SkyscraperCity banner

1 - 20 of 36 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #1 ·
www.gva.be

Mechelse Vrijbroekpark wordt 5,5 hectare groter17:27 Het Antwerpse provinciebestuur gaat over tot de aankoop van een twaalftal percelen grond die rechtstreeks aansluiten op het Vrijbroekpark in Mechelen. Ondertussen loopt de aanleg van het fietspad doorheen het Vrijbroekpark vertraging op. De werken werden heraanbesteed en het is ook nog wachten op de stedenbouwkundige vergunning.

Ten westen van het Vrijbroekpark bevinden zich nog heel wat percelen, vooral hooiland, weiland en bos, die eigendom zijn van diverse openbare besturen. Het provinciebestuur speelt dan ook al enkele jaren met de idee om het Vrijbroekpark met deze gronden uit te breiden in de richting van de autostrade tot aan de Hotelweg.

Ruim 100.000 euro

De huidige eigenaars, de stad Mechelen, het OCMW van Mechelen en de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle, hebben nu ingestemd met de verkoop. In het geval van de stad Mechelen gaat het om zes percelen met een totale oppervlakte van 1,85 hectare. De vijf percelen van het OCMW beslagen een totale oppervlakte van 3,43 hectare. Het perceel van de kerkfabriek is bijna 0,41 hectare groot.

“Aan de aankoop van deze gronden hangt een prijskaartje van bijna 102.000 euro”, zegt Jos Geuens, gedeputeerde voor groendomeinen. "Op die manier wordt ons Vrijbroekpark 5,5 hectare groter.
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #2 ·
In navolging van onder andere Rabot in Gent en vele andere voorbeelden in Europa en in de US wordt in Mechelen ook een jaren '60-70 hoogbouwwoonwijk gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe wijk die wel 'voldoet'...

gva.be

Mechelse 'blokken' krijgen een nieuwe naam

11:32 In Mechelen zal er binnen enkele jaren geen sprake meer zijn van de Mahatma Gandhiwijk, in de Dijlestad ook bekend als 'de blokken', genoemd naar de acht bouwlagen tellende sociale appartementsblokken.


Mechelen wil af van de naam omwille van zijn reputatie omdat ³de blokken², in totaal bijna 500 appartementen worden afgebroken en de hele wijk een metamorfose zal ondergaan.

Welke naam de wijk krijgt is nog niet bekend, maar daar wil de stad en de bouwmaatschappij nog uitgebreid overleg over plegen met de bewoners zelf.

De Mechelse bouwmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning, bouwheer van de nieuwe Gandhiwijk, wil er een nieuwe wijk van maken met flats die nog maar drie bouwlagen hoog zullen zijn. Bovendien komt er plaats voor meer groen en wijkgerichte diensten zoals een kinderopvang, apotheker, een bakker en mogelijk ook een nieuwe school.

Bedoeling is dat de eerste steen in 2012 wordt gelegd en dat de nieuwe wijk er tegen 2018 zal zijn.

De Mechelse Goedkope Woning investeert in de nieuwe wijk zo¹n 40 miljoen euro.

LDN​
 

·
Registered
Joined
·
99 Posts
Men gaat er blijkbaar maximum 3 verdiepingen. vind ik jammer in Mechelen mogen ook wel wat woontorens komen
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #4 ·
gva.be

Nieuw speelbos in mei 2011

13:56 In oktober beginnen de eerste werkzaamheden aan een officiële speelzone in het Geerdegembos. Tegen mei 2011 moet de zone klaar zijn.


Het nieuwe speelbos komt tussen de Geerdegemstraat en de Jubellaan. “Kinderen en jongeren zullen in dat speelbos kampen kunnen bouwen, in bomen klimmen en allerlei bosspelen doen. De afgebakende speelzone zal 6,5 hectare groot zijn”, zegt schepen van Jeugd Caroline Gennez (sp. a).

“We kunnen het speelbos nu beginnen te maken omdat we een kapmachtiging hebben gekregen. We gaan kappen rond bomen die ideaal zijn om in te klimmen. Het gekapte hout zal worden gebruikt voor speelelementen zoals tunnels die van takken worden gemaakt. Boomstammen dienen om zithoeken te creëren en om bruggen te bouwen over de beekjes. In het bos bevindt zich ook een grote poel. Daar gaan we het slib ruimen en de helling van de oevers zachter maken. Hopelijk trekken we zo meer amfibieën aan.”

