SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1022 Posts

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Miskolc thinks about building geothermal heater plant

http://www.zoldtech.hu/cikkek/20080403-Miskolc-geotermikus-futes-terv

Geotermikus fűtőmű megvalósítását fontolgatja Miskolc, egy ilyen beruházás révén jelentősen olcsóbbá válhat a fűtés és használati melegvíz szolgáltatás a borsodi megyeszékhely lakótelepi lakásaiban.

A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város és a PannErgy Nyrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá Miskolcon.

A miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. a PannErgy Nyrt.-vel (korábban Pannonplast) írt alá együttműködést, amelynek célja, hogy felkutassák a város alatt lévő geotermikus erőforrásokat, az előzetes felmérések szerint ugyanis Miskolc ilyen szempontból ígéretes geológia környezetben található - közölte Veres László, az önkormányzat szóvivője az együttműködési szerződés aláírását követően.

A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerülne, ennek ötödét a PannErgy Nyrt. biztosítaná, a fennmaradó részt pedig európai bankok - EIB, EBRD - állnák - tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte: amennyiben az elkészülő geológiai elemzés szerint hatékony erőmű és/vagy fűtőmű építhető, akkor a PannErgy érdekeltségébe tartozó Pannonplast Polifin Kft. és a Miskolc Holding Zrt. közös projekttársaságot alapít 100 millió forint jegyzett tőkével.

A tervezett konstrukcióban a PannErgy Nyrt. a VGK Hönnun szakmai partnerével együtt elsősorban távhő-energia termelésére alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető hőmennyiség határozza meg - mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Miskolcnak fontos, hogy a földben rejlő energiát hasznosítsa, a geotermikus energia kihasználásának elsődleges célja, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa - jegyezte meg Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A PannErgy Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy - Miskolc önkormányzata mellett - Csongrád, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Körmend és Záhony önkormányzatával is sikerült megállapodást kötnie a geotermikus energia hasznosításáról, illetve közös projektcég alapításáról. A közlemény hangsúlyozza, hogy a PannErgy folytatja tárgyalásait az önkormányzatokkal, hogy minél több közös projekt létesüljön geotermikus forrásokból hő- illetve elektromos energia termelésre.
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Miskolc-Tapolca:end of bath project

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...-vege/cn/haon-news-FCUWeb-20080403-0211223137

A miskolci önkormányzat nem ad újabb haladékot. A Pagony Béta Kft. elveszítette a jogot arra, hogy megkezdje a tapolcai fürdőkomplexum megépítését, mert nem teljesítette a módosított szerződés feltételeit. Hogyan tovább?

A miskolci közgyűlés tavaly júniusban fogadta el az önkormányzat és a Pagony Béta Kft. között létrejött szerződés módosítását, amely szigorú feltételekkel 2008. március 31-ig adott lehetőséget arra, hogy elinduljon a cég által ígért strandkomplexum-beruházás Miskolctapolcán. A határidő lejárt, és miután az ügyben nem volt tapasztalható semmilyen elmozdulás, Káli Sándor, Miskolc polgármestere úgy döntött nem ad további haladékot a Pagony Béta Kft-nek – áll a polgármesteri hivatal szerdán délután kiadott közleményében.

A módosított szerződés az önkormányzatot feljogosítja arra, hogy a cég megkérdezése nélkül, valamint bírósági eljárás nélkül kezdeményezze a két ingatlanra a bejegyzett földhasználati jog törlését. Ezzel élni kíván a miskolci önkormányzat, valamint azzal is, hogy a területet önhatalommal birtokba vegye, hiszen a módosított szerződés erre is felhatalmazza az önkormányzatot.
A Miskolctapolcára tervezett strandkomplexum jövőjéről várhatóan májusi ülésén dönt majd a miskolci képviselő-testület.

