SkyscraperCity Forum banner
41 - 60 of 90 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Stadsmagazijn komt mogelijk naast brandweer

17/01 Mechelen (2800) De stad Mechelen laat onderzoeken of het mogelijk is om op de site voor de nieuwe brandweerkazerne aan De Nekker ook een stadsmagazijn te bouwen. Het huidige is verouderd. In de plaats kunnen woningen komen.


Na een studie naar een geschikte locatie had het nieuwe stadsbestuur reeds beslist om te gaan voor een nieuwe kazerne aan het provinciaal sport- en recreatiedomein. "Aan het studiebureau hebben wij ondertussen gevraagd om een meer gedetailleerde berekening van de kosten te maken. Tegelijk laten we nagaan of het mogelijk is om op de site ook een nieuw stadsmagazijn te realiseren", zegt adjunct-stadssecretaris Johan Verhulst.

In het stadsmagazijn in de Grote Nieuwedijkstraat op de grens met Sint-Katelijne-Waver zijn alle uitvoeringsdiensten van de stad gevestigd. "Er werken 220 mensen, zoals de personeelsleden van de wijkonderhoudteams", zegt hun chef Patrick Zeeuws. Maar het huidige complex is verouderd. "Vroeger was hier de meubelfabriek van Nova gevestigd, en het is eigenlijk niet gebouwd als stadsmagazijn. Daardoor is de ruimte niet ideaal. Bovendien ligt het complex in een woonbuurt, en dat zorgt bij sommige van onze activiteiten 's avonds of 's nachts al eens voor overlast. Bijvoorbeeld bij ijzelbestrijding", legt Zeeuws uit.

De stad denkt aan de inrichting van een gebouw met gemeenschappelijke douches en een refter, maar ook aan een wasplaats en een garage voor het onderhoud van alle voertuigen. Bij de stad zijn er dat 160 en bij de brandweer een 30-tal. "Ik zie een samenwerking zeker zitten, maar op de huidige site van 13.000 vierkante meter is geen plek genoeg voor een stadsmagazijn erbij. Ik hoop ook dat ons project geen vertraging oploopt, want onze kazerne is tot op de draad versleten", reageert brandweercommandant Philippe Maudens.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
http://www.gva.be/regio-mechelen/mechelen/stad-huurt-brandweerkazerne.aspx

Stad huurt brandweerkazerne

25/03 Mechelen (2800) Het stadsbestuur van Mechelen heeft beslist om niet zelf te investeren in de bouw van een nieuwe brandweerkazerne, maar er eentje te huren. Ondertussen loopt ook een onderzoek om na te gaan of het mogelijk is om het stadsmagazijn deels te integreren op de site aan De Nekker. Dat zou in verdiepingen worden opgetrokken.


De bouw van een nieuwe stek voor de brandweer is een van de prioriteiten in het bestuursakkoord, want de huidige kazerne in de Dageraadstraat is verouderd en te klein. De investering wordt geraamd op ongeveer tien miljoen euro, maar dat geld zal de stad dus niet zelf vrijmaken. "Wij gaan de brandweerkazerne realiseren met een zogenaamd DBFM-contract (design, build, finance en maintain, red.). Dat is een project waarbij een aannemer helemaal zelf instaat voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van het gebouw. Voor de bouw van sporthallen en scholen is deze manier van werken al ingeburgerd", vertelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

...

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Mechelse 'Lotto Arena' pas voor eind 2015

06:16 MECHELEN (2800)

Bijna twee jaar zijn de gesprekken tussen festival- en concertorganisatie Relax en de stad al aan de gang over een concertzaal aan De Nekker. Relax-bestuurder Geert Torfs verwacht dat de Mechelse 'Lotto Arena' pas eind 2015 haar deuren zal kunnen openen.


Een jaar geleden klonken de plannen bij festival- en concertorganisator Relax nog erg ambitieus "Wij mikken op het jaar 2014 om te openen", luidde het toen bij topman Geert Torfs. Daar komt hij nu op terug. "Volgend jaar wordt erg krap", stelt hij. "Tegen september volgend jaar willen we van start gaan met de werkzaamheden. Ergens tussen september en december 2015 hopen we de deuren te openen."

