SkyscraperCity Forum banner
61 - 80 of 90 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Stadsartiest maakt Speelgoedmuseum hipper

Gisteren om 04:00 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - Het Speelgoedmuseum in Mechelen valt voortaan een pak beter op. Met dank aan stadsartiest Gijs Vanhee, die raamstickers voor de gevel heeft ontworpen.


De modernistische gevel van het museum in de Nekkerspoelstraat is helemaal gereinigd, maar het zijn de raamstickers die het helemaal afmaken. "We zijn heel tevreden met het resultaat. We hopen dat deze kleurige stickers de kindvriendelijkheid van het Speelgoedmuseum onderstrepen", zegt directeur Ann Brusselmans.

Schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld) ziet er zelfs een eerste stap in voor de opwaardering van de wijk Nekkerspoel. "Het Speelgoedmuseum is een begrip in Mechelen. Door de werkzaamheden aan de gevel zal Mechelen Kinderstad nog meer in beeld komen", stelt ze.

De zijgevel van het Speelgoedmuseum in de Speelgoedstraat, die goed te zien is vanuit de trein, wordt binnenkort onder handen worden genomen. Ook daarvoor maakt Gijs Vanhee een ontwerp waarin het logo van het museum prominent naar voor komt.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Verkeerscirculatie in wijk Nekkerspoel wijzigt ingrijpend

Vandaag om 14:51 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Het stadsbestuur van Mechelen wil doorgaand verkeer in Nekkerspoel zoveel mogelijk weren, om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Daarom zal er vanaf maandag 16 februari gedurende 3,5 maanden een proefopstelling lopen, waarbij de verkeerscirculatie ingrijpend wijzigt. De stad is nu gestart met een infocampagne.


Bij de gezinnen in de wijk valt dezer dagen een folder over de proefopstelling in de bus. Daarmee wil de stad onderzoeken of ze een oplossing biedt voor het mobiliteitsprobleem in de wijk. Op de plekken waar het verkeer momenteel het meest knelt, last Mechelen stops in of eenrichtingsverkeer.

Stops aan spoorwegbruggen


Zoals bekend worden drie spoorwegbruggen tot zondag 31 mei afgesloten voor auto's, bussen en vrachtwagens: in de Caputsteen-, Kleine Nieuwdijk- en de Sint-Rumoldusstraat komen er stops. Alleen fietsers en voetgangers kunen nog door.

Grote Nieuwedijkstraat

In een klein stukje van de Grote Nieuwedijkstraat, tussen de Kleine Nieuwdijk- en de Boerenrkijgstraat, wordt tijdelijk eenrichtingsverkeer ingevoerd. Je kan vanuit het centrum alleen richting Sint-Katelijne-Waver rijden. Bussen van De Lijn kunnen wel nog in twee richtingen door. En tussen de Nekkerspoel- en de Caputsteenstraat worden parkeerplaatsen geschrapt om de doorstroming te verbeteren.

Referendum

Een verkeerslus leidt auto's door de Paardenkerkhof-, Nijverheids- en de Varenbosstraat. Ook daar zal eenrichtingsverkeer gelden. In de Kruiskensstraat komt er een stop voor gemotoriseerd verkeer. Op zondag 31 mei vindt een referendum plaats voor de bewoners. Naast de proefopstelling kunnen ze dan ook kiezen voor een alternatief scenario.


Meer info: www.mechelen.be/samenvoornekkerspoel
 

·
Registered
Joined
·
2,158 Posts
Ik snap eigenlijk niet waarom er zoveel mensen tegen die veranderingen zijn (puur op basis van wat ik in enkele kranten zag, kan niet representatief zijn). Zelfs uitspraken van "afgesloten worden van de buitenwereld" en "nu kan ik niet meer naar de andere kant". Alsof mensen geen voeten meer hebben of dat in het ergste geval die minuut rijden zo dramatisch is... Ik zou eerder tevreden zijn dat mijn straat een pak rustiger of in elk geval beter voorspelbaar zou worden qua verkeer. Ik ben nog maar een tweetal keer door die wijk gereden en ik herinner me vooral dat de straten daar te smal waren om in beide richtingen te gebruiken en dat de voetpaden er niet breed waren.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
radio2