A Pagony Béta Kft. fő tulajdonosát, Tatár Györgyöt a múlt héten Lillafüreden kérdeztük arról, hogy lesz vagy nem lesz fürdő.
Tatár György elmondta: több oka van annak, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni azt, amit 2008. március 31-ére vállalt. Ha nem tudja teljesíteni a vállalást 31-ére – mondta –, akkor azt fogja kérni a miskolci önkormányzattól, illetve a képviselő-testülettől, hogy négy hónap haladékot adjanak. Ennyi idő lenne az ideális annak a befektetőnek, akit maga helyett talált.

Kérdésünkre, hogy ő és a befektető eljönne-e arra az önkormányzati ülésre, amelyen kérését megvitatnák, azt felelte: természetesen igen.
Erre most már nem kerül sor. Az önkormányzat él a lehetőségeivel – mint ez a közleményből kiderül.
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Something is going on in Saint Ferenc hospital...

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...lci-szent-ferencben/cn/news-20080402-01440693

Miskolc - Építkeznek a Szent Ferenc Kórház udvarán. Vajon mi épül? A kérdést egyik olvasónk tette fel. Mi megtudtuk a választ.

A Szent Ferenc Kórház udvarán építkeznek – telefonált egyik olvasónk. Kérte, járjunk utána, hogy mit építenek.
– Egy folyosót építünk, amely a hidroterápiás részlegünket köti majd össze a főépülettel – válaszolta dr. Kása Miklós, a kórház igazgatója. – Lift is készül, valamint tornatermek és kiszolgoló helyiségek.
Az építkezést decemberben kezdték, de várhatóan május végére befejezik – tudtuk meg. A beruházás összege 100 miilió forint, a pénzt minisztériumi pályázaton nyerte az intézmény.
A kórházban jelenleg 300 ágy van, amelyen rehabilitációs feladatokat látnak el, ennek komplexé tételét segíti majd a hidroterápiás részleg kibővítése – tájékoztatta lapunkat az igazgató.
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Buslane plans in Miskolc

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...olcon/cn/haon-news-FCUWeb-20080326-0309111033

Alighanem nagy felzúdulást kelt majd, ha a terv valóra válik: buszsávokat festenek fel bizonyos miskolci utakra. A szakembereknek nem nehéz egyetérteni abban: nagy bajban van, nagy fejlesztésre szorul a közlekedés. De: miből?

Döntés még nincs, tervek, elképzelések vannak. Elsősorban azért, hogy a lánykori nevén tömeg-, ma közösségi közlekedés vonzóbb legyen a potenciális utasok számára. Vagyis, hogy úgy érezzük: érdemes(ebb) buszra ülni, mint esetleg saját autóban araszolni, dugóban dühöngeni. Erősen tervezik a közlekedési szakemberek, hogy bizonyos utakon, útszakaszokon buszsávokat festenek fel.

Brüsszeli bólintás

Ez is elhangzott azon a szerdai minikonferencián (workshopon), amelyen mások mellett Börzsei Tibor, az MVK Zrt. vezérigazgatója, dr. Vincze János, a Nóvia Közlekedésfejlesztési Mérnöki Iroda vezetője, Ujvári Andor városházi osztályvezető, dr. Monigl János egyetemi magántanár, Fleskó Gábor (MVK Zrt.) és Vargha Tibor városházi osztályvezető, a villamosnagyprojekt önkormányzati biztosa tartott előadást.

Természetesen hangsúlyosan szerepelt a rendezvényen a villamosnagyprojekt ügye, amelyről többen elmondták: nem szabad már most kész tényként kezelni, hiszen első körben a magyar kormánynak kell rábólintania a miskolci pályázatra, a másodikban pedig Brüsszelnek – és a kritériumok szigorúak. (Többek között igazolni kell a villamospálya-hosszabbítás és -felújítás mérhető hasznát.)