Het stadsbestuur wil in de toekomst nog meer bossen inrichten als speelzone. “We willen private boseigenaars aanmoedigen om hieraan mee te werken”, aldus Gennez. De kosten voor de ontwikkeling van de speelzone zijn voor rekening van de stad.

LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
gva.be

Wonen in Mahatma Gandhiwijk wordt duurder02:58 Een huis of een appartement huren in de Mahatma Gandhiwijk wordt na de grootscheepse renovatie in 2018 een stuk duurder. Tegelijk dalen ook de verwarmingskosten omdat de woningen beter worden geïsoleerd.


Het bestuur van de Mechelse Goedkope Woning (MGW) stelde zondag het project in de Mahatma Gandhiwijk voor aan de bewoners. Momenteel wonen er ongeveer 3.000 mensen in de wijk. "Ze wordt omgebouwd tot misschien wel de mooiste wijk van Mechelen. Op dit moment is de kwaliteit van de woningen er niet zo hoog. Maar over enkele jaren zal dat helemaal anders zijn", zegt burgemeester Bart Somers.

Alle woningen krijgen dubbel glas, moderne keukens en badkamers en moderne elektriciteits- en gasinstallaties. "Als de renovatie klaar is, wordt de waarde van de woningen opnieuw geschat. De huurprijs zal stijgen. Maar de prijs blijft uiteraard afhankelijk van het inkomen. Mensen met een bescheiden inkomen, zullen de stijging dus slechts in beperkte mate voelen", legt MGW-voorzitter Alexander Vandersmissen uit.

De verwarmingskosten voor de bewoners zullen dalen. "Nu betalen ze dikwijls hoge facturen door een slechte isolatie of door ouderwetse verwarmingsketels", stelt Bart Somers. De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 61 miljoen euro.

CWIL​nieuwsblad.be

Wijk Tervuursesteenweg krijgt facelift

maandag 22 november 2010 Auteur: (evb)

MECHELEN - De wijk Tervursesteenweg wordt vanaf 2011 drastisch vernieuwd. Mechelse Goedkope Woning (MGW) stelde een renovatieplan op.


De stedenbouwkundige studie heeft groen licht gekregen van de Vlaamse overheid. ‘Nu willen we de plannen terugkoppelen naar de bevolking', zegt voorzitter Alex Vandersmissen van MGW. ‘In 2008 lichtten we ons heel patrimonium door, en daaruit bleek dat de wijk Tervursesteenweg met de Abeelstraat, Tuinwijk en Mahatma Gandhistraat extra aandacht verdienden.'

In 2011 wordt gestart met de werken. ‘De nadruk ligt op milieubewuste renovatie en nieuwbouw. Alle woningen worden voorzien van energiezuinige toestellen. Daarnaast heeft men bij het ontwerp gestreefd naar een optimale lichtinval', luidt het bij MGW.

De huizen in de Abeelstraat worden gestript tot ruwbouw. Pas dan starten de renovatiewerken. De woningen zullen uiteindelijk een heel stuk groter worden omdat de centrale gang verdwijnt. De grote huizen met vier slaapkamers uit de Tuinwijk krijgen van binnen en van buiten een verregaande opfrisbeurt. De Gandhistraat tenslotte wordt grondiger onder handen genomen. Hier gaan alle hoge gebouwen tegen de vlakte om plaats te maken voor laagbouw.

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) bejubelt de dynamische samenwerking met MGW. ‘Het wordt een duurzame leefomgeving. Misschien wordt de Tuinwijk wel de mooiste wijk van Mechelen', voegt hij toe.

De werken worden in vier fasen uitgevoerd. De Gandhistraat verdwijnt en maakt plaats voor een wandel- en fietspad, maar ook de Jubellaan en de Cornelisstraat worden drastisch aangepakt.

Meer informatie via www.mechelen.be/tervuursesteenweg.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
nieuwsblad.be

Mechelse Goedkope Woning renoveert 96 appartementenzaterdag 05 februari 2011 Auteur: (clh)

MECHELEN - Vier appartementsblokken aan de Kruisbaan worden binnenkort grondig gerenoveerd. Vooral de binnenzijde is toe aan een opfrisbeurt.


