SkyscraperCity banner

21 - 40 of 99 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Maakt Carrefour plaats voor moskee?

07/09 Moskee Al Buraq in de Generaal De Ceuninckstraat kan de toestroom gelovigen nauwelijks nog aan. Een verhuizing naar het pas gesloten warenhuis van Carrefour in Mechelen-Noord is een van de opties.


De moskee is sinds 1997 gevestigd in de buurt van de Liersesteenweg. “Vijf jaar geleden was er nog geen probleem, maar elk jaar komen er meer moslims bij. In Mechelen zijn er vandaag zo’n twaalfduizend”, zegt Al Hassan Mesbah, voorzitter van Al Buraq.

Vooral op religieuze hoogdagen zoals het offerfeest of het suikerfeest is de druk op de buurt groot. “Normaal hebben wij zo’n drie- tot vierhonderd mensen die komen bidden, maar afgelopen zondag waren het er bijvoorbeeld meer dan tweeduizend. De 26ste is de belangrijkste dag van de ramadan”, vertelt Mesbah.

Parkeerperikelen

Vooral de parkeerperikelen zijn een bron van ergernis bij omwonenden. “Dat heeft niets te maken met racisme, maar alles met overlast. Ik woon in de Kanonstraat, en ik ben ook kwaad als ik geen parkeerplaats vind. Het is voor iedereen de beste oplossing als de moskee hier verhuist. Voor ons mag dat zo snel mogelijk”, geeft Al Hassan Mesbah aan. Al is hij er niet van overtuigd dat alle parkeerproblemen dan opgelost zijn. “Klanten van Telenet en mensen die in de stad werken, parkeren hier ook. Misschien moet de stad de Generaal De Ceuninckstraat betalend maken?”

Douaneplein

Voor een verhuizing houdt de voorzitter twee opties open. De meest spraakmakende is die van de vestiging van Carrefour in de Oscar Van Kesbeeckstraat die onlangs werd opgedoekt. “Dat zou ideaal zijn omdat er genoeg parking is. Een tweede optie is een gebouw aan het Douaneplein, ook een plek waar wij niemand storen”, zegt Al Hassan Mesbah.

“Beide locaties zijn trouwens aangehaald door de stad zelf. Het zou mooi zijn als de stad ons kan helpen bij de aankoop van de grond.”

Geen geld van stad

Met geld wil burgemeester Bart Somers (Open Vld) niet meteen over de brug komen. “Maar wij willen de mensen van de moskee wel begeleiden bij dit project. Bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een investeerder om in de plaats van de huidige moskee een nieuw project te ontwikkelen”, stelt Somers.

Als een nieuwe grote moskee financieel niet haalbaar blijkt, heeft Mesbah een alternatief klaar. “Een derde moskee in de wijk Mahatma Gandhi. Dan moeten die mensen zich niet elke keer naar Mechelen- Noord verplaatsen”, legt de voorzitter uit.

Sven Van Haezendonck

vandaag op gva.be:

Stad gelooft in kleine moskee

10:58 Update “Een kleine, wijkgebonden moskee is de meest realistische optie om snel een project te kunnen realiseren.” Dat zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).


Als mogelijke locatie haalt hij de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen- Zuid aan. “Ik ben alleszins bereid om de gemeenschap te steunen in haar zoektocht, en mee uit te kijken naar een betaalbare grond. Ik wil het bestuur van moskee Al Buraq zeker eens uitnodigen voor een gesprek.”

Al Buraq is aan uitbreiding toe, en had daarvoor onder andere de Carrefour in de Oscar van Kesbeeckstraat op het oog, het warenhuis dat onlangs de deuren heeft gesloten.

“Die denkpiste acht ik niet haalbaar”, stelt Geys. “Het gebouw is eigendom van een West-Vlaamse investeerder die volgens mij eerder een commerciële invulling zoekt voor de site. Een moskee daar zou erg duur uitvallen. Bovendien zou het heel wat tijd vragen om de bestemming van de site te wijzigen. Die is vandaag industrieel.”

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Bouw nieuw Mechels ziekenhuis kan in 2011 starten (video)13:01 Alles is klaar om in 2011 te starten met de bouw van een nieuw ziekenhuis in Mechelen. Het AZ Sint-Maarten dient een aanvraag in voor een stedenbouwkundige vergunning. Dat is woensdag aangekondigd tijdens een persconferentie.


Bekijk de foto's hier.

