SkyscraperCity Forum banner
41 - 60 of 72 Posts

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #41 ·
gva.be

Stad Mechelen plant dit jaar 532 nieuwe bomen aan

17:09 Een aannemer is gestart met de aanplanting van 132 nieuwe bomen in Mechelen. Ook bij de herinrichting van straten en pleinen komen er dit jaar nog eens 250 bij.


De investering in groen past in het plan om 1.000 nieuwe bomen aan te planten in de stad. Vorig jaar werden tijdens het plantseizoen 260 bomen aangeplant, onder andere op de vesten. Nu komen er ook enkele bij op de grote invalswegen zoals de Gentse- en de Leuvensesteenweg, respectievelijk 11 en 23. Het initiatief kost de stad 52.400 euro. "Wij hebben bewust gekozen voor bomen met een grote stamdikte", zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen).

72 exemplaren in één buurt

Het grootste aantal bomen wordt aangeplant in de Fazanten- en Patrijzenstraat, in totaal 72. Voorts in: de Theo Blickxstraat (14), Ziekebeemdenstraat (2), Blarenberglaan (2), Colomaplein (3), Vrouwvlietstraat (2) en de Voetbalstraat (3). "Doordat we rekening houden met de reeds bestaande groenstructuur, zullen er 13 verschillende boomsoorten aangeplant worden. Hierdoor verstoren we de harmonie in het straatbeeld niet en komen de aanplantingen het best tot hun recht", legt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) uit.

De stad grijpt ook vernieuwing van straten en pleinen aan om ze groener te maken. Zo kwamen er in een jaar tijd 250 bomen bij, en in 2012 nog eens 400.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #42 ·
gva.be

Mechelse binnenstad krijgt in 91 straten led-verlichting

14:12 91 woonstraten in de Mechelse binnenstad krijgen vanaf maart stelselmatige nieuwe openbare verlichting. Het gaat om armaturen met led-technologie.


De stad Mechelen heeft het project voor een bedrag van 564.506 euro toegewezen aan Philips Lighting. "De implementatie is opnieuw een markante stap in de verfraaiing van onze binnenstad", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Volgende maand worden de eerste 250 stuks geleverd. Die verschijnen vanaf maart in het straatbeeld. In 2010 werden verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd voor de nieuwe, energiezuinige verlichting.

Test met 14 modellen

Een jury heeft het armatuur gekozen uit een proefopstelling van meerdere dagen met 14 modellen. LED-technologie is volgens het stadsbestuur een duurzame investering. "De garantietermijn bedraagt 60.000 branduren of 15 jaar voor alle elektrische componenten van het verlichtingstoestel. Binnen die termijn staat de leverancier in voor alle herstellingen of vervangingen", legt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) uit.

Intelligente verlichting

Na de plaatsing in de eerste straten wordt de lichtsterkte meteen geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Het is ook mogelijk om de verlichting intelligent te maken. "Wij willen de kaart van toepassingen zoals bewegingsdetectie in de toekomst voluit trekken. Dit draagt bij tot het veiligheidsgevoel en werkt ook ontradend. De lichtsterkte neemt in deze toepassing namelijk toe als er beweging gedetecteerd wordt", legt burgemeester Somers uit.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #43 ·
gva.be

Mechelen is als woonstad in trek bij jonge gezinnen

19/01 Mechelen is meer dan andere centrumsteden in trek bij jonge gezinnen, en tegen 2018 komen er naar schatting nog eens 2200 bij. Dat blijkt uit een prognose van de Studiedienst van de Vlaamse regering.

Ruim 82.000 inwoners zijn er in de Dijlestad. Als die trend zich voortzet, zijn dat er in 2018 meer dan 90.000 en in 2030 zelfs 106.000. De bevolking neemt overal toe, maar in Mechelen tekent die groei zich sterker af dan elders. "Wij stellen vooral een instroom van mensen uit de Brusselse rand, uit het Antwerpse en uit de regio's Lier en Leuven vast", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Vooral bij jonge gezinnen, zeker in de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar, scoort Mechelen goed. Ze kiezen om diverse redenen voor de stad: haar centrale ligging, de mobiliteit, de relatieve betaalbaarheid van de woningen en haar menselijke schaal. Als de voorspellingen waarheid worden, telt Mechelen over zes jaar 24.000 jonge gezinnen. "Ruim 2000 meer dan vandaag. Of bijna zoveel als Hasselt (+ 1200), Aalst (+ 600), Leuven (+ 350) en Gent (+100) samen", stelt de burgemeester.

