SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 72 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
deredactie.be

Mechelen wil meer shoppers in de stad

za 11/04/09 11:56 - Mechelen investeert bijna 2 miljoen euro in de uitbouw van het winkelgebeuren in de binnenstad. Zo wil de stad onder meer middeleeuwse kelders op de Korenmarkt toegankelijk maken.


Mechelen heeft ontzettend veel troeven in handen als winkelstad en moet die veel beter uitspelen, zegt schepen van Economie Caroline Gennez (SP.A).

"We zijn een middelgrote stad die schitterend gelegen is. Toch zien we dat mensen uit Lier of andere gemeenten in de buurt, nog te weinig komen shoppen in Mechelen."

Om de winkelkern op te waarderen, kijkt Gennez naar voorbeelden uit het buitenland. "Gouda in Nederland, bijvoorbeeld, is ongeveer even groot, ligt tussen twee grotere steden in, maar is daarom niet minder interessant als winkelstad."
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #3 ·
gva.be

Mechelse schulden nooit zo hoog: 143 miljoen euro

16:44 De schuldenberg van de stad Mechelen is nog nooit zo hoog geweest als vandaag. Dat bevestigt stadsontvanger Rik Schaerlaecken aan Gazet van Antwerpen.


Als Mechelen volgend jaar al zijn leningen opneemt, heeft het eind 2010 voor zo'n 143 miljoen euro schulden. In 2000, toen Bart Somers (Open Vld) burgemeester werd, was dat nog 96 miljoen euro.

"Het plafond is bereikt", zegt Schaerlaecken. "Een van de vuistregels is dat je schuld maar anderhalve keer groter mag zijn als je ontvangsten over een heel jaar." In de Dijlestad is ze 1,3 keer groter als het uitgestelde krediet voor de vernieuwing van de stationsbuurt wordt meegeteld.

Schepen van Financiën Kristl Strubbe ziet geen probleem. "Schulden maken, betekent dat wij investeren. Dat is goed voor de stad en de Mechelaars, en wij kunnen ze betalen", zegt ze.

Volgens de stadsontvanger is de toegenomen schuld inderdaad een gevolg van de zware investeringen de voorbije jaren. "In Mechelen is nog nooit zoveel geïnvesteerd als vandaag. Voor 2010 is 59,7 miljoen ingeschreven", besluit Rik Schaerlaecken.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #5 ·
gva.be

Mechelen stort zwerfvuil week lang op Grote Markt16:06 Update Mechelen zet elke dag meer dan vijftig mensen in om het zwerfvuil in de stad op te halen. Maar heeft u er al eens bij stilgestaan wat er zou gebeuren als ze dat niet doet?


"Je gelooft je ogen niet", zegt schepen van Milieu Marina De Bie. "Daarom gaan wij vanaf maandag al het zwerfvuil van een week eens samenbrengen op de Grote Markt", kondigt burgemeester Somers aan.

Werkmannen van de stad hebben daar zondag een glazen kubus voor geplaatst op de Grote Markt. Die werd eigenhandig gebouwd in het stadsmagazijn. Maandag om 16u gebeurt de eerste storting. Tot vrijdag wordt er elke dag nieuw zwerfvuil aangevoerd.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #6 ·
gva.be

Het stinkt op de Mechelse Grote Markt16:50 Na drie dagen zit de glazen kubus op de Mechelse Grote Markt al aardig vol zwerfvuil, en dat stinkt...


Met de ludieke actie wil het stadsbestuur de Mechelaars letterlijk met de neus op de feiten drukken. De wijkonderhoudsteams halen elke dag zo'n tien ton zwerfvuil op. Dat is jaarlijks bijna elf kilogram per Mechelaar."Het mag van mij eens stinken in Mechelen", reageert burgemeester Bart Somers. "Zo kunnen wij onze inwoners duidelijk maken dat een nette stad de verantwoordelijkheid is van iedereen."

