SkyscraperCity banner

23281 - 23300 of 33511 Posts

·
Registered
Joined
·
4,409 Posts
Аз го превеждам с google на английски и според този превод ПС е за Белгия, а за София "warehouses":
Newag does not give the market a tram. President Zbigniew Konieczek announced today the start of at least two auctions: the supply trams for the Belgian de Lijn and warehouses for the subway in Sofia.
Това е и по-логичното, отколкото да тръгне търг за влакове, преди тези за строителство и оборудване.

Може пък и да греша.
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Аз го превеждам с google на английски и според този превод ПС е за Белгия, а за София "warehouses":
Аз лично говоря полски и затова знам че става дума за подвижен състав. Полската дума "skład" може да означава "склад" (въпросният "warehouse") или "състав". Второто особено когато говорим за релсовите превозни средства.

Затова става дума за състави, не за депото.
 

·
Registered
Joined
·
3,132 Posts
Аз лично говоря полски и затова знам че става дума за подвижен състав. Полската дума "skład" може да означава "склад" или "състав". Второто особено когато говорим за релсовите превозни средства.

Затова става дума за състави, не за депото.
И аз мисля че става въпрос за подвижен състав, защото се спомена в статията и вагони на Сименс или нещо се бъркам?
 

·
Registered
Joined
·
4,409 Posts
И аз видях, че доставят мотриси Siemens Inspiro за Варшава произведени в кооперация, но Сименс произвеждат и подстанции. След разяснението на @Jean Michel съм съгласен с неговата версия за дадената информация.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Интересното е, че все още е твърде рано за подвижен състав, освен ако не е за разработване на специфичен за нас подвижен състав, което вече е съвсем друго нещо. Тогава може отсега да се подготвят.

Всичко друго, включително някакви предварителни уговорки със Сименс или която и да било друга фирма си е направо против всякакви правила на конкуренцията.
 

·
Registered
Joined
·
4,409 Posts
Чакай да обявят победителя, пък тогава ще съдим :)
Засега само изпълнителният им директор е дал едно интервю, в което е заявил, че ще участват в търга, когато и да е той. Няма място за драми ;)
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Драмата е, че се цитира някаква сума от 100 милиона, без да е обявен никакъв търг все още.

Аз се сещам какво може да е станало. Понеже предстои да обявят и търг за подвижен състав, който досега не сме имали, от Метрополитен може да събират оферти от различни производители, за да имат някаква представа.
 

·
Registered
Joined
·
2,986 Posts
Аз предполагам следното:

Засега няма да има никакъв търг. NEWAG просто прави PR - знае, че София иска да строи третия метродиаметър, рано или късно ще трябва нов подвижен състав и тогава ще има търг, в който може да участва. Цифра "100 милиона евро" е вероятно изтеглена от някакви документи за кандидатсване по европейските фодндове.
 

·
·!¦[· (17:50) ·]¦!
Joined
·
8,145 Posts
Като сте тръгнали да качвате ретро снимки, ето и от мен:


Един участък, където бяха махнати временните релси и се подготвяха да сложат постоянните:

 

·
Registered
Joined
·
4,093 Posts
Прахосмукачката ме впечатли, дали не е била само за репортажа:).
А бабето с репликата:"Чувствам се все едно съм във влак... самолет!" беше симпатяга, засмя се сърдечно сама на себе си, готин е репортажа, макар и със силна доза художественост!
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Влаковете се мият по график веднъж.......... МЕСЕЧНО. :gaah: :lol: Нямам думи, то просто е за смях! Тези влакове не могат да издържат и 20 години така.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Вчера ме озари една идея за разделянето на линиите. Вече съм на мнение, че това може да се случи съвсем безболезнено на Обеля. Идеята ми е да се остави широкия перон за линия 1 и влаковете да правят това, което правеха преди да пуснат линия 2. Т.е. да минават от единия път на другия точно преди станцията при пристигане и да отпътуват по същия коловоз на връщане. Така за пътниците на линия 1 се ползва само широкия перон и линията и релсовият път ще свършват там.

