SkyscraperCity banner

21 - 36 of 36 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #21 ·
gva.be

Eind 2014 restauratie voor Sint-Jan Berchmanskerk

03/04 Mechelen (2800)

De stad Mechelen krijgt van de Vlaamse overheid een restauratiepremie van 467.030 euro om de Sint-Jan Berchmanskerk op te knappen. Het geld gaat onder andere naar de herstelling van glas-in-loodramen, dakgoten en voeg- en metselwerk. De werf start eind 2014 op.


Tijdens de vorige restauratie in 1986 werden de originele ijzeren raambruggen van de glas-in-loodramen onbehandeld gelaten. “Hierdoor zijn de glasramen momenteel in zo’n slechte staat dat een dringende herstelling nodig is”, vertelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Door problemen met de glasramen stapelt het condensvocht zich op, met roestvorming tot gevolg. Mede hierdoor barst en springt de natuursteen aan de raambruggen kapot. Dat zorgt voor ernstige veiligheidsproblemen in de kerk op de Brusselsesteenweg.

De gevels zelf verkeren globaal gezien nog in goede staat. “Plaatselijk is het voegwerk uitgespoeld en zijn bakstenen beschadigd door vorst en wordt het voeg- en metselwerk beschadigd door de plantengroei rond het gebouw. Om verdere schade aan de gevels en goten te voorkomen, zal de beplanting rond en op de kerk worden verwijderd of gesnoeid”, legt de schepen uit.

De kosten worden geraamd op 538.085 euro. Daarvoor draagt de stad 71.065 euro bij. De werken zullen 150 werkdagen in beslag nemen.

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #22 ·
gva.be

Raad van State vernietigt RUP Stuivenberg

07:56 MECHELEN (2800)

De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor het woonuitbreidingsgebied Stuivenberg, dat in juni 2012 door de provincie werd goedgekeurd, met een arrest nietig verklaard. Dat gebeurde nadat de eigenaar van een stuk grond in de wijk klacht had neergelegd omdat zijn perceel door een andere bestemming in het nieuwe RUP niet meer bebouwbaar was. De man uit Sint-Katelijne-Waver, die verder anoniem wenst te blijven, wilde er een opslagplaats bouwen.


De provincie Antwerpen en haalde aan dat de man bij de aankoop van de grond al op de hoogte was dat er een openbaar onderzoek lopende was over het ontwerp van het nieuwe RUP en de mogelijke bestemmingswijziging had kunnen voorzien. Ook volgens de verdediging bepaalt het Gewestelijk RUP dat bedrijvenontwikkeling in deze zone enkel mogelijk is op percelen groter dan 5000 vierkante meter, wat niet het geval is voor de grond van de aanklager. De man zou bijgevolg geen baat hebben bij de vernietiging van het RUP. Beide redeneringen werden niet gevolgd door de Raad van State en stelde de Katelijnenaar in het gelijk. Of de stad en provincie nog naar cassatie trekken, is nog niet beslist. "We hebben het arrest nog niet kunnen bespreken met onze cliënten", verklaart advocate Nele Ansoms.

Leo Vivijs, woordvoerder van 'Stuivenberg blijft groen', is alvast niet gelukkig met dit besluit. "Dit zadelt me met gemengde gevoelens op", zegt hij. "De meeste buurtbewoners hadden liever gezien dat het gebied nooit ontwikkeld zou worden. Maar we hebben ons destijds neergelegd bij de beslissing van de gemeenteraad en constructief meegewerkt aan een plan waarin een 300-tal woningen en voldoende groen werden voorzien. Dat het groen waar wij zo voor geijverd hebben door dit arrest nu toch kan bebouwd worden, is voor ons een brug te ver. Nu moet heel de procedure weer worden overgedaan en zijn we weer twee jaar verder alvorens ze aan de bouw van de nieuwe wijk kunnen beginnen. Wij scharen ons dan ook achter het akkoord dat we in juni 2012 met de stad hebben bereikt."