SVH

 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #44 ·
gva.be

Grond van Mechelse werven gaat naar vijver in Katelijne

19/01 De grond van grote Mechelse graafwerken zoals voor de Kazerne Dossin en het nieuwe zwembad in De Nekker, wordt gebruikt voor het toedekken van de Novobricvijver in Sint-Katelijne-Waver.


De Novobricvijver in Sint-Katelijne-Waver is een oude kleiput van 250 meter breed en 300 meter lang. Hij bevindt zich achter de Midzeelhoeve en het groentemuseum 't Grom. Momenteel wordt de vijver volgestopt met grond van 25 verschillende werven. Drie daarvan zijn Mechels. "We doen de graafwerken voor de bouw van de Kazerne Dossin, het nieuwe zwembad in De Nekker en de vernieuwing van het museum Hof van Busleyden. Een deel van de zuivere grond van die werven wordt gebruikt om de Novobricvijver te dempen", zegt Johan Van Loo, zaakvoerder van Van Loo Projects.

CWil

 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #45 ·
gva.be

Ondanks crisis investeert Mechelen volop in sfeerverlichting

08:31 Mechelen heeft de voorbije jaren in de binnenstad ruim 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in sfeerverlichting. Nu de herinrichting van het O.L.Vrouwekerkhof bijna rond is, zet de stad ook de O.L.Vrouw-over-de-Dijlekerk 's avonds extra in de kijker. Ondanks de financiële crisis mag dat 300.000 euro kosten.

De Sint-Romboutstoren was in 2004 het eerste monument van de stad dat nieuwe sfeerverlichting kreeg. Een jaar later liet het stadsbestuur de Franse lichtarchitect Roland Jéol een lichtplan opstellen voor enkele belangrijke bezienswaardigheden zoals het stadhuis. De Fransman deed dat eerder ook voor Lyon en Gent. "De verlichting is een meerwaarde voor de uitstraling en de leefkwaliteit van onze binnenstad", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

En dus besliste het stadsbestuur in 2009 een nieuw lichtplan te laten opstellen door de Italiaanse lichtdesigner Susanna Antico. Ditmaal voor het volledige historische centrum, een investering van 3 miljoen. "Ook de nieuwe aanstraling van de O.L.Vrouwekerk, voor mij de mooiste kerk van de stad, is een onderdeel van het nieuwe lichtplan. Wij kiezen voor neutraal wit licht. Eandis is bezig met de voorbereidingen", stelt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).

Een verantwoorde beslissing nu de stad moet bezuinigen door de financiële crisis? "Om de crisis te bestrijden, is het net belangrijk dat wij investeren. Een belangrijke winkelstraat als de O.L.Vrouwestraat kan dat zeker gebruiken." Somers zegt dat de engagementen voor de crisis werden aangegaan.

SVH

 

·
Registered
Joined
·
12,938 Posts
Wat een subjectieve krantenkop zeg. Het is ook complete onzin om te beweren dat je in tijden van crisis niet meer mag investeren. Net door extreem te besparen vererger je de crisis.
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #48 ·
gva.be

Mechelen wil klimaatneutrale modelstad worden

12:58 Mechelen (2800) Mechelen, Siemens, Eandis, de groene energieleverancier Bee, bussenbouwer Vanhool en Ecofys slaan de handen in elkaar voor een Europees project om van de stad een showroom te maken op het vlak van duurzaamheid. Het groen project moet tegelijk een van de belangrijkste economische projecten ooit worden voor de Dijlestad.


