaat, en hou de rest op de huidige hoogte. De structuur van Mechelen-centrum laat echt niet veel meer toe, en langs de gehele periferie torens gaan bouwen zou het stomste zijn wat je kan doen...
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Tuin aartsbisschop tegen zomer 2017 officieel park

Vandaag om 16:01 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Tegen de zomer van volgend jaar willen de provincie en de stad de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen officieel openstellen als park. Dat maken ze vrijdag bekend.


De restauratie van de historische tuin is gestart. In de eerste fase van de werken investeren de stad en de provincie Antwerpen samen 600.000 euro. “Er zijn uitgebreide werken nodig om de tuin veilig te maken voor bezoekers. Zo is de restauratie van de tuinmuren cruciaal. De muur langsheen de Schoutetstraat is in slechte staat en wordt momenteel gestut met schoren”, zegt gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA).

Naast de tuinmuren zullen ook de tuinbergingen, het tuinpaviljoen en de Lourdesgrot gerestaureerd worden. Daarnaast wordt de tuinmuur tussen tuin en de koer van de conciërgewoning heropgebouwd en wordt er in de Schoutetstraat een extra toegang tot de tuin gecreëerd.

Omdat de provincie akkoord ging om de restauratie versneld uit te voeren, draagt de stad Mechelen 391.000 euro bij. “Met het parkenplan hebben we de ambitie om toegankelijk groen nabij elke Mechelaar te realiseren. Dit doen we door nieuwe groene zones te creëren, door bestaande parken te vernieuwen, maar ook door bestaande groengebieden te ontsluiten voor bezoekers”, stelt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Marina De Bie (Groen).​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

"Hof Van Busleyden moet na renovatie bezoekers uit de hele wereld verleiden"

Vandaag om 12:29 door ph

MECHELEN - Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) kent vier miljoen euro toe voor het museum Hof van Busleyden in Mechelen. De voormalige woning van Hiëronymus van Busleyden uit begin 16de eeuw wordt tegen 2018 gerestaureerd en omgevormd tot een Bourgondisch stadspaleis met internationale ambities.


Vanaf het voorjaar 2018 kan je je in het museum Hof van Busleyden in Mechelen laten meevoeren naar een van de meest creatieve periodes uit de Vlaamse en Europese geschiedenis: de Bourgondische Renaissance. De restauratie was al even aan de gang en de voormalige woning van de humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden krijgt nu ook de steun van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. Als erkend hefboomproject geeft hij via Toerisme Vlaanderen een financiële injectie van 4,2 miljoen. “We mikken hoog”, zegt Weyts in een persbericht. “Deze nieuwe attractie moet ons structureel versterken als toeristische bestemming en bezoekers uit de hele wereld verleiden.” De middelen worden onder meer ingezet in de museale inrichting en de uitwerking van een unieke belevenis voor alle bezoekers.

Het Hof van Busleyden dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Hiëronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad, een humanist en goede vriend van Erasmus, liet dit Renaissancepaleis voor zichzelf ontwerpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw bijna volledig vernield. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw werd het gerestaureerd en kreeg het de functie van museum. In 2010 startte de stad Mechelen met een grondige restauratie van het interieur om dit renaissancepand aan te passen aan de noden en vereisten van een hedendaags museum.

Stad Mechelen heeft hoge ambities met het vernieuwde museum Hof van Busleyden. Het moet een trendsettende toeristische trekpleister worden, een plaats waar de bezoeker het Bourgondische verhaal echt kan beleven en dit in de context van een van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese Renaissance. Er wordt gemikt op 110.000 bezoekers per jaar.​
 
321 - 340 of 379 Posts
Top