Mechelen gaat verkeersplan Nekkerspoel aanpasssen

Mechelen gaat het nieuwe verkeersplan voor de wijk Nekkerspoel aanpassen. Enkele weken geleden is er een proefopstelling geplaatst, maar daarop kwam heel wat protest van de bewoners. Een groep bewoners heeft dan zelf een ander plan voorgesteld en dat van de stad is nu wat aangepast. De bewoners zullen al eind april, in plaats van eind mei, kunnen kiezen tussen het nieuwe plan van de stad en dat van de bewoners.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
deredactie.be

Nekkerhal in Mechelen heet voortaan "Nekkerhal-Brussels North"

do 09/04/2015 - 12:27 Belga

De Mechelse Nekkerhal krijgt een nieuwe naam. Vanaf vandaag zal ze door het leven gaan als "Nekkerhal-Brussels North". Concessiehouder Artexis hoopt de Nekkerhal met deze naamswijziging internationaal beter op de kaart te zetten.


Volgens Artexis moet de centrale ligging van Mechelen ervoor zorgen dat de Nekkerhal ook events met een internationaal karakter kan aantrekken. "Soms ben je van op de luchthaven sneller in Mechelen dan in Brussels Expo", zegt Dirk Van Roy, CEO van Artexis. "Maar buitenlanders kennen Mechelen niet. Door "Brussels North" toe te voegen aan de naam van onze evenementenhal, maken we de positionering aan de rand van Brussel duidelijk."

Volgens Van Roy heeft Mechelen alles in huis om grote events te kunnen aantrekken. "Niet alleen de ligging speelt een rol, maar ook het feit dat eventgangers er een stadsbezoek aan kunnen koppelen, maakt dat Nekkerhal-Brussels North over een enorm potentieel beschikt", zegt hij.

Artexis zal in de Nekkerhal, die oorspronkelijk als groentehal werd gebouwd, een "black box" bouwen die voorzien is van alle benodigdheden voor licht en geluid. Op die manier kunnen organisatoren van events zeer snel en modulair een bepaalde sfeer creëren, zonder dat ingrijpende werken noodzakelijk zijn. Dit zorgt voor tijdswinst en biedt de zaal verschillende gebruiksmogelijkheden.

Het Mechels stadsbestuur is tevreden over de aanpak van Artexis. "Wij zijn zeer blij dat we de beslissing genomen hebben om de hal in concessie te geven", zegt schepen Bart De Nijn, voorzitter van vzw-in-ontbinding Nekkerhal. "Als vzw waren wij nooit in staat geweest om de hal zo uit te baten. En wat de naamswijziging betreft: hoewel ik tegen een uitbreiding van Brussel ben, kan ik maar vaststellen dat Charleroi wereldwijd gekend staat als Brussels South en dan is het een eer dat Mechelen Brussels North mag zijn".​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Augustus drukste zomermaand ooit voor De Nekker

Vandaag om 06:44 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De maand augustus was voor het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen de meest succesvolle zomermaand ooit. Ondertussen bereidt de provincie Antwerpen zich voor op de toekomst, met een bouwaanvraag voor de renovatie van de sporthal.


De Nekker heeft een topzomer achter de rug. Bijna 60.000 mensen hebben het domein deze zomer bezocht: 9616 in juni, 18.897 in juli en maar liefst 30.142 de voorbije maand. “Nooit eerder hebben wij in een maand tijd zoveel bezoekers mogen verwelkomen als in augustus. Normaal is juli altijd de drukste maand, omdat het dan nog bouwverlof is”, vertelt directeur Danny De Wit.

Ter vergelijking: in 2014 waren er meer dan 10.000 bezoekers minder, vooral door de zwakkere maand augustus toen. “Bovendien is alles heel vlot verlopen. Wij hadden geen problemen met overlast, of andere incidenten”, stelt De Wit.

"De place to be"

Voor de provincie heeft De Nekker zich met deze cijfers opnieuw bevestigd als attractie in de regio. “Voor een dag ontspanning is De Nekker nog steeds de ‘place to be’ in Mechelen en omstreken. Tijdens mooie dagen ligt ons strand helemaal vol, en bij minder mooi weer vindt iedereen zijn weg naar Nekkerpool en de binnenspeeltuin. Zo is De Nekker voorbereid op alle weersomstandigheden”, zegt bevoegd gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA).​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Door werken eenrichtingsverkeer in Nekkerspoelstraat

14/09/2015 om 11:17 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - In een gedeelte van de Nekkerspoelstraat in Mechelen geldt door werken vanaf maandag 21 september gedurende enkele weken eenrichtingsverkeer. Tussen de Grote Nieuwedijkstraat en het Ontvoeringsplein kan je dan niet meer richting centrum.