Het nieuwe stadsbestuur formuleert de uitdrukkelijke ambitie om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. Om die ambitie hard te maken, wil Mechelen in 2014 partner worden van een indrukwekkend en ambitieus Europees project: Twin Smart Cities, waarbij wordt samengewerkt met het Franse Lyon, het Poolse Krakau, de Duitse hoofdstad Berlijn en de Amerikaanse steden San Diego en Jersey City.

"Het initiatief slimme steden en gemeenten is een van de belangrijkste strategische projecten waarmee de Europese Commissie de economie op ons continent wil vernieuwen en groeikansen wil creëren, en tegelijkertijd steden ook wil ondersteunen bij de overschakeling naar meer duurzaamheid", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Belangrijkste partner in het project is Siemens, hoogtechnologisch een wereldspeler, dat naast tientallen miljoenen euro's steun van de overheid ook zelf nog eens tientallen miljoen mee willen investeren. Ten laatste op 4 december moeten de partners dossier bij de Europese Commissie indienen, om kans te maken op subsidies. In maart 2013 valt er een beslissing. "Wij hebben een sterk dossier dat belangrijk is voor de toekomst van België, en ik denk dat wij veel kans maken", stelt André Bouffioux, CEO België-Luxemburg bij Siemens.

In Mechelen staan onder andere de volgende realisaties op stapel: een groen stadion voor KV Mechelen, een ecologische weg, een zogenaamd e-highway, voor transport met alternatieve energie zoals bij trolleybussen en de recuperatie van overtollige warmte uit het groene datacenter AlphCloud in Muizen om huizen, openbare gebouwen en het zwembad mee te verwarmen.

SVH
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #49 ·
gva.be

Project tegen leegstand krijgt mogelijk navolging

21/03 Mechelen (2800) Kevin Brondel en Michaël Bonne studeerden samen af in de richting interieurvormgeving en meubelontwerp van Thomas More. De twee richtten samen een meubelontwerpbedrijf op, en werken daarmee een deel van de leegstand in de O.L.Vrouwestraat in Mechelen weg.


Studio Swelvet, zo heet het ontwerpbedrijf van de twee, bestaat een jaar en was tot voor een paar maanden gevestigd in een pand op de Zemstbaan. "Op voorstel van het ondernemershuis Oh! en de stad Mechelen verhuisden we naar de panden in de O.-L.-Vrouwestraat. Die hebben we met ons hele team duchtig onder handen genomen. Van de verloederde panden, die jarenlang een doorn in het oog van velen waren, is niets meer te merken. Twee aangrenzende panden zijn we aan het inrichten als etalageruimte", vertelt Kevin Brondel.

(...)

Meer info op www.swelvet.com

LDN, SVH​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #50 ·
gva.be

Mechelen laat straatverlichting minder fel branden

Vandaag om 09:15 door Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen

Mechelen - De stad Mechelen laat nagaan of het mogelijk is om de led-straatverlichting minder fel te laten branden. Dat zou niet alleen een aardige besparing opleveren, het moet ook de energiebesparend werken en lichtvervuiling tegengaan.


Sinds enige tijd investeert Mechelen fors in led-verlichting en dat biedt mogelijkheden. Zoals slim omspringen met het gebruik van openbare verlichting. Sinds dinsdagavond loopt in samenwerking met Eandis een test in de Lange Heergracht, een zijstraat van de Frederik de Merodestraat. “Door een stukje kabel van de armatuur aan te passen, kunnen wij de verlichting tot de helft dimmen. Wij verbruiken dan minder energie om ze te laten branden”, zegt woordvoerder Jean-Pierre Blomme van Eandis.

Door de aanpassing brandt de verlichting in de Lange Heergracht dus iets minder hevig. “In eerste instantie willen wij nagaan of de buurtbewoners dat hebben opgemerkt en of ze daar hinder van ondervinden”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie (Groen). Bij het experiment zijn heel wat diensten van de stad betrokken. Zo bijvoorbeeld ook de lokale politie, die moet controleren of minder sterke verlichting geen probleem kan geven voor de veiligheid.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #51 ·
gva.be

Stad investeert ruim miljoen in fietspaden

Vandaag om 14:36 door Sven Van Haezendonck

Mechelen / Muizen - Mechelen trekt de komende twee jaar ruim een miljoen euro uit om in de stad nog meer nieuwe fietspaden of infrastructuur voor fietsers aan te leggen.