Omdat enkel het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en niet het gewestelijke werd vernietigd, kan de bouw van de wijk in principe nog steeds doorgaan.

NIGE, SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #23 ·
gva.be

Vernieuwing Brusselsesteenweg start eind april

17/04 Mechelen (2800)

Een aannemer start maandag 28 april met de herinrichting van de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid. De werken aan 'den ouwen Brusselsesteenweg', zoals veel mensen hem noemen, duren tot eind dit jaar.


In een eerste fase wordt gewerkt vanaf de Pareipoelstraat tot aan de Veldenstraat. Na het bouwverlof laat de stad het gedeelte tot aan het Plaisanceplein onder handen nemen. Rond die periode moet ook het kruispunt met de Pareipoelstraat opnieuw open zijn.

Riolering verouderd

(...)

Een vernieuwing van de Brusselsesteenweg drong zich op. "De riolering is sterk verouderd, wat de nodige ouderdomskwaaltjes gaf. Daarnaast willen wij het ook het openbaar domein optimaal aanpakken", zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

Rijweg in asfalt

Enkele jaren terug werd een enquête gehouden bij de buurtbewoners. Hieruit bleek dat de meesten opteren voor een rijbaan in asfalt. "De kasseien kunnen we recycleren om de parkeervakken aan te duiden. Dat oogt mooi, zonder dat het de autobestuurders stoort bij het rijden", vertelt de schepen. Hij belooft ook om handelaars in de werfzone, bijvoorbeeld de Spar-supermarkt, zoveel mogelijk bereikbaar te houden.

(...)

Meer info: www.mechelen.be/brusselsesteenweg

SVH​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #24 ·
gva.be

KBC bouwt aan duurzaam datacenter
14/08/2014 om 05:30 door SVH


Foto: GvA

Eind 2015 moet de renovatie van het datacenter van KBC in Mechelen-Zuid tot een duurzaam gebouw klaar zijn. In het kantoor mag het energieverbruik dan nog maar tien procent bedragen van het huidige verouderde complex.


Het eerste gedeelte van het opvallende bruine gebouw in Geerdegemdries dateert al van 1976. Een tweede gedeelte is ondertussen ook al dertig jaar oud. “Het is een donker en niet-geïsoleerd gebouw. Het leent zich dus weinig voor de huisvesting van de collega’s die er vandaag werken”, zegt Ilse De Muyer van KBC.

Werkplek voor 267 mensen

Het uitgangspunt bij de renovatie is de realisatie van een duurzaam gebouw. “Waar het aangenaam is om te werken voor de 267 werknemers”, geeft De Muyer aan. Dat duurzame karakter uit zich niet alleen in het ontwerp van het gebouw en de technieken, maar ook in de structuur en de inplanting ervan en in het minimale gebruik van de materialen.

Zo wordt de huidige betonnen structuur behouden en komen er geen verlaagde plafonds. Door een centrale insnijding in het huidige complex moet een modern gebouw met veel natuurlijke lichtinval ontstaan. Medewerkers zullen ook zelf de ramen kunnen openen, wat in veel nieuwbouw de laatste tien jaar niet altijd het geval was.

Energie produceren

Een minimaal verbruik van energie, tot een tiende van dat vandaag, vormt de inzet. Met doorgedreven isolatie van daken en gevels, beweegbare zonnewering, veel natuurlijk licht en led-verlichting wil KBC die ambitie waarmaken. Zonnepanelen en recuperatie van warmte uit het datacenter moeten dan weer voor een maximale productie van energie zorgen.

“Na de renovatie zou het gebouw moeten voldoen aan de 2020 NZEB-wetgeving, of de ‘Nearly Zero Energy Building. Dat is de verwachte norm voor nieuwbouw vanaf 2020”, zegt Ilse De Muyer.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #25 ·
gva.be

Verdere vernieuwing Brusselsesteenweg moet wachten

20/09/2014 om 07:00 door Sven Van Haezendonck

Mechelen - Als de aannemer eind dit jaar de tweede fase van de vernieuwing heeft afgerond, is het voorlopig gedaan met werkzaamheden op de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid. Dat zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).


