SkyscraperCity Forum banner

[Mielec] Autobusy

85264 Views 425 Replies 46 Participants Last post by  michal_sm
Był temat o autobusach w Krośnie, to teraz czas na kolejnego podkarpackiego miejskiego przewoźnika, MKS Mielec.
Obecnie tabor wynosi 40 autobusów, z czego 7 jest niskopodłogowych/niskowejściowych a 7 napędzanych jest gazem ziemnym.

Od lat trzon mieleckiej komunikacji - Autosan H9-35. Obecnie w eksploatacji jest 15 sztuk tego modelu.

Autosan H6-20, sztuk 3

Autosan A1010M, sztuk 2

Autosan A8V sztuk 1

Jelcz PR110M, sztuk 3 (jedna napędzana CNG)

Jelcz M11, sztuk 1

Jelcz M121MB, sztuk 4

Jelcz 120M, sztuk 5 (4 napędzane CNG)

Jelcz M101I, sztuk 1

Neoplan K4016td, sztuk 1

Solaris Urbino 12, sztuk 2

Tedom Kronos 123G, sztuk 2 (napędzane CNG)
See less See more
13
1 - 20 of 426 Posts
Tedom Kronos 123G, sztuk 2 (napędzane CNG)
Mam nadzieję że nie podpada pod punkt 3, podpunkt h) regulaminu fotozajezdni ;)
Bo zakładam że jesteś ich właścicielem i wykonawcą.
See less See more
Nie mam zwyczaju podprowadzania zdjęć.

Nowy Tedom C12G który testowany był w ostatnich tygodniach przez MKS Mielec.

Na przełomie 2010/2011 czeka nas zakup 12 sztuk nowych autobusów, dlatego MKS do tego czasu będzie testował autobusy różnych producentów. Jako pierwszy przybył Tedom. Prawdopodobnie pojawią się też testowe Solarisy.
See less See more
Ten c12g jest ładniejszy od 123G , ale wg. mnie nie są zbyt pojemne , Chyba najbardziej pojemny jest Jelcz 120M. Dlaczego nie ściągną do Mielca Solarisowych Przegubowców np. Solaris Urbino18 ?
Ten c12g jest ładniejszy od 123G , ale wg. mnie nie są zbyt pojemne , Chyba najbardziej pojemny jest Jelcz 120M. Dlaczego nie ściągną do Mielca Solarisowych Przegubowców np. Solaris Urbino18 ?
A czy Solaris Urbino18 nie jest za duży jak na mieleckie potrzeby?
Teoretycznie nie ma potrzeby aby kupować taki duży autobus, ale są kursy na których taki pojazd miałby kogo wozić. Da się ułożyć tak kursówkę by przegubowiec objechał najbardziej obciążone kurs (linia 8 z Młodochowa po godzinie 7, linia 29A z godziny 13:25 oraz któryś z podmiejskich kursów ze Strefy w szczycie popłudniowym, najlepiej jako 15 do Przecławia) Również podczas Wszystkich Świętych miałby zastosowanie na liniach S.
Niestety podejrzewam że eksploatacja takiego pojazdu mimo wszystko nie była by w Mielcu opłacalna. W zupełności wystarczają wozy standardowe, 12 metrowe oraz krótsze, midi 10 metrowe. Wystarczy odpowiednio zmodyfikować rozkłady jazdy, tak aby autobusy nie jeździły stadnie i w miarę często.
See less See more
Jest szansa że z Mieleckich dróg znikną Autosany H9-35 ?
No po to właśnie kupione będą nowe mniejsze autobusy, by zastąpić Autosany. Ale wszystkich nie uda się zastąpić, na pewno kilka sztuk nadal zostanie w eksploatacji.
Czyli gdzieś około 10 metrów mają mieć nowe autobusy i pewnie będą niskopodłogowe podobne do specyfikacji mieleckiego autobusu nr. 203 ?
Tak, autobusy do 10 metrów. Niska podłoga w obecnych czasach to standard, więc należy spodziewać się takich pojazdów, lub niskowejściowych jak Jelcz #203.
Podobają mi się takie. Nie miałbym nic przeciwko, by pojawiły się na ulicach Mielca. Scania Omnicity.

źródło: www.onet.pl

źródło: www.przegubowiec.com

źródło: Wikipedia
See less See more
3
W sumie mogli by zrobić tak że by pościągali kilka testowych, ludzie by pojeździli i można by zrobić ankietę które się najbardziej podobają. Słyszałem że gdzieś tak właśnie było. Co o tym sądzicie ?
Scania OmniCity nie jest złym autobusem, ale jej jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Przykładem mogą być krakowskie omnie lub nowsze, warszawskie. I tymi i tymi podróżowałem i bardzo się rozczarowałem.
Ankieta taka miała być w Przemyślu ale z tego co wiem nie udało się to.
Ja osobiście widział bym takie pojazdy:
See less See more
MAN-y też są ładne. Mogą być :)

Scanie zdaje się są produkowane/montowane w Słupsku. Jak to jest w przypadku autobusów MAN?
Ale jednak wg. mnie autobusy powinny być pojemne, muszą mieć dużo miejsca do stania,
mało kto siedzi większość ludzi stoi.
MAN-y też są ładne. Mogą być :)

Scanie zdaje się są produkowane/montowane w Słupsku. Jak to jest w przypadku autobusów MAN?
W Sadach.
A co myślicie o schemacie malowania mieleckich pojazdów?
Teraz mamy coś takiego, że każdy typ pojazdu ma swój układ barw. Autosany H9 i Wetlina mają czerwony pas w dole nadwozia i cienki czerwony pod linią okien. Solarisy, Jelcze i Autosany A10, Autosany H6 mają czerwony pas po środku nadwozia. Jelcze CNG mają tylko czerwony pas na dole nadwozia a Tedomy są całe czerwone do linii okien.
Moim zdaniem schemat powinien być jednakowy dla każdego typu autobusu. Jest to eleganckie i estetyczne, poprawia nawet wizerunek samego miasta.
Kolory czerwono kremowe są dobre. Barwy klasyczne, mało gdzie już spotykane, dlatego oryginalne bo większość przewoźników w latach 90tych masowo zmieniała malaturę pojazdów w przeróżne pstrokate kolory.
Moim zdaniem wszystkie pojazdy powinny przyjąć jeden schemat, taki jak nowo zakupiona Wetlina i starsze Autosany H9. Czerwony pas w dolnej części nadwozia oraz czerwony, węższy pasek pod linią okien. Oczywiście reszta w kolorze kremowym.
Wykonałem kilka wizualizacji tego schematu, moim zdaniem powinien wyglądać właśnie tak, lub podobnie (węższy pasek pod linią okien)
Na tych wizualizacjach autobusy są białe ale oczywiście w realu powinny być kremowo czerwone

Tedom

Jelcz

Solaris
See less See more
3
1 - 20 of 426 Posts