Het voorbije jaar heeft Torfs het financiële plaatje van tien tot twaalf miljoen euro, en de voorbereidingen van de werf in orde gebracht. "Maar aan de kant van het stadsbestuur is er nog niet veel schot in de zaak gekomen. Het dossier ligt nog steeds voor op het schepencollege", vertelt Torfs. "Door de verkiezingen en de coalitievorming is dat natuurlijk niet abnormaal. Maar ik wacht nog op een antwoord van de stad over de beschikbare grond." Die zou waarschijnlijk via een erfpachtovereenkomst ter beschikking worden gesteld.

Burgemeester Somers (Open Vld) kan voorlopig nog niet veel kwijt. "Op dit moment hebben we nog niet veel vorderingen gemaakt", verklaart hij. "We onderhandelen op een correcte en hartelijke manier met Torfs. Van een concrete timing voor de voltooiing van het project is weliswaar nog geen sprake."​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Kalverenstraat krijgt nieuw stadspark

31/07 MECHELEN (2800)

In het binnengebied tussen Kalverenstraat en Grote Nieuwedijkstraat in Mechelen komt een nieuw stadspark. Door een grondruil kon het stadsbestuur het terrein van 58 are bemachtigen. "Dit project kadert in het Mechels parkenplan, maar hiermee vervullen we ook onze belofte uit het coalitieakkoord om zwaar in tezetten op de wijk Nekkerspoel", aldus burgemeester Bart Somers (Open Vld).


Het binnengebied is vandaag nog eigendom van een groep eigenaars, die samen met projectontwikkelaar Verelst een verkavelingsaanvraag hebben ingediend om er een residentieel project van 16 woningen en een ondergrondse parking te realiseren. Het stadsbestuur had andere plannen en ging rond de tafel zitten met Verelst. Vorige week troffen beide partijen een akkoord om het projectgebied te ruilen tegen een deel van een terrein gelegen aan de Jubellaan. "Concreet gaat het daar om 13 grotere woningen die zelfs beter georiënteerd zijn. De waarde van beide projectontwikkelingen komt overeen en bedraagt ongeveer 1.000.000 euro", luidt het.

De samenwerkingsovereenkomst wordt de komende maanden juridisch vertaald en opgevolgd. Nadien gaat de stad aan de slag met de ontwikkeling van het binnengebied tot een nieuwe groene long voor de dichtbevolkte wijk. Het nieuwe stukje groen biedt ook de mogelijkheid aan de Sint-Pietersschool om uit te breiden. "De leerlingen zitten daar nu al in klascontainers op de speelplaats. Binnenkort kunnen ze aan de rand van het park de bestaande infrastructuur uitbreiden", verklaart schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA). "Maar we willen ook hier een 'brede school' ontwikkelen. Daarom is er in de uitbreidingsplannen ook sprake van een sporthal die ook door de buurtbewoners gebruikt kan worden."

NIGE
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Toekomst Nekkerhal nog onzeker

06:00 MECHELEN (2800)

Wat de toekomst van de Nekkerhal is na de verhuur aan Studio 100 in 2014 is nog niet duidelijk. "Nochtans had het bedrijf ons dat wel beloofd", zegt Mechels schepen Bart De Nijn (N-VA), die voorzitter is. Hij geeft toe dat hij zich een beetje zorgen maakt.


Eind vorig jaar raakte bekend dat Studio 100 de Mechelse evenementenhal volgend jaar gedurende acht maanden huurt voor het musicalspektakel '14-18', precies honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog. In zijn schrijven aan de stad liet gedelegeerd bestuurder Gert Verhulst toen weten dat hij misschien nog andere toekomstmogelijkheden ziet voor de Nekkerhal, zoals het gebruik ervan voor concerten en andere voorstellingen.

Focus op 14-18

Die vooruitzichten vielen in de smaak bij het stadsbestuur, naast de huursom van zo'n 825.000 euro die hoger is dan normaal. Maar wat na 2014? "Het is echt nog te vroeg om al te weten wat er nadien zal gebeuren. Wij concentreren ons nu volop op 14-18", reageert woordvoerster Ann Janssens van Studio 100. En dat maakt voorzitter Bart De Nijn een beetje ongerust. "Het bedrijf had ons namelijk beloofd om rond deze periode meer duidelijkheid te verschaffen over de toekomst", stelt de schepen.

