SkyscraperCity Forum banner

Moldavië

3037 Views 13 Replies 12 Participants Last post by  nookie
Moldavië is het armste, of in ieder geval één van de armste landen in Europa. Het land heeft zo'n 4.5 miljoen inwoners en heeft als een van de weinige landen in Europa een behoorlijke natuurlijke bevolkingsgroei van zo'n 0.3%. Het BBP per inwoner is dramatisch laag, namelijk €2300. De communistische invloeden hebben Moldavië zwaar geraakt en zijn ook overal sterk terug te vinden. De hoofdstad is Chisinau en heeft dankzij veel immigratie vanuit het platteland bijna 1 miljoen inwoners.
Ik heb een aantal foto's voor jullie die niet van mij zijn. Ik vond dat jullie wel iets meer mochten weten over het land waar ik geboren ben :yes:
Sommige foto's zijn een beetje groot, sorry daarvoor ;)

Het parlementsgebouw

Trein station


See less See more
23
1 - 14 of 14 Posts
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het beeld van Moldavie buiten de stedelijke gebieden. Ik denk dat dat wel schrikken is namelijk.
Ik kan het mis hebben natuurlijk.
Zo wat een brute commieblock neighbourhoods, prachtig. De verdere architectuur is ook wel fijn, echt een eigen steil.
ik vind foto 8 adembenemend (avond, sneeuw, stedelijkheid), echt een metropool zo te zien.
Prachtige foto's van een redelijk onbekent stuk Europa. Die schoorstenen ergens op foto 16 zijn enorm, maar vreselijk lelijk. Lijkt echt commie
Het land, dat we overigens kennen van het voetballen, ligt er overigens wel netjes en opgeruimd bij. Vooral dat station, da`s zó schoon, daar zouden wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar dit zijn vooral stedelijke foto`s, ik denk, dat landelijk genomen kiekjes er heel anders uit zien: Paard en wagens, mensen gekleed in vodden, geiten op de weg etc. Ben benieuwd, of daarvan ook nog foto`s komen. Steden zelf geven de situatie in Moldavië niet echt weer.
See less See more
Had totaal niet verwacht dat Chisinau zo mooi is!
Echt te gaaf die authentieke 60ies-70ies architectuur op sommige foto's. Nog helemaal vrij gebleven van opleuking, renovaties, vercommercialisering en wat al dies meer zij. Vooral dat parlementsgebouw is echt te bruut, maar ook die doos met fonteintjes ervoor op de vierde foto.

Als Moldavie ooit welvarend wordt zal het wel gesloopt worden, of kapot-gerenoveerd.
See less See more
Bedankt voor jullie reply's ;)
Op het platteland is het inderdaad een omslag van 180 graden zal ik maar zeggen.. Wij hebben een huis daar in een klein dorp van zo'n ~3000 mensen en het is daar zo primitief dat je denkt dat je gewoon niet in Europa kan zijn. Landbouw is nog steeds 1 van de belangrijkste sectoren, en nee dat gebeurt niet met moderne machines maar met handen en paarden. Heel zielig vind ik dat altijd, maar het probleem is dat het niet vooruit gaat. In de steden is dat dan wel het geval maar de dorpjes blijven echt ver achter.. En dan heb je als gevolg een wereld van verschil als je je familie opzoekt in de hoofdstad en daarna weer terug gaat naar je eigen huis in je dorp.. Waterleidingen bestaan ook nog niet op het platteland, het gaat allemaal door zo'n waterput, weet ff niet de Nederlandse naam ervoor:lol: De wegen DIE er zijn zijn niet bar slecht, het enige wat opvalt is dat er vaak geen scheidingsstrepen opstaan, nee, het is gewoon een stuk asfalt klaar..:eek:hno: In de dorpen zijn de wegen vaak onverhard, dus het is een soort van survival met onze BMW... Toen wij vorig jaar aankwamen met onze nieuwe auto keek iedereen ons echt zo aan: :eek: De steden zijn ook echt superschoon, en dat komt ook omdat men het niet normaal vind als je iets op straat gooit.
Trouwens, ons voetbalteam is echt slecht dus let daar maar niet op :lol: Het zijn nog voornamelijk jonge mensjes die erin spelen..
Ik zal nog wel een paar foto's eropdoen van de dorpjes en dingetjes...
Hier alvast een paar:

1)


2)


3)


4)


5)


6)Links Moldavië, rechts het rebellengebied Transnistrië


7)Rechts Moldavië


8)Dit is dus vaak het probleem, een vet grote weg zonder scheidingsstrepen


9) Mooi gebouw in het dorpje Rynek


10)


11)Haha, AIR Moldova op Schiphol:cheers:
See less See more
11
Moldavie ligt hier nog geen 50 km verderop, maar ik ben er nog nooit gweest. Misschien ga ik het land over een paar weken bezoeken, maar net zo lief ga ik er niet naartoe. Het land is namelijk ontzettend arm. Op die ellende zit ik niet te wachten.
Bovendien zie ik in Odessa Moldaviers genoeg. Odessa is voor hun namelijk de stad om zaken te doen en te shoppen (althans: voor de rijke Moldaviers). Ook wonen hier veel Moldaviers en terecht, want in Moldavie is er bijna letterlijk niks. Over de situatie van Transnistria zullen we het hier maar niet hebben, daar is momenteel een blokkade van de douane, zodat er vrijwel geen handel mogelijk is.

Het land is vruchtbaar, dus er zijn daar wel degelijk mogelijkheden. Maar als zo vaak kom je geen meter verder, ga je zelfs achteruit, als je geen goed bestuur hebt....
See less See more
Mooie series. Leuk om eens een beeld van zo'n land te hebben.
Leuk om te zien idd. Heb er veel herinneringen aan, want heb er in 2004 een maand doorgebracht. Ik moet erbij vertellen dat Moldavië wel arm is, maar echt schrijnend is het nergens. het land lijkt gewoon stil te staan, dat is het meer
Het maakt op mij geen verpetterende indruk, maar dat is mijn smaak. Impossante gebouwen staan er wel, echt communistisch..
Lelijk! Echt. Alles. En niet alleen de nieuwbouw. Ook de oude gebouwen zijn liefdeloos in elkaar geknutseld. Moldavie heeft dringend een betere architectuuropleiding nodig.

De enige uitzondering is misschien het oficiul postal. Die is niet bijzonder, maar ook niet spuuglelijk. Dat zal wel een toevalstreffer zijn geweest.

Allemaal niet mijn smaak. Ik ga Moldavie niet bezoeken.
See less See more
@Sol
Ik zou zeggen probeer het gewoon uit;) Het land is behoorlijk arm ja, maar veel armer dan Oekraïne ook niet, weet ik uit eigen ervaring. Ik vind zelf zulke onontdekte landen waar nog weinig aan geknutseld is het leukst! Gewoon doen dus :yes:

@sqm
Het is erg commie inderdaad, helaas. Maar er is ook wel zo hier en daar moderne nieuwbouw, al is dat nog erg schaars :eek:hno:

See less See more
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top