SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 33 Posts

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Groningen heeft sinds april een unieke verbinding met Scandinavie.
Vanuit de Eemshaven is er een cruiseferry die je naar Kristiansand brengt in Noorwegen.
Op dit moment al een groot succes want het autodek voor vrachtwagens, bussen, autos en motoren is al volgeboekt tot ergens eind augustus. Volgende week verwacht men zelfs al de 100.000e boeking.
Ook vanuit Noorwegen en ook Zweden is er veel enthousiasme het is voor velen de snelste en mees relaxte manier om met de auto naar west en zuid Europa te reizen.
Ook vele bedrijven maken er met hun vrachtwagens al gebruik van.
En voor de Nederlanders ben je zo met de auto of trein in Oslo en Stockholm ipv heel Duitsland en Denemarken te moeten door rijden.

Het was bijzonder om te zien hoe in Noorwegen volle reisbussen met Noren de boot op werden gereden onderweg naar Nederland. En zelfs auto's met complete boten op een trailer.
Eenmaal thuis in Groningen zag ik later de Noren van de boot rondlopen en zitten op de terassen in de stad Groningen en inchecken in het nieuwe Market Hotel aan de Grote Markt. Fijne opsteker ook voor het toerisme in het noorden. Nederland is natuurlijk een goedkope walhalla voor de Noor.

De boot die momenteel wordt gebruikt is de 20 jaar oude MS Romantika. Het is een oudere boot met veel messing maar is keurig opgeknapt. Het heeft zo z'n charmes. Het heeft verschillende bars en restaurants, 2 winkels, casino en theater, speelplek voor kinderen en een spa en sauna aan boord.
Je kunt de trip zo duur maken als je wilt ik had voor mezelf een luxe hut geboekt met 2 persoons bed en raam.
Je kunt ook een minicruise boeken dan kun je vanuit Noorwegen of Nederland een paar uren spenderen in Groningen of Kristiansand en ga je in de middag weer terug.

Ik heb 7 dagen rondgebracht in Noorwegen. Eerst 2 dagen in Kristiansand en daarna met de trein(perfecte verbinding) naar Oslo. Wilde nog doorreizen naar Stockholm met de trein maar dit doe ik een volgende keer.
En Oslo was een waanzinnige stad en het weer was perfect.

Je vertrekt om 15:00 uur uit Nederland/Noorwegen en komt om 09:00 uur aan. 

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
Oslo!! En deze stad heeft me zo verrast! Een prachtige bruisende stad met brede stadsstraten en een boulevard. Mooie statige rijke panden en prachtige groene buitenruimtes en parken overal vele fonteinen(die nog nergens aan stonden) en de Noren die massaal op deze zonnige buitenleven. Dacht dat wij een terrascultuur hadden maar de Noren doen er nog een schepje bovenop!!
Oslo is een stad met historische grootstedelijke grandeur iets wat onze steden nooit echt bereikt hebben. Ik verbaas me daar dan weer over dat een verre noordelijke stad van een kleine landje dit dan wel weer heeft kunnen bereiken.

 

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #13 ·
17 mei "Syttende Mai" de nationale feestdag van de Noren. Zeg maar de Koningsdag van de Noren. Ze vieren en herdenken de ondertekening van hun grondwet met parades door het hele land. In Oslo stond de koninklijke familie op het bordes van hun paleis te wuiven.

De Noren zijn een nationalistische volkje al die vlaggen deden me een beetje aan Nazi Duitsland denken met hun parades 🤭

 

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #14 ·


Ik heb nog een mooie hike gemaakt naar de top van Vettakollen in een buitenwijk van Oslo. Het mooie aan Oslo is dat het in de prachtige Oslofjorden ligt en natuur rondom en dichtbij is. Ik heb de metro gepakt naar station Vettakollen en daarna de zeer steile Vettakollen beklommen met een adembenemende uitzicht over de Oslofjorden.

EINDE!!
 

·
Bas
Joined
·
15,502 Posts
Wat een mooie fotoserie, wat een mooi land. Ik heb ook het plan dit jaar de oversteek te maken, omdat het maar een uurtje rijden is, en een nachtje slapen, maar om wat langer te blijven in Noorwegen is zeker de moeite waard. Het rijkste en meest moderne land op aarde, zo lijkt het, en dat bevalt mij wel. En overal dus electronisch/contactloos betalen, neem ik aan?
 