Zijn partij, toen nog in de oppositie, ging vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 akkoord met de verhuur aan Studio 100. Een opportuniteit volgens de leden van de stadslijst Vld-Groen-m+. "Alleen weet ik niet of ik daar vandaag nog hetzelfde over denk. Oké, we krijgen een mooie vergoeding. Maar wat met de organisatoren die dat jaar niet in de Nekkerhal terechtkunnen? Zullen zij ons niet links laten liggen en bijvoorbeeld voor de feesthallen in Putte kiezen? De kerstjumping, Wonen, de meubelbeurs en een fietsbeurs hebben we gelukkig nog een plekje kunnen geven in 2014. Met medewerking van Studio 100, dat mag worden gezegd, is er geschoven met de data", geeft Bart De Nijn aan.

Studio 100

Wat er na 2014 zal gebeuren, is momenteel nog een groot vraagteken. "Zal Studio 100 de Nekkerhal verder huren, geven we ze in concessie of nemen wij ze met de vzw opnieuw zelf in beheer? Alle pistes liggen open", stelt de voorzitter. In politieke kringen doen volgens hem zelfs nog straffere denkpistes de ronde. "Zo zijn er binnen de stad collega's die opperen om de Nekkerhal af te breken en er bouwgrond van te maken. Ik hoop dat we binnenkort iets meer duidelijkheid krijgen."

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
2,159 Posts
Hmm, van de Nekkerhal een nieuw woongebied maken... Dat zou wel jammer zijn aangezien die locatie binnen een aantal jaren veel beter ontsloten gaat zijn door de nieuwe tangent naast het station van Mechelen. Momenteel is de verkeersafhandeling bij evenementen het enige probleem dat ik me kan inbeelden voor de toekomst van de hal.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Eerste steen groene woonwijk gelegd

02:01 Mechelen (2800)

In Mechelen-Nekkerspoel is vrijdag de eerste steen gelegd van wat tegen eind 2017 één van de grote groene woonprojecten in de stad moet worden. In De Hofkes komen 97 lage energiewoningen, drie nieuwe pleintjes en een buurtpark van vier hectare groot. Zes woningen zijn reeds verkocht.


Het nieuwe project situeert zich tussen de Boerenkrijgstraat en de Papenhofdreef. Het is een publiek-private samenwerking tussen IGEMO en de projectontwikkelaar THV Papenhof, die bestaat uit Willemen Groep en DMI Vastgoed. "Begin augustus zijn we gestart met de bouw van de eerste ondergrondse parkeergarage. Tegen april 2015 moeten de 43 woningen uit fase 1 gerealiseerd zijn. Vanaf mei 2014 wordt het Aspergeveld aangelegd. Dat is de straat die de nieuwe wijk moet ontsluiten en waar er ook drie nieuwe pleintjes worden aangelegd", zegt Johan Willemen.

Tussen de rijhuizen en de Papenhofdreef komt een groenzone met speelmogelijkheden en wandel- en fietsvoorzieningen als uitbreiding van het Papenhofpark. "Het vele groen, liefst 42 procent van de projectsite van in totaal 13 hectare, is dé meerwaarde van dit woonproject. Het zal de groenste woonwijk van de stad worden, op een boogscheut van de binnenstad", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld).

De verkoopprijzen van de woningen schommelen tussen 279.000 en 312.000 euro. Dit weekend vindt ook een opendeurweekend plaats voor geïnteresseerde kandidaat-kopers.

LDN​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Meeste huurders willen Nekkerhal terug in 2015

20/12 Mechelen (2800)

De meeste huurders willen in 2015 terugkeren naar de Nekkerhal in Mechelen. Dat maakt schepen Bart De Nijn (N-VA), die voorzitter is van de evenementenhal, vrijdag bekend.


Twaalf van de vijftien huurders die jaarlijks een evenement organiseren in de hal wensen dat in 2015 opnieuw te doen. Volgend jaar wordt de Nekkerhal grotendeels ingenomen door Studio 100 voor de spektakel-musical '14-18'.

Naar vijftien organisatoren van vaste evenementen zoals de Erotica-beurs, het Boekenfestijn, het Meubelfestival en Wonen heeft het bestuur een brief gestuurd. "In deze brief hebben wij de mensen gevraagd of ze de accommodatie in 2015 opnieuw wensen te huren. Door nu al een contract te bespreken, zijn de organisatoren zeker van een plek, ongeacht of de stad de activiteiten voortzet of een exploitant", stelt De Nijn. Twaalf huurders hebben positief gereageerd.