За линия 2 ми хрумна, че може да се изгради перон и коловоз на второто ниво, като конструктивно няма да е прекомерно сложно, както подземното преструктуриране, а и конструкцията на Обеля позволява лесно да се разглоби горната конструкция и да се надгради, след като се направи второто ниво. На второто ниво ще се повдигне западният коловоз, който е на линия 2. Източният коловоз, който сега минава през тесния перон няма да се пипа изобщо, той ще играе ролята на технологична връзка и перонът ще се ползва само от служебния персонал.

Горното ниво, тъй като ще има само един коловоз може да не е точно над долния коловоз, а центриран между двата долни. Така, ако трябва подсилващи подпори, могат да се сложат носещи колони между двата долни коловоза. Идеята е и мостът да поеме натоварването равномерно. Евентуално може да се наложи да бъде подсилен и самият той.

До горния перон, който ще е на по-голяма височина от сегашното горно ниво, ще се стига посредством стълби и/или ескалатори, които могат да бъдат разположени от краищата към центъра и сега действащия външен асансьор (с корекция). Също така ми се иска там, където минава стълбището/ескалатора, да остане светъл отвор, т.е. горният перон да не стига до стената, за да може да слиза естествена светлина долу. И двата перона, които ще се ползват от пътниците ще бъдат от една и съща страна, тази на паркинга.

Всъщност, за втора линия влизането в станцията от естакадата ще бъде почти без наклон (ще трябва да се поработи върху корекция на естакадата, само половината да слиза долу). Тя също ще влиза и излиза от станция от един и същ коловоз. Както е положението в момента със стрелките, втора линия би могла да се върне чак до Ломско по същия път, по който е дошла и след Ломско да смени коловози, защото там има стрелка. А ако стане прекалено начесто (малък интервал на движение), може да се помисли за нова стрелка някъде на естакадата, но това е доста по-сложно.

Оригиналният покрив ще се възстанови след второто ниво нагоре. Ще стане една истинска кросплатформена станция.

Нещо подобно намерих като илюстрация, но без горното ниво:

 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Източният коловоз, който сега минава през тесния перон няма да се пипа изобщо, той ще играе ролята на технологична връзка и перонът ще се ползва само от служебния персонал.
Демек, както и досега става връзката в посока Ломско шосе. В обратна посока, към депото, ще трябва да се направят малко повече маневри, за да мине по S-ката, както линия 1.

Също така, все пак се очаква някога да изградят северната пътна връзка на депото и тогава просто пътят ще се резервира за прибиращия се влак от линия 2 в депо, а влакът от линия 1 ще чака на сигнал преди депото или още на Сливница. (Тъй като всъщност, влакът от линия 2, прибиращ се в депото, ще е дал предимство на влак от линия 1 да влезе в станцията Обеля, ще има достатъчно време между него и следващия влак по линия 1).

Другото, което съвсем не е невъзможно е да се отвори тубата при Обеля, това става сравнително лесно и да се сложи още една стрелка, така ще стане бретел. Тогава хептем ще заспи.
 

·
Registered
Joined
·
53 Posts
Не мога да си представя как спят спокойно от Метрополитен, от Център за градска мобилност и от Общината. Направиха толкова буферни паркинги - интерекспоцентър, надежда, баучер и седят празни или на 10%-15%. Толкова безхаберно измислени схеми за ползване, че направо безобразие...За пример нека видят гъвкавите схеми на МОЛовете...Дори има еретични идеи за смяна на предназначението на помещенията - например театър. Авнагардността ми идва малко в повече. Това си е проектирано за паркинг и това си е...Иначе ще стигнем до оня виц от 90те години, когато се навъдиха много гаражни магазинчета - "Ей от този магазин какъв хубав гараж става"
 
23281 - 23300 of 33511 Posts
Top