SkyscraperCity banner

1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
670 Posts
gva

Groene parkwijk verrijst in 201119/05 Het toekomstplan voor de nieuwe woonwijk-Spreeuwenhoek-Venne in Muizen (Mechelen) is klaar. Er komen 299 woningen, of 269 minder dan gepland.

Een van de meest opvallende elementen in het project is de bouw van villaappartementen langs de Leuvense Vaart. De stad plant er een tiental met telkens acht tot twaalf woongelegenheden.

Urban villa's
Deze zomer start Mechelen met de opmaak van een voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het stadsbestuur hoopt dat tegen april 2010 in grote lijnen vast te leggen. “Tijdens het openbaar onderzoek krijgen bewoners en eigenaars de mogelijkheid om opmerkingen en bezwaren in te dienen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

In de zomer van volgend jaar wordt ook een advies verwacht van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. “We willen het RUP in het voorjaar van 2011 definitief goedkeuren om vervolgens rond de zomer te beginnen met de ontwikkeling”, geeft Somers aan.

Van de 299 geplande woningen zijn er 84 vrijstaand, 78 in halfopen bebouwing en 44 gezinswoningen waarvan de muur gedeeltelijk grenst aan die van een ander huis. “Wij realiseren ook 93 appartementen van 150 vierkante in zogenaamde urban villa’s”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).

Dreef van vaart naar steenweg
Een dreef vormt de centrale verbindingsas voor fietsers en wandelaars tussen het kanaal en de Sint-Albertuswijk. “Een netwerk van groene zones vormt een parkwijk met een eigen landschappelijk karakter. Voor een groenstrook aan de vaart gaan wij mogelijk een bewoond huis onteigenen. Maar dat is nog niet zeker”, stelt Geys.

Tegelijk kondigt hij aan dat er flink wat aandacht gaat naar waterhuishouding. “Regenwater recuperen wij en vangen wij op in grachten. Centraal in het gebied komt een bufferbekken”, legt Geys uit.

Ontsluiting Struikelheidestraat
De ontsluiting gebeurt via een nieuwe verbinding in het verlengde van de Struikelheidestraat. Ze sluit aan op de Leuvensesteenweg. “Wij willen dit nieuwe kruispunt uitrusten met verkeerslichten”, zegt burgemeester Somers. De tweede ontsluiting voor het uitgaand verkeer is gepland in de Lotelingstraat. Voor het inkomend verkeer legt Mechelen een nieuwe verbindingsweg aan.

De sportactiviteiten in het gebied worden gebundeld en uitgebreid tot een recreatiezone. De twee voetbalterreinen van KFC Muizen verhuizen naar het zuiden, en krijgen er een derde bij. Ook het complex van tenniscentrum Werner De Preter en enkele volkstuinen krijgen daar een plekje. “Die zijn in eerste instantie bedoeld voor de buurtbewoners. Een gemeenschappelijke parking bedient het geheel”, stelt Geys.
Jammer dat men de helft van de woningen terugschroeft. Die gaan gewoon weer op het platteland gebouwd worden.
 

·
Registered
Joined
·
1,750 Posts
De volgende olifantenhype zal vermoedelijk in Mechelen te doen zijn.

Kai Mook verhuist naar Planckendael

MECHELEN - Tegen 2011 zal olifantje Kai Mook met haar mama en diens zussen kunnen ravotten in een splinternieuw olifantenpark in Planckendael. De werken zullen volgend jaar starten en zo'n 10 miljoen euro kosten. Alexander, Kai Mook's vader, verhuist niet mee. De dames krijgen het gezelschap van een nieuwe stier, die het geslacht verder moet uitbreiden. Er werd gekozen om de olifanten onder te brengen in gebouwen naar het model van de koninklijke olifantenstallen in Hampi in India. Op die manier lijkt het alsof de dieren in hun natuurlijke omgeving zitten. (kvm)
Dat zou er dus ongeveer zo moeten gaan uitzienIn totaal zouden ze zo naar een kudde van een tiental olifanten gaan op een terrein van 2 hectare.
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Muizen

gva.be

Plannen voor rusthuis met 100 bedden in Muizen

07/12 De eigenaars van het Mechelse Milsenhof hebben plannen voor een woonzorgcentrum in Muizen (Mechelen). Het complex voor honderd bewoners wordt gerealiseerd in een nieuw aan te leggen park.