SVH​


Nekkerhal te huur voor 1 miljoen euro per jaar

22/12 Mechelen (2800)

Het stadsbestuur van Mechelen wil de Nekkerhal vanaf 2015 voor zes jaar in handen geven van een privé-exploitant. De deal moet minstens een miljoen euro per jaar opleveren. Beursorganisatoren krijgen de garantie dat ze (voorlopig) kunnen blijven.

Voorzitter Bart De Nijn (N-VA) maakt zich sterk dat de beursorganisatoren na een mogelijke overeenkomst met een privé-exploitant niet moeten vrezen voor hun toekomst. Al vraagt het stadsbestuur in het bestek dat momenteel op tafel ligt maar garanties voor de eerste jaarhelft van 2015.

De Nijn: "Een jury zal zich buigen over alle voorstellen die we binnen krijgen. Het spreekt voor zich dat ze moeten bijdragen tot het imago van Mechelen en de stedelijke belangen. Zo zullen wij niet toestaan dat er in de Nekkerhal een winkelcentrum of een groot warenhuis wordt geopend. De huurder mag in geen geval de middenstand in de binnenstad beconcurreren. Daar waken wij over."

Voor de verhuur van de Nekkerhal, bijgebouw nummer 1, gsm-masten en 1300 parkeerplaatsen verwacht de stad minstens een huurprijs van een miljoen euro per jaar. Dat wordt minstens ook het bedrag van de waarborg. In het bestek wordt bovendien melding gemaakt van andere ontwikkelingen die bijvoorbeeld door een recht op doorgang mogelijk impact hebben op de terreinen van de Nekkerhal: niet alleen de nieuwe brandweerkazerne en het toekomstige stadsmagazijn, maar ook een nieuwe sporthal in de Mechelsbroekstraat. De stad behoudt zich eveneens het recht voor om de capaciteit van de parking uit te breiden.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Twee kandidaat-uitbaters voor Nekkerhal

04/04 Mechelen (2800)

De stad Mechelen heeft twee kandidaturen ontvangen voor de uitbating van de Nekkerhal vanaf 2015. Dat laat Mechels schepen Bart De Nijn (N-VA) vrijdag weten na afloop van het schepencollege.


De stad is op zoek naar een concessionaris voor de Nekkerhal vanaf 1 januari 2015. Dit jaar heeft Studio 100 de Nekkerhal een jaartje gehuurd voor de spektakelmusical '14-18'. Wat daarna met de Nekkerhal zal gebeuren, was nog niet helemaal duidelijk.

"Over de toekomst van de Nekkerhal zijn altijd verschillende meningen geweest: sommigen willen ze verkopen, anderen willen dat de stad ze blijft uitbaten of kiezen voor een externe concessionaris", zegt De Nijn. "Wij gaan ze zeker niet verkopen en zijn op zoek gegaan naar een concessionaris. Daar zijn twee kandidaturen uit naar voren gekomen. Een jury die bestaat uit schepenen en specialisten zal de kandidaturen nu beoordelen en een beslissing nemen."

De jury zal behalve met de prijs ook rekening houden met de invulling die de kandidaten aan de Nekkerhal willen geven. Enkele beursorganisatoren hadden eerder al te kennen gegeven dat zij in 2015 opnieuw met hun beurs de Nekkerhal wilden aandoen, indien de nieuwe concessionaris dit zou toelaten.

De kans bestaat dat geen van beide kandidaten gekozen wordt, maar die kans acht De Nijn zeer klein. "Ik kan niet ingaan op de kandidaturen zelf, maar acht het twee valabele kandidaten", zegt hij. Indien geen van beiden de concessie binnenhaalt, blijft de stedelijke vzw de Nekkerhal verder uitbaten.

Een definitieve beslissing wordt tegen het einde van de maand verwacht.​

Mechelse beursorganisators doen gooi naar concessie Nekkerhal

05/04 Mechelen (2800)

Een van de kandidaat-concessiehouders van de Nekkerhal is een groep beursorganisatoren aangevoerd door Willy Brems en Patrick Swinnen, de sterke mannen achter de woon- en interieurbeurs Wonen. Samen met Jumping Mechelen, de meubelbeurs, Expo 60+, de Libelle Winterfair, de hobby en creatief beurs en expo service Alligna doen ze een gooi naar de concessie.