Kevés erő

Nem volt nehéz egyetérteniük a résztvevőknek abban, hogy Miskolc közlekedési helyzete nagyon-nagyon rossz, és sokirányú fejlesztésre szorul. Vannak elképzelések, vannak konkrét tervek, és vannak elnyerni kívánt pénzek. Saját erő viszont kevés. Mint ahogy az egyik előadó mondta: az utak felújítására minden pénz kevés. És ami rendelkezésre áll, az távol van a „mindentől”.
Búza tér: az egyik neuralgikus pont. Dr. Vincze János elmondta: 1979-ben csinálta a Búza térre az első tervet. Ma is vallja: a közlekedési fejlesztés csakis egy beruházó részvételével történhet meg. A Búza tér mellett – több más között – a Tiszai pályaudvar előtti tér (Kandó Kálmán) is rendezésre vár. Ehhez mindenképpen partnert kell találni a MÁV-ban, mint ahogy a MÁV-teleppel kapcsolatos tervek valóra váltásához is.

Meg nem épült

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a meg nem épült létesítmények (elsősorban utak) okozzák a legfőbb gondokat.
A tanácskozáson többször elhangzott, hogy elképzelés van arra is, hogy észak-déli villamosvonalat építsenek.
A (bel)város zsúfoltságának enyhítésére nem találnak jobb módszert, mint amit sokfelé alkalmaznak a világban: föld alá vinni, illetve megdrágítani a parkolást, avagy adót szedni a frekventált területeken. Természetesen ez ellen vethető: ha az ember a városszélen hagyja az autóját, hogyan jusson a belvárosba?
 

·
Banned
Joined
·
2,580 Posts
Á, Myškovec tu ještě chyběl. Any pictures of the city/projects? :)
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #7 ·
From the [Hungary]general development in hungarian cities thread:
Underground parking lot inaugurated in Miskolc

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/autozz-parkolj-setalj/cn/news-20071127-12423784

A new underground parking lot has been inaugurated in Miskolc's centre. It has 167 spaces on 2 levels,and is open 24h.
Projects in Miskolc between 2008-2010:

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/ami-epul-mi-epul/cn/news-20080131-08365677

- Covered swimming pool
- Erzsébet square hotel
- Avas Motel
- Vizek Völgye(Valley of Waters) Project Tapolca
- Tram bigproject
- Science Park
- Selyemrét beach
- City hall new wing
- Music palace
- Erzsébet Bath reconstruction
- inauguration of Széchenyi quarter
- New wing for the secondary school at avas
- New market hall at Búza square
- Mechatronic industrial Park
- Bosch-road 2nd phase
- Megyeháza-Patak street promenade with new apartments
- restoration of historical Avas
- inauguration of Macropolis residential area
- New office building behind Centrum Mall
- Reconstruction of the square before ITC
- RockMuseum
Atlétika stadion a Miskolci Egyetemen?

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...temen/cn/haon-news-FCUWeb-20080229-1250470477

Miskolc - Mint arról korábban beszámoltunk, egy nemrégiben készült városfejlesztési terv szerint meghosszabbítanák a Déli tehermentesítőként ismert Kiss Ernő utcát, amely egészen a Könyves Kálmán utcáig érne.

A ,,bibi" csak az, hogy ezzel kettészelnék a Diósgyőri Sportligetet. Viszlai József, Miskolc főépítésze után Orosz Lajost, Miskolc sportért felelős alpolgármesterét kérdeztük az ügyben.
- Annak a híve vagyok ebben az ügyben is, hogy a különböző érdekek ütközzenek, találkozzanak - válaszolta kérdésünkre a városatya. - Ezt is figyelembe tartva néhány hete az irodámban valamennyi érdekelt találkozott egymással. A véleményem változatlan; senki sem vitatja a Kiss Ernő utca folytatását, azonban kértem, hogy az út ne szelje ketté a Diósgyőri Sportligetet. A DVTK stadion környékét mindenképpen otthonosabbá kellene tenni, ezért hiszem, hogy az infrastruktúra javulása egyértelműen kedvező hatással lenne és ezáltal könnyebben megközelíthetővé tenné a műfüves- és a salakos edzőpályákat is.

