SkyscraperCity Forum banner
21 - 40 of 72 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #21 ·
nieuwsblad.be

Vijf wandelroutes wijzen de weg naar de winkels

vrijdag 24 december 2010 Auteur: (evb)

MECHELEN - Vijf wandelroutes zullen het voortaan de Mechelse bezoeker gemakkelijker maken winkels in de stad terug te vinden.


De vijf wandelroutes vertrekken telkens van op een parking aan de rand van de stad, of aan een van de stations. Het budget, 175.000 euro, werd goedgekeurd. ‘Bezoekers worden naar het winkelgebied geleid door signalisatie', zegt schepen van Economie Caroline Gennez (SP.A). De wandelingen zijn nooit langer dan een kilometer. Het stadsbestuur hoopt dat mensen de auto aan de Mechelse ring parkeren en te voet naar het centrum trekken. In het Commercieel Strategisch Plan werden een aantal kerngebeden afgebakend, waar de wandelroutes naartoe lopen. Die routes bevinden zich tussen de Grote Markt, IJzerenleen, Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Bruul. Gennez wil bezoekers die niet vertrouwd zijn met de stad, wegwijs maken. ‘In kleine straatjes in Mechelen kan je makkelijk verloren lopen. Aangezien de bewegwijzering door het integreren van bepaalde thema's een meerwaarde krijgt, is het niet alleen bedoeld als signalisatie. De bewegwijzering zal verwijzen naar historische gebouwen, kunstwerken of stadslegendes', zegt de schepen. ‘Het winkelgebied wordt samen met andere gedeeltes van de stad bovendien op termijn autoluw. Zo wordt het aangenamer en veiliger om te wandelen.'

Een extern bureau werkte aan het concept. ‘We willen werken aan de zogenaamde ‘stapstenen'. Deze geven bijvoorbeeld aan hoeveel minuten je nog moet wandelen tot een bepaald winkelgebied. Aan de start van de wandeling komen borden met een stadsplan.' Tegen de kerstperiode van 2011 hoopt de stad klaar te zijn met de uitwerking.

Verder nog goed nieuws voor de handelaars: de provincieraad Antwerpen keurde een reglement goed waarmee Antwerpse gemeenten een subsidie kunnen aanvragen voor acties die winkelen in de stad of gemeente aantrekkelijker maken. Mechelen wil een databank aanleggen waardoor het zoeken naar een geschikt handelspand voortaan makkelijker wordt.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #22 ·
gva.be

Mijnadres.org onthult bouwgeschiedenis Mechelen

30/12/'10 Het bouwhistorisch archief van Mechelen van het begin van de 19de eeuw tot 1980 is voortaan online beschikbaar. U kan gewoon surfen naar mijnadres.org


Ook het stadsarchief van Antwerpen, en de archieven van het Nederlandse Rotterdam, Eemland (regio Amersfoort), en het Land van Heusden en Altena zijn aangesloten op de website. Bij het aanvragen van een bouwvergunning is de aanvrager verplicht om de voorgeschiedenis van zijn pand te kennen.

"Het opzoeken en raadplegen is daarbij vaak omslachtig, en de dossiers en bijbehorende plans zijn niet altijd aanwezig. Met mijnadres.org bieden we de aanvrager de mogelijkheid om informatie over het bouwdossier op elk gewenst moment online in te kijken", zegt Mechels hoofdarchivaris Willy Van den Eynde, een van de initiatiefnemers.

De website is ook bijzonder voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwhistorisch onderzoek. "Met een stappenplan voor historisch huizenonderzoek helpt mijnadres.org de onderzoeker op weg. Bijzonder leuk zijn de links naar YouTube, Flickr of GoogleMaps waarmee je meteen een link hebt naar de situatie vandaag.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #23 ·
gva.be

Mechelen pompt 2 miljoen euro in stadsvernieuwing

31/12/'10 Mechelen trekt in 2011 opnieuw een flinke smak geld uit voor stadsvernieuwing. Naar projecten om buurten in de binnenstad op te waarderen, gaat ruim 2 miljoen euro.


In de Sint-Katelijne- en de Zelestraat (foto) starten begin 2011 de eerste werven op. Met de nieuwe budgetten wil de stad projecten opstarten in de O.L.Vrouwestraat, de Hoogstraat en de Adegemstraat. "Zo willen wij leegstand en verkrotting wegwerken. Wij vernieuwen niet alleen het openbaar domein, maar wij werken ook zelf actief mee aan de realisatie van woonprojecten", legt schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys uit.