De buitenzijde van de appartementen, die oorspronkelijk gebouwd werden in 1965, werd in het verleden al eens opgeknapt. De binnenzijde moest echter al geruime tijd dringend worden gerenoveerd. De dienst Mechelse Goedkope Woning (MGW) zal de gebouwen herstellen in verschillende fasen, waarbij woonblok per woonblok zal worden aangepakt. De bouwvergunning is binnen en de werken zullen starten in het najaar.

Bij de renovatie zal rekening worden gehouden met de noden van de oudere en mindervalide bewoners. In een eerste fase wordt gestart met de realisatie van acht bijkomende appartementen op de gelijkvloerse verdieping. Deze appartementen zullen kunnen worden gebruikt als zogenaamde transitappartementen tijdens de herstelwerken. In deze transitappartementen zullen huurders kunnen wonen terwijl hun appartement wordt vernieuwd.

Na de eerste fase volgen de interne verbouwingswerken, waarbij de appartementsblokken één voor één zullen worden afgewerkt. De appartementen aan de zuidzijde worden voorzien van terrassen. Voor de bewoners van de noordzijde komt er een gezamenlijk dakterras met daktuin. 'De stad legt ons op om bij renovatie van appartementscomplexen te voorzien in een buitenruimte via een terras. Ook bij de bewoners leeft die vraag heel duidelijk. Bovendien willen we via gevelbegroeiing de gebruikskwaliteit van de terrassen verbeteren', aldus MGW-voorzitter Alexander Vandersmissen.

De eerste fase van de verbouwingen zal relatief weinig hinder met zich mee brengen. In de tweede fase zullen de huurders echter wel tijdelijk (8maanden) moeten verhuizen. 'Net als in andere renovatieprojecten, werken we ook hier met transitappartementen. Alle huurders kunnen dus op termijn terug naar hun eigen appartement', zegt Vandersmissen.

Tegen eind 2014 zullen de werken afgelopen zijn. De kosten van het project worden momenteel geraamd op een goede 6miljoen euro.​op gva.be staan 2 fotootjes over het zelfde renovatieproject

Renovatie 96 flats aan Kruisbaan start in najaar04/02 De Mechelse Goedkope Woning start in het najaar met de renovatie van 96 appartementen aan de Kruisbaan. Dat heeft MGW-voorzitter Alexander Vandersmissen vrijdag aangekondigd.


Het gaat om één van de oudste sociale wooncomplexen in de stad. Alle appartementen in de vier flatgebouwen krijgen een nieuwe keuken en een badkamer, en de meeste ook een terras. Op de benedenverdieping van de vier blokken komen telkens twee appartementen die speciaal worden ingericht voor rolstoelgebruikers. De werkzaamheden duren drie jaar, en zullen in fases uitgevoerd worden.Ook de verhuizing van de bewoners verloopt stapsgewijs. De renovatie van een flat duurt zo'n acht tot negen maanden. Zolang kunnen ze tijdelijk elders terecht, om nadien terug te keren naar hun vertrouwde stek. Het project kost 6,1 miljoen euro.

LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #7 ·
gva.be

Zes sociale koopwoningen vervangen tankstation05/02 Volkswoningen van Duffel heeft bij de stad Mechelen een aanvraag ingediend voor de bouw van zes sociale koopwoningen. Het project vraagt een investering van 1,2 miljoen euro.


De woongelegenheden komen op de hoek van de Tervuursesteenweg met de Dennenstraat. Nu doet die lap bouwgrond tijdelijk dienst als parking voor de buurt, en vroeger stond er een tankstation. "Het gaat om twee gezinswoningen met vier slaapkamers en drie appartementen met twee slaapkamers", zegt Kristina Verhoye, directeur van Volkswoningen van Duffel.

Eén van de flats wordt speciaal ingericht voor een bewoner met een handicap. "In samenspraak met de stad richten wij ons in Mechelen op de realisatie van sociale koopwoningen in de omgeving van de Leuvense- en de Tervuursesteenweg. Die zijn er nog te weinig", legt Verhoye uit.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #8 ·
de vorige uitbreiding gebeurde nog maar 2 jaar geleden!


gva.be

Vrijbroekpark breidt met anderhalf hectare uit

24/02 Het Vrijbroekpark in Mechelen breidt opnieuw uit. De Antwerpse provincieraad heeft donderdag de aankoop van extra gronden goedgekeurd.


