Cam greu sa cresti procentul de absolventi de studii superioare dar sa pastrezi calitatea sus, nu? Crezi ca e mai bine sa ai mai putini absolventi dar in medie mai buni? Ma indoiesc. In cei 3-4 ani de studii, macar o parte din cei mai slabi care inainte nu ar fi intrat, evolueaza semnificativ (fata de situatia in care nu ar fi facut studii superioare deloc), deci vei avea o populatie mai pregatita decat daca ai avea mai putini absolventi. Chiar daca media calitativa a absolventilor scade, pe ansamblu vei avea o populatie mai bine pregatita.
Greșești dintr-un motiv banal, care ține de viziunea per ansamblu. Probabil că fiind sub mirajul indicatorului la care faci referire, îți scapă imaginea de ansamblu. Ridicând numărul absolvenților, poți afecta iremediabil unele profesii. Mai ales facultățile care conduc la profesii liberale.
Să îți dau exemplul avocaților, că îmi e la îndemână. Dacă ai prea mulți avocați, va crește gradul de acces al cetățeanului la justiție, pentru că cei veniți ultimii, vor coborî onorariile jos ca să își acapareze clientelă. Dacă onorariile vor coborî prea jos, unii vor dori să renunțe, pentru a se apuca de business sau de alte zone mai bănoase (ei sunt în avocatură nu ca vocație, ci pentru că cei buni fac mulți bani). Pe de altă parte, clientul ce va înțelege (cel nefamiliarizat cu instanțele, care e la primul contact cu legea penală) din povestea asta? Decât să se ducă cu mulți bani la unul, mai bine se va duce cu mai puțini bani la altul.
Avocatura fiind o chestie de prestanță, într-un procent mai mult sau mai puțin mai mare, cei mai buni au un onorariu mai mare, în timp ce ceilalți au onorarii mai mici (dacă nu poți să îl înhați pentru că ești bun, îți rămâne doar șansa de a îl înhăța pentru că ești ieftin).
Care vor fi efectele de aici? Unii se vor reorienta (și e posibil să nu fie cei de jos, care pot coborî multicel onorariile) către alte profesii, tagma avocaților pierzându-i.
Mai multe persoane se vor duce în instanță reprezentate de avocați fără experiență sau pur și simplu, mai slabi/nepregătiți. De aici rezultă că va scădea calitatea actului de justiție, cu ce efecte vreți -> poate chiar cu pierderea procesului de către client. Poate doar cu prelungirea pricinii în instanță și cu pierderea mai multor bani (poate compensează cu cât câștigi că ai ales un avocat mai slab).
Acuma e posibil ca exemplul meu să nu vi se pară foarte atrăgător pentru că în general lumea nu iubește avocații și le-ar dori să se întâmple ce se întâmplă mai sus. Asta probabil până ai nevoie de unul

))
Dar exemplul poate fi adus în zona fiecăruia cu exemple mai aproape de profesia lui. Orice inundare de personal calificat într-o profesie poate determina un dezechilibru pe respectiva piață.
De aia e greșit ce aplicăm noi de prin 2009 încoace (parcă), în sensul că nu facilităm învățământul dual ci producem proști cu diplomă.
Gândiți-vă că în trecut (mai ales în comunism), unul care răzbea dintr-un sat uitat de lume să ajungă sus, într-o facultate, ajungea "om mare". Pentru că facultatea o termina numai crema. Inclusiv în domeniul dreptului, adevăratul filtrul era la admiterea în facultate, existând pentru aproape toată lumea un post repartizat ulterior (unul avocat, altul notar, altul judecător, etc.). Azi am schimbat paradigma, bagatelizând facultatea. Orice prost intră și dacă se chinuie un pic o să și termine. În 5 ani în loc de 4, în 6. O să se ducă să își dea ultimul examen până i se face cuiva milă de el. După care... e specialist cu diplomă.
Și atunci, ce încredere să aibă țăranul care îl ține copilul cu sacrificii în facultate să îl mai trimită și pe al doilea, când vede că primul a reușit cu chiu cu vai să își ia diploma, dar e șomer și a emigrat la căpșuni? Pe de o parte unii vor fi descurajați să dea la facultate, deși probabil ar fi ajuns "om mare", în timp ce alții vor da pentru că au resurse, iar efectul va fi că facultatea se va mula după media celor mulți, nu ei se vor mula după standardul facultății. Oricum ai da-o, mai mulți studenți va conduce la un standard mai mic în 90%+ din facultăți. Cu atât mai mult cu cât natalitatea scade. Marea majoritate vor fi proști cu diplomă din două motive: pe de o parte corupția (și alt prost cu diplomă a terminat ușor aceeași facultate, dar tata are bani să îi obțină un loc pe șpagă) și slaba lui competență (el probabil trebuia triat la admitere și direcționat către o meserie). Dacă admiterea ar fi grea, prostul cu bani e posibil să nu ajungă să își ia diploma, deci degeaba dă tati șpagă la angajare (să dea în toată facultatea ar putea fi mai greu, dacă competiția e acerbă), iar cel care nu va putea fi capabil să profeseze din cauza capacităților sale ar putea fi filtrat de la început, nu după ce mai face și 3 ani + 2 master.
Și dacă i-am direcția de la început spre meserii, am avea în loc de un căpșunar cu diplomă de drept/ase/whatever un sudor care fie rămâne în țară, fie merge afară, va câștiga mai bine.
Dar am avea industria asta producătoare de "proști cu diplomă" mai suplă sau chiar desființată. Eh și am mai avea minusuri în statisticile de studenți.
Dar categoric am putea avea mai mulți oameni care câștigă mai mult, paradoxal...