Eind dit jaar is er ook duidelijkheid over de subsidies van de Vlaamse overheid. Die zijn nodig om het project van zo'n 250 miljoen euro te financieren. "Het is nog altijd onze bedoeling om in 2016 naar de nieuwe campus aan Roosendaelveld te verhuizen", zegt algemeen directeur Jan Ennekens.

Bekijk een filmpje over het nieuwe ziekenhuis:


Het ziekenhuis aan de R6 dat 654 bedden zal tellen, moet drie campussen vervangen: het voormalige Sint-Jozefziekenhuis en het Dodoensziekenhuis in Mechelen, en het voormalige Sint-Norbertusziekenhuis in Duffel. "In Duffel gaan wij wel een raadplegingscentrum behouden, om de banden met de huisartsen te verzekeren", legt Ennekens uit.

Voor de buurt vindt er op woensdag 17 november om 20u nog eens een bewonersvergadering plaats over het project. Ze vindt plaats in de tuinbouwschool aan de Antwerpsesteenweg 145.SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Mechelen investeert 5,5 miljoen in wijkcentra21/10 Voor de bouw van twee nieuwe wijkcentra trekt Mechelen volgend jaar 5,5 miljoen euro uit. Zowel stad, OCMW als MGW betalen mee.


De wijkcentra komen in Mechelen-Noord aan het Oud Oefenplein (foto), en in de wijk Tervuursesteenweg in de Jozef Verbertstraat. Het lokaal dienstencentrum, het wijkhuis en een polyvalente buurtzaal worden er samengebracht op één locatie.

In het wijkcentrum van Mechelen-Noord vestigt de Mechelse Goedkope Goedkope Woning (MGW) ook haar kantoren, en is er ruimte voor de kinder- en tienerwerking. In het najaar van 2012 moet de nieuwbouw in beide wijken klaar zijn. Nadien is de wijk Nekkerspoel aan de beurt, waar een derde centrum een plekje krijgt in de Paardenkerkhofstraat. Daarvoor is wel nog geen geld vrijgemaakt.

"Veel bewoners en stadsdiensten zetten zich in voor de verbetering van hun buurt. Er is nood aan een plek waar al dat engagement samenkomt. Daar maken wij nu werk van", zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Marina De Bie (Groen!).SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Tachtig lindebomen sieren Keldermansvest

19/11 De Mechelse Keldermansvest heeft haar grandeur van vroeger weer helemaal terug. Een aannemer heeft de voorbije dagen tachtig lindebomen aangeplant.


Zo telt de vest bijna twintig bomen meer dan vroeger. Tot ongenoegen van de buurt moesten de oude lindes vier jaar geleden wijken voor de vernieuwing van de kademuur. Het stadsbestuur beloofde nieuwe bomen. Met de aanplanting is de geslaagde heraanleg van de wandelboulevard nu rond.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

OCMW investeert 30 miljoen in huisvesting senioren08/12 Het OCMW van Mechelen investeert volgend jaar ruim 30 miljoen euro in de huisvesting en opvang van senioren.


Het grootste bedrag gaat naar De Lisdodde (foto), het nieuwe woonzorgcentrum met serviceflats in de Frans Broerssstraat dat momenteel in aanbouw is. Voor een opknapbeurt van het Hof van Egmont aan de Hendrik Speecqvest reserveert het OCMW bijna 1,7 miljoen. "Dat complex willen wij grotendeels vervangen door een nieuwbouw. Om dat plan uit te werken, zetten wij zo'n drie miljoen opzij", legt OCMW-voorzitter Koen Anciaux uit.

Nog eens drie miljoen gaat naar de renovatie van bejaardenwoningen op de Antwerpsesteenweg, en 1,8 miljoen naar de bouw van woningen aan de August De Boecklaan. Voor nieuwe wijk- en dienstencentra in Mechelen-Noord (De Schijf) en Mechelen-Zuid (Den Abeel) is net geen 3,2 miljoen opgenomen in de budgetten voor 2011.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Grootste sporthal verrijst aan Oud-Oefenplein18/12 Sport Actief Mechelen (SAM) start begin volgend jaar met de bouw van een nieuwe sporthal in het Oud-Oefenplein, meteen de grootste van de stad. Ze kost ruim 4,4 miljoen.


Uiterlijk begin 2012 moet het complex op de site aan de Overheide en Eksterstraat klaar zijn. "Wij slopen daar in de wijk 38 leegstaande woningen voor. In de plaats komt een hal die zeer geschikt is voor basketbal, handbal en zaalvoetbal met 500 zitplaatsen", zegt schepen van Sport Koen Anciaux, die ook voorzitter is van SAM.