De familie Beckers-Pauwels heeft in Muizen-dorp de terreinen van houtbedrijf Gijsbrechts gekocht. De oude fabriek in de Rubensstraat is ondertussen al tien jaar niet meer in gebruik. "Wij hebben ook zeventig garageboxen in de buurt van de Nieuwe Kapucijnen- en de Veluwestraat gekocht. Daar willen wij op termijn serviceflats realiseren", zegt zaakvoerster Liliane Beckers van Milsenhof.

Met de bouw van het woonzorgcentrum in Muizen, gepland om te starten in de zomer van 2011, is een investering van minstens tien miljoen euro gemoeid.

SVH​


nieuwsblad.be

Muizen krijgt nieuw en modern rusthuis

woensdag 08 december 2010 Auteur: (evb)
MECHELEN - Over drie jaar komt er in Muizen bij Mechelen een nieuw en modern rusthuis van honderd bedden.

Liliane Beckers en haar familie baten al privérusthuizen uit in Bonheiden en Mechelen. Na de oprichting van Immo Bepa door de familie, kocht het twee jaar geleden de oude fabriek van het houtbedrijf Gijsbrechts in de Rubensstraat in Muizen. De gebouwen staan al tien jaar leeg. ‘Het nieuwe rusthuis zal honderd bedden hebben. We starten met de werken in 2011. Bedoeling is dat het complex tegen eind 2013 klaar is', zegt Liliane Beckers.

Architect Tom Verschueren van architectenbureau DMVA zegt dat het ‘een modern en eigentijds rusthuis zal worden.' Aanleiding voor de bouw van het nieuwe rusthuis is de vergrijzing van Mechelen. ‘Op dit moment is een kwart van de Mechelse bevolking ouder dan zestig. Dat aantal zal de komende jaren nog stijgen', zegt Liliane Beckers.

Op dit moment loopt het openbaar onderzoek. Zowel Beckers als haar architect vinden het nieuwe rusthuis een aanzienlijke verbetering voor de buurt. ‘Het zal een andere toets geven aan de omgeving. Het gebouw is op dit moment immers aan het verkrotten', zegt Verschueren. Het gebouw zal maximaal bestaan uit drie verdiepingen, samen met een ondergrondse parkeergarage voor 35 auto's. Bovendien wil Liliane Beckers rond het gerenoveerde gebouw een park aanleggen waar ook buurtbewoners gebruik van kunnen maken.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Muizen

gva.be

Nieuwbouw rusthuis baart buurtbewoners zorgen

29/12/'10 Omwonenden vinden een nieuw woonzorgcentrum dat in de Rubensstraat in Muizen (Mechelen) gepland is te groot. Uit protest hebben ze 150 handtekeningen verzameld tegen het project.


Zestig buurtbewoners dienen ook een bezwaarschrift in tegen de plannen om de site van het voormalige houtbedrijf Gijsbrechts. Immo Bepa wil daar een rusthuis voor honderd senioren bouwen. "Wij hebben niets tegen een rusthuis. Ooit worden wij ook een dagje ouder. Maar het complex dat er komt is te grootschalig", zegt buur Harry Siebens.

De buurt pleit voor een kleiner project met serviceflats. "De architecten spreken van een park, maar aan de achterzijde van het gebouw is er maar drie meter vrije ruimte. Dat kan je toch geen groen noemen? Bovendien vrezen wij veel extra verkeer van bezoekers en leveranciers, en er is maar één toegangsweg", stelt Fabienne Magnery. Schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys wil in de mate van het mogelijke rekening houden met de opmerkingen van de buurt.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Muizen

gva.be

Heraanleg straat draait uit op regelrechte soap

01/02 Voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel wordt het geduld van de bewoners uit de Vennecourtlaan in Muizen (Mechelen) danig op de proef gesteld.


Alles wat kan mislopen, loopt ook mis. Acht elektriciteitspannes aan de ene kant van de straat, zes keer een kapotte telefoonkabel aan de andere kant, woningen die slecht toegankelijk zijn door diepe gleuven, of een breuk in de waterleiding. In de Vennecourtlaan hebben ze het allemaal meegemaakt. Al sinds november voert Aquafin er werkzaamheden uit.