De stad Mechelen pakt de leegstand op twee manieren aan. "Ofwel kopen wij zelf panden op, en renoveren wij ze. Een andere mogelijkheid is een projectsubsidie toekennen aan particulieren of investeerders, zodat een project rendabel wordt. En wij winnen omdat de aantrekkelijkheid van de stad toeneemt", stelt Geys.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #24 ·
gva.be

Mechelen investeert 366 000 euro in eindejaarsperiode

06/01 Mechelen investeerde in totaal 366 000 euro om de eindejaarsperiode voor de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. De kerstverlichting neemt met 270 000 euro de grootste hap uit de stadskas. Het kerstbos en de spiegeltent kosten samen 41 000 euro. De communicatie over de eindejaarsactiviteiten hebben een prijskaartje van 40 000 euro. De nieuwjaarsreceptie van zondag 16 januari kost ongeveer 15 000 euro.

Christof Willocx​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #25 ·
gva.be

Opgeknapt Sint-Romboutskerkhof krijgt verlichting mee

13/01 Op het Sint-Romboutskerkhof zijn er nog archeologische opgravingen aan de gang, maar eind februari lopen die ten einde. Tegen 2012 moet het plein afgewerkt zijn, mét verlichting.


Bij de heraanleg van het plein hoort ook een ondergrondse parking. Daarnaast wordt er het nodige groen geplant en komen er veel zitbanken, een speelplaats én sfeervolle verlichting.

“Niet alleen de monumenten maar ook sommige gevels van de Oude Beggaardenstraat en de horecazaken op de Wollemarkt worden verlicht. Idem dito voor de zitbanken, de ingang van de parking én de bomen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).

De verlichting past binnen het lichtplan voor de Mechelse binnenstad. De focus ligt daarbij op duurzaam energieverbruik en veiligheid. “Dankzij de gezellige restaurants en de Sint- Romboutstoren heeft het plein veel potentieel. Door de knusse verlichting moet het uitgroeien tot een belangrijke trekpleister”, zegt Geys.

MASI​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #26 ·
gva.be

Mechelen reikt 250 premies uit om woningen te verbeteren

14:16 De stad heeft vorig jaar aan 250 Mechelse gezinnen een premie toegekend om een woning op te knappen. In totaal werd 573.000 euro uitgekeerd.


"De subsidies komen niet alleen de kwaliteit van de woningen ten goede, maar ook de uitstraling van de stad", zegt schepen van Wonen Karel Geys (sp.a). De stedelijke verbeteringspremie kan je aanvragen voor huizen of appartementen van ouder dan 20 jaar. "Het kan gaan om werkzaamheden aan de ruwbouw of het dak, gevelrenovatie, buitenschrijnwerk, centrale verwarming of sanitaire- en elektrische installaties", somt Geys op.

Ook specifieke werkzaamheden om de woning functioneel aan te passen voor personen met een handicap of voor ouderen, komen in aanmerking voor de verbeteringspremie. "Het stadsbestuur hecht ook veel belang aan maatregelen om energie te besparen", geeft schepen Geys aan. Het maximumbedrag van de premie werd in 2010 verhoogd van 6.760 tot 7.520 euro.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #27 ·
gva.be

Toerisme in Mechelen groeit sneller dan elders

27/01 Het toerisme in Mechelen groeit sneller dan in de andere kunststeden. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois.


Het voorbije jaar steeg het aantal overnachtingen in Mechelen met liefst 12,3 procent, terwijl het gemiddeld aantal overnachtingen in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven steeg met 7,1 procent. Het aantal aankomsten in de Dijlestad steeg met 15,3 procent tegenover 8 procent gemiddeld voor de andere kunststeden.

"We doen dus bijna twee keer beter dan de andere kunststeden", zegt burgemeester Bart Somers. "De ommekeer die onze stad de voorbije jaren heeft gemaakt, is niet onopgemerkt gebleven. Bijna 100 mensen die dagelijks onze straten schoonhouden en de talloze ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten zorgen er mee voor dat toeristen een uitgesproken positieve evaluatie maken van hun bezoek aan Mechelen."