Foto Album

...

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Mechelse Goedkope Woning renoveert 1.000 woningen

11:22 De Mechelse Goedkope Woning (MGW) start in 2011 met de renovatie van 1.000 sociale woningen, goed voor een investering van ruim 60 miljoen euro.


Een groot deel van het patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappij verkeert in slechte staat. "Daarom hebben wij een globaal renovatieplan opgesteld", zegt voorzitter Alexander Vandersmissen (foto). "Deze ongeziene golf van renovaties is de grootste in de geschiedenis van de maatschappij."

Niet minder dan 12 werven worden volgend jaar opgestart. Dat zijn: de laatste fase van de renovatie in het Oud-Oefenplein, twee werven in Otterbeek en in de Nekkerspoelstraat, en werven in de Abeelstraat, de Spiegel- en De Langhestraat, Bethaniënpolder, de tuinwijk van Mahatma Gandhi, en op het Vuurkruisenplein, de Kruisbaan en op Galgenberg.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
nieuwsblad.be

Kasteel campus Lyceum opnieuw te koop


zaterdag 15 januari 2011 Auteur: (clh)
MECHELEN - Het kasteel Caputsteen op het grondgebied van de campus Lyceum staat opnieuw te koop. De prijs voor het verwaarloosde gebouw is stevig verlaagd.


Het kasteel, dat op het grondgebied van de campus Lyceum in de Caputsteenstraat staat, is eigendom van het gemeenschapsonderwijs (GO). De verkoop van het gebouw ligt in handen van het aankoopcomité Mechelen, dat valt onder het Ministerie van Financiën. Het kasteel, dat dateert uit 1641, heeft een toren en staat voor een deel geklasseerd als beschermd monument. Het gebouw wordt echter al jaren niet meer gebruikt en bevindt zich daardoor in een slechte staat. Een jaar geleden stond het al een ste koop voor 345.000 euro, maar geen enkel bod werd toen genoteerd. Daarom is er nu beslist om de vraagprijs te verlagen naar 280.000 euro.

De campus Lyceum beschikt zelf niet over de nodige gelden om het gebouw over te nemen en te renoveren. Volgens Sandra Van Maurik van de overkoepelende Scholengroep 5 is er ook nooit sprake van geweest dat het gebouw zou kunnen toegekend worden aan de school. 'Het is nooit een piste geweest om het gebouw te kunnen toevoegen aan de campus. Er zijn simpelweg geen financiële middelen voor.' Technisch coördinator van de campus Lyceum Paul Indesteege beaamt dat: 'Wij moeten al genoeg gelden investeren in onze eigen gebouwen. Met onze subsidies financieren wij momenteel een lagere en een middelbare school. Wij willen in ieder geval liefst zo snel mogelijk een verkoop zodat het gebouw eindelijk kan hersteld worden.'

Volgens Marc Roevens van het aankoopcomité Mechelen is er tot nog toe nog geen ernstig bod binnengekomen. 'Onze taak is simpel. Wij moeten dit gebouw gewoon verkopen aan de hoogst biedende. Eén ding staat vast: zolang de minimumprijs niet gehaald wordt, zal er geen verkoop plaatsvinden.'​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
nieuwsblad.be

Nieuw groen in Mechelse wijk voorkomt sluikstorten

woensdag 19 januari 2011 Auteur: (evb)

MECHELEN - Onder impuls van twee buurtbewoners startte dinsdag de groenaanplantingen in Neerheide. De werken duren anderhalve week.


Een deel van Neerheide krijgt voortaan een ander zicht. Een groenaannemer startte met aanplantingswerken van hagen en bomen tussen de appartementsgebouwen. Tussen de haag en de bomen komt een grasterrein. De vroegere coniferenhaag tussen de appartementsgebouwen en de bomen in de buurt, werden eerder al gekapt om veiligheidsredenen. 'Er was brandgevaar en de takken leverden ook gevaar op voor de gebouwen wanneer het fel waaide', zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open VLD). De nieuwe aanplanting vormt een buffer tussen de appartementsblokken en de garages. Het stadsbestuur ging tot actie over nadat buurtbewoners Luc De Haeck en Ferdinand Gouwy schepen Geypen in oktober van verleden jaar hierover aanspraken. 'Destijds - de aanplanting dateert van de jaren zestig - werden de bomen te kort tegen de gebouwen geplant. Bovendien lag het parkje er verloederd bij met vaak sluitstorten als gevolg. Het stadsbestuur heeft de plantsoenen jarenlang niet deftig onderhouden. Nu creëren we een open ruimte die minder aanleiding geeft tot sluikstorten', zegt initiatiefnemer Luc De Haeck.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Stad en MGW ruilen woningen voor bouw sporthal

11:07 De stad koopt 19 woningen van de Mechelse Goedkope Woning in de wijk Oud Oefenplein. Die sloopt ze voor de bouw van de nieuwe sporthal.


