SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 160 Posts

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)


Ponukan raspravom o makedonskim selima i gradovima odlučio sam se da napišem jednu reportažu, koja će najvjerovatnije biti iz više dijelova.

Inače moram reći da mi je Makedonija posebno draga, jednostavno me ta zemlja očarala. Pjesma Dade Topića nekako to najbolje opsiuje. Zato ću je citirati, jer, ipak, zna bolje od mene.

Tamo gdje vječno sunce sja
tamo je Makedonija
narod i zemlja koju volim ja

Dok Vardar grli polja zrelog žita
ponosna i gorda kao gorska ptica
pjesmom je svojom zemlja ta očarala srca sva
i vino sa izvora njenih sad pijem ja

Besmrtna k'o srce što vjekovima bije
tudjinska nikad ona bila nije
zastava njena nek' se vječno vije

Kad si sam, kad je sve tužno, ti se sjeti nje
Makedonija ti pruža ljubavi sve
Makedonija ti pruža ljubav
Za potpuni ugodjaj pustite pjesmu dok gledate:)

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)


Ovu sagu započeću sa sjevero-istokom. I to počinjem od posjete jednom selu nedaleko od Skoplja u kojem se nalazi gradjevine koja je značajna za srpsku istoriju, kultura, duhovnost, a može se reći i arhitekturu. A to je selo Staro Nagoričane.Staro Nagoričane se nalazi blizu Kumanova. Od Skoplja do je udaljeno 54km i prilično brzo se stigne. Skopski bulevari omogućuju brz izlazak iz grada. Nakon toga slijedi makedonski dio nekadašnjeg Autoputa bratstva i jedinstva. Nažalost od tog autoputa je ostala samo blijeda slika, put je u prilično lošem stanju, a najveću zamjerku imam na putokaze koji su jak loši. Jedino od "stare slave" ostali su putokazi da žive, koji su uglavnom iz tog vremena.

Čuvena makedonska naplata putarine, svako malo putarina. Makedonija nema zatvoreni sistem putarine što nekg ko nije navikao na taj sistem može prilično da nervira, medjutim kad platite putarinu, koja je JAKO jeftina zaboravite na ovu neprijatnost, ali isto tako i shvatite zašto je autoput samo sjena onoga nekad.Poneki novi putokazDio AP nema zaustvane trake nego parkinge na svakih nekoliko kilometara.S desne strane je Kumanovo. U grad nisam ulazio, prošao sam predgradjem, a ono što sam vidio nije mi se svidjelo, haos, prljavo i neuredno. Neiscrtane ulice, loši puteviNakon toga nastavljamo dobrom magistralom koja vodi prema Krivoj Planci i dalje prema Bugarskoj. Primijetio sam da su makedonske magistrale vrlo dobro uradjene, prilično su široke i brze. Može se brzo voziti. Naravno kvalitet asfalta i vertikalna i horizontalna signalizacija je na prilično niskom nivou, tako da vas to usporava.Makedonski pejzaž je prekrasan. Na malo prostoru toliko krajolika se promijeni, a pun je kolorita i nikako nije dosadan. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Samo selo Staro Nagoričane je srpsko selo u njemu živi 80% Srba, što se može vidjeti i po plakatima polijepljenim na svakom koraku, a plakati reklamiraju pta drugo, nego ono što Srbi "vole", a to su političke stranke i to Radikalna stranka. Samo selo je slično ostalim makedonskim selima, samo sve piše na srpskom. Po zadnjem popisu imalo je 555 stanovnika.

Iako srpsko selo i dalje "sakaju skopsko":)
Vrlo domišljata reklamaSelo je poprilično u ruševnom stanju i ovakve kuće nisu nerijetke. (Na kući možte vidjeti plakate)

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #4 ·
U Staro Nagoričane sam došao prvensveno zbog crkve tj. manastira Sv. Djordja. Još se sjećam svoje nastave iz likovnog gdje je ova crkva spominjana kao primjer jedine srpske crkve u kojoj su freske radjene posebnom tehnikom. Koje ja nažalost nisam vidio, jer je crkva bila zaključana.