Er wordt een grote omleiding ingesteld via de N15 (Nekkerhal). Verkeer dat de stad uitrijdt en richting Nekkerspoel wil, kan dat wel nog. De maximumsnelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur. Fietsers worden langs de werfzone geloodst via de Sint-Rumoldusstraat en de parking van station Nekkerspoel.

Geen centrumpendel

Richting Nekkerspoel doen de autobussen van De Lijn nog alle haltes aan. In de richting van de binnenstad rijden er tijdelijk geen bussen meer door de Nekkerspoelstraat. Ze volgen een omleiding via de N15. De centrumpendel rijdt enkel tussen het centraal station en de Veemarkt.

Aanleiding voor de werken is de geplande herinrichting van een gedeelte van de Nekkerspoel- en de Grote Nieuwedijkstraat. Daarvoor moeten nu al werken aan de nutsleidingen gebeuren. Eind november moeten ze achter de rug zijn.

Om op de hoogte te blijven, kan je ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief via www.mechelen.be/vernieuwingnekkerspoel
 

·
Registered
Joined
·
648 Posts
MODERNSTE IJSPISTE VAN HET LAND KOMT IN MECHELEN

Woensdag 14 oktober 2015 – Voorbijgangers hebben vast en zeker al opgemerkt: er is gestart met de bouw van de nieuwe ijspiste aan Utopolis. In september 2016 moeten de werken afgerond zijn. De bestaande ijspiste in Leest blijft tot dan in gebruik.

Burgemeester Bart Somers is verheugd met de bouw van een nieuwe professionele ijspiste in Mechelen. “Recent nog openden we hier het nieuwe, moderne zwembad Nekkerpool en breidde bioscoop Utopolis uit met onder meer een vip-zaal. Allicht nog deze maand komt Artexis als nieuwe beheerder van de Nekkerhal ook nog eens naar buiten met de compleet vernieuwde Nekkerhal. Die dynamiek zorgt ervoor dat ik de Nekker op korte tijd zie uitgroeien tot de leisure site van Mechelen bij uitstek. Dat is echt fantastisch!”, zegt Somers.

Het stadsbestuur kiest uitdrukkelijk voor beeldkwaliteit en stelde daarom hoge eisen aan de architecturale kwaliteit van het nieuwe gebouw. “We wilden nadrukkelijk geen golfplaten boîte. Daarom werd een eerder, voor ons te eenvoudig ontwerp afgewezen. Dat scheelde wat in de timing, maar de Nekkersite is een zichtlocatie. Ook buiten de vesten streven we naar het stedenbouwkundig kwaliteitsniveau van de binnenstad. Nekkerspoel-Borcht is toch een toegangspoort tot de stad”, aldus nog Bart Somers.

Volgens schepen van sport Walter Schroons wordt de nieuwe ijspiste een grote publiekstrekker. “De ijspiste zal voldoen aan alle internationale normen qua afmetingen en kwaliteitseisen. Hier zullen vanaf volgend schaatsseizoen internationale matchen en tornooien plaatsvinden. Daarom moeten we in september kunnen openen. Het wordt de modernste ijsinstallatie van België, waarbij het ecologische aspect alle aandacht krijgt. Daardoor wordt Mechelen zonder twijfel het mekka van de Belgische schaatssport”, zegt Schroons.

Met een oppervlakte van 3800 m² wordt de nieuwe ijspiste dubbel zo groot als de oude ijspiste in Leest. Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe ijspiste ook zal zorgen voor een boost in het ledenbestand van de clubs die nu verbonden zijn aan de ijspiste in Leest. “Naast ijshockeyclub ColdPlay Mechelen en Curling Club Mechelen, kwam daar vorig jaar al een kunstschaatsclub bij (Hivernia) en zal er op de nieuwe locatie tevens gestart worden met een shorttrackclub. Wij gaan uit van een verdubbeling van het aantal leden voor die clubs. En ook de recreatieve schaatsers kunnen hier naar hartenlust schaatsen”, vult schepen Schroons aan.