Op haar beurt verkoopt de stad 29 huurwoningen in de wijk Schorsvelden aan de de sociale huisvestingsmaatschappij. De huizen staan in de Hellinc-, Paviljoen-, Schorsmolen-, Stadion- en Welkomstraat. De hele operatie levert de stadskas een nettowinst van iets meer dan 1,5 miljoen euro op.
SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Carrefour Mechelen-Noord opent mogelijk opnieuw

28/01 Carrefour in Mechelen-Noord opent misschien opnieuw de deuren. De eigenaar van het gebouw onderhandelt daarover met de warenhuisketen.


Het is haast niet te geloven. Amper een halfjaar na de sluiting van de winkel in de Oscar Van Kesbeeckstraat bestaat de kans dat hij opnieuw opent. Het zou wel gaan om een vestiging die een pak kleiner is dan de vorige.

Redevco, eigenaar van de site, praat met potentiële kandidaten over een nieuwe bestemming. Zo wil doe-het-zelfzaak Brico uitbreiden, en Carrefour toont interesse voor een winkel die de helft kleiner is: zo'n 2.000 vierkante meter, met een aanbod dat zich grotendeels beperkt tot voeding. Mogelijk komt er zelfs een volledige nieuwbouw.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
Wijk Otterbeek

gva.be

MGW renoveert appartementen van 50 jaar oud

29/01 De Mechelse Goedkope Woning (MGW) start na de bouwvakantie met de renovatie van appartementen van meer dan 50 jaar oud in de wijk Otterbeek.


De wijk wordt de komende jaren volledig gerenoveerd, en de totale vernieuwing van 16 appartementen in de Wielewaalstraat is de eerste stap. De opknapbeurt kost 1,5 miljoen euro. "Van het gebouw werden enkel de ramen vernieuwd. Het is tijd om ook de rest aan te pakken", zegt MGW-voorzitter Alexander Vandersmissen (op de foto links).


Bij de renovatie van de flats sneuvelt telkens één van de twee slaapkamers om de leefruimte voor de huurders groter te maken. "Die aanpassing komt er op vraag van veel oudere bewoners die geen tweede slaapkamer meer nodig hebben", vertelt Vandersmissen. Aan de achterzijde krijgt de residentie ook liften, die er vandaag niet zijn. Eind 2012 moet de renovatie rond zijn.

SVH, CWIL​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Stad plant 70 bomen aan in Mechelen-Noord

08/02 De stad laat deze week 70 bomen aanplanten in de industriezone van Mechelen-Noord.


In de Zandvoortstraat komen vijf lindes, en aan de Vrouwvliet zo'n 25. "De overige 40 worden aangeplant aan de Dijle, vlakbij het waterzuiveringsstation van Aquafin (foto)", zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie.

De stad investeert 288.000 euro in de aanplanting van het extra groen, en in het onderhoud ervan gedurende drie jaar. "Voor de aanplanting was wel wat overleg nodig met Waterwegen en Zeekanaal en met de Vlaamse Milieumaatschappij. Maar kijk, het heeft geloond", stelt schepen van Openbare Werken Greet Geypen.

Over twee jaar moeten er in Mechelen 1.000 bomen bijgekomen zijn. Een kleine 100 worden momenteel ook aangeplant op de vesten.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
MECHELEN : Pennepoel - Mechelen-Noord

gva.be

Stad tovert binnengebied Donkerlei om tot buurtpark

12/02 Het stadsbestuur heeft het voorontwerp goedgekeurd voor de ontwikkeling van het buurtpark Donkerlei in Mechelen-Noord.


Buurtbewoners vragen al langer om het binnengebied tussen de Donkerlei, Arendonckstraat en Gasthuisveldstraat een nieuwe invulling te geven. "We zijn erin geslaagd om meerdere wensen te integreren in één plan: een buurtparking voor 34 auto's, veel groen, een speelzone, een hondenweide, een podium voor buurtfeesten en een trapveld", zeggen schepen van Stadsontwikkeling Karel Geys en schepen van Jeugd Caroline Gennez.