Enkele jaren geleden werd een eerste fase van de steenweg vernieuwd vanaf het omstreden Plaisanceplein. Ondertussen werkt een aannemer al enkele maanden aan de tweede fase. Het eerste gedeelte tussen de Pareipoel- en de Veldenstraat met een verhoogd plateau in beton is zo goed als klaar.

Ondertussen is gestart met het openleggen van het tweede gedeelte van de straat tot net voorbij de Sint-Jan Berchmanskerk. Ook daar wordt gedurende zes weken de riolering vernieuwd. De stad hoopt heel de werf inclusief de vernieuwing van het openbaar domein af te ronden rond de jaarwisseling. In het slechtste geval moet er begin 2015 nog een beetje worden gewerkt.

“Daarna is het voorlopig gedaan”, zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA). De stad heeft wel plannen klaar om heel de steenweg te vernieuwen tot voorbij de Europalaan. “Ik wil de buurtbewoners geen hoop ontnemen, maar de uitvoering van die derde en laatste fase is niet voor meteen. Zeker niet voor de eerste twee jaar”, vertelt hij.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #26 ·
gva.be

'Hoogste' watertoren ter wereld in renovatie

Vandaag om 06:23 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Een aannemer start binnenkort met de gedeeltelijke renovatie van de 143 meter hoge watertoren in Mechelen-Zuid. Dat wordt een spectaculaire klus. Met een mobiele kraan wordt op 113 meter hoogte een stalen constructie gemonteerd om de stellingen aan op te hangen.


Als je aan mensen vraagt welk de hoogste toren van Mechelen is, dan denken ze automatisch aan de Sint-Romboutstoren met zijn 97,29 meter. Maar dat klopt dus niet. De water- en antennetoren aan de Kruisbaan is ruim 40 meter hoger en twintig meter hoger zelfs dan de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Antwerpen. Daarmee is hij volgens Wikipedia de hoogste watertoren ter wereld.

Toen de stad in 1977 besliste om hem te bouwen, riep de ontwerper de hulp in van professor Fernand Mortelmans. Hij had eerder al meegewerkt aan de plannen voor de watertoren in Mechelen-Noord. Bij de bouw van de enorme constructie in Mechelen-Zuid was in 1979 een kraan van 150 meter hoog nodig.

En ook nu laat aannemer Renotec een grote mobiele kraan aanrukken voor de renovatie. Opdrachtgever is Telenet, dat een gedeelte van de toren in beheer heeft. “Wij pakken de schacht aan, vanaf de waterkuip op 53 meter hoogte tot aan het bovenste platform op 118 meter hoogte”, zegt Rogier Knuts van Renotec.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #28 ·
gva.be

Eerste 66 flats Mahatma Gandhistraat in opbouw

Vandaag om 14:59 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - In de Mahatma Gandhistraat in Mechelen is maandagmiddag de eerste steen gelegd van nieuwbouwappartementen. De complexen moeten over enkele jaren alle grote woonblokken van meer dan 35 jaar oud vervangen. Met het project is een investering van 54 miljoen euro gemoeid.


Eind 2016 moeten de eerste fase van een perceel aan de zijde van de Jubellaan en eentje aan de kant van de Tervuursesteenweg afgerond zijn. Het eerste perceel aan de Jubellaan bestaat in totaal uit 55 appartementen. Daarvan worden er nu al 55 gebouwd, vooral gericht op ouderen en personen met een handicap.

Op perceel 3 op de grens met Hofstade (Zemst) komen in totaal 176 appartementen en woningen, verspreid over zes bouwblokken. Daarvan trekt een aannemer momenteel de eerste 31 woongelegenheden op. "Het gaat om kleine appartementen met een terras, geschikt voor alleenstaanden en senioren, en grotere gezinswoningen met een tuin", zegt voorzitter Alexander Vandersmissen (Open Vld) van Woonpunt.