Verwacht wordt dat de opening van nieuwe hotels in de stationsbuurt en de Goswin de Stassartstraat de toeristische groei van Mechelen nog zal versterken.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #28 ·
gva.be

Mechelen investeert in nieuwe sfeerverlichting IJzerenleen

12/02 Het stadsbestuur heeft een nieuw lichtplan voor de IJzerenleen goedgekeurd. De aanpassingen gebeuren wellicht in september.


De IJzerenleen moet een markante lichtas worden in de binnenstad. "De verlichting zal accenten leggen die overdag verborgen blijven en 's avonds des te meer tot hun recht komen. Licht, suggestie en clair-obscur moeten zo de architecturale kwaliteit van de gevels nog meer laten spreken", licht schepen van Openbare Werken Greet Geypen toe.

Led-technologie

De hoofdstraat wordt verlicht met technisch decoratieve armaturen. Ook de voetgangerszone tussen de leuningen krijgt een aparte verlichting. Alle armaturen uit het lichtplan zijn geschikt voor led-verlichting. "Deze zijn zeer compact, hebben een lange levensduur en hebben een goed kleurrendement", verklaart Greet Geypen. "Het is bovendien een zeer energiezuinige en dus milieuvriendelijke keuze".

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #29 ·
gva.be

Leegstand winkels daalt: één op de tien staat nog leeg

03:32 Update De leegstand in de Mechelse winkelstraten is vorig jaar gedaald. Eén op de tien handelspanden in het centrum staat leeg. "Nog altijd te veel", vindt schepen van Economie Caroline Gennez.


Uit tellingen van de stad blijkt dat 85 winkels in de binnenstad momenteel niet ingevuld zijn, of één op de tien. In vergelijking met 2010 is de leegstand gedaald met 7,8 procent. Volgens Locatus, gespecialiseerd in winkelinformatie in de Benelux, is hij zelfs afgenomen met een derde. "Het bureau kijkt enkel naar de situatie op het moment dat een inventaris wordt opgemaakt. Wij nemen een pand op na één jaar leegstand, en schrappen het pas na zes maanden na een nieuwe ingebruikname", legt Gennez uit.

De problemen situeren zich vooral in de Sint-Katelijne- en de Adegemstraat. Al zijn er ook pijnpunten vooraan in de Bruul, waar de vestiging van Media Markt gepland is, en in de Geite- en de Borzestraat. "Wij sporen leegstand actief op om die te belasten", zegt leegstandsconsulent Han Reusens. De stad geeft ook vestigingspremies voor winkels en subsidies om gevels op te knappen. "Wij werken aan een uitbreiding van het reglement", kondigt de schepen aan. In het najaar komt er een grote promotiecampagne.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #30 ·
RIVIERENLAND : Diverse projecten & nieuws

nieuwsblad.be

Rivierenland erkend als regionaal landschap

vrijdag 18 februari 2011, 05u00 Auteur: (LKW)

BOOM/MECHELEN - Het Regionale Landschap Rivierenland is het derde regionale landschap in de provincie Antwerpen dat door de Vlaamse regering is erkend.


Voorheen waren de Voorkempen en de regio Schelde-Durme al erkend als regionaal landschap. Het Regionaal Landschap Rivierenland groeide uit de beneden-Dijlevallei en werd opgericht in 2008. Het Regionaal Landschap Rivierenland strekt zich uit rond de vier rivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel.

Het is een samenwerkingsverband tussen de provincie Antwerpen, de steden Mechelen en Lier en de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Boom, Heist-op-den-Berg, Niel, Nijlen, Putte, Rumst, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. De provincie en die twaalf gemeenten werken samen met verenigingen als Natuurpunt aan het natuur- en landschapsbehoud, natuureducatie en natuurrecreatie.

Subsidies

‘Na de officiële erkenning door de Vlaamse regering kan het Regionaal Landschap Rivierenland nu ook rekenen op Vlaamse subsidies. ‘Er is het 300 kilometer lange wandelnetwerk Rivierenland, met wandelroutes langs 't Zennegat en de Rupel. Het wandelgebied Rivierenland strekt zich uit in de Mechelse groentestreek. En fietsen kan langs de landschapsbelevenis-fietsroute. ‘We willen dat nog meer recreanten de regio van de vier zoetwatergetijdenrivieren Nete, Dijle, Zenne en Rupel ontdekken', zegt Martine Couvreur van het Regionaal Landschap Rivierenland.