639.000 euro

De volgende stap is de uitwerking van een definitief ontwerp, zodat de werkzaamheden in augustus van start kunnen gaan. Voor de uitvoering van het plan trekt de stad 639.000 euro uit. "Indien bewoners van de Gasthuisveldstraat en Donkerlei dit wensen, zullen we een toegang creëren naar hun tuinen. Dit project zal de hele buurt doen heropleven", stelt Geys.

Mechelen heeft ook de ambitie om op 400 meter van elke woning speelruimte te realiseren. "Voor de jongste kindjes plaatsen we een aantal speelhuisjes, de iets oudere kinderen krijgen een klimnet met een glijbaan en een carrousel. Het grasveld met kleine voetbaldoelen zal tieners kunnen bekoren", geeft Caroline Gennez aan.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
Mechelen-Noord

gva.be

Vernieuwing Mechelen-Noord gaat eind deze maand voort14/03 Mechelen investeert 1,2 miljoen euro in de vernieuwing van de Generaal De Ceuninckstraat en de Batterijstraat. De werkzaamheden starten op 28 maart.


De straat waar de moskee ligt, is de derde in korte tijd die stad in Mechelen-Noord aanpakt. Recent werden ook de Keldermansvest en de Maurits Sabbestraat grondig onder handen genomen. "Als een olievlek zet de vernieuwing van deze wijk zich voort", geeft burgemeester Bart Somers aan. Sinds deze legislatuur beperken de grote investeringen zich niet langer tot het historisch centrum. Ook de vernieuwing van wijken rond het centrum en belangrijke straten in de dorpen is prioriteit.

Zoals meestal bij de heraanleg van straten en pleinen krijgt deze wijk meer groen. "Vooral het binnengebied Donkerlei krijgt een uitgesproken groen karakter. De heraanleg van de Donkerlei volgt wel pas in een latere fase, samen met de Arendonkstraat en de Kanonstraat", kondigt Somers aan. In de plannen zijn ook voetpaden en parkeerplaatsen aan beide zijden gepland, waarmee de stad de belangrijkste eisen van buurtbewoners inwilligt.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
nieuwsblad.be

Vuurkruisenplein krijgt nieuwe appartementen

woensdag 23 maart 2011, 05u00 Auteur: (evb)

MECHELEN - Tegen halfweg 2012 worden vierentwintig appartementen gebouwd door MGW (Mechelse Goedkope Woning) op het Vuurkruisenplein. Gisteren werd de eerste steen gelegd.


Aangezien de buurt die in Mechelen Noord is gelegen aan het verloederen was, besliste MGW de huidige gebouwen met de grond gelijk te maken en twee nieuwe appartementsblokken te laten bouwen. Goed voor een budget van 3,6miljoen euro. Vierentwintig duplex appartementen met drie slaapkamers zijn midden 2012 goed voor evenveel gezinnen. De grondappartementen krijgen een eigen tuin, de appartementen daarboven hebben een terras.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) en MGW-voorzitter Alexander Vandersmissen (Open VLD) legden gisteren symbolisch de 'eerste steen'.

Olifanten en tijgers

'Mechelen heeft nood aan kwalitatieve en betaalbare woningen gezien de extra inwoners die we elk jaar aantrekken', zegt Bart Somers. 'Het Vuurkruisenplein was afgeleefd. Dit is de buurt waar ik opgroeide en ben dus extra fier dat dit hier wordt gerealiseerd. Op dit terrein vonden vroeger circusvoorstellingen plaats met olifanten en tijgers. Nu krijgt het een andere bestemming. Bovendien kende Mechelen nog nooit zo een modernisering dan nu. Niet minder dan dertig bouwprojecten zijn aan de gang. Niet alleen op het Vuurkruisenplein wordt er gewerkt, maar ook aan het Oud Oefenplein, Otterbeek, de Galgenberg en in de Maurits Sabbestraat samen met nog tientallen andere werven.'

Verbinding met Tivolipark

Het Vuurkruisenplein grenst aan het Tivolipark. Binnen de bouwplannen wordt in een verbindingsweg voorzien tussen de nieuwe appartementsblokken en het park. 'Dit maakt het voor de bewoners erg aangenaam', zegt Alexander Vandersmissen. 'Zo krijgen de nieuwe inwoners een recreatiezone in de onmiddellijke nabijheid. Er komen ook twee ruime fietsenstallingen. Voor de kleinsten komen er speeltoestellen samen met zitbanken voor de ouders en plantbakken.'