"In eerste instantie willen we werk maken van het personeelsbestand", verklaart Swinnen. "Er moet een technicus en een communicatie- en marketingmanager bijkomen. Voorts willen we een echte inkom uitbouwen met faciliteiten als een vestiaire en een geldautomaat. De toiletten krijgen een opknapbeurt en we willen seminarieruimtes in de hal incorporeren zodat er ook congressen kunnen plaatsvinden. Op termijn hopen we daar een industriële keuken aan toe te voegen, net als draadloos internet."

Eens de infrastructurele werkzaamheden achter de rug zijn willen Swinnen en Brems de Nekkerhal CO2-neutraal maken. "Dat willen we enerzijds bereiken door de afvalophaling na de beurzen selectiever te maken en beter te organiseren", aldus Swinnen. "Anderzijds gaan we alle technische installaties eens onder de loep nemen."

De andere kandidaat zou het Gentse bedrijf Artexis zijn, dat onder andere Flanders Expo en Antwerp Expo uitbaat. Daar was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

NIGE​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Seniorenresidentie opent in August De Boecklaan

16/04 Mechelen (2800)

De twaalf nieuwe seniorenwoningen in de August De Boecklaan zijn dinsdag plechtig geopend. Het startsein voor de bouw van twaalf seniorenwoningen in de August De Boecklaan werd op 6 september 2012 gegeven. De eerste zes bewoners zouden eerstdaags hun intrek kunnen nemen. Naast woongelegenheid wil het OCMW-Sociaal Huis ook zorgen voor een kwalitatieve invulling van de ruimte.


De nieuwbouw in L-vorm telt twee verdiepingen, voorzien van een lift, waarop telkens zes woningen voorzien zijn. Senioren die zich nog met de fiets verplaatsen kunnen hun tweewieler achterlaten in de fietsenberging. Voor de anderen zijn er tien parkeerplaatsen voorzien, waarvan eentje voor personen met een beperking. Het kostenplaatje bedraagt 1.955.882 euro, waarvan de Vlaamse overheid 899.392 euro bijpast.

(...)

NIGE​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

36 bouwkavels te koop in Papenhof

30/04 MECHELEN (2800)

IGEMO start in de woonwijk Papenhof in Mechelen met de verkoop van 36 bouwkavels voor halfopen en gesloten bebouwing in het Aspergeveld, een nieuwe straat tussen de Boerenkrijgstraat en de Papenhofdreef.


De bouwkavels worden exclusief gereserveerd voor de realisatie van BEN-woningen. Dat zijn Bijna Energie Neutrale-woningen die weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water verbruiken en waarvan de benodigde energie uit groene energiebronnen wordt gehaald..

In het gebied van 13 hectare naast de wijk Nekkerspoel is de duurzame stadswijk Papenhof volop in aanbouw. In totaal komen er 250 woongelegenheden. Ruim een derde van het projectgebied, goed voor ongeveer tien voetbalvelden, wordt ingericht als openbare ruimte en groengebied en sluit aan op het bestaande Papenhofpark.

(...)

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

BURGEMEESTER ROEPT TEGENSTANDERS STOPS OP OM MEE ALTERNATIEF UIT TE WERKEN

400 bewoners stemmen over Nekkerspoel

Vandaag om 06:00 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - Over een week weten de bewoners van Nekkerspoel in welke vijf projecten de stad Mechelen in hun wijk zal investeren. Tijdens de infovergadering nodigde burgemeester Bart Somers (Open Vld) de tegenstanders van de proefopstelling met de stops ook uit om mee na te denken over een alternatief.


Meer dan 500 mensen woonden woensdagavond de infovergadering in het Lyceum bij. Zo’n 400 hebben er hun stem uitgebracht. Zij mochten hun persoonlijke top vijf aankruisen. Vooraf waren twintig projecten geselecteerd. Niet alleen grote investeringen zoals de herinrichting van de Grote of Kleine Nieuwedijkstraat, maar ook ‘kleinere’ zoals de aanleg van een buurtparking aan het Lyceum, 80 bijkomende parkeerplaatsen voor fietsen of speelnatuur aan de Sint-Libertuskerk. Burgers konden zelfs hun voorkeur uitspreken voor een extra jeugd- of straathoekwerker en meer personeel om het openbaar domein netjes te houden.

"Plezant en ambetant verhaal"

“Wij maken daar drie miljoen euro voor vrij. Nergens anders in Vlaanderen is dat ooit gebeurd. Het grootste project tot nog toe was er eentje in Antwerpen van een miljoen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Vooraf vroeg hij aan het massaal opgekomen publiek om voor elke mening het nodige respect te tonen. “We brengen een plezant verhaal, waarbij bewoners mee beslissen over investeringen, en een ambetant over de mobiliteit”, stelt hij.