Samen met zijn partijgenoten, schepen Wonen Greet Geypen en voorzitter Koen Anciaux, heeft hij maandagmiddag de eerste steen gelegd van het project.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #29 ·
gva.be

Winkelcentrum rond Carrefour breidt fors uit

Vandaag om 10:42 door Sven Van Haezendonck

ZEMST / MECHELEN - Tegen april 2017 moeten zowel de hypermarkt van Carrefour als Brico en Lunch Garden op de grens van Mechelen met Zemst fors zijn uitgebreid. Naast een Pizza Hut komen er zeker ook al een fitnesszaak en winkels van Leonidas en Pearle bij. Het aantal parkeerplaatsen stijgt tot meer dan duizend.


De werken zijn gestart. Vastgoedbedrijf Redevco, die eigenaar is van de site, investeert zelf meer dan 20 miljoen euro in het project. “De gebouwen dateren uit 1971 en waren hoogdringend toe aan renovatie. We gaan voor de gevels met glaspartijen en houtelementen werken”, zegt Filip de Bois, portfolio directeur bij Redevco Retail Belgium.

Carrefour en Brico investeren zelf nog eens paar miljoen in de uitbreiding van hun winkels. Aan de kant van de E19 verrijst telkens een nieuwbouw van zo’n 3500 vierkante meter. Carrefour Mechelen-Zemst, die tot de top tien in ons land behoort, wordt tegen dit najaar compleet gemoderniseerd. Tijdens de renovatie blijft hij gewoon open. “En ook Lunch Garden krijgt er een verdieping bij. Links van de huidige ingang komt Pizza Hut. Voor Carrefour komt er trouwens nog een tweede ingang bij, meer naar de E19”, legt de Bois uit.

Nog meer nieuwe winkels

In de gebouwen van Carrefour is er ook ruimte voor de winkels van Leonidas en Pearl Opticiens. “Momenteel voeren we nog gesprekken voor een of twee andere winkels. Mogelijk krijgt de bloemist ook een vaste stek”, zegt Filip De Bois. Aan de overzijde op grondgebied Zemst komt er een nieuwbouw voor Brico dat door plaatsgebrek al jaren een tent heeft staan. Er bovenop is er ruimte voor een nieuwe fitnesszaak. En ook Auto 5 breidt uit.

De bestaande parking wordt helemaal opgebroken en vernieuwd. Ook het groen wordt vervangen. Het aantal parkeerplaatsen breidt uit van 771 tot 1020.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #30 ·
gva.be

Twaalf nieuwe bouwgronden in ontwikkeling

Vandaag om 08:45 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Voor de ontsluiting van een nieuwe verkaveling in het binnengebied tussen de Tervuursesteenweg en de Blindenstraat in Mechelen-Zuid is een nieuwe weg nodig. De gemeenteraad heeft de aanleg dinsdagavond goedgekeurd.


Real Estate IS, de nieuwe eigenaar van het terrein, hoopt deze zomer te kunnen starten met de aanleg van de straat. “In het gebied komen er twaalf bouwgronden voor acht gesloten en vier halfopen bebouwingen”, zegt Philippe Van den Block van Real Estate IS.

Tegen een woonproject dat door de vorige eigenaar op de site gepland was, rees protest. “Wij zijn eerst met de buurt gaan praten”, stelt Van den Block.​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #31 ·
gva.be

Buren ongerust over nieuw rusthuis aan Belgradestraat

29/07/2016 om 16:40 door Marijn Sillis

MECHELEN - In de Belgradestraat maken bewoners zich zorgen over de bouwaanvraag van Zorgvastgoed bvba. De ontwikkelaar wil een rusthuis met 100 bedden en bijna 30 assistentiewoningen neerplanten in het binnengebied tussen de Brusselsesteenweg en de Belgradestraat.