De nieuwe ijspiste is een privaat initiatief van Ice Skating Center Mechelen, sinds 2010 de uitbater van de ijspiste in Leest. Met de nieuwe ijspiste is een investering gemoeid van 3,8 miljoen euro. De ijspiste zal gebouwd worden op grond van de stad die de initiatiefnemers krijgen via een recht van opstal. De stad voorziet voor heel het project een investeringstoelage van 500 000 euro. Vlaanderen kent aan het project een subsidie toe van 380 000 euro.

ijspiste2

http://www.bartsomers.be/wp-content/uploads/ijspiste2.jpg
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Brandweerkazerne moet compacter en goedkoper

Vandaag om 06:46 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Het stadsbestuur heeft vrijdag beslist dat de nieuwe kazerne voor de brandweer aan de Nekkerhal compacter en goedkoper moet worden. De prijs die aannemers vragen, valt te duur uit.


De brandweerkazerne in de Dageraadstraat, eigenlijk een omgebouwde meubelfabriek, is sterk verouderd. Daarom besliste de stad al een hele tijd geleden om een nieuwe op te trekken op terreinen aan de Nekkerhal. Daar moet ook een nieuwbouw voor de uitvoeringsdiensten van de stad verrijzen.

Mechelen wil dat nieuwe complex bouwen volgens een zogenaamde DBFM-formule. Daarbij staat een privé-investeerder in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gebouwen. In ruil betaalt de overheid jaarlijks een vergoeding.

Vier kandidaten

Vier groepen hebben een dossier ingediend voor het project. Normaal zou de beslissing rond de jaarwisseling vallen. Alleen blijkt het prijskaartje van het project de helft duurder uit te vallen dan de stad had geraamd. “Bovendien dateert onze beslissing van voor de brandweerhervorming. Nu we deel uitmaken van de hulpverleningszone Rivierenland hebben wij zo’n grote kazerne niet meer nodig, en ze kan ook een stuk goedkoper. Ik denk enkele honderdduizenden euro’s”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Nekkerspoelstraat vanaf 2016 deels opgebroken

Vandaag om 13:54 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Niet alleen in de Goswin de Stassartstraat starten begin volgend jaar grote werken in Mechelen, ook in de Nekkerspoelstraat. Daar breekt een aannemer begin januari het kruispunt met de Borcht- en de Kalverenstraat op om het te vernieuwen.


Vanaf de Kalverenstraat wordt een eerste gedeelte van de Nekkerspoelstraat vernieuwd, tot net voor het kruispunt met het Lakenmakersplein aan het station. Tegelijk neemt de stad ook de Grote Nieuwedijkstraat onder handen tussen de Nekkerspoel- en de Caputsteenstraat.

Voor de kerstvakantie installeert de aannemer al pompen om het grondwater te laten dalen. Dat is nodig om later de nieuwe riolering te plaatsen. Op maandag 4 januari 2016 starten arbeiders met het wegdek uit te breken, vanaf het kruispunt met de Borchtstraat ongeveer 40 meter richting Schepvoortstraat.

Van zodra de eerste fase van de werken aan de riolering voorbij is, breekt de aannemer ook de rest van Nekkerspoelstraat verder op. Dat is het gedeelte tussen de Grote Nieuwedijkstraat en de het Lakenmakersplein, wat vermoedelijk iets voor eind januari is.

"Dit is een grote stap in een jarenlang proces. De buurt is al zeer lang vragende partij voor de vernieuwing. Ik kan alleen maar fier zijn dat ik als wijkbewoner de start van deze werken mag inluiden", zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).​
 

·
Registered
Joined
·
54 Posts
Slecht nieuws voor het stationsgebouw in Nekkerspoel...
De NMBS Holding is sinds zes jaar opnieuw eigenaar van het stationsgebouw van Nekkerspoel, maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat daar ook iets mee gedaan wordt. De concrete renovatieplannen, ter waarde van 2 miljoen euro, werden immers uitgesteld wegens zware besparingen.

De NMBS kocht het fraaie stationsgebouw in 2009, nadat ze het twaalf jaar eerder net verkocht had. Dat was al niet bepaald een toonbeeld van visie, maar het kan blijkbaar nog erger. Van de renovatieplannen die het beschermde monument opnieuw tot stationsgebouw moeten omvormen, blijkt voorlopig immers geen sprake meer. Nochtans zag het er in het najaar van 2014 goed uit, toen enkele bomen aan het gebouw ter voorbereiding van die renovatie gerooid werden. "We zijn nog enkele verbeteringen aan het aanbrengen in het bestek, en dan kan de aannemer van start gaan. Dat zal eind dit jaar of begin volgend jaar zijn", luidde het toen bij de NMBS Holding.