In Mechelen werden de voorbije jaren bijna vier kilometer fietspaden aangelegd, onder meer aan de Steenweg op Heindonk in Heffen en de Tervuursesteenweg. "Nog eens 3,5 kilometer is bijna klaar of klaar voor uitvoering. Uiteraard de fietsostrade van de provincie, maar bijvoorbeeld ook op de Brusselsesteenweg", zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen).

Zo gaat er in 2015 en 2016 zo'n 300.000 euro naar projecten waar nog fietspaden ontbreken. "Het Douaneplein dat wordt vernieuwd, krijgt bovendien een goede fietsverbinding met de binnenstad en voor een fietsbrug over de Leuvense Vaart trekken wij 400.000 euro uit. Die moet de toekomstige woonwijk Spreeuwenhoek in Muizen ontsluiten", legt De Bie uit.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #52 ·
gva.be

Voor ruim 32 miljoen euro restauraties gepland

Gisteren om 06:00 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - In de loop van 2015 zullen in Mechelen een tiental monumenten in de steigers staan. Tot 2019 zijn er nog voor 32 miljoen euro restauraties gepland. Volgend jaar alleen al voor meer dan tien miljoen. “Geen enkele stad in Vlaanderen doet beter”, zegt bevoegd schepen Greet Geypen.


Het effect van de meerjarige subsidieovereenkomst die stad enkele jaren terug voor de historische kerken heeft afgesloten met huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is stilaan duidelijk zichtbaar. De restauratie van het interieur van de Sint-Pieter- en Pauluskerk op de Veemarkt wordt begin volgend jaar afgewerkt.

Colomakerk

Ondertussen loopt ze ook voor de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek op kruissnelheid en aan de buitenzijde van de Begijnhofkerk zijn eveneens werkzaamheden aangevat. “In 2015 komt daar het interieur van de Sint-Janskerk bij en - eindelijk - de Colomakerk”, vertelt schepen van Monumentenzorg Geypen (Open Vld).

Oud zwembad

Het jaar 2015 moet uiteindelijk ook het jaar van de waarheid worden voor het oud zwembad op het Rode Kruisplein. Veertien jaar na de sluiting wacht ‘den ouwen dok’ nog steeds op restauratie. “Over de plannen voor een nieuwe invulling hopen wij begin volgend jaar meer te kunnen vertellen. De gesprekken zitten stilaan in een cruciale fase."​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #53 ·
gva.be

Mechelen telt ruim 50.000 passanten in winkelstraten

Vandaag om 14:03 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Tijdens de kerstshoppingweekends heeft Mechelen op twee zaterdagen ruim 50.000 shoppers geteld in de Bruul en de Geitestraat. Twee camera's tellen sinds december vorig jaar continu de passanten in die twee winkelstraten.


Een jaar geleden lanceerde burgemeester Bart Somers (Open Vld) het voorstel om shoppers in de belangrijkste winkelstraat te monitoren. "Dit laat toe om de aantrekkingskracht van onze detailhandel op te volgen in de tijd. De exacte telgegevens maken ook vergelijkingen met winkelstraten in andere steden toe", stelt hij.

De gegevens zijn ook nuttig om een accuraat beleid te voeren inzake lokale economie. "Zo kunnen we beter inschatten wat het potentieel van winkelgebieden is, wat de looproutes zijn. De cijfers zijn erg gegeerd bij grotere ketens. Zij kunnen in het cijfermateriaal aflezen of een bijkomende vestiging in het centrum van Mechelen succesvol kan zijn", zegt schepen van economie Wim Jorissen (N-VA).