"Wat ik gezien heb, achtte ik niet meer voor mogelijk in de 21ste eeuw", zegt gemeenteraadslid Walter Schroons. "Diepe gleuven en kabels die blootliggen, creëren een bijzonder gevaarlijke situatie. Aardingen liggen zelfs gewoon bloot." Bij Aquafin hebben ze begrip voor het ongenoegen. "Wij doen echt al het mogelijke om de hinder tot een minimum te beperken. Helaas liggen niet alle leidingen zoals ze op de plannen zijn aangegeven. Van de stroomonderbrekingen zijn we pas sinds vorige week op de hoogte", reageert Anja De Wit.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
nieuwsblad.be

Buurt moedeloos van eindeloze reeks pannes en defecten

Rioleringswerken lopen in het honderd

maandag 07 februari 2011 Auteur: Christophe Légère

MUIZEN - In de Vennecourtlaan in Muizen loopt er vanalles en nog wat fout bij de aanleg van een nieuwe riolering. De bewoners worden er moedeloos van.


Sinds Aquafin in oktober met de werken begon, worden de bewoners met meer ongemakken geconfronteerd dan hen lief is. De straat werd herschapen tot één grote modderpoel, de straatverlichting was vier maanden defect en de elektriciteits- en telefoonpannes zijn niet meer te tellen.

Bewoonster Annie Ophalvens is de situatie stilaan beu: ‘Sinds die werken begonnen zijn, heb ik al zes keer zonder telefoon gezeten. Mijn overburen hebben al negen stroompannes gehad, waarvan één met kerstnacht en één met Nieuwjaar. Ook de gasleidingen zijn op bepaalde plaatsen al kapot gegaan.'

Volgens Ophalvens is het 'savonds ook gevaarlijk om door de straat te wandelen. ‘Al die kabels liggen hier gewoon open en bloot. Bovendien zijn er ook heel wat putten en greppels. Als de straatverlichting dan ook nog eens niet werkt, begrijp je wel dat ik liever binnen blijf.'

Ze meent dat het probleem ligt bij de coördinatie tussen de verschillende partijen die bij de werken betrokken zijn. ‘Op een dag stond ik toe te kijken terwijl ze met een graafmachine de waterleiding raakten. Het water spoot zo de lucht in, maar een arbeider beweerde dat het gewoon grondwater was. Ik wist wel beter. Volgens mij wordt er gewoon veel te weinig informatie doorgespeeld tussen de diverse aannemers en betrokken maatschappijen.'

Haar overbuurman Leo Huybrechts treedt deze mening bij: ‘De arbeiders zelf doen hun best, maar het is duidelijk dat er geen plan is en dat er vaak maar in het wilde weg wordt gegraven. Regelmatig wordt er aan onze deur gebeld met de melding dat de internet- of tv-kabel waarschijnlijk is overgesneden.'

Hallucinant

Gemeenteraadslid Walter Schroons (CD&V) noemt de situatie ondertussen hallucinant. ‘Ik achtte dit niet meer mogelijk in de 21ste eeuw. De werken verlopen totaal ongeordend met allerlei wantoestanden tot gevolg. Ik heb de situatie aangekaart bij de stad Mechelen, maar zij schuiven de verantwoordelijkheid door naar Aquafin.'

In een reactie laat Aquafin weten dat zij er alles aan gedaan hebben om de hinder te beperken. ‘Niet alle leidingen en rioleringen staan op het plan aangegeven, wat het werken nogal bemoeilijkt. Aquafin is ook pas afgelopen week op de hoogte gesteld van de stroompannes', zegt woordvoerster Anja DeWit. ‘Wij hebben begrip voor het ongenoegen van de mensen en proberen de nodige maatregelen te treffen.'​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Renovatie sociale flats in Muizen kost 3,5 miljoen14/02 Veertig sociale appartementen in Muizen (Mechelen) krijgen een grondige renovatie. Ze zijn hopeloos verouderd en dringend aan modernisering toe.


De Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting investeert 3,5 miljoen euro in twee projecten: twee blokken met in totaal 24 appartementen in Vrijevelden, en nog eens 16 in de Alfred Nobelsstraat.

De al vernieuwde appartementen in de Vrijvelden 1-3 zijn ruimer omdat de bestaande 16 woongelegenheden werden herleid tot 12. "Op de benedenverdieping zijn twee flats volledig aangepast aan de behoeften van mensen met een handicap", zegt Dirk Jacobs, lid van het directiecomité. Vanaf april kunnen de eerste bewoners er opnieuw hun intrek nemen.Ook in Vrijevelden 5 en 7 wordt het gebouw helemaal ontmanteld. De renovatie duurt een jaar. "Daarna zal de maatschappij in samenwerking met de stad de omgeving Geitenberg-Vrijvelden opfrissen", kondigt Jacobs aan. Voor het project in de Alfred Nobelsstraat is een bouwaanvraag ingediend.