Het groendomein wordt anderhalf hectare groter richting Uilmolenweg. Eerder werden door de provincie reeds gronde aangekocht van andere overheden om het park uit te breiden: onder andere van de stad, het OCMW en drie kerkfabrieken.

Voor de 15.000 vierkante meter die nog in privébezit waren, betaald de provincie 43.754 euro. Het Vrijbroekpark is erg populair bij wandelaars en recreanten. Het is in totaal zo'n 50 hectare groot.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #9 ·
gva.be

Vrijbroekpark beter verlichten voor joggers

02/03 Schepen van Sport Koen Anciaux vraagt de provincie Antwerpen om het Vrijbroekpark 's avonds beter te verlichten voor joggers.


Tijdens de wintermaanden zijn de uren waarin je kan trainen in het park beperkt omdat de looppistes niet genoeg verlicht zijn. "De joggers vinden het gevaarlijk om te lopen op onverlichte paden en voelen zich onveilig", zegt Anciaux.

De schepen kaartte het probleem vorig jaar ook al eens aan. Toen gaf het provinciebestuur aan dat de verlichting van het park een dure investering is. Tijdens een recente vergadering van de sportraad bleek dat die de vraag ondersteunt.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #10 ·
nieuwsblad.be

Verlicht loopparcours in Vrijbroekpark?

donderdag 10 maart 2011, 05u00 Auteur: (clh)

MECHELEN - Schepen van Sport Koen Anciaux (Open VLD) pleit nogmaals voor verlichting langs de looppaden in het Vrijbroekpark.


‘Ik krijg meermaals de vraag waarom de looproutes in het Vrijbroekpark niet verlicht worden', zegt schepen van Sport Koen Anciaux (Open VLD). Vorig jaar al vroeg hij aan de provincie om verlichting te voorzien. ‘Helaas gebeurde dat niet omdat die verlichting een te forse investering zou zijn. Nochtans denk ik dat een kleine investering, zoals grondverlichting, aan de wensen van veel sportievelingen kan tegemoetkomen.' De vraag om verlichte looproutes wordt ondersteund door de 320 sportclubs.

Het provinciebestuur heeft wel plannen met het provinciaal domein en wil het park vergroten. Er zijn ook gronden gekocht van het OCMW. ‘Als OCMW-voorzitter heb ik constructief meegewerkt aan de uitbreidingsplannen. Dit buitengewone stukje natuur ligt op wandelafstand van het centrum en vele Mechelaars komen er wandelen, sporten of genieten van de rust en de natuur. Daarom vraag ik opnieuw of er snel werk wordt gemaakt van verlichting. Wij hopen nu alvast op een positief antwoord', besluit Anciaux.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #11 ·
gva.be

Fietspad door Vrijbroekpark kost 521.000 euro

12/05 Leerlingen van de Sint-Maartenschool uit Hombeek (Mechelen) hebben donderdag het nieuwe fietspad door het Vrijbroekpark ingereden.


De veilige route, ongeveer één kilometer lang, verbindt de Hombeeksesteenweg, ter hoogte van de Potaardestaat, met de Ridder Dessainlaan. Voor de aanleg van het pad en nog enkele aanpassingen, zoals de facelift van het pleintje voor het bezoekerscentrum en het plaatsen van een bruggetje over de Vrijbroekloop, werd 521.000 euro vrijgemaakt.

MASI​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #12 ·
gva.be

Mobiliteitsstudie voor Tervuursesteenweg

24/08 Het stadsbestuur laat een mobiliteitsstudie uitvoeren voor de wijk Tervuursesteenweg. “We willen het verkeer op de Tervuursesteenweg in kaart brengen. Op basis van de gegevens van de studie kunnen we in de toekomst onderbouwde beslissingen nemen over mogelijke wijzigingen van de verkeerscirculatie”, zegt schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a).


“We willen bijvoorbeeld weten welke impact de heraanleg van de stationsomgeving heeft op de mobiliteit in de wijk. Ook de plannen van de sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woningen om in de Mahatma Gandhiwijk nieuwe woningen te bouwen, zal gevolgen hebben voor het verkeer.” Een studiebureau zal onder meer tellen hoeveel auto’s er aan kruispunten en in de straten passeren. “We zullen de resultaten aan de bewoners toelichten. Het is de bedoeling dat we samen met hen naar de beste oplossing voor de mobiliteitsproblemen zoeken”, belooft Geys.