Ilyen-olyan állapotban

Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy a tervezett diósgyőri stadionrekonstrukció után az Andrássy útról valószínűleg kiszoruló rekortán atlétika pályának hol lehetne méltó hely Orosz Lajos a következőket mondta:
- Olyan atlétika stadiont szeretnénk, amely méltó egy nagyvároshoz. Ezt a létesítményt a Miskolci Egyetemmel közösen kellene létrehoznunk. Nem titok; szívem szerint a Miskolci VSC pályáját preferálnám, ám mivel az nincs önkormányzati tulajdonban szűk a mozgásterünk. Egy úgynevezett atlétika és futball stadion lenne a cél. Ez egyelőre az én álmom. További cél, hogy a jövőben megújuljanak a tömegsport és a versenysport számára azok a sportlétesítmények, amelyek léteznek és megvannak városszerte. Vannak, de ,,ilyen-olyan" állapotban.


Saját erőműve lesz Miskolcnak

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...lcnak/cn/haon-news-FCUWeb-20080229-0243127527

Miskolc - A Magyar Villamos Művek (MVM) elismerte Miskolc elővásárlási jogát az erőműre. Miskolc vásárolja meg az erőművet – jelentette be pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Káli Sándor Miskolc polgármestere.

Hozzátette: ezzel Miskolc lesz az első város az országban, amely az energetika kérdését saját kezébe veszi. Az erőmű megvásárlásával mintegy 32 ezer távfűtéses lakás, csaknem 100 ezer ember energiaellátásának minősége javulhat.

A szerződés részleteiről a polgármester későbbre ígért tájékoztatást. Szakmai kérdésekben pedig a jövő héten, Korózs András, a Mihő Kft. igazgatója ad információt – mondta Káli Sándor.
Az erőmű finanszírozásával kapcsolatban annyit mondott: a Miskolc Holding Zrt. már korábban kapcsolatba lépett pénzintézetekkel, és jelentős az érdeklődés.
A polgármester az erőmű ügyében kiemelte, azt a példaértékű összefogást, amely Miskolcot jellemezte ebben az ügyben. Hiszen – mint ismert – az ellenzék és a városvezetés közösen küldött levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, amelyben kérték, hogy járjon közbe az MVM-nél, hogy a városnak legyen fűtőműve.
Miskolc Hotel AvasFebruar 2008:


Elkezdődött az Avas Szálló újjáépítése.

Másfél évtized után végre rendeződni látszik a belváros egyik legpatinásabb épületének a sorsa, a tulajdonos Multicasa-Consulting Kft. ügyvezetőjének reményei szerint jövő év őszén, nyár végén már vendégeket fogadhat a megújult belvárosi szálló. Dr. Simon Gábor képviselő, a belváros fejlesztési biztosa lapunknak örömét fejezte ki, hogy több éves huzavona után végre "felpörögtek" a munkálatok, s a tulajdonos láthatóan elkezdte a felújítást. Dr. Simon Gábor szerint a miskolci önkormányzat az elmúlt időszakban igen határozott lépéseket tett, hogy dűlőre vigye a szálló ügyét a tulajdonossal. A beváltatlan ígéretek miatt a közgyűlés korábban olyan határozatot hozott, hogy megpróbálja visszaszerezni az épület tulajdonjogát, majd bíróság elé vitték az ügyet.