SVH
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Overrompeling in Planckendael

09:35 In Planckendael was het gisteren aan de ingang en in het restaurant bij momenten aanschuiven geblazen. Naar schatting 7.500 bezoekers kwamen naar het dierenpark voor een dagje uit.


Zondag werden al 8.000 bezoekers geteld, maandag waren dat er 5.000. Op de drukste dag van de krokusvakantie vorig jaar stond de teller op slechts 3.600 bezoekers.

De grote toestroom was enigszins overrompelend. Dat maakte dat de mensen aan de ingang en in het restaurant op piekmomenten even geduld moesten uitoefenen.
Eetgelegenheden gesloten

Sommige bezoekers beklaagden zich er over dat alleen restaurant Toepaja open was. “Andere verkooppunten openhouden, had niet veel geholpen. Aan het warme buffet was het inderdaad soms lang aanschuiven, maar dat hebben we alleen daar. In de andere verkooppunten zoals De Ooievaar en de kinderboerderij bieden we enkel broodjes en soep aan”, zegt woordvoerster Ilse Segers.

“Onze parkmanager deed zelf de test tijdens het piekmoment op de middag. Hij moest een halfuur aanschuiven”, benadrukt Segers. “Maar dat neemt niet weg dat we voor de horeca in functie van de weersvoorspellingen en volgens de mogelijkheden dagelijks moeten evalueren en trachten in te schatten wat er moet worden opengesteld. Dinsdag stonden trouwens ook de deuren van de feestzaal open om met een capaciteit van 700 stoelen, waarvan 250 op het terras, voldoende zitplaats te bieden aan de bezoekers.”

BAR​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Veel bewoners ongelukkig met zone 30 in centrum Muizen

12/03 Het stadsbestuur heeft de straten in en rond Muizen-Dorp omgevormd tot een zone 30. De meeste bewoners vinden die maatregel veel te streng.


“Straks worden we ingehaald door fietsers.” Sinds vorige week mogen chauffeurs in het centrum van Muizen slechts dertig in plaats van vijftig kilometer per uur rijden. “In juli 2008 keurde het schepencollege het zogenaamde snelheidsindicatieplan goed. De gefaseerde invoering van zones 30 is daar een onderdeel van. We hebben het hele plan destijds grondig voorgesteld aan de dorpsraden”, zegt schepen van Mobiliteit Karel Geys (SP.A).

Maar veel bewoners vinden dat de borden het leven van de bewoners juist moeilijker maken. “Sommige mensen rijden inderdaad te snel. Laatst vertelde iemand mij met fierheid dat hij in één jaar tijd vijfenveertig snelheidsboetes had gekregen. Maar wie in het centrum van Muizen vijftig kilometer per uur rijdt, is geen gevaar op de baan. Als ik slechts dertig mag rijden, moet ik vooral goed oppassen dat fietsers me niet voorbijsteken”, zegt Ronny Kemps uit Muizen-Dorp (64).


CWIL​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Houten olifanten landen in dierenpark Planckendael

04/05 Op Kai-Mook is het nog zo'n jaartje wachten, maar dat Planckendael olifanten verwacht is sinds woensdag nu wel overduidelijk. Aan de ingang van het dierenpark streek in de namiddag een kudde van negen levensgrote houten olifanten neer.


Het gaat om de beeldengroep van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha. De olifanten waren in 2007 ook al te zien aan de ingang van de Zoo op het Astridplein in Antwerpen. In 2006 besloot de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) het kunstwerk aan te kopen. Nadat ze Antwerpen verlieten, werden de opvallende olifanten uitgeleend aan het Koninklijk Museum voor Afrika in Tervuren. Daar zagen ze woensdag de dieren met spijt in het hart vertrekken.

De KMDA zocht al lange tijd naar een plekje om ze terug te halen en vond dat uiteindelijk in Planckendael in Muizen (Mechelen). Nu daar vanaf volgende zomer olifanten te zien zullen zijn, zijn de houten beelden een geknipt uithangbord. "Maar ze hebben tegelijk ook een grote symbolische waarde. De olifanten wijzen niet alleen de weg naar Planckendael, maar ook naar het behoud van fauna en flora. Dat is het verhaal dat we net als bij voorgaande projecten willen brengen in het stukje Zuid-India dat we momenteel gestalte geven", zegt woordvoerster Ilse Segers.