CWIL​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #13 ·
gva.be

Uitbreiding Technopolis kost bijna 7 miljoen euro

31/12/'11 Technopolis, het Vlaams doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen-Zuid, breidt uit met zo’n 1.400 vierkante meter. Het Vlaams Gewest heeft zopas de bouwvergunning afgeleverd. De werkzaamheden starten op 9 januari.


De uitbreiding kost 6,85 miljoen euro en moet in het voorjaar van 2013 klaar zijn. Daarvan draagt de Vlaamse overheid iets meer dan 3 miljoen, en 2,74 miljoen is Europees geld. In het interactief centrum kunnen bezoekers al sinds 2000 terecht om de wondere wereld van wetenschap en techniek te ontdekken. In 2007 heeft Technopolis ook een kinder-doe-centrum geopend voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Met drie projecten wil het centrum bezoekers nog gerichter aanspreken. Zo zullen jongeren op een toffe manier hun talenten en vaardigheden kunnen ontdekken aan de hand van beroepen die tot de verbeelding spreken. De bedoeling is ze een beeld te geven van de vele toekomstmogelijkheden die een wetenschappelijke of technische studierichting biedt.

Onderwijs ondersteunen

Daarnaast komt er een andere zone waarin bezoekers zich kunnen wagen aan een aantal vooruitstrevende interactieve opstellingen waarin gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën. “Binnen deze zone wordt tevens een state-of-the art labo en een werkplaats ingericht waar leerkrachten samen met hun leerlingen apparatuur ter beschikking krijgen die hen binnen de schoolomgeving nog al te vaak ontbreekt”, zegt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn. Speciaal voor leerkrachten komt er een ruimte waarin ze zich kunnen informeren over het aanbod aan educatief materiaal dat in Vlaanderen beschikbaar is. Ze kunnen er niet alleen het materiaal raadplegen en uittesten, maar ook opleidingen volgen.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #14 ·
gva.be

Woonpunt renoveert 118 woningen in tuinwijk Mahatma Gandhi

13/01 Aannemer Democo is gestart met de eerste fase van de renovatie van 108 woningen in de tuinwijk van Mahatma Gandhi. Het is meteen de aanzet voor een globaal renovatieplan in de Mechelse wijk.


De werkzaamheden in het centrale deel van de wijk zullen ongeveer twee jaar duren, en kosten 11,5 miljoen euro. Het project wordt volledig gefinancierd door de Vlaamse overheid. "Het gaat om woningen uit de jaren zestig", zegt Woonpunt-voorzitter Alexander Vandersmissen (Open Vld). Ze staan in de Jozef Verbertstraat, de Kardinaal Cardijnstraat, en op de Tervuursesteenweg.

Tijdelijk verhuizen

De sociale huisvestingsmaatschappij laat eerst 18 leegstaande woningen aanpakken. "Die zijn nodig voor de verhuizingen. De meeste woningen zijn zeer dringend aan renovatie, en vergen een volledige ontruiming waarbij huurders tijdelijk in transitwoningen terecht kunnen", legt Vandermissen uit. De bewoners betalen vandaag vaak meer aan energiekost dan aan huur omdat de technieken en isolatie in de huizen zo slecht zijn. "Concreet zal de totaal verouderde verwarmingsinstallatie en elektriciteit in de woningen volledig vernieuwd worden. De gevel wordt degelijk geïsoleerd en krijgt een nieuw aanzicht. Zeer belangrijk is ook dat eindelijk het dak degelijk geïsoleerd wordt. " SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #15 ·
gva.be

330 nieuwe woningen op Stuivenberg

17:05 Mechelen (2800) De Antwerpse provincieraad heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het Mechelse woonuitbreidingsgebied Stuivenberg goedgekeurd. Volgens burgemeester Bart Somers komt daarmee de realisatie van het laatste van de drie grote woonuitbreidingsgebieden dichterbij.


In totaal worden er 330 nieuwe wooneenheden voorzien, zowel appartementen als grondgebonden woningen van verschillende typologieën. Er komt een nieuw stadsbos en meer groene openbare ruimtes. "Dit is een voorbeeld van eigentijdse woonuitbreiding met centraal aandacht voor het groen", aldus Somers. Ook is er ruimte voor een nieuwe ontsluitingsweg, die de nieuwe woonwijk zal verbinden met de Uilmolenweg.