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Wat een mooie fotoserie, wat een mooi land. Ik heb ook het plan dit jaar de oversteek te maken, omdat het maar een uurtje rijden is, en een nachtje slapen, maar om wat langer te blijven in Noorwegen is zeker de moeite waard. Het rijkste en meest moderne land op aarde, zo lijkt het, en dat bevalt mij wel. En overal dus electronisch/contactloos betalen, neem ik aan?
Ja het is een schatrijk land dat zie je aan alle auto's en de luxe winkels. Toch vind ik Nederland niet minder modern. Vind Nederland als ik kijk naar de wegen de stoepen en hoe alles is onderhouden toch altijd weer netter. De stadse buitenwijken van Oslo waren trouwens erg lelijk en grauw en niet te vergelijken met NL. Leek wel Russisch..
Ja je kunt overal contactloos betalen maar heb wel een creditcard geregeld voor mijn reis die had ik nodig ivm de hotels kon niet met ideal betaald worden tijdens het vooraf boeken. Daar ook maar alles mee betaald in het land. Aan boord is alles in euros dus kan alles met je pinpas betaald worden.
 

·
Registered
Joined
·
253 Posts
Ik heb de overtocht met de auto een aantal weken geleden gemaakt en heb een retour voor eind juni geboekt.
echt een fantastische verbinding, Zag ook fietsers aan boord die direct in Noorwegen aan de slag kunnen.
Autodek is wel klein en er wordt erg gepast en gemeten om alles erop te krijgen. Auto's staan daardoor erg dicht op elkaar met kans op kleine beschadigingen door deuren die elkaar raken. Aantal hutten staat niet in verhouding tot capaciteit autodek waardoor veel plekken beschikbaar zijn voor dagtochtjes Kristiansand of Groningen. Op de overtocht een aantal weken geleden zaten er nogal wat groepen Noren die zich het relatief goedkope bier (blijft toch nog wat prijzig op de boot) goed lieten smaken.
 

·
Registered
Joined
·
3,946 Posts
Prachtige foto's, krijg direct zin om die kant op te gaan. Geweldig voor Groningen en omstreken om deze verbinding te hebben. Ik ben een echte Scandinavië-liefhebber, dus ga hier ook zeker een keertje (of vaker) gebruik van maken. Ik heb wel gehoord dat de boot wat ouderwets is, maar dat is geen ramp. Ik zie trouwens regelmatig flinke kortingsacties voor deze boot op vakantieveilingen.nl en actievandedag.nl.

Wat ik wel wat jammer vind, is dat je zo weinig tijd in Kristiansand hebt. Een paar uurtjes extra zou wel fijn zijn geweest. Tussen Stockholm-Helsinki heb je bijvoorbeeld 6-7 uren de tijd voordat de boot vertrekt, wat precies genoeg is. Maar een extra nacht (of meer nachten) erbij boeken in Kristiansand is ook geen ramp.

Ik hoop echt dat deze lijn er blijft. Het is een aanwinst voor Nederland en Noorwegen!

@railway stick Noorwegen is zeker rijk en modern, maar toch zijn veel steden slecht onderhouden. Het blijft me verbazen hoe slecht onderhouden sommige oude kernen zijn, met veel gebouwen die nodig opgeknapt moeten worden en ontzettend veel lelijke gebouwen. Dit is vooral het geval bij kuststeden. Ook in Oslo vind je veel gebieden met slecht onderhouden gebouwen. Wat dat betreft zijn Zweedse steden toch een stuk netter, ook de houten gebouwen langs de kust, wat opvallend is want Zweden is toch minder rijk.
 

·
Registered
Joined
·
1,610 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Klopt de boot is oud en maken ze ook geen geheim van. Het is wel opgeknapt en netjes en het heeft ook zn eigen charme. De charme van een echte cruiseschip. De luxe hut vond ik echt fantastisch.
Ja er zijn echt ook hele lelijke gebouwen in Oslo en Kristiansand. Zoals vele lelijke parkeerplaatsem en parkeergarages. Noorwegen daar is de auto koning dat is een nadeel maar heel begrijpelijk natuurlijk. Steden zijn heel erg geasfalteerd zelfs de stoepen. Echt lelijk af en toe.
 
1 - 20 of 33 Posts
Top