SkyscraperCity Forum banner
81 - 100 of 102 Posts

·
Registered
Joined
·
54 Posts
Een rare vraag misschien, maar kan iemand vertellen wat de boomstrook is die loopt van ongeveer Kontich tot Mechelen-Noord.
Kontich - noord vd Albert Heijn - Wachtbekken Eekhoven - door Elzestraat om aan te sluiten op de spoorlijn Mechelen-Antwerpen...
Dat is de plaats waar vroeger spoorlijn 25A gelegen was.
In de jaren 70 werd dit spoor tussen Mechelen en Antwerpen-Zuid opgebroken en sindsdien is het een redelijk populair recreatiepad.
 

·
Registered
Joined
·
54 Posts
Kleine update omtrent nieuwe campus St-Maarten Mechelen.

Nieuws omtrent dat gevelkunstwerk was vandaag ook te zien bij RTV.

Sint-Maartenziekenhuis heeft kleurrijke kunstgevel
23 oktober 2016 | 18:23
Misschien zijn ze u ook al opgevallen, de kleurrijke gevels van het nieuwe Sint-Maartenziekenhuis langs de R6 in Mechelen. Het gaat om een kunstwerk van Koen Van den Broek. Wettelijk moet elk nieuw openbaar gebouw voorzien zijn van kunst. De directie van de kliniek koos ervoor om een creatie te laten maken die voor iedereen zichtbaar is, dus ook voor wie niet in het ziekenhuis moet zijn.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Zo ziet het nieuwe ziekenhuis eruit: ontdek het zelf

Vandaag om 10:23 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De bouw van de nieuwe campus van het AZ Sint-Maarten in Mechelen-Noord schiet goed op. Over iets meer dan een jaar moet het ziekenhuis helemaal afgewerkt zijn om proef te draaien tegen de opening in oktober 2018. Tijdens de Open Wervendag op zondag 7 mei kan u zelf eens een kijkje gaan nemen.


Afgerond 327 miljoen euro. Zoveel kost het project voor de nieuwbouw langs de R6, met een oppervlakte van 105.000 vierkante meter een complex dat vijf keer zo groot is als de Nekkerhal. De werf voor de bouw werd in oktober 2013 opgestart. Sinds oktober 2015 werken bouwvakkers ook volop aan de inrichting van het ziekenhuis.

“Momenteel is zestig procent van alle technieken klaar, inclusief de inrichting van de kamers”, zegt technisch directeur Jan Claesen van het AZ Sint-Maarten. In het hele ziekenhuis zijn er 600 kamers met op elke afdeling dertig bedden: telkens zestien eenpersoonskamers en zeven tweepersoonskamers.

Elke patiënt eigen badkamer

Een nieuwigheid en vrij uniek in Vlaanderen is dat elke patiënt in zijn kamer over een eigen sanitaire cel met lavabo en toilet beschikt. “In een eenpersoonskamer beschikt de patïent zelfs over een eigen douche. Iedereen die opgenomen is, heeft in zijn kamer ook zijn eigen televisie, een koelkast en een kluis”, vertelt Nico Garmyn, directeur planning en ontwikkeling.

Op zondag 7 mei kan u het allemaal zelf eens gaan bekijken tijdens de Open Wervendag. In de nieuwbouw vinden er dan van 10 tot 17u rondleidingen plaats.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

ZIEKENHUIS BEGINT OP 15 OKTOBER 2018

AZ Sint-Maarten telt af naar opening

Vandaag om 03:00 door svds

MECHELEN - Nog iets minder dan een jaar en dan opent AZ Sint-Maarten in de gloednieuwe campus in Mechelen de deuren. Op maandag 15 oktober 2018 ontvangt het ziekenhuis de eerste patiënten. Diezelfde week verhuizen ook alle patiënten van de drie huidige campussen.


De bouw van het ziekenhuis op de Liersesteenweg is in oktober 2013, exact vier jaar geleden, begonnen. Nu werd ook de exacte openingsdatum van het nieuwe hospitaal bekendgemaakt. Vanaf maandag 15 oktober 2018 kunnen de eerste patiënten er terecht. De spoeddienst opent twee dagen later de deuren, op 17 oktober. Op dat moment sluiten de huidige spoedafdelingen op de campus Leopoldstraat in Mechelen en campus Rooienberg in Duffel.

Tijdens diezelfde week verhuizen alle gehospitaliseerde patiënten van de drie oude campussen verspreid over drie dagen naar het nieuwe ziekenhuis. Die week worden de geplande opnames en raadplegingen beperkt onderbroken. Spoedgevallen en dringende opnames en ingrepen blijven wel gewoon mogelijk.