De toewijzing van de woningen is nog niet voor morgen. Tegen begin volgend jaar worden de toewijzingen afgerond.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
www.deredactie.be

Spar opereert binnenkort vanuit Mechelen

vr 29/04/2011 - 11:07
Supermarktketen Spar verhuist over 2 jaar haar disitributiecentrum en kantoren naar Mechelen. De groep heeft een terrein met gebouwen gekocht in de industriezone Mechelen-Noord. Op termijn zou daar werk zijn voor zowat 800 mensen.


Met de verhuis is een investering mee gemoeid van 50 miljoen euro, zo deelde moederbedrijf Colruyt mee. Het distributiecentrum van Spar staat momenteel in Heist-op-den-Berg. Maar dat barst uit zijn voegen en er is geen ruimte om het te vergroten, luidt het. Bovendien is het moeilijk bereikbaar. Het distributiecentrum zou in 2013 al naar Mechelen verhuizen.

Een jaar later moeten dan de kantoren volgen, die zijn nu gevestigd in Ternat. "De huidige kantoren zijn verouderd en hebben geen uitbreidingsmogelijkheden", aldus Colruyt. Met de aankoop van het terrein in Mechelen wil de keten naar eigen zeggen zijn groei voortzetten.

"Spar Retail heeft de ambitie om samen met zijn aangesloten zelfstandige ondernemers de komende jaren te blijven stijgen in omzet", luidt het in een persbericht. "Een groepering van zijn centrale diensten in Mechelen is in dat opzicht een logische stap". Momenteel werken er 320 arbeiders en 256 bedienden bij Spar Retail. Tegen 2018 zou dat opgetrokken moeten zijn naar respectievelijk 440 en 350.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Biocartis investeert 30 miljoen in Mechelen-Noord

28/04 Het Zwitserse biotechbedrijf Biocartis gaat zijn productie- en onderzoekscentrum overbrengen naar het Intercity-bedrijvenpark in Mechelen. Het investeert er de komende drie jaar alvast 30 miljoen euro.


Biocartis neemt in Mechelen de de gebouwen in die destijds door Tibotec en Virco werden benut. De locatie is niet toevallig. Net als die beide bedrijvan werd de Zwitserse onderneming opgericht door Rudi Pauwels.

Biocartis legt zich toe op een snelle test van moleculen en stalen als bloed, speeksel en tumorweefsel. Ze laten toe om in zeer korte tijd en goedkoop kanker, infectieziekten en Alzheimer op te sporen.

De gebouwen zijn mits een kleine aanpassing meteen beschikbaar voor het biotechbedrijf. Biocartis plant er 30 miljoen euro te investeren in de komende drie jaar en er 45 gekwalificeerde mensen tewerk te stellen.

Eigenaar van de gebouwen is de beursgenoteerde vastgoedbevak Intervest Offices.

Tibotec en Virco werden intussen overgenomen door Janssen Pharmaceutica en verhuisden naar diens hoofdzetel in Beerse.

JVG​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

Mechelse wijk Galgenberg breidt uit met 150 woningen

09:12 De wijk Galgenberg in Mechelen-Noord breidt wellicht volgend jaar al uit met 80 woningen. In een latere fase komen er nog eens 70 bij op de site Kantvelde.


"Alles is klaar om een bouwaanvraag in te dienen", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a). De Oost-Vlaamse projectontwikkelaar is in de wijk eigenaar van een lap grond, en ook het OCMW heeft er nog eigendom. In totaal zo'n zeven hectare. "Het gebied is sinds 1976 bestemd als woonuitbreidingsgebied, en in 2008 werd het in het ruimtelijk uitvoeringsplan opgenomen als woongebied", legt Geys uit.

Ecopolis

Bostoen zal de eerste 80 woningen ontwikkelen, en daarna mogelijk ook de 70 op de gronden van het OCMW. "Wij rekenen erop dat de verkoop ons 3 miljoen euro oplevert", zegt OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld). Dat geld wil het gebruiken voor de bouw van nieuwe woonzorgcentra. "De site Kantvelde moet het ecopolis van Mechelen worden. Wij mikken hier op groene, energievriendelijke woningen", stelt schepen Geys. Mogelijk kan de bouw van de eerste huizen al in 2012 starten. Zowel de Oude Plein- als de Lansiersstraat zullen naar de nieuwe woonwijk leiden.

SVH​
 
21 - 40 of 99 Posts
Top