In het landschap is er ook extra aandacht voor de bescherming van zeldzame diersoorten als de egel, de rugstreeppad en de bruine vuurvlinder, die in graslanden en tuinen leeft.

‘In de Mechelse wijk Coloma zal binnenkort een speelbos geopend worden. De workshops over het aanplanten, snoeien en onderhouden van hoogstamfruitbomen lokten al vele geïnteresseerden. Vanaf 2012 willen we ook meer aandacht besteden aan het herstellen van klein bouwkundig erfgoed als ijskelders en (veld)kapelletjes', zegt Karel Geys, voorzitter van het Regionaal Landschap Rivierenland nog.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #31 ·
gva.be

Mechelse stadsrand wordt groot wandelbos

03/03 De Groene Gordel rond Mechelen wordt de komende jaren nog verstevigd met het openstellen van 280 hectaren bos. Het gaat om eigendommen van het OCMW van Mechelen die ze in beheer geeft aan Natuurpunt. Deze overeenkomst is donderdagavond in de raadszaal van het OCMW-Mechelen afgesloten.


De natuurvereniging gaat ze de komende jaren toegankelijk maken voor het publiek.

Het OCMW wil zich toespitsen op haar kerntaken en daar behoort het onderhouden van bossen niet meer bij. Het heeft met Natuurpunt een overeenkomst afgesloten dat die taak door hen wordt overgenomen.
Het gaat in totaal om een zestiental bossen in Katelijne-Waver, Bonheiden, Putte, Kampenhout die allemaal versnipperd langs de Mechelse stadsrand liggen.

De bedoeling is dat Natuurpunt ze toegankelijk gaat maken door de aanleg van wandelpaden en het onderhoud van de bomen. Maar ook wil Natuurpunt deze verworven bossen nog uitbreiden met aankopen van randpercelen.

Een voorbeeld daarvan zinj de Gasthuisbossen in Sint-Katelijne-Waver aan de Berlaarbaan met de Leliestraat. Tegen einde mei opent Natuurpunt deze bossen voor het publiek, maar tegelijk koopt ze (voor 250.000 euro) ook 9 hectaren aanpalende braakliggende gronden waarop ze einde dit jaar duizenden bomen wil aanplanten. Op die manier worden de Gasthuisbossen nog uitgebreid. Een (uitbreidings) initiatief dat ze ook naar andere bossen in de stadsrand wil doordrukken.

Leo DE NIJN​
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
detijd.be

Vastgoed: Mechelen illustreert belang mobiliteit

De prijzen van huizen en appartementen zijn in Mechelen in vijf jaar tijd respectievelijk gemiddeld 43 procent en 44,5 procent gestegen. Dat is voor woonhuizen 9,5 procentpunten meer dan het gemiddelde voor heel Vlaanderen. Voor appartementen doet Mechelen het zelfs 9,9 procentpunten beter dan Vlaanderen. Het voorbeeld van Mechelen illustreert de steeds grotere rol van de factor mobiliteit bij de keuze van de woning, de rode draad die dit jaar door de Netto/De Tijd Vastgoedgids 2011 loopt.

De ligging van Mechelen, halfweg tussen Brussel en Antwerpen en vlak bij twee autosnelwegen, is daar zeker niet vreemd aan. Met een mobiliteitsindex van 80,25 procent staat Mechelen in de top tien in Vlaanderen voor bereikbaarheid. Het fileleed, een factor die onmogelijk voor elk gemeente kan worden geschat, is er bovendien lager dan voor Antwerpen, Gent en Leuven. Dat zijn steden met een iets hogere mobiliteitsindex dan Mechelen.

Mechelen is ook een stad waar de investeerders in een woning kunnen anticiperen op een grote verbetering van het openbaar vervoer. Vanaf 2012 komt er in het kader van het Diabolo-project een directe, veel kortere verbinding met Zaventem. Vanaf 2013 komt er in Mechelen een stopplaats van de hst-trein Den Haag-Breda-Antwerpen-Brussel.

Niet alleen de kandidaat-kopers maar ook de vastgoedontwikkelaars besteden steeds meer aandacht aan de factor mobiliteit. ‘We investeren niet in steden die op meer dan een halfuur liggen van het toekomstige Gewestelijk Express Netwerk (GEN)’, stelt Xavier Mertens, de gedelegeerd bestuurder van Home Invest Belgium, een van de weinige vastgoedbevaks gespecialiseerd in residentieel vastgoed.