Na vrijdag 19 oktober sluiten de drie huidige campussen Leopoldstraat, Zwartzustersvest en Rooienberg definitief de deuren en kunt u enkel nog terecht in het nieuwe ziekenhuis. De drie oude campussen wacht elk een ander lot: de campus in de Leopoldstraat wordt afgebroken om plaats te maken voor woningen en een parkje, Zwartzustersvest komt weer in handen van het Sociaal Huis en Rooienberg wordt op termijn afgebroken.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
gva.be

Kruispunt aan toegang nieuw ziekenhuis bijna klaar

Vandaag om 16:17 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Het nieuwe kruispunt aan de toegang van het nieuwe ziekenhuis in Mechelen is bijna klaar. Donderdag kan de Liersesteenweg volledig opnieuw open.


Sinds de start van de werken werd op de Liersesteenweg (N14) tijdelijk eenrichtingsverkeer ingevoerd. Daardoor moest verkeer richting Mechelen-centrum omrijden via de Antwerpsesteenweg (N1), maar later deze week is dat dus gedaan.

De wegenwerken zijn langs beide zijden van de Liersesteenweg bijna afgerond. Daardoor kan het gedeelte tussen de R6 en de Duivenstraat vanaf donderdag 23 november opnieuw open. De omgeving heeft niet alleen een nieuw wegdek met afslagstroken gekregen, maar ook veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. In het voorjaar van 2018 komen er nog verkeerslichten bij.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt ook aan een veiliger kruispunt op de as van de R6 met de Liersesteenweg. Maar door de schorsing van de bouwvergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen liggen de werken aan de fly-over momenteel stil. In het najaar van 2018 opent de nieuwe campus van het AZ Sint-Maarten de deuren.​
 

·
Registered
Joined
·
50 Posts
Heef iemand een idee wat de constructie van houten palen over het oprittencomplex thv Eandis aan de E19 Mechelen Noord betekent?
Kan dit misschien dienen om leidingen over de baan te laten lopen ifv de eerste graafwerken voor ontwikkeling van de 'lus'?
Aan het begin van de R6 (thv dierenbescherming geloof ik) staat iets gelijkaardigs
 

·
Registered
Joined
·
347 Posts
^^

Er gaat er daar in de buurt nog een weg:

http://www.elia.be/nl/projecten/netprojecten/Schelle-Malderen-Mechelen


Netbeheerder Elia gaat de hoogspanningslijn van 70.000 volt die over verschillende woonwijken gaat in onder meer Malderen en Sint-Jozef in Londerzeel ondergronds leggen. De huidige infrastructuur van kabels en pylonen dateert al uit 1923 en is aan vernieuwing toe. Vanaf de zomer volgend jaar beginnen de werken die tot in 2020 zullen duren.

De hoogspanningslijn Malderen-Tisselt-Mechelen zal de komende jaren onder de grond verdwijnen. De lijn die een capaciteit heeft van 70.000 volt dateert uit 1923 en is dringend aan vervanging toe. “We kiezen voor een ondergrondse kabelverbinding, de bovengrondse leidingen en masten zullen dus worden afgebroken”, zegt woordvoerster Kathleen Iwens van Elia.

Er zijn verschillende argumenten die in die beslissing meespelen, hoewel de ondergrondse optie veel duurder uitvalt. “De huidige 70.000 volt-leiding loopt naast een andere leiding van 380.000 volt. Aangezien je dus twee lijnen naast elkaar hebt en rekening moet houden dat je bij een vervanging eerst de nieuwe lijn moet bouwen, zou dit een heel complexe situatie opleveren. Zeker als je weet dat heel wat huizen overspannen worden door de lijn.”

Infosessies

Over het nieuwe tracé is momenteel nog geen duidelijkheid. “We gaan verkennende gesprekken voeren met de vijf betrokken gemeenten: Kapelle-op-den-Bos, Mechelen, Puurs, Willebroek en Londerzeel. De bewoners moeten zich alleszins geen zorgen maken. De lijn zal niet op dezelfde plaats aangelegd worden, maar veelal naast de straten worden ingebed. Zodra daarover meer duidelijkheid is, zullen we daarover communiceren. In het najaar zijn er ook infosessies voor de buurtbewoners voorzien.” De vernieuwing houdt ook in dat de lijn ook een upgrade krijgt naar 150.000 volt. “Maar die capaciteit zal in eerste instantie niet gebruikt worden, het blijft een lijn van 70.000 volt”, aldus Iwens.
Belasting op pylonen

De werken starten vanaf de zomer van 2018. “Dan wordt eerst de ondergrondse kabel aangelegd. Dat zou anderhalf jaar duren. Vervolgens zouden in 2020 dan de luchtleidingen en de pylonen afgebroken worden. Op voorwaarde weliswaar dat de vergunningen op tijd afgeleverd worden.”