"Brandweer vreest voor veiligheid"

Met die laatste uitspraak doelt de burgemeester op het verhitte debat dat de voorbije weken is gevoerd over een proefopstelling waarbij drie spoorwegtunnels vanaf 16 februari 2015 gedurende drie maanden worden afgesloten.

(...)

“Stops lijken ons te radicaal”

Na het stemmen polsten wij twee gezinnen naar hun reactie. “Stops lijken ons te radicaal”, zegt Wouter Huyghe. “Mijn schoonouders wonen in Sint-Katelijne-Waver en ook mijn vriendin werkt daar. Wij geloven meer in eenrichtingsstraten”, geeft Huyghe aan. Samen met zijn partner Claudia Caiulo stemde hij onder meer voor de herinrichting van de Kleine Nieuwedijkstraat. “Wat natuurlijk logisch is, omdat wij in deze straat wonen. Al weet ik niet of dit de beste manier is om beslissingen te nemen”, vertelt Wouter. Als fervent fietser vindt hij het veiliger maken van de oversteek van de Vrouwvliet aan de Grote Nieuwedijkstraat belangrijk.

"Meest drastische oplossing"

Filip Patry en zijn vrouw Kim Wybouw hebben hun huis in de Sint-Gommarusstraat verbouwd. “Wij hebben gestemd voor de buurtparking aan het Lyceum, omdat er in de buurt een probleem is. Maar tegelijk ook voor meer fietsenstallingen, waarvoor in de wijk tien parkeerplaatsen worden opgeofferd”, zegt Filip.

Ook voor een buurtpark op de site Verbeemen is het gezin te vinden. Of stops de goede oplossing zijn, betwijfelen ze. “Er is gekozen voor de meest drastische oplossing, maar misschien leren wij daar ook het meeste uit.”​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Herinrichting Grote Nieuwedijkstraat prioriteit voor Nekkerspoel

Vandaag om 16:38 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - De herinrichting van de Grote Nieuwedijkstraat is prioriteit voor de wijk Nekkerspoel in Mechelen. Dat blijkt uit de resultaten van de stemming tijdens een bewonersvergadering woensdagavond.


De bewoners van Nekkerspoel hebben beslist. In totaal hebben 389 mensen, ook handelaars, hun stem uitgebracht. Uit een lijst van twintig projecten mochten ze hun persoonlijke top vijf kiezen. De Grote Nieuwedijkstraat kreeg 943 punten en is daardoor met voorsprong de eerste prioriteit voor de wijk.

Fietspaden Pasbrug

Tweede belangrijkste project wordt de vernieuwing van de fietspaden in de Nekkerspoelstraat en de Putsesteenweg tussen de Sint-LIbertuskerk en de rotonde (629 punten). Burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaf woensdagavond nog aan dat het project nog niet was opgenomen in de reeds toegezegde investering voor de Nekkerspoelstraat.

Fietsoversteek Vrouwvliet

Heel wat bewoners blijken ook de beveiliging van de fietsoversteek aan de Vrouwvliet in de Grote Nieuwedijkstraat (472 punten) belangrijk te vinden. De ontwikkeling van de site Verbeemen met een buurtpark (377 punten) en vernieuwing van de Paardenkerkhofstraat (324 punten) sluiten het rijtje af.

Herinrichting in fases

Het stadsbestuur engageert zich ertoe om de projecten nog deze bestuursperiode te realiseren binnen het budget van drie miljoen euro. "Dat betekent dat wij de herinrichting van de Paardenkerkhofstraat die 2,1 miljoen kost, zullen spreiden in de tijd", zegt Somers.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

In januari schept stad duidelijkheid over proefopstelling stops

Vandaag om 09:00 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - De begeleidende maatregelen voor de proefopstelling met stops in Mechelen worden de komende weken verder uitgewerkt. In januari 2015 start de stad met de communicatie en het uitwerken van een alternatief voor het ingrijpende experiment.


Vanaf 16 februari 2015 sluiten de spoorwegtunnels in de Kleine Nieuwedijk-, Caputsteen- en Jan Bolstraat gedurende drie maanden voor autoverkeer. Nadien komt er opnieuw een volksraadpleging. “Het is onze ambitie om de wijk Nekkerspoel qua leefbaarheid en uitstraling naar het niveau van de binnenstad te tillen. Dat lukt niet als wij niets doen en alles laten zoals het is. Dat is ook de reden waarom ik de tegenstanders de hand reik”, geeft Bart Somers aan.