Meer info op kaimookverhuist.be


BaR​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Wonen in het grootste bos van Mechelen

09/05 Over drie jaar worden in de wijk Stuivenberg in Mechelen-Zuid 330 nieuwe woningen gebouwd. Er komt ook een bedrijventerrein van zo'n acht hectare groot.


De nieuwe woonwijk verrijst tussen de Uilmolenweg, het kanaal Leuven-Dijle en de Stuivenbergbaan. Het bijzondere is dat de nieuwe woningen zullen grenzen aan een nieuw bos met 38.000 bomen, een per Mechels gezin. Een paar honderd geïnteresseerde bewoners en Mechelaars hebben zaterdag het projectgebied verkend.

In Gazet van Mechelen van maandag 9 mei vindt u over twee bladzijden een reportage over de ontwikkeling van het nieuwe woongebied.

LDN, SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

"In 2020 moet Planckendael volledig energiepassief zijn"

22/09 In 2020 moet Planckendael volledig energiepassief zijn op basis van biogasinstallaties en zonne-energie. En het energie- en waterverbruik in de Zoo moet met de helft verminderen. Dat kondigt Zoo-topman Dries Herpoelaert aan in het nieuwe magazine van de Universiteit Antwerpen.


De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) heeft een KMDA-Masterplan 2020 opgesteld. "In dat strategisch plan vragen we ons af welke dierentuin we binnen tien jaar willen zijn", legt de Zoo-directeur uit. Zo wil de dierentuin zich onder meer wetenschappelijk meer profileren, de organisatie verbeteren en de mensen daar optimaal bij betrekken.

"We moeten ons onderzoek meer een gezicht geven. Daarom gaan we al onze wetenschappers, gidsen en archivarissen verzamelen in de Zoo-Academie. Het Melkerij-gebouw wordt het nieuwe wetenschappelijke centrum waar bezoekers als het ware in en uit kunnen lopen. We moeten meer laten zien dat wetenschappen leuk zijn."

Duurzaamheid is eveneens een van de prioriteiten. Voorts wordt geïnvesteerd in de infrastructuur. "In 2020 moet Planckendael een volwaardige exotische dierentuin zijn met giraffen en olifanten. De infrastructuur van de Zoo wordt ook stevig aangepakt. Het nieuwe leeuwenverblijf is net afgewerkt, het vogelgebouw wordt gerenoveerd, er wordt in de apenverblijven geïnvesteerd, het rundergebouw wordt een nieuw restaurant en het Flamingo-restaurant wordt deel van de centrale inkom", somt Herpoelaert op.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

Onteigeningsplan Spreeuwenhoek goedgekeurd

31/01 Mechelen (2800) De Mechelse gemeenteraad heeft het onteigeningsplan voor Spreeuwenhoek-Venne in Muizen goedgekeurd. In het gebied tussen de Leuvensesteenweg en het kanaal Leuven-Dijle komt er een nieuwe woonwijk met 369 woningen.


Het dossier voor het woonuitbreidingsgebied loopt twaalf jaar. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad de negen bezwaarschriften tegen het onteigeningsplan verworpen. Het onteigeningsplan omvat in een eerste fase de percelen die noodzakelijk zijn voor de aanleg van ontsluitingswegen en aansluitend de percelen voor de toekomstige groene zone.

...

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

"Wateroverlast dreigt in Spreeuwenhoek"

29/04 MECHELEN (2800)

Als de stad Mechelen haar plannen voor de ontwikkeling van Spreeuwenhoek in Muizen doorzet, dreigt er wateroverlast in de toekomstige woonwijk. Dat blijkt uit een onafhankelijke studie die ex-bewoner Peter Boogaerts liet uitvoeren. De buurt maakt zich zorgen.


Uit de vaststellingen van studiebureau Hydroscan uit Leuven blijkt dat water slechts in beperkte mate in de bodem kan dringen in Spreeuwenhoek. De onderzoekers waarschuwen ook voor te weinig buffering om het water op te vangen. "Ik had mijn energie ook in Greenpeace kunnen stoppen, maar ik heb gekozen voor een project in mijn buurt", stelt Boogaerts.