De ingreep heeft volgens Elia niks te maken met de belasting op masten en pylonen die Londerzeel een paar jaar geleden heeft ingevoerd en die de gemeente al honderdduizenden euro’s opleverde. “Spijtig voor onze inkomsten maar één en ander wordt toch mooi gecompenseerd met een verfraaiing van het landschap”, zegt schepen van Financiën Bartel Van Doren (N-VA), die destijds met het voorstel van de belasting op de proppen kwam.

https://www.hln.be/regio/londerzeel/70-000-volt-verdwijnt-onder-de-grond~a533f1ee/
 

·
Registered
Joined
·
12,943 Posts
Wauw, uit 1923. Je zou die lijn gerust als monument kunnen beschermen.Sowieso is dit maar een schaamlapje voor de landschapsvervuiling als je ziet hoeveel windmolens er jaar na jaar bijkomen.
 

·
Premium Member
Joined
·
591 Posts
Heeft er iemand nog nieuws rond de Pauwels/CG Power-site ? Deze gaan over enkele jaren daar vertrekken (richting lageloonkost, hun thuisbasis India).

Eerst was het plan daar het nieuwe voetbalstadion neer te poten, maar nu KV gekozen heeft voor een renovatie van Achter de Kazerne is dit plan van de baan..

Een ander geschikt project zou een nieuwe stelplaats voor De Lijn kunnen zijn.. de huidige aan de Elektriciteitsstraat is hopeloos te klein en verouderd. Op de Pauwels-site plaats genoeg en aangezien het toch reeds ingekleurd is als industrieel gebied zijn er niet teveel RUP-wijzigingen nodig..
 

·
Premium Member
Joined
·
591 Posts
Vandaag is het niet alleen de dag na de verkiezingen, maar ook werkdag 1 van het nieuwe Mechelse ziekenhuis.

Voorlopig blijven de spoedafdelingen van de 2 andere oude ziekenhuizen nog een aantal dagen open, maar eind deze week zou dan alles in het nieuwe ziekenhuis terechtgekomen moeten zijn.

Laten we nu hopen voor een aangename herbestemming van het ziekenhuis in de Leopoldstraat. Dat van de Zwartzustervest was al langer bekend.
 

·
Premium Member
Joined
·
591 Posts
Zoals reeds te verwachten viel onder de kreunende concurrentie met de giganten ABB, Siemens en GE-Alstom heeft CG Power Systems (ex-Pauwels Trafo) de handdoek in de ring moeten gooien en is failliet verklaard:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/0...n-na-faillissement-cg-power-systems-en-ch-ho/

Zoals ik reeds voorstelde in mijn voorgaande post is dit een unieke kans om enige (semi-)industriële activiteiten te centraliseren in Mechelen-Noord.
Ik zou hier een nieuwe stelplaats voor De Lijn laten bouwen, mét deftig grote atelier zodat ook grote defecten hier kunnen hersteld worden en defecte bussen niet altijd naar de Antwerpse werkplaatsen moeten gesleept worden.

Ook zou de stelplaats ineens voorzien kunnen worden van een deftige herlaadinfrastructuur voor de hybride bussen: boor een ondergrondse kabel (waarschijnlijk 36 of 70 kV) van het onderstation van Elia (nu net over de huidige stelplaats van De Lijn). Naar de nieuwe stelplaats zou dat ong. 1 km bedragen in vogelvlucht.

Ik zie geen toekomst meer voor de huidige gebouwen, die zijn allemaal jaren '60, nooit gerenoveerd en dus totaal niet klaar voor de toekomst. Ook een bestemmingswijziging van het RUP lijkt mij vrij onwaarschijnlijk nu reeds het winkelproject in de lus van start is gegaan en de woningen in Otterbeek allemaal gerenoveerd zijn.
 

·
Premium Member
Joined
·
591 Posts
Mooie ontwikkelingen aan de Oscar Van Kesbeeckstraat te zien: Delhaize gaat eindelijk een nieuwbouw neerplanten om het afgeleefde gebouw te vervangen:

En op de plaats van de oude (hand)-car wash en firma in auto-onderdelen verrijzen binnenkort eveneens nieuwe appartementen:

De oude gebouwen zijn ondertussen al een tijd afgebroken, maar dit is het meest recente artikel dat ik vond..
Nu rest alleen nog na te denken over Racing Mechelen zelf: hoe zit het met de plannen voor een nieuw stadion (al dan niet op dezelfde locatie) ?
 
81 - 100 of 102 Posts
Top