SVH​

Hopelijk haalt zo'n stunt iets uit :)
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #8 ·
De afvalberg is weg, hopelijk heeft het iets uitgehaald :)


gva.be

73 procent steunt actie zoals afvalberg op Grote Markt08/05 Van de stinkende afvalberg op de Mechelse Grote Markt is geen spoor meer te bekennen. Eén besluit staat vast: hij is vlot over de tongen gegaan.


Om de zaterdagmarkt niet te hinderen, hebben arbeiders van de stad de kubus met zwerfvuil vrijdag opgeruimd. Twaalf ton afval werd er in vijf dagen tijd gestort. Met de stunt wilde burgemeester Bart Somers de Mechelaars wakker schudden voor de problematiek van het zwerfvuil.

Poll op GvA.be

Dat is gelukt. Er waren voor- en tegenstanders, en voor de horecauitbaters was het tijdelijke stort geen pretje. Desondanks spreken zulke acties blijkbaar aan. Een poll op GvA.be leert dat bijna 73 procent van de deelnemers de actie steunt. Iets meer dan 27 procent vindt de actie een slecht idee. 585 mensen hebben gestemd.

Ondertussen is Mechelen al op zoek naar de 'schoonste straat van de stad'.

SVH​


gva.be

'Schoonste straat' van Mechelen wint straatfeest07/05 Mechelen gaat op zoek naar de 'schoonste straat' van de stad. "Wij zoeken de netste, fleurigste en meest aangename straat", zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen.


De actie past in de nieuwe campagne van 'Stad om te Zoenen', en ze is een vervolg op de glazen kubus met zwerfvuil die de hele week op de Grote Markt heeft gestaan. Tien gezinnen uit dezelfde straat kunnen zich inschrijven voor de verkiezing, en hun straat extra mooi maken.

Een jury en de inwoners zelf kiezen per wijk de 'schoonste straat'. Uit de twaalf wijken worden twaalf finalisten geselecteerd. Elke finalist wordt beloond met winterbebloeming op maat van de straat. "De winnaar mag zich verheugen op een gigantisch straatfeest", verklapt schepen Geypen.

Meer info kan je vinden op mechelen.be

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #9 ·
gva.be

Mechelen spreekt burger aan via Facebook en Twitter17:07 De stad Mechelen heeft vanaf vandaag officiële pagina's op de sociale netwerksites Facebook en Twitter, en op LinkedIn, een website gericht op de professionele carrière.


Binnenkort start Mechelen ook met een pagina op YouTube. Door de sites te integreren op mechelen.be moet het voor inwoners nog gemakkelijker maken om berichten en items op te delen met andere internetgebruikers.

Kritiek is welkom

De stad wil zo blijven innoveren in haar online dienstverlening. "Op het vlak van sociale media nemen wij nu actief een leidersrol in", zegt schepen voor ICT Kristl Strubbe. "Frustraties, pijnpunten en goede ideeën kunnen zo naar boven komen en de stad wil de betrokkenheid, participatie en innovatie aanmoedigen."

Via dit nieuwe kanaal kan je online de dienstverlening ontdekken, nieuws opvolgen, deelnemen aan wedstrijden, meningen delen en in gesprek raken met elkaar. Vooral Facebook is enorm populair en telt in België meer dan 2,5 miljoen gebruikers.

SVH​


gva.be

Ambtenaren doen suggesties voor betere werking stad10/05 'Laat de stad vanzelf draaien!'. Onder dat motto heeft Mechelen haar ambtenaren opgeroepen om ideeën aan te reiken voor een verbetering of vereenvoudiging van de dienstverlening.


De actie, waaraan een wedstrijd gekoppeld was, blijkt een succes. 173 personeelsleden hebben een suggestie gedaan om de stadsdiensten efficiënter te laten werken. Een jury van ambtenaren en het bestuur heeft de zes allerbeste ideeën uitgekozen. De personeelsleden die ze hebben geformuleerd, worden tijdens de personeelsdag op donderdag 20 mei in de bloemetjes gezet.

