SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 22 Posts

·
Registered
Joined
·
609 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Op Wikipedia staat op de pagina van de Grote Markt van Groningen, dat het voor de oorlog 1 van de mooiste pleinen van Nederland was. Helaas is er in de oorlog bijna niks heel gebleven van de bebouwing.

De Dam in Amsterdam ziet er nu heel groot stedelijk uit, maar dat is pas sind een jaar of negentig. Hiervoor had het plein een kleinschaliger karakter. Veel negentiende eeuwse bebouwing, maar zeker ook oudere 16e eeuwse bebouwing. Vooral voor de jaren 80 van de 19e eeuw stonder er veel 17e eeuwse panden.
Dat alles aan de Dam word gesloopt en er een reconstructie komt van de oude bebouwing, is natuurlijk onrealisties. Maar ik denk dat dit toch een van de mooiste pleinen in Nederland was. Misschien wel een UNESCO werelderfgoed. Hier een aantal plaatjes van de Dam voor de sloop en nieuwbouw begin 20ste eeuw.


De Dam met de oude beurs, de Bijenkorf staat nu op de plek van de beurs.


De Dam tussen de Kalverstraat en het Rokin. Hier staat nu P&C. De 19e eeuwse gevel op de hoek stond er toen pas een aantal jaar. Hiervoor stond er een 16e eeuws huis met dubbele gevel.


Het Beurspoortje, hierdoor kwam je bij de beurs van Hendrick de Keyser. Hier staat nu het gebouw Industria.


Een tekening met de gevels aan het einde van de 18e eeuw. Hierop zijn de huizen tussen de Kalverstraat en het Beurspoortje te zien. Links het Commandantshuis te zien en rechts de oude waag.


Centraal het Commandantshuis, afgebroken samen met de rij huizen erachter. Hier staat nu het Monument op de Dam.


Hier rechts de oude kleinschalige bebouwing aan de Dam. Deze huizen stonden oorspronkelijk niet aan de Dam maar in de warmoesstraat, na de sloop begin 20ste eeuw kwamen ze aan de Dam te staan.

Ik denk dat de Dam dus een van de mooiste pleinen van Nederland was. Maar ik weet niet hoe dat in andere steden/dorpen is. Waar zijn mooie pleinen/markten, en waar zijn parels verdwenen?
 

·
AstroNout
Joined
·
5,283 Posts
Als het gaat om pleinen en markten kijk ik toch altijd met een beetje afgunst naar onze zuiderburen. De mooiste markten liggen als je het mij vraagt in Belgie :).

En als het gaat om de mooiste markten van Nederland, dan in ieder geval niet in Utrecht (hoewel de Ganzenmarkt er best mag zijn). Dat is nou juist hetgene wat Utrecht mist... een mooi stadsplein.
 

·
Registered Abuser
Joined
·
6,972 Posts
Nederland heeft inderdaad te weinig mooie stadspleinen (is ooit een leuk topic over geweest van Plaas geloof ik). De Markt van Delft vind ik de mooiste denk ik. Een kaarsrecht vierhoekig plein met landmarks aan beide korte zijden.
 

·
Bas
Joined
·
15,868 Posts
In Nederland heeft Steenwijk het mooiste marktplein. Vierkant, komen vijf straten op uit, met veel horeca en naar alle kanten achter de bebouwing een mooi uitzicht op kerktorens en bomen.
In Duitsland heeft Bremen natuurlijk zijn `Gute Stube`, je ruikt de machthebbers op de Marktplatz: Het stadhuis, enkele banken, het gildehuis, de kathedraal, verder veel horeca in de plinten en af en toe een tram die stapvoets passeert. Iedereen die wat te zeggen heeft, doet dat op de Marktplatz.

Mooie banner vandaag :) ^^^^ :)
 

·
Gouda's Glorie
Joined
·
7,917 Posts

·
NL
Joined
·
3,393 Posts
De meeste pleinen lijken nogal op elkaar. Niet echt grandeur ten top ofzo.
De Dam vind ik de meest stedelijke en met veel allure. Ik weet niet of ik de oude beurs persé mooier vind dan de Bijenkorf. Het vooraanzicht van de beurs met zuilen was wel mooi maar vind de zijkanten wel erg doods en massief.
Ik vind dat Den Haag hele mooie sjieke pleinen heeft zoals Het Plein en ook het Vrijthof in Maastricht is mooi.
Vismarkt en Grote Markt in Groningen zijn wel mooi maar er staat ook spuuglelijke bebouwing om beide ruimtes. Vismarkt is 's avonds erg doods omdat er te weinig horeca zit en wat er zit heeft geen terrassen. Maarja de Vismarkt stinkt letterlijk ook naar vis..
 

·
Custos Septentrionum
Joined
·
1,579 Posts
Absoluut. De grote Markt van Brussel, Antwerpen en Brugge zijn fenomenaal. Maar Nederland heeft dan weer andere kwaliteiten.
...zoals het onderhouden van de stedelijke ruimte buiten deze pleinen ;)

Verder een vrij onnozele schop, een algemeen bekend plaatje in een drie jaar oud topic.
Inderdaad.

Maar goed, had deze draad nog nooit gezien, ook niet die andere waaraan gerefereerd werd, dus top 10 w.m.b.

1. Haarlem, Grote Markt.
2. Gouda, Markt
3. Zutphen, Groenmarkt/Zaadmarkt
4. Markt, Delft
5. Maastricht, Onze-Lieve-Vrouweplein
6. Zwolle, Grote Markt
7. Deventer, Brink
8. Leeuwarden, Hofplein
9. Hattem, Markt
10. Bergen op Zoom, Grote Markt.
 
  • Like
Reactions: petjuh

·
Registered
Joined
·
9,431 Posts
Als je het hebt over succesvolle en leuke pleinen, dan zou de oude markt in Enschede zeker in de top drie kunnen staan. Een zeer gezellig plein, met rondom horeca en een relaxte, bourgondische sfeer:

http://www.enschede-stad.nl/gebouwen.php?gebouw=Oude Markt&foto=5

http://www.enschede-stad.nl/fotodatabase/displayimage.php?album=2&pos=29

Wat betreft pleinen met allure en hoogstaande architectuur hebben Amsterdam en Den Haag wel de mooiste pleinen van Nederland denk ik.
De Dam:

http://bijsimondelooier.nl/nieuws
Museumplein:

http://www.eu-chlamydia-meeting.nl/page.php?16
Het Plein:

http://www.aartpaardekooper.nl/rubriek/overig-weetjes.aspx
Het Binnenhof:

http://www.fotorondleiding.nl/panoramapaginadenhaag27sep08.htm

Ook mag Limburg met het Vrijthof niet ontbreken:

http://www.maastrichtuniversity.nl/...ts1/SocialDailyLife/ImpressionsMaastricht.htm
 
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top