Niets bleek minder waar. Hallo NMBS? "Alle investeringen zijn wegens het zware besparingsplan 'on hold' gezet, in afwachting van een nieuw meerjareninvesteringsplan dat in de komende weken of maanden goedgekeurd moet worden", verklaart woordvoerder Bart Crols. "Dan zal er beslist worden wat we gaan doen en wat niet. Bestaande projecten worden afgewerkt, maar voorts staat alles ter discussie."


Er zou twee miljoen euro in het beschermde gebouw gepompt worden, maar besparingen steken daar een stokje voor. - David Legreve


Loketcontainer

De reizigers zullen voor hun tickets dus nog wat langer moeten uitwijken naar de oude loketcontainers. "Waar het comfort echt onvoldoende is", vindt Stefan Stynen, Mechelaar en voorzitter van TreinTramBus. Hij betreurt dan ook het uitstel voor de dagelijks meer dan drieduizend reizigers. "De NMBS Holding heeft al een flink bedrag op tafel gelegd om het gebouw terug te kunnen kopen. Een goede huisvader zou daar dan ook zo snel mogelijk profijt uit halen." Volgens Stynen zou het station ook een aantrekkelijk uithangbord voor Mechelen kunnen zijn. "Waarom zou je het niet openhouden in samenwerking met handelszaken, zoals in Nederland al het geval is?", vraagt hij zich af. "Daar verkopen koffiebars en krantenwinkels in stations soms ook tickets. Op die manier zou de NMBS voor een betaalbare prijs toch de nodige service kunnen bieden."

Maar het uitblijven van de renovatie van het stationsgebouw is niet het enige probleem. Zo zijn er al langer moeilijkheden met de roltrappen naar de perrons. "Ik hoop dat we niet in dezelfde situatie belanden als in het Mechelse hoofdstation, waar de roltrappen al ettelijke maanden buiten dienst zijn", aldus Stynen. Hij is wel blij dat er voorlopig geen treinen meer geschrapt worden. "Maar de besparingen moeten dan wel elders gezocht worden en dit is het resultaat."


Communicatiebureau
Intussen staat het stationsgebouw van Nekkerspoel leeg. Communicatiebureau Lu's Paragraph, de laatste huurder, verhuisde twee jaar geleden al naar de Stuivenbergvaart. "Niet alleen wegens de geplande werkzaamheden, maar ook omdat het gebouw te groot geworden was", zegt zaakvoerder Lu Vandenberghen. "Vroeger werkten we meer met vast personeel, tegenwoordig met freelancers. En ook de verwarmingskosten liepen op." Vandenberghen betreurt dat er niets met het monument gebeurt. "Het is een mooi gebouw, waar we graag zaten. Er zou boven ook kantoorruimte komen. We blijven geïnteresseerd, maar dan willen we wel eerst plannen zien."
Bron: HLN.BE

Het feit dat de huidige werven wel nog afgewerkt zullen worden geven wel nog hoop voor het grootse stationsontwerp van Mechelen In Beweging. Toch triest dat er misschien 2 miljoen euro is weggesmeten dat elders besteedt kon worden.
Het wordt alvast uitkijken naar dat vernieuwde meerjarenplan van de NMBS.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

NMBS start met restauratie station Nekkerspoel

Vandaag om 09:46 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De NMBS begint vanaf vandaag met de restauratie van het beschermde station Nekkerspoel in Mechelen. In 2018 moet de monumentale wachtzaal opnieuw toegankelijk zijn voor reizigers. Met het project is een investering gemoeid van 2,6 miljoen euro.


Enkele jaren terug kreeg de NMBS het stationsgebouw opnieuw in handen, nadat het eerder werd verkocht. Toen al werd aangekondigd dat de spoorwegmaatschappij het gebouw opnieuw in gebruik wilde nemen. De komende twee jaar wordt het monument gerestaureerd, en omgevormd tot een eigentijds stationsgebouw. Oorspronkelijk moest de restauratie eind 2013 reeds starten, maar ze liep vertraging op.

Zowel binnen als buiten zal een aannemer het gebouw uit 1912 volledig opknappen. De gevels worden gezandstraald, er wordt een nieuw dak gelegd en overal komen er nieuwe vloeren. Ook de historische trap wordt in ere hersteld.

