’Complex Deil treft Den Bosch’
http://www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,1478,3114-Brabant-Nieuws!Regio!__2631534_,00.html
van een verslaggever
Donderdag 24 maart 2005 - Het provinciebestuur van Brabant is tegen de komst van een reusachtig winkel- en vrijetijdscentrum bij Deil, het knooppunt van de snelwegen A2 en A15 ten noorden van Zaltbommel.
Den Bosch - Deze ontwikkeling gaat de winkel- en vrijetijdscentra in en rond Den Bosch veel bezoekers en omzet kosten, motiveren Gedeputeerde Staten (GS) hun afwijzing in een brief aan het provinciebestuur van Gelderland.
GS vreest met name nadelige effecten voor de Brabanthallen en het Sportiom, dat nu al met grote tekorten kampt. Beide Bossche recreatiecomplexen zijn in handen van Libéma. De gemeente Geldermalsen wil in Deil in zee gaan met projectontwikkelaar MAB, die met zijn 35 hectare beslaande Nationaal Leisure Centrum mikt op 8 tot 11 miljoen bezoekers per jaar.
Om op topdagen 55.000 bezoekers en 16.000 auto’s te kunnen trekken, wil MAB een rechtstreekse aansluiting op de A2 en de A15. Ook vraagt de ontwikkelaar om een directe verbinding met het NS-station Geldermalsen.
De provincie Gelderland staat echter niet te trappelen om dit megacomplex in het buitengebied toe te staan.
In haar nieuwe ontwerp-streekplan is hiermee geen rekening gehouden. Dit project is daarmee nog niet van tafel verdwenen. Voordat de Gelderse Staten dit streekplan in juni vaststellen, peilt Gelderland de meningen van omliggende provincies en van bewoners en organisaties in de regio over het leisure centrum. Hiertoe werd gisteravond een discussie in Enspijk belegd.
Centrum Roosendaal
Het complex bij Deil wordt zes maal groter dan het soortgelijke Factory Outlet Center bij Roosendaal, waarvoor het provinciebestuur van Brabant vorig jaar toestemming gaf. Eenzelfde funshopcentrum bij Etten-Leur werd geblokkeerd omdat dit te veel van hetzelfde in één gebied zou worden.
Recreatief winkelen op 135.000 m2 vloeroppervlak.
Voorzieningen: onder meer 50.000 m2 aan winkels, 15.000 m2 sport- en vrije tijdsvoorzieningen, 12.000 m2 wooninrichtings - en tuincentra, 8000 m2 horeca, 5000 m2 hotel- en expositieruimte, 6000 parkeerplaatsen.
Kosten: 400 miljoen euro.
Drieduizend arbeidsplaatsen.
8 tot 11 miljoen bezoekers per jaar.