SkyscraperCity Forum banner
681 - 700 of 5353 Posts

·
Registered
Joined
·
482 Posts
tentang PNB hendak bangunkan Kampung Baru.. salah satu punca ekonomi Kampung Baru amat lemah ialah sistem jalan dia amat sempit dan rumah bersepah-sepah.

aku suka kalau jurutera-jurutera Malaysia dihantar ke wilayah Shenzen di negara cina tu (sistem jalan antara yang paling baik di dunia), serta ke Tokyo dan Perancis (kaji sistem keretapi mereka).

macam Shenzen, tengok sistem jalan raya dia.. antara yang amat dahsyat di dunia ini.. diaorang bangunkan wilayah Shenzen ni ambil masa 30 tahun dan sekarang daerah Shenzen ini antara penyumbang utama ekonomi negara cina



aku rasa Malaysia kena wujudkan wilayah macam Minato di Jepun tu, antara penyumbang utama kepada kewujudan kuasa amat besar Jepun dalam industri mereka.. kawasan Shah Alam aku rasa sesuai, tiap-tiap tahun kumpul semua cerdik pandai Malaysia bentang kertas kerja bersama semua pihak industri di satu daerah untuk kita bangunkan industri sendiri, buatan sendiri, dengan idea orang kita sendiri dan dengan bantuan pihak media untuk didik rakyat kita akan kepentingan untuk mencari idea-idea baru dalam pembinaan negara yang maju.. negara jepun dah lama buat macam ni, daerah Minato tu tempat tu HQ TV Tokyo, dahsyat betul diaorang asyik bentang kertas kerja berkaitan Artificial Intelligence (AI), elektronik dan robotik.. kawasan lain yang aku rasa baik untuk Malaysia buat R&D, kumpul cerdik pandai kita ialah di wilayah Arau di Perlis.. ajak sekali penduduk selatan thailand tu bersama-sama untuk wilayah utara malaysia bersama-sama.

Malaysia tidak boleh selama-lamanya terlalu amat bergantung kepada FDI, kita kena buat produk sendiri bertaraf antarabangsa serta rajin cari peluang di pasaran antarabangsa.. negara Korea dapat keluar dari masalah ekonomi mereka dulu, dulu tahun 1960an dulu mereka adalah 2x ganda lebih miskin dari Malaysia.. tapi kita tengok sendiri syarikat SAMSUNG tu amat berjaya di pasaran antarabangsa dan sumbang amat banyak kepada ekonomi korea.

institusi kewangan Malaysia mesti sentiasa diperkukuhkan terutamanya PNB yang merupakan syarikat pengurusan kewangan #1 di Malaysia.. janganlah dilayan sangat politik yang merapu-rapu ni.. sedih juga tengok orang Malaysia PNB pun mereka tak tahu apa dia, yang penting kutuk dulu. :eek:hno:

tentang untuk mengurangkan kos operasi negara, aku rasa lampu jalan dan lampu traffic tu boleh guna teknologi hijau, ambil kertas kerja daripada universiti tempatan bangunkan nanotechnology solar atau penjanaan dari angin.. serta sistem air-cond yang makan banyak elektrik tu kalau boleh gabungkan dengan teknologi hijau, server-server utama di semua kerajaan utamakan kepada open source, bangunkan programmer-programmer open source berkelas dunia dan pasarkan produk kita di pasaran antarabangsa.
i think what u mentioned above not very related to the topic.. n if can,please put it in english coz this forum is quite internacional,my english is bad too but i try to speak english eventhough some of forumers here laughing at me hehehe:lol:
 

·
Registered
Joined
·
53 Posts
yang aku tahu Permodalan Nasional Berhad (PNB) atau dalam bahasa inggerisnya National Equity Corporation (NEC) memang bersekutu dengan syarikat Nippon Denki Kabushiki Gaisha (NEC) di Jepun.. PNB ada pejabat di Tokyo, Jepun dan menjadi antara agenda utama dasar pandang ke timur Malaysia.