Nadat begin januari de gemeenteraad van Mechelen het RUP al had vastgelegd, is nu ook de timing en het programma voor de ontwikkeling administratief-juridisch vastgelegd. De ontwikkelaar zal nu wellicht de vergunning voor de aanleg van het domein aanvragen.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #16 ·
gva.be

Jeugdinstelling opent pas in zomer 2015

22/03 Mechelen (2800) De opening van de besloten jeugdinstelling aan de Jubellaan in Mechelen-Zuid loopt anderhalf jaar vertraging op. Die is nu gepland tegen de zomer van 2015.


De bouwvergunning voor het complex werd door de stad reeds afgeleverd in juli vorig jaar. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) stelde de opening uiterlijk begin 2014 in het vooruitzicht, maar dat streefdoel blijkt te optimistisch. "Voor onze subsidies moeten wij van verschillende overheidsinstanties groen licht krijgen, en dat vraagt meer tijd dan wij hadden verwacht", reageert Theo Vanderstukken, stafmedewerker pedagogisch beleid van jeugdzorg Emmaüs.

Vanderstukken: "Dat wij vertraging oplopen, is jammer. Maar bij dergelijke grote projecten is het niet uit te sluiten." In de huidige timing is het startschot voor de werken over een jaar gepland. In het centrum willen de initiatiefnemers zo'n 25 jongeren per jaar opvangen. Het is de bedoeling dat ze na het plegen van criminele feiten stapsgewijs worden voorbereid op hun terugkeer naar de samenleving.

Het project kost zo'n twee miljoen euro.

LDN​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #17 ·
gva.be

Zuiden stad één grote werf in 2014

13/11 Mechelen (2800)

Als de stad alle geplande projecten effectief uitvoert, ligt Mechelen-Zuid in 2014 grotendeels open. Niet alleen in de buurt van het centraal station, maar ook op de Tervuurse- en de Brusselsesteenweg.


Eind vorige week maakte Mechelen in Beweging bekend dat zowel de Geerdegem- als de Hanswijkvaart deze maand nog worden afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Dat zal heel wat verkeershinder met zich meebrengen. Maar het ergste moet nog komen: begin 2014 zet het stadsbestuur de vernieuwing voort van de Tervuursesteenweg. De aannemer die het gedeelte tussen de Dennen- en de Beukstraat onder handen moet nemen, is ondertussen aangeduid.

Dat betekent dat vanuit Hofstade (Zemst) de Jubellaan volgend jaar de enige goed bereikbare weg zal zijn richting centrum. En dan nog, want op dat traject is het nu al duidelijk dat de Postzegellaan het zwaar te verduren zal krijgen. Om de doorstroming van het verkeer toch enigszins te verzekeren, wordt de rotonde aan het Koning Albertplein deels afgesloten. Het belooft stevig aanschuiven te worden: op de (oude) Brusselsesteenweg staan volgend jaar namelijk ook werkzaamheden op stapel.

Volgens de huidige timing heeft de stad de bedoeling om in maart of april te starten met de verdere herinrichting van de steenweg. Het bestek is uitgeschreven en de aannemer moet in december gekend zijn. Die begint in het voorjaar van 2014 iets voor de Sint-Jan Berchmanskerk te werken, en vernieuwt het gedeelte tot net voorbij het kruispunt met de Pareipoelstraat. Op dit moment wordt wel nog bekeken of de werf niet later in 2014 kan opstarten, tot bijvoorbeeld de Tervuursesteenweg klaar is.

Vanaf maandag 18 november starten aannemers trouwens al met werkzaamheden ter voorbereiding van de vernieuwing van de Brusselsesteenweg. "Daarbij wordt een nieuwe waterleiding aangelegd voor Pidpa, openbare verlichting, middenspanning voor Eandis en een kabel voor Belgacom", vertelt Andy Frans van de dienst Openbare Werken.

SVH​
 

·
Registered
Joined
·
2,099 Posts
Het gaat inderdaad zeer moeilijk worden in het zuiden van Mechelen. Nu, op zich bekijk ik de Tervuursesteenweg niet echt als een invalsweg van Mechelen. Het doorgaand verkeer hoort zich op de Jubellaan te bevinden.