Bewonersvergaderingen

In januari komt er speciaal voor de tegenstanders een aparte bewonersvergadering. Zij mogen mee een alternatief uitwerken voor de stops. Tegelijk wil de burgemeester ook praten met bewoners uit Mechelen-Noord. “Om bijvoorbeeld van gedachten te wisselen met de mensen die in de buurt van de Liersesteenweg wonen”, zegt de burgemeester nog.

"Buurtbewoners niet pesten"

Daarmee speelt hij in op een bezorgdheid van Freddy De Wilder van het actiecomité Nekker-Noord. “We blijven ons verzetten tegen de stops, maar we zijn wel bereid om mee na te denken”, reageert hij. De Wilder zegt één uitgangspunt te hebben. “Pak het sluipverkeer aan, maar zonder de buurtbewoners te pesten”, stelt hij.

Schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen) geeft aan dat dit allerminst de bedoeling is. “In januari starten wij de communicatie rond de proefopstelling op. Vanaf dan lanceren wij een meldpunt en verdelen wij een brochure met alle details”, zegt de schepen. Eind mei loopt de proefopstelling af. Op zondag 31 mei 2015 mogen de bewoners dan opnieuw naar de stembus voor een volksraadpleging.​
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Speelgoedmuseum
Mechelen - Een aannemer is gestart met het opknappen van de voorgevel van het Speelgoedmuseum in Mechelen. Zo blijft die in originele staat. De werkzaamheden kosten 50.000 euro.

Woensdag en ook vandaag worden eerst de stellingen in plaats gebracht om daarna met het grote werk te starten. De gevel was dringend aan restauratie toe. “Ik ben blij dat het eindelijk zover is”, geeft An Brusselmans toe, directeur van het museum. “De gele bakstenen van de voorgevel worden gezandstraald, de zwarte stenen worden met een stoombehandeling gereinigd. De originele gevel blijft dus wat hij was, maar een stuk properder.”

Deze week wordt vooral de stelling gezet, volgende week beginnen dan de renovatiewerken. Voor de bezoeker hebben de werken geen enkele invloed. “Tussen de stellingen door voorzien we een doorgang, het museum blijft dus gewoon open”, zegt de directeur. Na afloop van de renovatiewerken, worden de drie grote glaspartijen nog versierd met stickers van huidig stadskunstenaar Gijs Vanhee.

“We willen het effect creëren alsof er etalages worden ingericht met diverse speelgoedfiguren.”

Bron: GVA
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Nieuw stadsmagazijn en brandweerkazerneDe nieuwe brandweerkazerne en stadsmagazijn komen op het domein van de Nekkerhal. Op foto 2. gaat het om het gebied waar momenteel bij ingang parking de twee gebouwen staan en de parking links ervan.

1.

2.


Mechelen - Vijf grote ontwikkelaars werken tegen de zomer van 2015 een project uit voor een nieuwe brandweerkazerne en stadsmagazijn in Mechelen. Dat laatste wordt de helft kleiner dan vandaag, omdat de stad diensten wil uitbesteden of optimaliseren.

Negen groepen waren kandidaat om een nieuw complex voor de brandweer en de uitvoeringsdiensten van de stad te realiseren. Daarvan werden er vijf weerhouden: een groep rond Willemen, Van Roey, Van Laere, Landsbeeck-Foresite en de tijdelijke vereniging De Nekker waarin Willy Naessens participeert.

Site van twee hectare

Het complex komt op een terrein van zo’n twee hectare groot aan de Nekkerhal. “In de plaats van loodsen 3 en 4 en parking C. Het is onze bedoeling om zo compact mogelijk te bouwen”, zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

In het bestek gaat de stad uit van een kazerne van 8000 vierkante meter en een stadsmagazijn van zo’n 7000 vierkante meter. Daarmee wordt dat laatste gebouw de helft kleiner dan het huidige in de Grote Nieuwedijkstraat. “Elke vierkante meter kost ons honderd euro per jaar”, stelt ingenieur Gust Van Thillo van de stad.