kenyataan rasmi kerajaan Malaysia tentang projek bersama Malaysia-Jepun dan penglibatan PNB
http://pmr.penerangan.gov.my/index....-nafas-baru-najib&catid=397:2010-04&Itemid=27

kemungkinan besar PNB akan bawa masuk teknologi NEC seperti ini, digunapakai di HQ NEC di Jepun



antara kelebihan terbesar bangunan HQ NEC di jepun ni ialah teknologi bagaimana ia dapat jimat tenaga melalui sistem angin dia.. memang boleh dikatakan teknologi hijau yang bagus.. apabila PNB kata akan buat bangunan teknologi hijau bertaraf 5 bintang, aku rasa bangunan HQ NEC di Jepun ini adalah salah satu rujukan yang amat baik.



projek NEC yang lain, menggunapakai teknologi hijau di Jepun daerah Tamagawa





mungkin NEC akan bina supercomputer untuk kira duit-duit pelaburan PNB nanti


antara projek bersama PNB malaysia dan NEC jepun ialah projek ini
http://www.pernec.com.my/shareholders.html
 

·
Registered
Joined
·
53 Posts
berkaitan, tentang PNB kata menara warisan merdeka akan guna teknologi hijau bertaraf 5 bintang tu

"The 100-storey 5-star green building is set to attract more interest to the whole development." - PNB

We are in talks with several parties comprising experts from the relevant fields. We are exploring the possibilities of creating a strong architectural and engineering team for the project,” - PNB

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/10/23/business/7276793&sec=business

projek bersama PNB dan NEC
http://www.pernec.com.my/shareholders.html

sistem angin di bangunan HQ NEC di Jepun tu, untuk mengurangkan penggunaan elektrik.. ada orang buat kajian tentang benda ni.




Malaysia can become third largest solar cells producer
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/10/26/nation/7290675&sec=nation

RM172,190 Japanese aid for solar energy on Larapan
Kota Kinabalu: The Government of Japan extended grant assistance totalling RM172,190.93 to the Project for Electrification by Solar Energy on the island off the East Coast of Sabah in March 2010.
http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=75351

projek NEC berkaitan, syarikat NEC ni adalah antara otak utama R&D jepun masa diaorang bangunkan teknologi gila kecerdikan buatan, artificial intelligence dulu.



http://www.nec.co.jp/environment/econavi/7_1/energy.html


http://www.nec.co.jp/environment/energy/building.html

 

·
Banned
Joined
·
1,020 Posts
Are Malaysians stupid?

It can be seen from the way we drive cars, the way our people play gutter politics, and our very uncivic manners.

C'mon guys, we have another 9 years to go before 2020. We need to CHANGE!!!!
in this case, the way we simply give a slapstick objection simply saying it as 'membazirkan wang rakyat' is also 'stupid' too. there are better reasons to either support this project or reject it.

me, see this project as 'not a problem at all'. but, building a massive project in a historic area can really jeopardize the structure of existing historical buildings. stadiums, temples, shophouses. DBKL seems like they are not sensitive about building a modern project in the middle of historical district. we totally like 'langit dengan bumi' with the Europeans!
 

·
Banned
Joined
·
1,020 Posts
I just wanna bring back of 2 glorious stadiums utama di KL which concern to PNB (the new owner of Stadium Merdeka and Stadium Negara) and this is will be one of the central themes and highlights of the project also.
to bring back glory is not by building a superstructure into this sensitive area. that idea is wrong. being PNB as the owner of the land doesn't mean they can do anything they like. people have the power to reject it as dbkl seems too weak.

this area can be developed. i don't say we need to left it abandoned either.

but it needs a very careful planning. if this area is a historical area, then we need a 'conservation management plan'. so that we can handle changes that may cause around this area. if we (and dbkl) do things suka-suka hati, then habis lah….

we are just typical developing asian city…

forget that non-sense 'negara berpendapatan tinggi'. our (and dbkl) brain are far reaching it.
 