Studie zelf betaald

Als specialist milieuwetenschappen heeft Boogaerts de studie uit eigen zak betaald. Zijn missie: politici wakker schudden en hen duidelijk maken dat ze volgens hem beter kiezen voor een compactere woonwijk met meer ruimte voor groen, oog voor duurzaamheid en een correcte ontsluiting. "Het aanbod van grote kavels binnen het regionaal stedelijk gebied Mechelen zijn niet reglementair. Dit is een zeer ernstige inbreuk tegen de Vlaamse regelgeving", meent hij.

Waterhuishouding

Een grote uitdaging stelt zich in de waterhuishouding, zo blijkt uit de studie. "De leemachtige bodem laat in beperkte mate water door. Daardoor moet meer water worden afgevoerd. Er zijn ook problemen met de waterafvoer van de Hanswijkbeek", zegt Michel Van Laere van buurtraad De Spreeuw. Het geplande bufferbekken in de nieuwe wijk en de toekomstige afkoppeling uit de oude Sint-Albertuswijk voldoen volgens de studie evenmin. "Wij dringen erop aan om de verharding te beperken, ten voordele van ruimte om te bufferen", stelt Van Laere. Samen met de buurt stelt Peter Boogaerts zich vragen bij de watertoets die gebeurde om een vrijstelling te bekomen voor de opmaak van een plan-milieueffectenrapport. "Die is niet gebeurd. De Spreeuw vraagt zich af of het ruimtelijk uitvoeringsplan er niet anders zou uitgezien hebben als er bij de opmaak een gedegen analyse van de waterhuishouding was uitgevoerd", klinkt het.

Alstom alternatief

Door het vertrek van het bedrijf Alstom bieden zich volgens Boogaerts ook kansen voor een betere ontsluiting van de toekomstige woonwijk Spreeuwenhoek. "De toegangsweg door het Ferraris-boscomplex, in de biologisch waardevolle vallei van de Hanswijkbeek, naast een historische site 'Bos van Loos', was een tweede keuze van de stad. Het stadbestuur had in de ontwerpfase een bezoek gebracht aan de Alstom-site met vraag voor doorgang. Door de bedrijfsactiviteiten was dat toen niet mogelijk. Nu dus wel", legt hij uit.

Buurtbewoners vragen de stad om die piste opnieuw te bestuderen. "Dat het RUP naar aanleiding van deze nieuwe situatie moet bijgestuurd worden en dus wat extra tijd zal kosten, mag toch geen probleem zijn als daardoor het ontwikkelingsplan ook beter wordt", zegt Michel Van Laere nog.

Ook onderzoek stad

Schepen van Ruimtelijke Planning Greet Geypen (Open Vld) wil het onderzoek van de stad afwachten. "Mijnheer Bogaerts voert al meer dan tien jaar actie tegen de ontwikkelingen. Sommige van zijn verklaringen zijn dan ook manifest onwaar", reageert de schepen. Eind mei zijn de resultaten bekend van terreinonderzoek dat de stad laat uitvoeren. "Op basis van sonderingen ook en niet alleen op basis van theoretische veronderstellingen", zegt ze.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

2014 beste jaar ooit voor Planckendael

Gisteren om 12:06 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN / MUIZEN - 2014 was het beste jaar ooit voor dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen). Bijna een miljoen mensen hebben het park bezocht.


Planckendael verwelkomde vorig jaar 965.000 bezoekers of 25,54 procent meer dan in 2013. Samen met de ZOO van Antwerpen heeft het dierenpark ook zo’n 200.000 abonnees, ook al een historisch record.

Het succesnummer in Planckendael is het vernieuwde Amerikaanse continent met een koppeltje reuzenmiereneters dat uniek is in België, de prairie met bizons en wapiti’s en de wandeling door het continent die eindigt tussen de populaire pinguïns. Op hun promenade waggelen de publiekslievelingen tussen de bezoekers.

Dit jaar wordt in het Mechelse dierenpark het jaar van de olifanten, want Kai-Mook wordt grote zus. “Ze krijgt er twee speelkameraadjes bij. Ook bij de giraffen worden er baby’s geboren”, zegt woordvoerster Ilse Segers.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

369 nieuwe woningen op komst in Muizen

Vandaag om 06:07 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN / MUIZEN - De ontwikkeling van het eerste grote woonuitbreidingsgebied in Mechelen komt dichtbij. Een eerste verkaveling met 52 woningen in Spreeuwenhoek-Venne in Muizen is volop in voorbereiding.