Uit de eerste gegevens van de periode van 12 december tot 5 januari blijkt alvast dat de kersthoppingweekends heel wat mensen naar Mechelen hebben gelokt. Zaterdag 13 en 20 december waren toppers met respectievelijk meer dan 50.000 en 56.000 passanten in Bruul en Geitestraat samen, ondanks de werken aan de Bruul. Het aantal camera's wordt dit jaar nog uitgebreid.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #55 ·
gva.be

Mechelen stevent af op 95.000 inwoners

08/07/2015 om 00:11 door evb

MECHELEN / BONHEIDEN - Ook al wordt er veel gebouwd in onze regio, is de bevolkingscijfer de afgelopen 5 jaren slechts met 2,8 procent gestegen. Mechelen is de beste leerling van de klas, in Bonheiden is de groei het kleinste van de regio.


Ook Willebroek en Putte deden het goed met respectievelijk een groei van 4,64% en 4,78% groei. In absolute cijfers is Mechelen de topper. Tussen 2010 en eind 2014 kwamen er 2254 Mechelaars bij.

Het lijkt alsof het plan van burgemeester Bart Somers (Open Vld) op schema zit. “Tegen 2030 willen we graag tussen de 95.000 en 100.000 inwoners hebben”, zegt de burgemeester. “Dat blijkt realistisch op basis van een prognose. En het valt me op dat we demografisch gezond zijn aangezien we alle mogelijke bevolkingsgroepen aantrekken, jong en oud, middenklasse of net iets beter bedeeld. Onze welvaart in Mechelen doet het duidelijk goed.”​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #56 ·
gva.be

Nieuwe straten met ledverlichting op komst

Vandaag om 18:39 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Het Mechelse stadsbestuur heeft recent beslist om haar openbare verlichting over te dragen aan Eandis. De beheerder van het distributienet plant nu de eerste projecten om ze met led te vernieuwen.


De locaties waar de nieuwe verlichting komt, zijn de volgende: de Désiré Bouchery-, de Beffer- en de Keizerstraat in de binnenstad, de Grote Nieuwedijkstraat, de wijk Mahatma Gandhi, de Zandpoortvest eens de Binnendijle er opnieuw vrijgemaakt is en de Spildorenlaan in Muizen.

In totaal gaat het om een investering van 640.000 euro. “Het aandeel van de stad hierin bedraagt 262.789 euro”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #57 ·
gva.be

Stad vernieuwt voor ruim half miljoen voetpaden

Vandaag om 12:05 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - De stad Mechelen trekt 524.000 euro uit om in enkele straten de voetpaden te vernieuwen.


Vanaf dit voorjaar voert een aannemer werken uit op het Esdoornplein, in de Voetbal-, IJzer-, Ieperlee- en in de Mandelstraat. “We plannen ook de herstelling van voetpaden in slechte staat over het hele grondgebied en het verlagen van voetpaden aan oversteekplaatsen voor rolstoelgebruikers en kinderwagens”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #58 ·
gva.be

Toerisme boomt in Mechelen: “Ongeziene cijfers”

Vandaag om 12:22 door Leo De Nijn

MECHELEN - Het gaat goed met het toerisme in de Dijlestad. Het aantal groepsboekingen voor stadswandelingen kende een stijging van liefst 32 procent, het aantal deelnemers van deze boekingen ging van 27.839 in 2015 naar 34.073 of een stijging van 22 procent.


“Ongeziene cijfers voor Mechelen”, zegt cultuurschepen Bjorn Siffer. “Ook het aantal aanvragen voor meetings en teambuildings gaat 50 procent omhoog en ook het Congrescentrum Lamot beleefde een topjaar. Meer dan 700 bedrijven (in 2012 waren er dat 246) zetten Lamot op plaats vier in de lijst van beste Belgische congrescentra van het vaktijdschrift ‘Experience Magazine’”, zegt de schepen.

Opvallend is ook dat steeds meer internationale pers Mechelen heeft ontdekt als ‘verborgen parel’ in Vlaanderen. “In totaal verschenen er over toerisme in Mechelen 443 artikels, in vergelijking met 2015 is dat een verdubbeling”, weet schepen Siffer.

