SkyscraperCity banner

801 - 820 of 823 Posts

·
Registered
Joined
·
1,842 Posts
Linie de autobuz e usor de facut, mai greu e sa o faci rentabila/eficienta, nu cred ca ar avea prea multi clienti. O telegondola insa ar atrage un alt fel de public ... ar fi o investitie turistica, capabila sa atraga public datorita privelistii pe care ar avea-o.
 

·
Registered
Joined
·
209 Posts
eu zic direct hyperloop, ar merge ca doar circuitul e in bucla. In campanie electorala e fezabil orice.

Iar parcarea de la Cheile turzii arata cam asa. Scarbos politician Alin Tise asta.

775276
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Traseul ar fi chiar frumos, Cheile Turenilor si Cheile Turzii de sus combinat cu vederea peste orasul Turda ar fi chiar ceva spectaculos, DAR vorbim de aproximativ 10km de traseu.

Comparativ, telegondola din Mamaia are aprox 2km, marea telegondola din Piatra Neamt are putin sub 2km. (fun fact, telegondola din Piatra Neamt are program de functionare 10-17, in restul saptamanii pe site apare "inchisa pentru revizie" :)) ) telegondola din Brasov pana pe Tampa are 500m.

Traseul pe 10km ar dura probabil aprox jumatate de ora. Google maps spune cu masina drumul ar dura asa:
Salina Turda - Chile Turenilor - 14 min
Cheile Turenilor - Cheile Turzii - 13 min

Deci nici ca timp nu faci mare economie, mai ales luand in considerare faptul ca va trebui sa te intorci pe acelasi traseu de unde ai pornit deci inca o tura.

Cea de la Piatra Neamt a costat in 2008 10mil lei. Corelata cu distanta (x5) si ajustata la preturile de astazi (as spune minim x1,2) ajungem la vreo 60 mil lei.
La piatra neamt vad ca e 20 ron o urcare. Daca coleram la distanta probabil aici o tura completa ar fi 100 ron, si chiar si asa, ce volum ar trebui sa ai ca sa fie o investitie macar partial rentabila ?

Desi admit ca ar fi probabil o atractie turistica in sine care ar aduce un beneficiu zonei nu stiu daca poate fi justificata, totusi de 12 milioane de euro faci o gramada de investitii, ar fi probabil mai benefic un traseu gen City Bus care sa deserveasca aceasta ruta. Suplimentar s-ar putea amenaja un drum mai direct salina turda - E60 (cu iesire undeva la intrarea din Turda spre Copaceni - cam 2km) si un drum Copaceni - Sandulesti (vad ca exista deja dar probabil trebuie reabilitat) si de restul banilor amenajate zonele, parcari, facilitati (toalete) trasee turistice, poate ceva restaurante panoramice ? Per total cred ca ar fi mult mai benefice.
775416
 

·
Registered
Joined
·
1,842 Posts
eu zic direct hyperloop, ar merge ca doar circuitul e in bucla. In campanie electorala e fezabil orice.

Iar parcarea de la Cheile turzii arata cam asa. Scarbos politician Alin Tise asta.
Sunt convins ca la fel au zis unii si despre modernizarea Salinei cu multe milioane de euro (mai ales la preturile de acum 10 ani), parca imi si amintesc cum faceau unii misto de Udrea si frunza ei ... dar uite ca a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic (de "stat") din Romania, 700.000 de vizitatori pe an. Iar gondola cred ca ar merge in partea opusa a Cheilor, nu unde ne arati tu poza.

Eu zic ca gondola aia ar revigora turistic foarte mult zona ... o cursa de autobuz ar avea impact zero, nu vad care ar fi targetul acelei curse. Dar acea telegondola ar aduce un numar foarte mare de turisti.

Bine, sunt multe alte probleme mai importante de rezolvat in zona, dar nu am nici o indoiala ca telegondola ar avea un impact mare. Investitia ar dura pana ar fi amortizata, dar ar justifica aparitia multor zeci de pensiuni/hoteluri in zona Turda ... mai ales ca devine incet incet si un oras foarte bine conectat pe autostrada cu imprejurimile ... la anul vei avea autostrada directa spre Turda din Sibiu, Deva, Timisoara, Arad, Targu-Mures. Si in cativa ani si din Oradea, Zalau.
 

·
Registered
Joined
·
3,424 Posts
Daca ne gandim, atunci un Disneyland Park ar avea un impact turistic si mai mare decat telegondola, ar aduce foarte multi turisti. Asta nu inseamna ca e realist si oportun sa speram la asa ceva. E destul sa vezi starea spitalului din Turda sau drumurile si s-a incheiat discutia despre promisiunile electorale.
 