De grote wachtzaal is intact gebleven en kan na restauratie opnieuw dienst doen. "Het loket dat nu nog in een container is gehuisvest, komt opnieuw in het stationsgebouw en zal voor de reizigers een grote comfortverhoging zijn", zegt woordvoerder Geert Dierckx. In het gerestaureerde station Mechelen-Nekkerspoel komen er ook een buffet en sanitair.​
 

·
Registered
Joined
·
347 Posts
^^

http://www.gva.be/cnt/dmf20160314_02181400/nmbs-start-met-restauratie-station-nekkerspoel

De NMBS begint vanaf vandaag met de restauratie van het beschermde station Nekkerspoel in Mechelen. In 2018 moet de monumentale wachtzaal opnieuw toegankelijk zijn voor reizigers. Met het project is een investering gemoeid van 2,6 miljoen euro.

Enkele jaren terug kreeg de NMBS het stationsgebouw opnieuw in handen, nadat het eerder werd verkocht. Toen al werd aangekondigd dat de spoorwegmaatschappij het gebouw opnieuw in gebruik wilde nemen. De komende twee jaar wordt het monument gerestaureerd, en omgevormd tot een eigentijds stationsgebouw. Oorspronkelijk moest de restauratie eind 2013 reeds starten, maar ze liep vertraging op.

Zowel binnen als buiten zal een aannemer het gebouw uit 1912 volledig opknappen. De gevels worden gezandstraald, er wordt een nieuw dak gelegd en overal komen er nieuwe vloeren. Ook de historische trap wordt in ere hersteld.

De grote wachtzaal is intact gebleven en kan na restauratie opnieuw dienst doen. "Het loket dat nu nog in een container is gehuisvest, komt opnieuw in het stationsgebouw en zal voor de reizigers een grote comfortverhoging zijn", zegt woordvoerder Geert Dierckx. In het gerestaureerde station Mechelen-Nekkerspoel komen er ook een buffet en sanitair.

EDIT: net te laat :)
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Parkzone moet jeugdsite aan Douaneplein aantrekkelijker maken

Vandaag om 15:19 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Begin 2017 moet de jeugdsite aan Perron M op het Douaneplein er een stuk groener uitzien, met nog meer ruimte voor jongeren om zich te ontspannen. Het stadsbestuur van Mechelen heeft de plannen maandag voorgesteld.


Zo'n 3,3 miljoen euro investeert de stad in de jeugdsite. Deze maand starten de werken om de capaciteit van de fuifzaal uit te breiden tot duizend personen, een project dat tegen het najaar moet klaar zijn. Begin volgend jaar staat de verbouwing van 'Den Hangar' op het programma. Daar komt de nieuwe stek van circusschool Circolito en een bouldervereniging.

Deze zomer gaat de stad op zoek naar een aannemer om het Douaneplein zelf helemaal opnieuw aan te leggen als een soort parkzone. "Met de ingrepen die we uitvoeren, wordt het Douaneplein meer dan ooit een plek voor onze jongeren", zegt schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld).

Bij de herinrichting gaat er veel aandacht naar groen en bomen, er komen zitbanken waar je ook kan op skaten, basketbalvelden en een nieuw fietspad. "Dat fietspad zal de jeugdsite over de sluizen van de Dijle verbinden met de binnenstad. En als de tangent klaar is, zal je ook onder de N15 door kunnen", vertelt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen).​
 

·
Registered
Joined
·
192 Posts
Mogelijk nieuwe toren in Nekkerspoel

MECHELEN - Het stadsbestuur heeft ambitieuze toekomstplannen met de wijk Nekkerspoel in Mechelen. Als het van burgemeester Bart Somers afhangt, komt er zelfs opnieuw een toren zoals die van de vroegere Nova. De toren zou dan deels kunnen dienen voor een nieuw Speelgoedmuseum.
‘Nekker Nova’. Onder die noemer heeft Mechelen bij de Vlaamse overheid een dossier ingediend voor een groot stadsvernieuwingsproject in de stationsbuurt van de wijk Nekkerspoel. Voor ‘Nekker Nova’ heeft de stad nu een conceptsubsidie van 72.000 euro gekregen. Met dat geld wil ze door een studiebureau een analyse laten uitvoeren voor het Nekker-Novaproject.