Mechelen telt vandaag meer dan 84.000 inwoners, maar door de sterke groei zullen dat er snel 90.000 worden. “En die groei willen wij op een kwalitatieve manier opvangen, bijvoorbeeld door woningen in een parkwijk”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld).

Nieuwe straten

De nieuwe woonwijk ligt tussen de Leuvensesteenweg en de Leuvense vaart in. Over enkele jaren moeten daar 369 woningen staan. Daarom maakt de stad nu werk van de aanleg en de herinrichting van de eerste straten, onder andere de Lotelingenstraat en een nieuwe ontsluitingsweg.

Compacte woonblokjes

De voorbereidingen voor een eerste verkavelingsaanvraag lopen. De 36 gezinswoningen en 16 appartementen verrijzen in vier compacte woonblokjes. Ondertussen heeft ook de familie Van Looy een overeenkomst gesloten met de stad en bouwbedrijf Willemen. Nu het landbouwersgezin naar Boortmeerbeek verhuist, kan ook daar worden overgegaan tot ontwikkeling.​
 

·
Registered
Joined
·
120 Posts
gva.be

369 nieuwe woningen op komst in Muizen

Vandaag om 06:07 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN / MUIZEN - De ontwikkeling van het eerste grote woonuitbreidingsgebied in Mechelen komt dichtbij. Een eerste verkaveling met 52 woningen in Spreeuwenhoek-Venne in Muizen is volop in voorbereiding.


Mechelen telt vandaag meer dan 84.000 inwoners, maar door de sterke groei zullen dat er snel 90.000 worden. “En die groei willen wij op een kwalitatieve manier opvangen, bijvoorbeeld door woningen in een parkwijk”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld).

Nieuwe straten

De nieuwe woonwijk ligt tussen de Leuvensesteenweg en de Leuvense vaart in. Over enkele jaren moeten daar 369 woningen staan. Daarom maakt de stad nu werk van de aanleg en de herinrichting van de eerste straten, onder andere de Lotelingenstraat en een nieuwe ontsluitingsweg.

Compacte woonblokjes

De voorbereidingen voor een eerste verkavelingsaanvraag lopen. De 36 gezinswoningen en 16 appartementen verrijzen in vier compacte woonblokjes. Ondertussen heeft ook de familie Van Looy een overeenkomst gesloten met de stad en bouwbedrijf Willemen. Nu het landbouwersgezin naar Boortmeerbeek verhuist, kan ook daar worden overgegaan tot ontwikkeling.​
Zie hier de rendering van de eerste 4 woonblokken.Een beeld van de volledige toekomstige wijk te Muizen.

 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
gva.be

59 woningen, erfgoeddepot en supermarkt verrijzen op Alstomsite

Vandaag om 18:06 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN / MUIZEN - Midden 2020 moet de voormalige Alstomsite in Muizen (Mechelen) helemaal omgevormd zijn tot Depot Rato. Naast de renovatie van een waardevolle loods tot erfgoeddepot, verrijzen er 59 woningen en een supermarkt.


Het stadsbestuur en Retail Property Development (RPD) stellen de plannen voor de site donderdagavond voor het eerst voor aan buurtbewoners. Het voorbije jaar werd intensief gezocht naar een nieuwe invulling voor de verlaten loodsen aan de Leuvensesteenweg.

Het nieuwe erfgoeddepot van de stad moet in het voorjaar van 2016 als eerste klaar zijn. “We zullen er onze collecties van onze Stedelijke musea, van de dienst archeologie en het stadsarchief samenbrengen. Een mooie culturele invulling dus”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Ook loodsen tegen de vlakte

De overige loodsen en het kantoorgebouw wordeng gesloopt. Het Mechelse bureau Tecro & Krea heeft het ontwerp voor de site gemaakt. “Met de woningen willen wij een breed publiek aanspreken: jonge gezinnen, singles en eenoudergezinnen en senioren. Rond het erfgoeddepot komen er vier gebouwen in een autoluwe omgeving”, zegt architect Inge D’Hoogh.

De infovergadering vindt vanavond om 19u30 plaats in zaal 't Kranske in de Sint-Albertusstraat in Muizen.​
 

·
Registered
Joined
·
120 Posts
Architectenbureau Tecro & Krea heeft de definitieve beelden vrijgegeven van de toekomstige Depot Rato wijk. Mooie aanvulling voor Muizen vind ikzelf! 
1 - 20 of 25 Posts
Top