·
Registered
Joined
·
1,842 Posts
Pai nu s-ar face din banii primariei Turda cel mai probabil ... se pot atrage bani europeni de catre CJ pentru turism. Nu mi se pare nimic greu de realizat ... 15 stalpi, cateva cabine, statie de pornire/oprire. N-are nici o importanta cum arata spitalul, ce, in Cluj nu sunt inca spitale nasoale? Aia nu inseamna ca nu s-a putut face Cluj Arena, BT Arena, etc. Nu mai facem Untold sau Electric Castle pentru ca inca exista spitale nasoale in zona? (bine, in Cluj oricum nu apartin de primarie in afara de spitalul Clujana, care chiar a beneficiat de modernizari serioase).
 

·
Registered
Joined
·
209 Posts
Am pus poza, ca sa puteti vedea distanta dintre cum arata acum infrastructura turistica, si ce se promite. Cat tupeu sa ai sa promiti telegondola de 10km cand tu nu ai fost in stare sa amenajezi un punct de intrare decent in acest obiectiv turistic. Cu costuri minime.

Iar despre telegondola.. ce anumne e spectaculos la traseu? sunt 10 km prin camp, peste autpostrada, un sat mizerabil, o cariera de piatra..

Acest traseu se parcurge ideal pe bicicleta. Un puncrt de inchiriere la Salina de exemplu. Si o pista decent amenajata, nu-i musai asfalt pe toata lungimea. Iar punctele de intrare/parcarile deparazitate de kitchuri si suveniruri. Chiar nu e nevoie. E suficient un loc decent de parcare, un panou de informare cu ceva trasee si explicatii, cateva mese de picnic. Curat si intretinut. Asta e tot ce vreau ca turist. Daca vrei sa stau si peste noapte in zona, astept un centru istoric pietonal si cu ceva localuri dragute si atmosfera placuta. Un muzeu sau doua cu ceva specific local, nu cine stie ce. Despre istoria industriei locale or something.
 

·
Registered
Joined
·
1,842 Posts
E vorba de cerere/oferta. Ar fi cerere pentru cursa de autobuz/mers cu bicicleta? Nu. Dar pentru telegondola? Cu siguranta, da.

Sigur, o parte din traseu ar fi plictisitoare, dar trecerea peste Cheile Turenilor si apropierea de Cheile Turzii ar oferi peisaje faine. Si chiar si o cariera de piatra ofera o priveliste interesanta de sus. Sau o varianta de iesire de pe autostrada (la Tureni). Iar cu 75% finantare europeana, costul pentru CJ ar fi mic.

Acum Turda atrage un flux mare de turisti la Salina, dar nu face nimic mai departe cu ei, majoritatea pleaca in aceeasi zi. Merita sa investesti 25% din 12-15 milioane de euro ca sa schimbi asta? Cu siguranta, ar fi un cost infim.

Repet, Turda are multe alte probleme de rezolvat, dar Salina deja a demonstrat ca o investitie in turism atrage public mult.
 

·
Registered
Joined
·
1,385 Posts
hai ma utopium iara crezi "avioane" electorale?
cum sa fie cerere pt o plimbare de 10km cu telegondola? ca sa ce? in ce scop?
Salina e un scop in sine (chiar si medical), nu are legatura doar cu turismul.
La mamaia cine merge cu telegondola se duce din plictiseala. Esti la mare in concediu, ai timp liber, te urci in ea ca sa treaca timpu pana vine ora mesei de pranz sau ca o vad copii zilnic si striga ca vor si ei.
 

·
Registered
Joined
·
1,842 Posts
Pai ma gandesc ca sunt unul dintre cei 700.000 de vizitatori ai Salinei ... cand mergi la Salina nu mergi tot pentru ca esti in timpul tau liber? Si daca ai ajuns acolo si ai terminat intr-o ora jumate de vizitat Salina, nu ai vrea sa mai faci si altceva interesant, gen o tura cu telegondola pana in Cheile Turzii si sa vezi panorama de sus? Si cu ocazia asta sa vezi si Cheile Tureni de exemplu de sus? Cati oameni din judet au vizitat Cheile Tureni pana acum? Foarte putini. Eu cred ca ar fi destui clienti.

