SkyscraperCity Forum banner

Moje Niemcy

90854 Views 537 Replies 52 Participants Last post by  kowbojPL
Lipsk już parokrotnie gościł w sekcji "Zagranica" na FPW, niemniej jednak zdecydowałem, że być może kolejny wątek nie zaszkodzi. Mimo, że mieszka w Lipsku od ponad roku, jakoś nie mogłem zebrać się w sobie by założyć wcześniej ten wątek- a może po prostu byłem zbyt leniwy by się przespacerować i zrobić zdjęcia ;) Miasto samo w sobie ma całkiem sporo do zaoferowania, o czy mogły się przekonać osoby śledzące wcześniejsze wątki, choć nie jest idealne i jest typowym miastem kontrastów. W swoim wątku postaram skupić się na miejscach, które najbardziej mi się podobają- czyli na pięknym, rozległym śródmieściu, w którym możemy podziwiać setki pięknych, pieczołowicie odrestaurowanych kamienic. Leipzig porównałbym do "donut'a"= tzn. centrum miasta samo w sobie nie jest może za ciekawe, a to co w tym miejscu najpiękniejsze, to właśnie te otaczające centrum dzielnice. Od razu chciałbym Was jednak ostrzec, że nie jestem zbyt zdyscyplinowanym fotografem, dlatego też update'y mogą pojawiać się nieczęsto, poza tym nie dysponuję zbyt wyrafinowanym sprzętem (zwykły aparat kompaktowy), ani też jakimś szczególnym okiem do zdjęć. Dobra, starczy tego wstępu, przejdźmy do ciekawszych rzeczy ;).

Dzisiaj zamiast przygotowywać się na zajęcia postanowiłem przejść się na spacer do Südvorstadt czyli tzw. Południowego Przedmieścia- moje (i zapewne nie tylko mojej) ulubionej części miasta, pełnej pięknej architektury, ale i żywej, ze względu na liczne bary, restauracje itp.. Zdjęć niestety niewiele, bo wybrałem się na ten spacer z prawie rozładowaną baterią w aparacie :)

zanim jednak dostaniemy się do Südvorstadt, czekają nas takie widoki- tak, jak mówiłem, Leipzig to miasto kontrastów. W tle widać wieżowiec MDR tworzący tutejszy skyline

wkrótce jednak rejony stają się zdecydowanie ciekawsze

nie wiem dlaczego, ale mam słabość do tego typu bloków, typowych dla miast w całych Niemczech, prosta, schludna architektura, w moim rodzinnym Opolu też sporo takich się znajdzie (no może trochę niższych), niestety niewiele z nich doczekało się w Opolu renowacji, takiej jak ten tutaj

tu już bardziej dostojne budownictwo ;)

w całym śródmieściu jest naprawdę mnóstwo tak pięknie odrestaurowanych kamienic, przechodząc koło nich, nie mogę się normalnie na nie napatrzeć ;) choć z biegiem czasu mogą wszystkie wydawać się do sobie podobne i mam nadzieję, że nie staną się nudne

znajdziemy tu także przykłady nowego, moim zdaniem nie zawsze udanego budownictwa

narazie to tylko tyle, postaram się w miarę czasu wrzucać i robić więcej zdjęć (jak czas i pogoda pozwolą) ;)
See less See more
10
  • Like
Reactions: 2
321 - 340 of 538 Posts
P'Berg byl po wschodniej stronie.
Mam sasiadke, babke w srednim wieku, tez ma nazwisko na -ski, ale nie mowi ani slowa po polsku.
Tak w wielu przypadkach widać polskie nazwiska ale już z niemieckimi imionami - nawet wśród ofiar muru jest dużo z "polskimi" nazwiskami. Jak więc widać polska emigracja do Berlina ma wielopokoleniowe tradycje ;)

Na Friedrichschein już nie zdążyłem ale myślałem, że tam jest głównie socreal.
See less See more
Na F'hain jak sie wyjdzie ze stacju metra Samariterstraße to po obydwu stronach Frankfurter Allee sa bardzo ladne zakatki.
Polecam tez wybranie sie tam kiedys z aparatem autora watku. Juz chyba niedawno sugerowalem taki pomysl ;)
po przerwie wynikającej z lenistwa i obowiązków czas na nowe wrzutki zdjęć z Berlina. Zmieniamy otoczenie i odwiedzimy rejony cieszące się złą sławą ;)