De eerste prijs gaat naar het voorstel om het Huis van de Mechelaar verder uit te bouwen tot een eenheidsloket waar je ook voor alle vragen in verband met bouwen, wonen en ondernemen terecht kan. Vallen ook in de prijzen: stille werkruimtes, een wachtboodschap aan de telefoon met de missie van de stad, digitale bestelling van kantoormateriaal, controles van diensten wonen, milieu en bouwdienst op elkaar afstemmen en een digitale reserveringsmodule voor vergaderzalen.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
MECHELEN | Lichtplan

gva.be

Oranjegeel licht verdwijnt, wit licht verschijnt05:00 In het najaar moeten alle oranjegele straatlampen in Mechelen-centrum vervangen zijn door wit licht. "Dat is niet alleen aangenamer, het zal ook het veiligheidsgevoel van de mensen verhogen", zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen.


Tegelijk vernieuwt Mechelen in heel de binnenstad de straatverlichting. "Dat gaan wij stap voor stap doen, telkens als wij een straat herinrichten. Wij beginnen met de Lange Heergracht. Al gaan wij ook snel de Bruul en IJzerenleen vrijwel meteen aanpassen", kondigt Geypen aan.

Praktisch overval komen dezelfde armaturen. Om een type uit te kiezen, werden alle modellen opgehangen in het Paardenstraatje, vlakbij de Veemarkt (foto).

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Dikke duiven in Mechelen :)

gva.be

Duiven in Mechelen produceren twintig ton uitwerpselen19/05 De stadsduiven in Mechelen produceren jaarlijks twintig ton uitwerpselen, en dat is nefast voor historische gebouwen zoals het gerechtshof en museum Schepenhuis.


Daarom start de stad met een ludieke campagne om dikke duiven te weren. "Obesitas is niet enkel een ziekte die bij mensen voorkomt. Ook duiven hebben er last van", zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie.

Veel mensen blijven de dieren voederen, ook al is dat verboden. "Daardoor ontstaat een overpopulatie, en die zorgt bijvoorbeeld voor overlast op terrassen. Door een grote concentratie duiven ontstaan ook gemakkelijker ziektes, en achtergebleven voer trekt ongedierte zoals ratten aan", legt De Bie uit.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #12 ·
gva.be

Mechelen investeert 250.000 euro in bomen

09:44 De Mechelse vesten krijgen de komende weken een groener uitzicht. De stad trekt 250.000 euro uit om waardevolle bomen te verplanten en om nieuwe bomen aan te planten.


Binnen enkele weken gaan op de vesten 118 ‘dikke bomen’ geplant worden op middenbermen, kruispunten en straathoeken. Woensdagmiddag werd de plantactie op gang getrokken met het heraanplanten in de Kerkhoflei van vijf ’Valse Christusdoorns’, die stadsarbeiders hadden verwijderd op de Korenmarkt. De bomen moesten daar weg omdat ze in de weg staan voor de herinrichtingswerkzaamheden.

Waardevol

“Het gaat om een Amerikaanse soort die snel groeit en dus ook snel schaduw biedt aan weggebruikers. We willen waardevolle, gezonde bomen die weg moeten door werkzaamheden nog een tweede leven te geven”, zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen!).

“We mogen niet vergeten dat één gezonde boom zuurstof levert aan een gezin van vier personen. De vesten verdienen extra groen. Het probleem is dat er nog een heraanleg gepland staat van de ring, maar dat is nog niets voor binnen vijf jaar.”

250.000 euro

Schepen van Openbare Werken, Greet Geypen (Open Vld): “Waar plaats is op de vesten gaan we in oktober en november ‘dikke bomen’ planten. Het gaat om bomen van minstens tien jaar oud en die al een omtrek hebben van 25 tot 30 centimeter. Die hebben de meeste overlevingskans om door te groeien naast een passage van duizenden auto’s."

"We hebben voor de nieuwe groenbeplanting 250.000 euro uitgetrokken. Omdat de vesten gewestwegen zijn, komt de overheid voor de helft tussen. Met dat geld gaan we dan in het voorjaar nog een tweede plantoperatie van 150 bomen doorvoeren. Dan wordt gefocust op wijken en dorpen.”