Intr-adevar, e cam lung traseul si nu stiu daca punctul de pornire la Salina e cea mai buna idee, dar o telegondola peste Cheile Tureni si pana in Cheile Turzii ar fi o chestie interesanta zic eu ... daca ar fi chiar peste Cheile Turzii ar fi de-a dreptul spectaculoasa ... Cu siguranta telegondola in sine ar deveni un obiectiv semnificativ in judet. Iar cu fonduri europene pretul nu ar fi deloc prohibitiv. Eventual faci un punct intermediar la Cheile Tureni unde sa poti cobori ...

E o alta discutie cat de buna e ideea de a aduce masiv turisti in rezervatiile naturale si a iti lasa amprenta asupra peisajului cu o telegondola ... dar impact turistic semnificativ eu zic ca ar avea. Pe de o parte mi-ar placea sa pot trece pe deasupra Cheilor cu telegondola, pe de alta, ca si fotograf pasionat, m-ar enerva sa vad cabluri in pozele Cheilor.
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Drumul expres de 5 km care va face joncțiunea dintre Autostrada Transilvania (A3) și Centura Cluj Sud-Est Vâlcele - Apahida, care costă 78 de milioane de euro, a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Se preconizeaza ca va fi finalizat pe final de 2021, inceput 2022, desi pare foarte optimist termenul, sper sa fie cat de repede, e un drum esential atat pentru Cluj cat si pentru Turda, dar si pentru traficul de tranzit.
 

·
Registered
Joined
·
7,289 Posts
Drumul expres de 5 km care va face joncțiunea dintre Autostrada Transilvania (A3) și Centura Cluj Sud-Est Vâlcele - Apahida, care costă 78 de milioane de euro, a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Se preconizeaza ca va fi finalizat pe final de 2021, inceput 2022, desi pare foarte optimist termenul, sper sa fie cat de repede, e un drum esential atat pentru Cluj cat si pentru Turda, dar si pentru traficul de tranzit.
Problema drumului respectiv nici macar nu ar trebui sa fie nevoie sa se puna acum. Centura Valcele - Apahida si Autostrada Turda - Gilau s-au construit aproximativ concomitent sub obladuirea acluiasi prim-ministru. Care desi si-a impus ideea legat de traseul centurii, n-a avut suficienta viziune ca sa prevada din start o legatura a acesteia la A3... Deci...
 

·
Registered
Joined
·
5,035 Posts
Ambulanta pentru Monumente - de pe fb lor

FINALIZAREA INTERVENȚIEI DE LA BISERICA ORTODOXĂ DIN GÂRBĂUL DEJULUI (SECOLUL XVIII)

Intervenția de la biserica Gârbăul Dejului, comuna Cășeiu, județul Cluj a fost o altă exeriență plăcută Pentru noi. Chiar dacă s-a desfășurat în primăvară în perioada stării de urgență unde din păcate din cauza limitării activității la 3 persoane simultan am fost nevoiți să lucrăm doar cu meșteri ne-am bucurat să cunoaștem din nou o comunitate închegată, cooperantă si empatică față de acțiunile ambulanței și față de punerea în siguranță a propriului patrimoniu cum de altfel se întâmplă în mai toate comunitățile mici în care activăm.

Inainte:

795184


795188


Dupa:

795207


795211


795201


795208
 

·
Registered
Joined
·
5,035 Posts
A fost finalizat proiectul pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj

Vă informăm că proiectul finanţat din bugetul Institutului Național al Patrimoniului, în cadrul Apelului Național de Proiecte Timbrul Monuments lor Istorice, sesiunea mai-iulie 2020, a fost finalizat în data de 27 noiembrie.

Beneficiarul contractului de finanțare a fost Instituția Prefectului județul Cluj, proiectul constând în elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), a unei expertize tehnice și a studiilor aferente (geotehnic, topografic, istoric-arhitectural, altele) la imobilul monument istoric de categoria B de interes local- Palatul Administrativ al județului Cluj.

Valoarea finanțării a fost de 204.770 lei, din care 139.910 lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă acordată de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice.

Documentaţia tehnico-economică realizată prin acest proiect este necesară pentru demararea unui viitor proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a clădirii Palatului Administrativ al județului Cluj.

913247
 

·
Registered
Joined
·
5,035 Posts
Cel din Luncani are potential pentru o renovare faina, pare sa-l ajute si locatia.
Atata timp cat s-ar face un parc dendrologic in jurul lui, fara sa dai autorizatie de constructie in jur, da. Are potential sa fie hotel si loc de evenimente.
 
801 - 820 of 823 Posts
Top