Na początek Hermannplatz bedący jednym z ważniejszych punktów dzielnicy. Znajdujący się tu dom towarowy Karstadt przypadł mi go gustu. Poniższy widok z ulicy Hasenheide, jeszcze z Kreuzbergu

A to już sam plac

See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Hermannplatz sprawia całkiem sympatyczne wrażenie, zupełnie jakby nie był centrum jakiejś kiepskiej dzielnicy

See less See more
5
  • Like
aczkolwiek znajdziemy tu też i gorsze widoki...

kierujemy się w strone Hermannstraße

sama ulica pnie się trochę tak pod górkę, co w płaskim Berlinie może się wydać całkiem atrakcyjne

ostatni rzut oka na Karstadt

See less See more
5
Karstadt przedwojenny byl super. Bardzo mi sie podoba jego forma.
Niestety byl bardzo mocno zniszczony, a to co odbudowano to tylko popluczyny po dawnej swietnosci.
Neukölln moze nie ma zbyt dobrej reputacji, ale sa tam bardzo fajne miejsca.
Przedwojenny budynek Karstadt był monumentalny, świetny. Co ciekawe, nie uszkodziły go ani alianckie naloty, ani radziecka artyleria, lecz został wysadzony przez oddziały SS tuż przed końcem wojny. To wielka strata dla architektury miasta, zwłaszcza w zestawieniu z tym, co postawiono na jego miejscu. Zachował się niewielki fragment fasady od ulicy Hasenheide.

Kilka migawek z przeszłości:

Okolice Hermannplatz wyglądają bardzo przyzwoicie, miejsce to leży dokładnie na styku Kreuzbergu i Neukölln. Za dnia bardzo żywe i ruchliwe, zarówno na północnym, jak i na południowym krańcu placu krzyżują się główne arterie tej części Berlina. Kupimy tu wiele różności, owoców na straganach i berlińsko-tureckich przysmaków. :) Także i nocą miejsce to tętni życiem, a tuż pod nogami bezstannie dudnią wagoniki linii metra U7 i U8.

Jeśli chcemy poznać prawdziwy charakter Neukölln, to warto udać się ulicami Sonnenallee, Hermannstraße, a zwłaszcza Karl-Marx-Straße "w dół", w stronę Ringu. Zapuścić się w boczne uliczki i zaułki, poczuć unoszącą się wszędzie gęstniejącą i złowrogą atmosferę "No-Go-Area". :lol: Okolice Rathaus Neukölln to prawdziwy mały Stambuł.

Co ciekawe, w dzielnicy wszystko zmierza ku lepszemu, czynsze powoli idą w górę, wydaje się, że wkrótce także i tu swoje wścibskie łapska zacznie wciskać gentryfikacja, która opanowała do szczętu Prenzlauer Berg i zabrała się za dużą część Kreuzbergu.
See less See more
2
  • Like
Reactions: 3
Neukölln moze nie ma zbyt dobrej reputacji, ale sa tam bardzo fajne miejsca.
mogłbyś coś więcej powiedzieć o tych fajnych miejscach. Trochę po Neukölln pospacerowałem i prawdę mówiąc to nie widziałem tam żadnych fajnych miejsc, no może poza Hermannplatz. Jedyne atrakcje, jakie wpadły mi w oko to knajpy z dobrym tureckim czy azjatyckim jedzeniem no i może niektóre młode Turczynki ;)

Jeśli chcemy poznać prawdziwy charakter Neukölln, to warto udać się ulicami Sonnenallee, Hermannstraße, a zwłaszcza Karl-Marx-Straße "w dół", w stronę Ringu. Zapuścić się w boczne uliczki i zaułki, poczuć unoszącą się wszędzie gęstniejącą i złowrogą atmosferę "No-Go-Area". :lol: Okolice Rathaus Neukölln to prawdziwy mały Stambuł.
no to będzie coś w tym stylu, przejdziemy kawałek Hermannstr., pójdziemy w boczne uliczki i dojdziemy do okolic S-Bahn Neukölln

no to lecimy dalej, Hermannstr., jak widać ludzie na Neukölln są bardzo otwarci i chętnie dzielą się swoimi życiowymi rozterkami ;)