Manastri je zadužbina kralja Milutina, a izgradjen je u XIII vijeku.
Koga više interesuje klik

PortalGroblje kraj manastira.Inače u crkvi Sv. Djordja je sahranjen bugarski car Mihajlo III Šišman, tako da sad igram se s vatrom i rizikujem da Bugari dodju i pokvare mi reportažu tvrdnjom kako je to njihova crkva. (kud sam počinjao)

Višejezičnost :nuts: 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)


Moja iduća odrednica trebao je biti manastir Prohor Pčinjski o kojem sam dosta slušao, ali nažalost moji saputnici nisu imali sa sobom dokumenta tako da smo se morali vratiti sa granice:(

Dokaz:)Inače sam manastir je takodjer bitan i za Makedonce, jer se u njemu 1944. godine održalo Prvo zasjedanje Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM-a) što je makedonski pandan AVNOJ-u.
Znam da se često dešavaju razmirice izemdju makedonskih zvaničnika i predstavnika SPC-a, tako da svaki Ilindan je uzbudljivo.

Inače Makedonci zbog tih razmirica su odlučili na samoj granici napraviti spomen kompleks ASNOM-u. Kad smo mi bili, bio je poprilično pust, ali za makedonske prilike dobro održavan.

Imali smo i specijalni doček i vodiča :)SpomenikMakedonsko suncei naravno tu je neizbježna petokraka.
Inače Makedonci se najmanje kompleksiraju komunistilčkom prošlošću zemlje i najrasterećeniji su po tom pitanju. Što dodje kao neki odmor u odnosu na zapadne, a pogotovo istočne (opet ja izazivam) susjede.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)


U povratku sa granice smo obišli Kokino. Kokino se nalazi 15km istočno od Starog Nagoričana.

Meni dan danas nije baš najjasnije šta je to.

Ono što znam da je Kokino otkriveno 2001. godine i da predstavlja megalitsko arheološko nalazište u stilu i ruku pod ruku sa Stone Hengom (megalit znaći inače veliki kamen). Od strane NASA-e je i uvršteno medju 5 antičkih opservatorija.
Kokino je staro 3800 godina i potiče iz mladog bronzanog doba. U Kokinom se mogu pratiti solisticij i ravnodnevnica.

Nadjeno je dosta predmeta na samom nalazištu, a nalazište predstavlja kako se pretpostavlja jedan od 10 hramova otkrivenih na vrhovima brda u ovom području.

Inače dolazak do opservatorija je prilično trnovit:) Put je uzak, seoski put, bez ikakvih oznaka i bez ikakvih tragova života. Postoje mali drvene table koje vas vode do opservatorija, a mi smo imali i turističku mapu Makedonije, pa je nekako išlo.

Sam lokalitet je prilično zavučen i nalazi se na vrhu brda na nadmorskoj visini od 1030m. Nikog nije bilo gore osim nas.

Krajolik opet prelijep.I ispred nas opservatorij. Ja sam zamisljao nesto sofisticiranije, ali to je to. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #10 ·


Kuklica je iduća naša destinacija. Selo koje se nalazi 8km od Kratova dalje na istoku je kao i svako drugo makedonsko selo, ali jedna stvar ga razlikuje, a to su kamene formacije nastale erozijom tla.
Srbi su dobili Djavolju Varoš, a Makedonci Kuklice (lutke) - mora da su prvi birali.

Sama lokacija se nalazi nedaleko od sela, poprilično je zavučena, kakvo iznenadjenje i do nje se dolazi lošim lokalnim putem.

SeloPutokazLokalitet

 

·
Banned
Joined
·
8,930 Posts
Bane jesi li bio mozda i na mesecu? :D

Super reportaza bas onako kako treba i sa ukusom,jedva cekam Kratovo,to je zivi grad muzej.
:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
3,659 Posts
Hvala Fossil, jesi obisao Kokino i Kuklice?
Obisao? Ako mislis dali sum bil, ne.

Se uste ne sum bil vo Kokino i Kuklica. Ne sum imal sansa. use sum mal, a na moive doma ne im teknalo da odime. No sum videl mnogu sliki, i informacii za niv.

Ima uste eden takov cuden lokalitet vo Makedonija, se vika Cocev Kamen, mozda si posetio, ke cekam zasega da ja dogledame reportazata pa ke ti pustam nesto.

pozz
 
1 - 20 of 160 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top