Het feit dat mobiliteit een dominantere rol is gaan spelen bij de keuze van het vastgoed heeft in Vlaanderen ook een fiscale oorsprong. ‘De meeneembaarheid van de registratierechten maakt het voor jongere Vlamingen in Vlaanderen gemakkelijker te verhuizen. In heel wat gevallen heeft dat de realisatie van de droom dichter bij het werk te kunnen wonen vergemakkelijkt’, benadrukt Philippe Janssens van Stadim.
In de Netto/De Tijd Vastgoedgids 2011 morgen bij de krant vindt u de vergelijking van de Belgische vastgoedprijzen met hun mobiliteitsscore.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #33 ·
gva.be

Mechelen wapent zich tegen komst nieuw groot winkelcentrum

04/05 Tegen 2014 bouwt de vastgoedgroep Uplace in Machelen naar eigen zeggen 'het grootste winkelcentrum van de Benelux'. Schepen van Economie Caroline Gennez wil het handelscentrum van Mechelen aantrekkelijker maken om de komst van de nieuwe concurrent op te vangen.


Volgens voorzitter van Unizo Vlaams-Brabant Nancy Van Espen is de bouw van het winkelcentrum in Machelen slecht nieuws voor de handelaars in Mechelen, dat met de auto op minder dan een halfuur afstand ligt. "Het nieuwe shoppingscenter wordt de doodsteek voor veel handelaars. Vanuit gemeenten als Zemst en Mechelen ben je met de auto in minder dan een halfuur in Machelen. Kijk maar naar het Waaslandshoppingcenter: na de opening zijn niet alleen één op de drie winkels in Sint-Niklaas verdwenen, maar is er ook een verlies aan winkels in de omliggende gemeenten", zegt Van Espen.


Ook Mechels Schepen van Economie Caroline Gennez (SP.A) is niet gelukkig met het toekomstige winkelcentrum in Machelen.

"Dit is geen goede zaak voor onze stad, maar we kunnen geen negatief advies geven omdat Machelen geen buurgemeente van ons is. We moeten dus uitgaan van onze eigen sterkte. Wij moeten Mechelen nog beter profileren als 'grootste openluchtwinkelcentrum van Vlaanderen in een historisch kader'. Veel maatregelen zitten al in de pijplijn: we maken onze binnenstad autoluw, de straatjes tussen de Bruul en de Ijzerenleen worden vernieuwd en ons winkelcentrum wordt kindvriendelijker. Vanaf november zullen kinderen van aan het centrum tot Nekkerspoel elk weekend kunnen deelnemen aan activiteiten zoals quizzen en hinkelen, terwijl de ouders rustig hun inkopen doen. En later komt er ook een stadscafé waar kinderen in het weekend en op woensdagnamiddag worden opgevangen."

CWil​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #34 ·
gva.be

Journalist The New York Times ontdekt Mechelen

07/05 Toerisme Mechelen verwelkomt volgende week zaterdag een journalist van The New York Times, een van de meest toonaangevende kranten in de wereld. Hij wil een reportage maken over de charmes van Mechelen.


Mechelen steelt steeds vaker de harten van buitenlandse journalisten. Althans, dat gevoel hebben de medewerkers van de toeristische dienst. "Vorig jaar hadden wij twintig bezoeken. Volgende week alleen zo'n vijftal", vertelt persconsulente Florie Wilberts.

Vaak nemen de journalisten mee in een rondreis door onze contreien. "Omdat het bij in het aanbod van Toerisme Vlaanderen zit. Maar eens ze hier komen, zijn ze vaak verrast. In een binnenstad van nauwelijks een kilometer breed heb je een enorme concentratie van (wereld)erfgoed", zegt Wilberts.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #35 ·
gva.be

Mechelen koopt historisch kanon van 80.000 euro07/05 De stad Mechelen doet een niet alledaagse investering. Ze heeft voor 80.000 euro een historisch kanon uit de 16de eeuw aangekocht.