De buren in de Belgradestraat vrezen bij de komst van zo’n groot project onder meer extra verkeersdruk. "De grootsheid van het project schrikt ons af", zegt Kris Devos. "Het binnengebied staat ingekleurd als plaats voor woongebied en kleinschalige economische projecten, niet voor een groots rusthuis van vier bouwlagen. We zijn onder meer bang voor verkeersdrukte, omdat het project langs onze straat ontsloten wordt, maar ook voor wateroverlast."

Het project moet nog voorkomen op het college, maar is al twee keer besproken door de bouwcommissie van de stad. “Er zijn ook al aanpassingen aan gebeurd”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld). “Maar voor de duidelijkheid: het gaat op dit moment om een aanvraag, nog niet om een vergunning.”

Zorgvastgoed bvba was niet bereikbaar voor commentaar wegens het bouwverlof. Schepen Greet Geypen kan wel enkele bezorgdheden van de buurtbewoners ontkrachten. “Zo is de doorsteek naar de Belgradestraat niet voor gemotoriseerd verkeerd”, stelt Geypen. “Slechts een deel van het gebouw zou vier bouwlagen omvatten, alleen aan de kant van de spoorwegtalud."​
 

·
Registered
Joined
·
46 Posts
Plopsaqua

Dat het zwembad aan de Geerdegemvaart zou verdwijnen en ingeruild zou worden voor een mega-Plopsaqua-waterpark achter Technopolis, hing al een tijdje in de lucht.

Nu blijkt Gertje binnenkort nóg zo'n park te plannen, in Hannuit, goed voor 3.500 bezoekers per dag.

Ik ben geen specialist ter zake en 't is misschien wat kort door de bocht, maar de berekening De Panne + Mechelen + Hannuit = 10.500 Plopsaqua bezoekers per dag lijkt me toch een iets te optimistische benadering.
Of misschien mogen we hieruit afleiden dat het Mechelse scenario dan toch niet doorgaat???
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #33 ·
^^ Ik denk dat je verkeerd bent met dit louter als dagjestoeristen te zien.

Er is momenteel een serieuze rush op het vernieuwen van al de gemeentelijke zwembaden waarbij doorgaans de gemeenten geen geld hebben voor nieuwbouw. Het is hier dat Plopsa en vbv sportoase inspringen. Zij koppelen een nieuw gemeentezwembad aan de (winstgevende) randactiviteiten.

Goed mogelijk dat er dus nog even goed in Mechelen een plopsa zwembad komt, en elders
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #34 ·
gva.be

Sp.a stelt zich vragen bij Plopsaqua: “30,8 miljoen belastinggeld voor Studio 100”

Vandaag om 14:07 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Het stedelijk zwembad Geerdegemvaart in Mechelen sluiten, maar wel ruim 30 miljoen euro belastinggeld in het nieuwe waterpretpark van Plopsaqua aan Technopolis pompen. Oppositiepartij sp.a vindt dat geen goed idee. Schepen van Sport Walter Schroons (CD&V) verdedigt de beleidskeuze.


“Plopsaqua is welkom in Mechelen, maar niet ter vervanging van het stedelijk zwembad. Minstens twee publiek toegankelijke zwembaden zijn een absolute must voor onze stad”, zegt gemeenteraadslid Indrani​
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
Discussion Starter · #35 ·
gva.be

Actiecomité extra strijdvaardig na beslissing regering: “Wij willen Plopsaqua uit ons bos houden”

Vandaag om 03:00 door Sven Van Haezendonck

MECHELEN - Buurtbewoner Jan De Coster (45) is extra strijdvaardig nu blijkt dat Plopsaqua een waterpretpark mag bouwen op de site van Technopolis. Met de campagne ‘Groene Buffer Mechelen-Zuid’ hoopt hij de lokale politiek op andere gedachten te brengen. Daarbij heeft de man één doel voor ogen: een bos redden.


De Vlaamse regering heeft eind vorige week beslist dat Technopolis voor de bouw van een waterpretpark een suberfpacht mag afsluiten met Plopsaqua. Daarmee is er nog niets beslist over de bouw zel​
 
21 - 36 of 36 Posts
Top