LDN​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #13 ·
MECHELEN : Lichtplan

gva.be

Mechelen experimenteert met slimme straatverlichting

11:27 De stad Mechelen zal als eerste in Vlaanderen slimme straatverlichting installeren.


Wie binnenkort in Mechelen loopt na zonsondergang zal kunnen genieten van de nieuwste technologische snufjes op straatverlichtingsvlak. De stad is namelijk de eerste in Vlaanderen die experimenteert met slimme straatverlichting. Zo zullen de lampen gedimd zijn wanneer er niemand is, en feller gaan branden wanneer iemand voorbijloopt of wanneer er harde geluiden hoorbaar zijn.

De proefverlichting zou in het voorjaar geïnstalleerd worden.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #14 ·
gva.be

Mechelen vernieuwt volgend jaar 23 straten en pleinen

19/11 De Mechelse gemeenteraad moet volgende week dinsdag dertien dossiers voor de vernieuwing van het openbaar domein goedkeuren. In totaal gaat het om 23 straten en pleinen.


In het voorjaar van 2011 kunnen de werkzaamheden van start gaan. In Mechelen-stad gaat het om: Generaal De Ceuninckstraat en de Batterijstraat, Lange Schipstraat en Lekkernijstraatje, het plein rond de kerk van O.L.Vrouw over de Dijle, Abeelstraat, Plaisanceplein, Zijpestraat, Bethanienstraat en Spreeuwenhuisstraat, wijk Katanga (Maastraat, Samberstraat, Vesderstraat, Amblevestraat, Ourthestraat), Schijfstraat, Lorkstraat en Matigheidsstraat.

In de deelgemeenten staan volgende projecten op stapel: Weverstraat, Pastorijstraat en Battenbroek in Walem, Juniorslaan in Leest en Kerkstraat in Muizen. "We kiezen ervoor om het investeringsniveau in straten en pleinen erg hoog te houden omdat dit essentieel is voor de leefbaarheid van onze stad", zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen.

SVH, CWIL​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #15 ·
gva.be

Ledverlichting in straten kost twee miljoen euro

07/12 Mechelen past in het najaar van 2011 in heel de binnenstad de straatverlichting aan. De uitrusting van meer dan 1.200 armaturen met ledtechnologie kost twee miljoen euro.


"We zijn de eerste stad in Vlaanderen die dat doet", zegt burgemeester Bart Somers. Netwerkbeheerder Eandis begeleidt Mechelen bij het project. Van de leveranciers vragen wij een garantie van twaalf jaar" geeft Somers aan.

Volgens hem heeft ledverlichting heel wat voordelen. “Er s natuurlijk het ecologische aspect, want wij zullen verlichting kunnen dimmen. Voor de veiligheid wordt het ook mogelijk om onze straatlampen uit te rusten met bewegingssensoren”, legt de burgemeester uit.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #16 ·
gva.be

Sint-Romboutskerkhof is duurste project voor 2011

07/12 21 miljoen euro. Dat is het bedrag dat het stadsbestuur van Mechelen in 2011 reserveert voor openbare werken.


Het duurste project is het Sint-Romboutskerkhof, met 2,8 miljoen. Nog een grote slokop is de heraanleg van de Stuivenbergvaart (2,3 mio) en de tweede fase van de vernieuwing in Galgenberg. Voor iets meer dan twee miljoen pakt de stad daar volgende straten aan: Harnasstraat, Lansiersstraat, Leemstraat, Kurassiersstraat en Offenbossen.

In het centrum gaat ook bijna 1,5 miljoen naar de winkelstraatjes tussen Bruul en IJzerenleen: de Blauwhond-, Borze-, en Geitestraat. "De dynamiek die voortkomt uit de vernieuwing van het openbaar domein mag niet stilvallen", zegt burgemeester Bart Somers.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #17 ·
gva.be

Gps leidt veegmachine naar vuilste stadsdelen

19:53 De stad Mechelen investeert in een intelligent gps-systeem om haar straten efficiënter te vegen. Het proefproject, nieuw in ons land, kost 20.000 euro.