A fejlesztési biztos úgy véli, ennek is szerepe van abban, hogy végre beindultak a munkálatok. A jogi eljárást ezért felfüggesztették, de ha nem teljesülnek időre a Multicasa-Consulting vállalásai, ismét megindítják - hangsúlyozta dr. Simon Gábor, aki azt is elmondta: a belvárosban - és egész Miskolcon - nagyon nagy szükség van valóban színvonalas szállóhelyekre. Az Avas Szálló általuk is megtekintett, jóváhagyott tervei megfelelnek ezen elvárásoknak.
Móricz Tibor, a Multicasa Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a szálló épülete első osztályú műemlék, ezért igen hosszadalmas, bonyolult és időigényes engedélyeztetési eljárásoknak kellett eleget tenniük, hogy végre megkapják az építési engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH). A területen régészeti feltárást folytattak, falkutatást végeztek, hogy megállapíthassák az épület eredeti színét. A kiviteli terveket folyamatosan egyeztetik a KÖH-al, úgy kell kialakítaniuk egy korszerű, színvonalas szállodát, hogy közben a műemléki jelleg is megmaradjon. Miután megkapták az engedélyt, elkezdődtek a felújítási munkálatok amelyek hamarosan a külső szemlélők számára is látványosabb szakaszba érnek. Móricz Tibor szerint, ha nem következik be rendkívüli esemény, és minden a terveik szerint halad, 2009 nyarának végétől már vendégeket fogadhat Miskolc belvárosában a megújult Avas Szálló.
Indul a nagy villamos projekt Miskolcon

http://index.hu/politika/belhirek/346850/

A tervek szerint a jövő év első felében megkezdődik Miskolc történetének legnagyobb fejlesztése, a borsodi megyeszékhely elsősorban uniós forrásból 37 milliárd forintból korszerűsíti villamosközlekedését - közölte Káli Sándor polgármester.

A tervek szerint megújul a teljes villamospálya, a megállók, az energiahálózat, új járműveket vásárolnak, a meglévő Tátra típusúakat pedig alacsonypadlóssá alakítják, és a jelenleg a Tiszai pályaudvartól Diósgyőrig húzódó 1-es szakaszt 1,5 kilométerrel, a Felső-Majláth-i lakótelepig meghosszabbítják. A 37 milliárd forintba kerülő beruházás költségeinek túlnyomó hányadát - 85 százalékát - uniós forrásból fedezik, a fennmaradó rész állami, illetve önkormányzati hozzájárulás.
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Á, Myškovec tu ještě chyběl. Any pictures of the city/projects? :)
Sracok, hat adgyatok valami kepeket is! Ki fogja betuzgetni a sokk cikkeket?!
Its not that easy...here is a map of current public transport network in the city:

tramline2:

tramline1:

The extension will be about 2 stations on line 1 westwards(until felső-Majláth),while of course reconstruction of the entire line and buying new vehicles.
 

·
Registered
Joined
·
203 Posts
I like Miskolc... I´ve been there twice last year and there are a lot of things to do around the city. It is true that it needs a face lift as soon as posible. :)
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #11 ·
I like Miskolc... I´ve been there twice last year and there are a lot of things to do around the city. It is true that it needs a face lift as soon as posible. :)
I think it needs plastic surgery...like that new main square project...but like 10 of it.
 

·
Moderator
Joined
·
23,372 Posts
A francia Alstom is pályázik a miskolci villamostenderen

Miskolcon is bemutatta kedden a francia érdekeltségű Alstom konszern azt az Citadis villamosát, amely kedvező városházi döntés esetén közlekedhet a városban, a 37 milliárd forintba kerülő villamos-tendert túlnyomórészt az unió finanszírozza, a borsodi megyeszékhely közbeszerzési eljáráson más gyártók megjelenésére is számít.

A jövő évben kezdődhet meg Miskolcon a város történetének egyik legnagyobb beruházása, a "nagy villamos projekt, amelynek célja, hogy Miskolcon a világ egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre" - mondta korábban Káli Sándor Miskolc polgármestere.

A tervek szerint megújul a teljes villamospálya, a megállók, az energiahálózat, új járműveket vásárolnak, a meglévő Tátra típusúakat pedig alacsonypadlóssá alakítják, és a jelenleg a Tiszai pályaudvartól Diósgyőrig húzódó 1-es szakaszt 1,5 kilométerrel, a felső-majláthi lakótelepig meghosszabbítják.