Op de site van het Speelgoedmuseum stond ooit al hoogbouw, de Nova-toren.
Het huidige Speelgoedmuseum (links) is erg verouderd. Burgemeester Somers lanceert de denkpiste voor een nieuwe toren.[/I]“De herinrichting van de Nekkerspoelstraat, waarvan recent de eerste fase afgewerkt is, zal de wijk een nieuw elan geven. Maar we mogen niet op onze lauweren rusten. We moeten ook het gebied rond de stationsomgeving ontwikkelen”, zegt schepen voor Stadsvernieuwing Greet Geypen (Open Vld).

Een van de projecten is het Speelgoedmuseum, waarvan het gebouw zijn beste tijd gehad heeft. “Alleen hebben wij noch het museum de financiële middelen om het enorme gebouw onder handen te nemen. Daarom willen wij de site in handen geven van een privé-investeerder”, vertelt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Opnieuw een toren bouwen op de huidige site is een van de denkpistes.

Bron: GVA
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Nieuwe brandweerkazerne aan Nekkerhal in 2019 operationeel


Vandaag om 05:03 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - In de loop van 2019 moet de brandweer in Mechelen zijn intrek nemen in een nieuwe kazerne aan de Nekkerhal. De Kempense aannemer Van Roey mag ze bouwen, samen met het nieuwe stadsmagazijn.


Drie groepen hebben een offerte ingediend voor het project op plek waar nu nog het opvangcentrum voor vluchtelingen is. Midden 2017 moet hier de bouw starten van een complex van 20.000 vierkante meter, waarvan de uitvoeringsdiensten van de stad het grootste gedeelte inpalmen. Beide diensten krijgen een aparte toegang en parking. “Die van de stadsdiensten zal na de werkuren toegankelijk zijn voor bezoekers van de Nekkerhal”, zegt ingenieur Kris Peeraer van Groep Van Roey.

Vrijwilligers op komst

Voor de administratie van de hulpverleningszone Rivierenland wordt een kantoorgebouw met vijf bouwlagen opgetrokken. “In dit gebouw komen ook de slaapkamers van onze brandweermannen. Dat zijn er minder dan vroeger, want wij gaan in de toekomst met vrijwilligers werken. De aanwervingen daarvoor starten volgend jaar reeds. Hopelijk betekent dat een verkleuring en vervrouwelijking en van het korps, want momenteel is het nog een klassiek mannenbastion”, stelt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Plek voor 24 grote voertuigen

Naast het kantoorgebouw verrijst een grote voertuigenhal die volledig vrij overspannen is. “Eentje zonder kolommen, zodat we het snel uitrukken niet belemmeren. Er is plek voor 24 grote interventievoertuigen”, zegt architect Bart Biermans van HUB Architecten. Bovenop de hal is er plek voor een sporthal en een fitnessruimte. “Het sportveld is geschrapt. Buiten sporten, kunnen onze manschappen op het oefenterrein of in De Nekker”, geeft de burgemeester aan.

BEN-gebouw

Voorts beschikt het korps ook over een oefentoren en een atelier. “Voor de stock deelt de brandweer een gebouw met de uitvoeringsdiensten, maar wel met afzonderlijke ruimtes. Er wordt ook een carwash ingericht”, legt architect Biermans uit. De projectontwikkelaar moet zijn plannen nu verder nog verfijnen. “Omwille van onze klimaatneutrale ambities wordt het kantoorgebouw een BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). We willen de bouwaanvraag zo snel mogelijk indienen”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).

60 miljoen in 25 jaar

Alles samen investeert Van Roey bijna 29 miljoen euro voor het project. In ruil daarvoor betalen de stad en de hulpverleningszone jaarlijks een vergoeding van net geen 2,5 miljoen. Of ruim 60 miljoen euro in 25 jaar tijd. Gemeenteraadslid Karel Geys (sp.a) uitte daar bedenkingen bij, omdat de eerste ramingen volgens hem uitgingen van 45 miljoen.

Voor het stadsmagazijn betaalt de stad 61,5 procent van de jaarlijkse vergoeding. Voor de kazerne draagt de zone 38,5 procent van de kosten. Een vierde van die factuur is volgens Somers voor rekening van Mechelen. “Als je weet dat wij voor de bouw van zo’n complex zouden kunnen lenen aan twee procent en we nu gemiddeld 3,4 procent betalen, vind ik dat allerminst overdreven. Voor dat geld wordt het complex gedurende 25 jaar compleet up-to-date gehouden en onderhouden. Als wij als stad zelf iets bouwen, zitten we altijd met meerkosten en die lopen vaak hoog op”, vertelt Bart Somers.

 
61 - 80 of 90 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top