Het kunstwerk is eigendom van een Nederland uit Nieuw-Beyerland. Hij heeft het in bruikleen gegeven aan het Wrakkenmuseum, een privémuseum op het eiland Terschelling in Friesland. "Als ik het geld had, zou ik het zelf kopen. Het is een prachtstuk. Het is een van de oudste en mooiste kanonnen dat ooit in Nederlandse wateren werd gevonden", vertelt Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum.

Gevonden in Westerschelde

Het bronzen kanon is zo'n dertig jaar geleden gevonden in de Westerschelde bij Vlissingen. Het dateert vermoedelijk uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). "Het is eigenlijk een gewoon legerkanon. Maar toen de oorlog uitbrak, is het op een Hollands oorlogsschip geplaatst", zegt van Dieren.

Meester Merten, ook wel bekend als Martin Pastenaken, heeft het rijkversierde kanon vervaardigd. "Tot aan zijn dood in 1544 heeft hij in Mechelen gewerkt. Daarom wilde de stad het zo graag hebben", aldus Hille van Dieren. In de 16de eeuw was Mechelen een internationaal vermaard centrum voor het gieten van bronzen kanonnen. Waar het kunstwerk een plekje krijgt, is nog niet uitgemaakt.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #36 ·
gva.be

Mechelen pompt tien miljoen in tien werven

28/07 De stad start vanaf augustus tien nieuwe werven op. Vier van de grootste, goed voor een investering van zes miljoen euro, bevinden zich in de binnenstad. Tegen de zomer van 2012 is alles klaar.


Mechelen is vandaag al een grote werf, maar in de loop van volgende maand zal je er helemaal niet meer naast kunnen kijken. Zowel in de Lange Schipstraat, het O.L.Vrouwekerkhof als aan het Sint- Romboutskerkhof beginnen werkzaamheden.

Aan de kathedraal is de bouw van een ondergrondse parkeergarage ondertussen al enkele maanden aan de gang. "De herinrichting beperkt zich niet tot het plein zelf. Wij vernieuwen ook een deel van de Minderbroedersgang, het pleintje voor TSM en de Wollemarkt tot aan het Groen Waterke", kondigt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) aan. De hele klus zal ruim een jaar in beslag nemen.

Buiten het historische centrum staan nog twee belangrijke projecten op stapel: de vernieuwing van de Schijfstraat in Mechelen-Noord voor 342.000 euro, en in de buurt van sporthal Winketkaai worden enkele woonstraten onder handen genomen. "Dat zijn de Bethaniën-, Spreeuwenhuis- en Zijpestraat." Mechelen spendeert ruim een miljoen in de werkzaamheden die in het voorjaar van 2012 klaar moeten zijn.

SVEN VAN HAEZENDONCK​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #37 ·
gva.be

Mechels toerisme zit in de lift

27/07 In Mechelen steeg het aantal toeristische overnachtingen in 2010 met bijna 14 % ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.


"We moeten niet te euforisch worden, want 2009 was door de economische crisis een slecht jaar. Maar het klopt dat het toerisme in de Mechelse regio in de lift zit", zegt uitbater van hotel Novotel Yves Vandenbussche. "Door het jaar heen zitten we bijna altijd vol. Dat komt onder meer door de komst van grote bedrijven als Kraft en Playmobil naar Mechelen. Die bedrijven laten vaak mensen uit het buitenland overkomen voor seminaries. Ongeveer 25 % van onze klanten zijn niet gelinkt aan bedrijven, maar komen gewoon als toerist. Helaas zit ons hotel tijdens de vakantieperiodes niet vol, dus het toerismebeleid van de stad zou zeker beter kunnen. In augustus zijn hier wel traditioneel veel Spanjaarden, die van hieruit Mechelen en andere centrumsteden zoals Brussel en Antwerpen bezoeken."

CWil​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #38 ·
gva.be

Stad breit Mechels verhaal als rode draad door musea

08/08 Mechelen bouwt aan een verhaal om zijn geschiedenis meer dan ooit tot leven te wekken. De voorbije jaren is in de stedelijke musea ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd, en de bekroning volgt in 2015.

Op dit moment investeert de stad zo'n 6 miljoen euro in een ondergrondse exporuimte on het 16de eeuwse Hof van Busleyden. Hoe dat de stad dat gebouw wil herinrichten is nog niet duidelijk. Maar ze willen het verhaal van de stad zo interactief mogelijk brengen.