A 37 milliárd forintba kerülő beruházás költségeinek túlnyomó hányadát - 85 százalékát - uniós forrásból fedezik, a fennmaradó rész állami, illetve önkormányzati hozzájárulás.

A francia Alstom konszern volt az első, amely bemutatta Citadis típusú villamosát, amely kedvező döntés esetén megjelenhet Miskolcon.

A Citadis eddig 28 városban közlekedik, mintegy 1100 szerelvényt rendeltek a cégtől, és több mint 1,4 milliárd utast szállítottak - ismertette az adatokat Zal Shahbaz üzletfejlesztési alelnök.

Daróczi Dávid kormányszóvivő tavaly augusztusi tájékoztatása szerint a 2007-2008-ban induló, 1.265 milliárd forint beruházási értékű 77 közlekedési projekt közül értékben 450 milliárd forintnyi öt nagyprojekt a városi tömegközlekedés fejlesztését szolgálja. A budapesti 1-es és a 3-as villamos fejlesztésére, valamint a 4-es metróra 375 milliárd forintot fordítanak, míg a debreceni, szegedi és miskolci villamospálya 50 kilométer hossznyi fejlesztésére 75 milliárd forintot szánnak.

Az Alstom Magyarországon két céggel van jelen: az Alstom Hungária Zrt. az erőművi és a közlekedési üzletágat képviseli, míg az Alstom Singnaling Kft. közlekedési szoftvereket fejleszt.

^^ I just simply don’t get it, why the Hungarian cities are not making a joint tender for this…
I’m sure there is a proper explanation for it… So if someone finds out, please let me know… 

Some photos of the Citadis, from all over the world…

From France…From Barcelona...From Madrid…

 

·
Hajrá Magyarország!
Joined
·
959 Posts
...a világ egyik legmodernebb villamosközlekedése jöhessen létre" - mondta korábban Káli Sándor Miskolc polgármestere...
Azért egy kicsit bővebben is érdekelne, hogy ez mit jelent?

^^ I just simply don’t get it, why the Hungarian cities are not making a joint tender for this…
I’m sure there is a proper explanation for it… So if someone finds out, please let me know… 
Good point!
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Azért egy kicsit bővebben is érdekelne, hogy ez mit jelent?
Gondolom azt,hogy csatlakozik a világ többi felújított/új villamoshálózatához,lévén a pesti,szegedi és debreceni nem lesz teljesen felújítva...
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #18 ·
És ettől lesz a "világ egyik legmodernebb villamos közlekedése" Miskolcon?
Én tudjam? Ő a polgármester...lehet,hogy ezzel propagálja magát...elvégre a helyieknek az szinte maga a csoda lesz(már annak,aki még nem ült a 4-6-oson)...
 

·
Registered
Joined
·
9,588 Posts
Discussion Starter · #19 ·
New square of Miskolc:Europa square

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...lcnak/cn/haon-news-FCUWeb-20080509-0203461812

Miskolc - Fák, virágok, padok, alattuk mélygarázs. Ez az Európa tér, melyet pénteken adták át ünnepélyes keretek között a város ünnepe alkalmából a Művészetek Háza mögötti területen.


Market of Búza square

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...elett/cn/haon-news-FCUWeb-20080424-0415560879

more here:http://media.boon.hu/pubs/Bildserie/B_za_t_ri_piac__bej_rtuk_f_ld_alatt__f_ld_f/


Reconstruction of Heroes' square at Miskolc near end

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABA...z-mar-jo-hosok-tere/cn/news-20080424-03460941

Miskolc - Május elsejére ígéri a miskolci Hősök tere tökéletes rendbe- és széppétételét a Miskolci Városgazda Kht. igazgatója, Veres István.
 
1 - 20 of 1022 Posts
Top