Ik zie niet meteen in waarom de Brusselsesteenweg op de Tervuursesteenweg zou moeten wachten. Er is nog altijd de colomalaan en de Jubellaan om de Tervuursesteenweg op te vangen. De invloed van de Brusselsesteenweg gaat volgens mij even groot zijn onafhankelijk van de situatie op de Tervuursesteenweg.
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #19 ·
gva.be

Willemen bouwt 71 woningen aan Guldendal

02:00 Mechelen (2800)

In de wijk tussen de Leuvense Vaart en de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid moet tegen midden 2016 het woonproject Guldendal gerealiseerd zijn. Het stadsbestuur heeft een vergunning afgeleverd voor de bouw van 29 gezinswoningen en 42 appartementen.


Over de herbestemming van de site van de voormalige spaanderplatenfabriek Schipton was al jaren sprake. Willemen Real Estate, een onderdeel van onderneming van het jaar Willem Groep is sinds 2008 eigenaar van het terrein tussen de Dijk- en de Belgradestraat en Guldendal. De stedenbouwkundige vergunning voor de site volgt op een verkavelingsplan dat eerder dit najaar werd goedgekeurd. Begin 2014 moet de eigenlijke bouw van de woningen starten.

De appartementen, gesitueerd in twee L-vormige blokken, hebben twee (100 vierkante meter) of drie slaapkamers (108 vierkanter meter en ze beschikken allemaal over een terras. "Elk appartement heeft een eigen parkeerplaats in de ondergrondse parking en een bergingsruimte. Vanuit de parking zijn alle appartementen per lift bereikbaar. De eigenaars van de appartementen delen een ondergrondse fietsenberging en een gemeenschappelijke tuin", vertelt projectleider promotie Inez Havermans van Willemen Real Estate.

De woningen zijn allemaal 180 vierkante meter groot en tellen vier slaapkamers. Ze zijn beschikbaar in twee types. Een eerste type bevat twee bouwlagen en een inpandige garage. De andere woningen van zijn opgebouwd in drie bouwlagen en beschikken bovengronds over een eigen parkeerplaats. "Zo is er veel ruimte voor groen en veilige straten", stelt Havermans. De prijs van een woning varieert van 299.000 tot 332.000 euro exclusief btw. De prijzen van de appartementen schommelen van 231 000 euro en 267 000 euro. De bouw van alle woningen zal meer dan twee jaar duren, maar verwacht wordt dat de eerste eigenaars al in het voorjaar van 2015 naar hun nieuwe woning kunnen verhuizen.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,840 Posts
Discussion Starter · #20 ·
gva.be

Mechelen-Zuid wil meer inspraak over werken Brusselsesteenweg

16:54 Mechelen (2800)

Leefmilieugroep Mechelen-Zuid heeft zaterdagnamiddag een symbolisch vlietje opengelegd naast de Sint-Jan-Berchmanskerk aan de Brusselsesteenweg. ³Er is wel geld voor Vlietjes maar niet voor info en inspraak, klonk het bij de actievoerders.


Met de toestemming van de parochieherder van Sint-Jan-Berchmans hadden een vijftiental actievoerders een klein vlietje uitgegraven waarop ze zelfs hun vislijn uitgooiden om de plastieken eendjes uit het ?Vlietje¹ te vissen.

De actievoerders wilden op een ludieke wijze aantonen dat de stad wel één miljoen euro kan vrijmaken voor - wat ze noemden ?een miserabel plein¹ aan de Plaisansebrug aan te leggen, ook geld over heeft om Vlieten open te leggen, maar de buurt monddood wil maken voor informatie en inspraak.

Wijkraden worden afgeschaft om toch de burgers maar geen inspraak te moeten verlenen. Zeker weten dat het hier een chaos van jewelste gaat worden wanneer de werken beginnen. De werken aan het station, een boogscheut hier vandaan, zorgen vandaag al voor langere verkeersstromen in onze straat. Wat gaat dat worden wanneer ze hier gaan beginnen breken. We gaan hier op een eiland komen te zitten. Daarover hadden we graag onze stem laten horen, maar dat kan blijkbaar niet meer. Dat moet wel kunnen, vinden wij, en daarom voeren we hier vandaag een ludieke actie², zegt de penningmeester van Leefmilieugroep Mechelen-Zuid, Wim Dewit.

In maart 2014 gaan de historische kasseien weg voor een asfaltbedekking, zegt schepen van Openbare Werken, Bart De Nijn (N-VA). De heraanleg zal 1,7 miljoen euro kosten.

LDN​
 
1 - 20 of 36 Posts
Top