przy ulicy znajduje się całkiem przyjemny cmentarz

See less See more
5
  • Like
Tureckie czy arabskie dziewuchy, te bardziej pro West na pewno ciesza oko bo sa czesto bardzo stylowe i ladne.
Co do fajnych miejsc mialem na mysli okolice Polnocnej strony tej dzielnicy miedzy Sonnenallee i Landwehrkanal, nazywany potocznie Kreuzkölln bo jest to granica gdzie spotyka sie Kreuzberg z N-kölln. Weserstraße na przyklad ze swoja nowa scena knajpiana.
Lubie tez Markthallen Przy Eisenbahnstraße. Wybierz sie :)
See less See more
Tureckie czy arabskie dziewuchy, te bardziej pro West na pewno ciesza oko bo sa czesto bardzo stylowe i ladne
:cheers1: dokładnie

Co do fajnych miejsc mialem na mysli okolice Polnocnej strony tej dzielnicy miedzy Sonnenallee i Landwehrkanal, nazywany potocznie Kreuzkölln bo jest to granica gdzie spotyka sie Kreuzberg z N-kölln. Weserstraße na przyklad ze swoja nowa scena knajpiana.
Lubie tez Markthallen Przy Eisenbahnstraße. Wybierz sie :)
o super, dzięki, bo nie znam miasta tak dobrze, więc tego typu rekomendacje bardzo przydatne

a my dalej spacerujemy długą Hermannstr.

Berlin Zach. to i architektura typowa dla Zachodnich Niemiec

są też i ciekawsze budynki

a tak wyglądają odchodzące boczne uliczki

See less See more
5
  • Like
lecimy dalej :)

dbalosc o najmniejsze architektoniczne detale ;)

jakie miasto, taki Broadway ;)

w dniu mojego spaceru musialo byc jakies tureckie swieto, wszedzie jezdzilo pelno aut z tureckimi flagami

See less See more
6
  • Like
http://i.imgur.com/pghxkvV.jpg

O gustach podobno sie nie dyskutuje, więc napiszę, że ten znak ogrniczenia prędkości (30) mi się pododba:)
http://i.imgur.com/pghxkvV.jpg
Kurica nie ptica, Berlin nie zagranica :troll:
to co piszecie, to prawda. Berlin jest chyba najbardziej "polskim" miastem pod względem estetyki w Niemczech. Większość z nas może się tu poczuć jak w domu ;) Generalnie poza ścisłym centrum i bogatymi i eleganckimi dzielnicami, to widać, że w tym mieści coś się nie powiodło. Za każdym razem jak przyjeżdżam do Lipska, to mam wrażenie, że jestem w jakimś "lepszym" świecie.

Lecimy dalej z Hermannstr., dzielnica Neukölln

Spiderman's watching ;)

See less See more
5
  • Like
to co piszecie, to prawda. Berlin jest chyba najbardziej "polskim" miastem pod względem estetyki w Niemczech. Większość z nas może się tu poczuć jak w domu ;) Generalnie poza ścisłym centrum i bogatymi i eleganckimi dzielnicami, to widać, że w tym mieści coś się nie powiodło. Za każdym razem jak przyjeżdżam do Lipska, to mam wrażenie, że jestem w jakimś "lepszym" świecie.
No i za to kochamy Berlin, prawda?
Za to, ze jest taki nie perfekcyjny, nieobliczalny, niegrzeczny i uswiechtany.
Arm aber sexy forever :D
See less See more
Jak wam kiedyś ten Berlin wyczyszczom, co (nie)stety jest nieuniknione, to dopiero będziecie płakać, jak teraz płaczą po niegdyś alternatywnym, skłociarskim i narkomańskim Amsterdamie. W gazetach same lamenty, że wtargnął wielki zagraniczny kapitał i zabili duszę miasta. Zatem cieszcie się tym bałaganem i wariactwem, póki jeszcze się da. Kiedyś byłem optymistą i wydawało mi się, że Berlina nigdy tak do końca nie wyczyszczom, bo miasto jest duże i mentalność mieszkańców nie pazerna na kasę, ale teraz coraz częściej odnoszę wrażenie, że zagraniczny kapitał jest nie do pokonania, jeszcze max. 15-20 lat i będziecie mieć drugi Paryż, pocztówkowe, zadbane miasto, gdzie w weekendowe wieczory są pustki na ulicach i nie ma się nawet gdzie zabawić.
See less See more
  • Like
Friedenstraße. This is where I live, thank you drowningman666!
321 - 340 of 538 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.