·
Registered
Joined
·
53 Posts
to bring back glory is not by building a superstructure into this sensitive area. that idea is wrong. being PNB as the owner of the land doesn't mean they can do anything they like. people have the power to reject it as dbkl seems too weak.

this area can be developed. i don't say we need to left it abandoned either.

but it needs a very careful planning. if this area is a historical area, then we need a 'conservation management plan'. so that we can handle changes that may cause around this area. if we (and dbkl) do things suka-suka hati, then habis lah….

we are just typical developing asian city…

forget that non-sense 'negara berpendapatan tinggi'. our (and dbkl) brain are far reaching it.
ntah la, kalau nak banding kl dengan daerah shinjuku di jepun tu lagi la banyak sejarah diaorang sejak zaman pemerintahan Edo lagi.. 1600 tahun lagi, dan sekarang tempat tu adalah antara tempat paling banyak bangunan tinggi di jepun sekarang, dan adalah antara salah satu faktor kenapa jepun berjaya jadi ekonomi #2 terbesar di dunia, dari segi GDP nominal dan juga antara yang tertinggi dalam GDP percapita.

video untuk kita lihat, macam mana mereka bangunkan wilayah shinjuku tu, sekarang dah jadi pusat pemerintahan utama negara jepun.
 

·
Banned
Joined
·
1,020 Posts
memang kita nampak dia modern dan maju. tapi tahu ke how much the people cried for the lost heritage they had? and even though they have lost some, they still have many and well conserved. but we? how much we have left?

even tempat macam Omotesando rehabilitation project, they still keep the old apartment despite building a new one.

Before


After


cuba compare dengan projek Pavilion KL kita? habis semua BBGS tu dihancurkannya!
 

·
Registered
Joined
·
105,432 Posts
berkaitan, tentang PNB kata menara warisan merdeka akan guna teknologi hijau bertaraf 5 bintang tu

"The 100-storey 5-star green building is set to attract more interest to the whole development." - PNB

We are in talks with several parties comprising experts from the relevant fields. We are exploring the possibilities of creating a strong architectural and engineering team for the project,” - PNB

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/10/23/business/7276793&sec=business

projek bersama PNB dan NEC
http://www.pernec.com.my/shareholders.html

sistem angin di bangunan HQ NEC di Jepun tu, untuk mengurangkan penggunaan elektrik.. ada orang buat kajian tentang benda ni.




Malaysia can become third largest solar cells producer
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/10/26/nation/7290675&sec=nation

RM172,190 Japanese aid for solar energy on Larapan
Kota Kinabalu: The Government of Japan extended grant assistance totalling RM172,190.93 to the Project for Electrification by Solar Energy on the island off the East Coast of Sabah in March 2010.
http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=75351

projek NEC berkaitan, syarikat NEC ni adalah antara otak utama R&D jepun masa diaorang bangunkan teknologi gila kecerdikan buatan, artificial intelligence dulu.



http://www.nec.co.jp/environment/econavi/7_1/energy.html


http://www.nec.co.jp/environment/energy/building.html

Wahhh hebat!!! pernah dengar katanya plak Bahrain world trade centre pun salah satu bangunan teknologi hijau terbaik jugakk!

 

·
Registered
Joined
·
9,829 Posts
if we want something 'iconic' why not this one?



the 'tall building' thing this so god damn 90s !
i don't see how this thing better than a super structure tower within the context of heritage that u just describe:nuts:

its not iconic,it too french,buat nnt,kita nmpk mcm gersang:eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
13,454 Posts
let's move on guys... its no longer worth debating bout this.

We should see how PNB preserve the area, and the plans to have some cultural attractions within that area. It will be good if they cover up the 2 stadiums and maybe make an indoor water theme park there (like de one called wat? in Japan)
 

·
Banned
Joined
·
1,020 Posts
i don't see how this thing better than a super structure tower within the context of heritage that u just describe:nuts:

its not iconic,it too french,buat nnt,kita nmpk mcm gersang:eek:hno:
i gave an example of what iconic structure really is (which is not necessarily a 100-storey tower). i never ask or suggest to xerox this thing, understand?

and this is not considered 'superstructure' as i believe piling work is not as massive as a tall building.

the redevelopment project by PNB is no turning back. but at least if they can design something that much more suitable with surrounding, at least it is not another what we call….bad planning.
 

·
Registered
Joined
·
9,829 Posts
^^ understood,building a 'gateway' tower is usually for some city,dubai had it,paris had it and our PTT is also gateway kinna thinggy i guest

i don't know bout waterpark,but marina bay sand is a good example of what PNB can do (without the casinolah)..the stadium merdeka can be use as event centre,renovate stadium negara asthat can be use as a convention centre.(you know like a bigger version of goldcoast convention centre or even medison sq garden,. put mall,skydeck,museum for the general public
 
681 - 700 of 5353 Posts
Top