Bron: GVA
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Nieuwe schaatsbaan Mechelen opent pas eind 2015

1. Ontwerp nieuwe schaatsbaan Mechelen


2. Nog even beeld van huidige, duidelijk verouderde schaatsbaan in deelgemeente Leest.Mechelen - De nieuwe schaatsbaan aan De Nekker in Mechelen opent vermoedelijk pas in november 2015 de deuren. De ontwikkelaar diende net een bouwaanvraag in nadat de plannen grondig moesten worden aangepast op vraag van de stad. De eerste curlingbaan van het land komt er niet.
WANNES VANSINA
Ice Skating Center Mechelen (ISCM) wil zoals bekend de verouderde infrastructuur in Leest inruilen voor een gloednieuwe schaatspiste aan De Nekker. Van een leien dakje loopt dat niet. "We staan nu even ver als een halfjaar geleden", zegt Gunter Bosmans van ISCM. "De stad heeft een masterplan voor de verfraaiing van de omgeving van De Nekker. De schaatspiste mocht daarom geen doos worden, wel een mooi gebouw. De ingang moest ook achteraan komen. Architect Walter Quiz heeft zijn ontwerp helemaal moeten omkeren en aanpassen." De vertraging van het project van drie miljoen euro zorgde voor enige wanhoop bij de plannenmakers, maar Bosmans geeft nu wel toe dat het resultaat beter zal zijn. "Het mag gezegd: van de sportdienst en van de Sportschepen hebben we heel veel medewerking gekregen." Die Sportschepen, Walter Schroons (CD&V), vindt dan ook dat het project een meerwaarde zal hebben voor de stad.


Grotere schaatspiste
"We willen het autoverkeer en het fietsverkeer aan de kant van De Nekker van elkaar scheiden. Vandaar onze vraag om de ingang van de schaatspiste aan de achterzijde te voorzien. Op termijn zou dat voor de cinema mogelijk ook kunnen, zodat je daar dan alle ingangen hebt", duidt hij de wijzigingen. ISCM diende net een bouwaanvraag in bij de stad. "Ik verwacht de eerste steen te kunnen leggen na de winter. Onze deadline voor opening hadden we gesteld in september, maar als we realistisch zijn zal het toch eerder november worden", zegt Bosmans. Vanaf dan zullen de schaatsers zich kunnen uitleven op een piste van 28 op 60 meter, groter dan initieel gepland.


Curlingbaan
"Dat is top voor België. Het betekent dat we hier een WK ijshockey zullen kunnen houden. Het is ook goed nieuws voor de nieuwe kunstschaatsclub die we sinds september herbergen." Verder in de plannen zijn ook onder meer tribunes, kleedkamers, een cafetaria en een danszaal (waar de schaatsers hun pasjes op het droge kunnen doen) voorzien. De verhoopte eerst curlingbaan van het land komt er niet. ISCM kreeg wel een Vlaamse subsidie van 382.000 euro, maar dat is onvoldoende. Het is een flinke streep door de rekening van de Leestse curlingclub. "Met de hertekening van de plannen was er ook onvoldoende ruimte voor", geeft Dirk Heylen aan. Zijn club is nu naarstig op zoek naar alternatieven, al kunnen ze ook gerust mee verhuizen met ISCM. "We hebben nu maar twee keer twee uur, terwijl we eigenlijk 7 dagen op 7 op het ijs zouden willen." Op termijn wordt de schaatsbaan in de Dorpstraat afgebroken. De stad overweegt om er rugbyvelden aan te leggen - Rugby Hombeek barst uit zijn voegen - maar daarvoor is eerst een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig.

Bron: HLN
 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Bedankt voor de update Maneblusser.

Ik spreek me niet uit over de woonkwaliteit die project Manewater ongetwijfeld kan bieden, maar qua gevelarchitectuur is dit toch wel een miskleun van epische proporties: De glitterdriehoekjes lijken bedacht door een peuter, terwijl je aan het ondoordacht aanbrengen van de betonpanelen kan zien op welke dagen welke panelen zijn geleverd. Als je de 3D visualisaties bekijkt, zie je dat men duidelijk een gemengde schakering wilde bereiken. Heel het boeltje komt op palen in een waterplas te staan, waardoor op zonnige dagen je leefruimte zal baden in een gifgroen licht, veroorzaakt door de reflectie doorheen de glazen borstweringen (staan nog niet op foto).

En dan is er ook nog dit artikel.

Nee, ik ben geen fan
 
41 - 60 of 90 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top