In Mechelen ligt het accent niet op de collectie zoals in Antwerpen of Leuven. "Wij kiezen meer voor de aanpak van Gent en gaan voor de geschiedenis. Heel onze aankooppolitiek past ook in dat Mechelse verhaal.De voorbije vijf jaar hebben wij zo voor 1 miljoen euro kunstwerken aangekocht", stelt Bart Stroobants, conservator van de stedelijke musea.
Dat Mechelse verhaal is ook de rode draad door de andere initiatieven van de stedelijke musea. Zo opent eind september het Rik Woutersmuseum in het Schepenhuis.

Ondertussen zijn ook de werkzaamheden gestart voor de Vlietenkelder onder de IJzerenleen. "Onder begeleiding van een gids willen wij daar het verhaal brengen over de watertjes in onze stad. De ruimte zal dus niet permanent toegankelijk zijn."

Dat is ondertussen al wel twee jaar het geval voor de Sint-Romboutstoren. De stad heeft 3 miljoen geïnvesteerd om hem toegankelijk te maken.

SVEN VAN HAEZENDONCK
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #39 ·
gva.be

Ondanks crisis investeert Mechelen enorm in cultuur

13/12 Ondanks de zware besparingen door de economische crisis van 51 miljoen euro investeert Mechelen in 2012 toch nog 35,6 miljoen euro. Opmerkelijk is dat een groot budget gaat naar cultuur, kerken en musea: ruim 12 miljoen.


De stad gaat volgend jaar voor 10,4 miljoen nieuwe leningen aan om alle investeringen te financieren. Een grote post is de restauratie van vijf historische kerken in de binnenstad: ruim 8 miljoen. Met dat geld worden de interieurs van de Sint-Pieter- en Paulus-, de O.L.Vrouw van Hanswijk, de Sint-Jans- en de Sint-Katelijnekerk tegen 2020 onder handen genomen. De Begijnhofkerk wacht een gehele restauratie.

Om die uitgaven te compenseren, maakt Mechelen een bezoek aan de acht historische kerken voor toeristen en bezoekers van buiten de stad wel betalend. Ze betalen 5 euro. Ter vergelijking: een bezoek aan de Antwerpse O.L.Vrouwekathedraal alleen kost al zoveel.

Mechelse Ommegang

Het is trouwens opvallend dat de Dijlestad niet bespaart op cultuur. "Wij vragen financieel inspanningen van de Mechelaar, maar wij moeten de stad wel nog plezierig houden", stelt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Zo gaat flink wat geld naar de verbouwing van Figurentheater De Maan, de uitbreiding van het stedelijk museum Hof van Busleyden, de restauratie van de Mechelse Ommegang voor de Hanswijkcavalcade in 2013, en de inrichting van de Vlietenkelder op de IJzerenleen. Voor de erelonen van de architecten die het restauratiedossier van het Predikherenklooster uitwerken, reserveert de stad 575.000 euro. Daar krijgt de nieuwe stadsbibliotheek een onderkomen.
SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #40 ·
gva.be

Stad lanceert vijf wandelroutes naar winkelstraten

06/01 De stad lanceert dit voorjaar vijf nieuwe wandelroutes van de randparkings en de stations naar het centrum. De routes moeten het kernwinkelgebied steviger in de verf zetten.


Vrijdagmiddag opende schepen van Middenstand Caroline Gennez (sp.a) de Margaretaroute, die begint aan de Zandpoortvest en eindigt in de Befferstraat. "De vier andere wandelroutes worden dit voorjaar gelanceerd.
Ze zijn maximaal achthonderd meter lang en duren acht à tien minuten. Ze leiden telkens naar ons kernwinkelgebied in de buurt van de Grote Markt", zegt Caroline Gennez. De blauwe Margaretaroute passeert langs de twee paleizen van Margareta van Oostenrijk in de Keizerstraat.

Over enkele weken worden de Monumentenroute (van het Douaneplein naar de Grote Markt), de Kunstroute (van de Zandpoortvest naar de Bruul) en de Reizigersroute (van het centraal station naar de Bruul) geopend. De stad gaat van het Rode Kruisplein tot de Vismarkt ook een kinderroute openen.
"Onderweg komen de kinderen hinkstapspelen en leuke quizvragen over de binnenstad tegen", zegt Caroline Gennez.

CWil​
 
21 - 40 of 72 Posts
Top