Lipsk już parokrotnie gościł w sekcji "Zagranica" na FPW, niemniej jednak zdecydowałem, że być może kolejny wątek nie zaszkodzi. Mimo, że mieszka w Lipsku od ponad roku, jakoś nie mogłem zebrać się w sobie by założyć wcześniej ten wątek- a może po prostu byłem zbyt leniwy by się przespacerować i zrobić zdjęcia

Miasto samo w sobie ma całkiem sporo do zaoferowania, o czy mogły się przekonać osoby śledzące wcześniejsze wątki, choć nie jest idealne i jest typowym miastem kontrastów. W swoim wątku postaram skupić się na miejscach, które najbardziej mi się podobają- czyli na pięknym, rozległym śródmieściu, w którym możemy podziwiać setki pięknych, pieczołowicie odrestaurowanych kamienic. Leipzig porównałbym do "donut'a"= tzn. centrum miasta samo w sobie nie jest może za ciekawe, a to co w tym miejscu najpiękniejsze, to właśnie te otaczające centrum dzielnice. Od razu chciałbym Was jednak ostrzec, że nie jestem zbyt zdyscyplinowanym fotografem, dlatego też update'y mogą pojawiać się nieczęsto, poza tym nie dysponuję zbyt wyrafinowanym sprzętem (zwykły aparat kompaktowy), ani też jakimś szczególnym okiem do zdjęć. Dobra, starczy tego wstępu, przejdźmy do ciekawszych rzeczy

.
Dzisiaj zamiast przygotowywać się na zajęcia postanowiłem przejść się na spacer do Südvorstadt czyli tzw. Południowego Przedmieścia- moje (i zapewne nie tylko mojej) ulubionej części miasta, pełnej pięknej architektury, ale i żywej, ze względu na liczne bary, restauracje itp.. Zdjęć niestety niewiele, bo wybrałem się na ten spacer z prawie rozładowaną baterią w aparacie
zanim jednak dostaniemy się do Südvorstadt, czekają nas takie widoki- tak, jak mówiłem, Leipzig to miasto kontrastów. W tle widać wieżowiec MDR tworzący tutejszy skyline
wkrótce jednak rejony stają się zdecydowanie ciekawsze
nie wiem dlaczego, ale mam słabość do tego typu bloków, typowych dla miast w całych Niemczech, prosta, schludna architektura, w moim rodzinnym Opolu też sporo takich się znajdzie (no może trochę niższych), niestety niewiele z nich doczekało się w Opolu renowacji, takiej jak ten tutaj
tu już bardziej dostojne budownictwo
w całym śródmieściu jest naprawdę mnóstwo tak pięknie odrestaurowanych kamienic, przechodząc koło nich, nie mogę się normalnie na nie napatrzeć

choć z biegiem czasu mogą wszystkie wydawać się do sobie podobne i mam nadzieję, że nie staną się nudne
znajdziemy tu także przykłady nowego, moim zdaniem nie zawsze udanego budownictwa
narazie to tylko tyle, postaram się w miarę czasu wrzucać i robić więcej zdjęć (jak czas i pogoda pozwolą)