Twintig veegmachines worden volgend jaar uitgerust met het systeem. "Zo weten wij perfect waar wij het meeste afval ophalen, en kunnen wij onze routes waar nodig bijsturen", zegt chef Patrick Zeeuws van de uitvoeringsdiensten. "Op dit moment hebben wij daar geen flauw benul van."

Via een centrale computer slaat de stad alle verzamelde gegevens op. "Nog een voordeel is dat het gps-toestel de chauffeur zelf gidst. Als hij de route niet kent, is dat dus geen probleem. Wij kunnen elke minuut nagaan waar onze machines zich bevinden", legt Zeeuws uit. De stad investeert ook 340.000 euro in veertien nieuwe bestelwagens. "Voor de binnenstad is de kans groot dat wij voor elektrische voertuigen kiezen. Die maken minder lawaai en zijn beter voor het milieu", stelt Patrick Zeeuws.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #18 ·
gva.be

Lichtbal moet middenstand Boucherystraat sussen

11/12 Na de handelaars in de Borzestraat zijn ook hun collega's uit de Désiré Boucherystraat misnoegd over de nieuwe feestverlichting.


De grote winkelassen zoals de Bruul en de IJzerenleen schitteren zoals nooit tevoren, maar in de kleinere handelsstraatjes heeft het stadsbestuur iets goed te maken. "Ik heb mijn optiekzaak hier al dertig jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Jan Vingerhoets. "Met twee lichtslingers in de bomen moeten wij het doen."

Hallo burgemeester? "Het lichtplan heeft nog bijsturing nodig", reageert Bart Somers. Om de middenstand te sussen, liet de burgemeester vrijdagavond in allerijl nog een lichtbal (foto) aanrukken in de straat.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #19 ·
gva.be

Mechelse regio bij de meest duurzame in Vlaanderen

20/12 De stad Mechelen is de meest duurzame gemeente van Vlaanderen, en ook de regio scoort goed.


Elf gemeenten in het arrondissement Mechelen deden inspanningen op vlak van afval, energie, water, mobiliteit, en milieuvriendelijkheid. Voor het werkingsjaar haalden ze allemaal een onderscheiding. Daarmee is de Mechelse regio bij de meest duurzame in Vlaanderen. De stad Mechelen scoort met 59,5 punten zelfs het best in heel Vlaanderen.

Ongeveer dertig procent van de 273 Vlaamse gemeenten kon zijn ambities niet waarmaken en kreeg een negatief rapport. "Om duurzaamheid te promoten, krijgen de gemeenten elk jaar 1,7 euro per inwoner", zegt Johan Van Damme, adjunct-directeur bij Igemo. De intergemeentelijke vereniging ondersteunt hierbij de gemeenten in het Mechelse.

LDN​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #20 ·
gva.be

Stad wil voor elk kind speelplek vlak bij huis

23/12 De stad Mechelen wil voor elk kind een speelplek vlakbij huis. In 2011 volgen er opnieuw serieuze investeringen. Onder andere in een speelschip aan het zwembad (foto).


In 2011 worden in de binnenstad heel wat nieuwe spelprikkels geplaatst, onder andere aan de jeugdbibliotheek, in de Plankstraat, op de Korenmarkt en Ganzendries. Speelruimte wordt ook gezocht in Battel, Heffen, Walem en Muizen. "Zo willen wij opnieuw een stap dichter komen bij onze droom, namelijk dat elk kind vlakbij huis een plek heeft om te spelen", zegt schepen van Jeugd Caroline Gennez.

Het stadsbestuur investeert bijvoorbeeld 22.500 euro in een nieuw kunstgrasveld aan sporthal Winketkaai, en aan het zwembad in de Leliestraat wordt het verouderde piratenschip vervangen. Het nieuwe schip kost ongeveer 31.000 euro en beschikt over een wiebelbrug en -net, een glijbaan, een klimwand en een evenwichtsbalk. "Door die variatie is het geschikt voor kinderen van 3 jaar tot jongeren van 14 jaar", stelt Gennez.

SVH​
 
1 - 20 of 72 Posts
Top