De onthaalbalie van UiT in Mechelen kende eveneens een druk 2016. Er was een opmerkelijke stijging in de verkoop aan het UiT-loket. Daar gingen vorig jaar 86.146 tickets de deur uit wat een stijging is van 17 procent tegenover 2015.

“Met de komst van ons Bourgondisch Stadspaleis in het Hof van Busleyden vanaf maart 2018 zullen nog meer activiteiten worden aangeboden”, besluit een zeer tevreden schepen Bjorn Siffer.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #59 ·
Nijlen

gva.be

Liers OCMW stemt in met historisch Woon-balproject

Vandaag om 06:00 door Bert Provoost

LIER / NIJLEN - Het Lierse OCMW heeft de belangrijke samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd die de realisatie van het grootschalige Woon-balproject in buurgemeente Nijlen mogelijk maakt.


In het voor Nijlen historische Woon-balproject nabij het station worden 151 nieuwe woningen gebouwd en komt er een volledig nieuwe infrastructuur voor voetbalclub KFC Nijlen. Maar een deel van de gronden die daarvoor nodig zijn, zijn eigendom van het Lierse OCMW. De OCMW-raad heeft nu de goedkeuring gegeven voor een publieke samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied. Het OCMW van Lier engageert zich ook om de recreatiegronden te verkopen aan de gemeente Nijlen voor een bedrag van 660.000 euro.

De Nijlense burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt tevreden te zijn dat er groen licht vanuit Lier is. “We zijn blij dat het OCMW van Lier haar engagement uit 2015 bekrachtigd heeft, toen de principes die vandaag goedgekeurd zijn al in een intentie-overeenkomst waren opgenomen.”

Verbeeck geeft ook aan dat er een belangrijk akkoord is over sociale woningbouw, een deel van de woningen zal voor mensen met een lager inkomen bestemd zijn. “Er was een verschil van 185.000 euro tussen het beste bod uit de privésector en de aanbiedingen vanuit de sector van de sociale woningbouw. Omdat het aandeel sociale woningen niet op de gronden van OCMW Lier gerealiseerd zal worden, was het eerst de bedoeling dat het OCMW van Lier dat verschil zou betalen. Na onderhandelingen is nu afgesproken dat het OCMW van Lier de helft van dat bedrag gaat bijleggen. De gemeente Nijlen betaalt de andere helft vanuit het fonds dat wij al voorzien hadden voor sociale woningbouw”, legt Verbeeck uit.​
 

·
Registered
Joined
·
19,863 Posts
Discussion Starter · #60 ·
gva.be

Kerkenplan voor vier Putse kerkgebouwen goedgekeurd

Vandaag om 14:25 door Kristof Van Rompaey

PUTTE - De bevoegde instanties keurden recent het kerkenplan voor de vier kerken op Puts grondgebied goed. Dat was nodig om de subsidies voor de kerkgebouwen veilig te stellen.


De Vlaamse Overheid stemde al in 2013 een decreet dat gemeenten verplichtte om een kerkenplan op te stellen. Puts schepen van Financiën Bert Rousseau (N-VA) zat daarvoor samen met het bisdom Antwerpen, de vier kerkfabrieken en de verschillende parochieteams. “We namen de visie van de parochiale eenheid Mozes, waartoe Putte en Heist-op- den-Berg behoren, over”, luidt het. “Dat betekent dat de vier kerken in de nabije toekomst blijvend gebruikt worden voor erediensten. Ook het gebruik voor concerten, tentoonstellingen en andere geschikte activiteiten blijft mogelijk.”

Concreet vrijwaart het huidige Putse kerkenplan de lopende subsidieaanvraag voor de renovatie van het interieur van de kerk van Beerzel. “Ook kunnen we nu subsidies aanvragen voor de dringende herstellingswerken aan het dak van de kerk van Grasheide. Met dit kerkenplan is het fundament gelegd voor de toekomst. Elke legislatuur wordt het herzien en is een aanpassing van de visie mogelijk. Ook de nodige instandhouding- en renovatiewerken worden er dan in opgenomen. Op basis daarvan worden de financiële meerjarenplannen gebaseerd."​
 
41 - 60 of 72 Posts
Top