Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 421 Posts

·
Banned
Joined
·
15,133 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Mostar: Kreće obnova nacionalnog spomenika i hotela ''Neretva''“Neretva” je kultni mostarski hotel u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić... Ovako će izgledati hotel ''Neretva'' nakon obnove 8 Kopirati Nacionalni spomenik hotel "Neretva" u Mostaru koji je godinama bio zapušten, uskoro će dobiti novo ruho, a pripreme za nastavak radova na obnovi se privode kraju. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 milijuna eura. Ovu informaciju za Klix potvrdila je v.d. direktorica “Neretva” d.o.o. Visoko Selma Vranac koja je istaknula da su podnijeli zahtjev gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili s izvođenjem radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta. "Ukoliko Zahtjev bude odobren u zakonskom roku, nastavak radova na obnovi i izgradnji hotela ‘Neretva’ počet će 15. siječnja sljedeće godine. Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel će nakon rekonstrukcije zadržati autentičan vanjski izgled", kazala je za Klix.ba Vranac. Unutrašnjost hotela bit će opremljena sa 83 sobe te će biti uređena u skladu sa standardima svjetskog hotelskog brenda. Hotel “Neretva” je kultni mostarski hotel u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić i drugi, a nakon višegodišnjih problema, ova vijest bi, prema riječima Vranac, obradovati svakog Mostarca. Hotel je sagrađen 1892. godine i prijeratni je simbol grada na istoimenoj rijeci. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitori morati zadržati autentični izgled. Prije 14 godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a nakon brojnih poteškoća, investitori su odlučili hotelu vratiti stari sjaj. Društvo za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam “Neretva” od Grada Mostara zatražilo je odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine radi izvođenja radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta hotel 'Neretva' za vremensko razdoblje od godinu dana počevši od 15. siječnja 2018. godine.
 

·
Moderator
Joined
·
47,451 Posts
Nakon dugogodišnjeg zastoja nastavljena obnova Hotela Neretva u MostaruNakon više godine zastoja jutros su nastavljeni radovi na obnovi poznatog mostarskog Hotela Neretva.

Kako je naš portal već najavljivao investitor Netertva doo Visoko nastavio je radove na obnovi objekta koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 miliona eura, a radnici firme Građevinar Fajić od ranih jutarnjih sati rade na pripremnim radovima za otvaranje gradilišta.

Preduzeće Neretva d.o.o. Visoko je koncem prošle godine podnijelo zahtjev Gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili s izvođenjem radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

Riječ je kultnom mostarskom objektu, smještnom na Trgu Musala u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza. Hotel je sagrađen 1892. godine u vrijeme Austro-ugarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu, koji je tada bio dominantan.

Prije petnaest godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a obnovu otežava historijska vrijednost objekta i zahtjevi da se zadrži autentični njegov autentični izgled. Hotel je upisan na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Obnovljeni Hotel Neretva treba bi imati 83 sobe uređene u skladu s najvećim svjetskim standardima.

Početak radova obradovao je slučajne prolaznike, kao i sve one koji su godinama alarmirali da se nešto učini s jednim od simbola grada na Neretvi.
Klix
 

·
Registered
Joined
·
4,763 Posts
ruševine su u prekritičnom stanju, možda bi bilo najbolje da se poruši sve i od temelja ponovo napravi.
Pa valjda postoje ljudi od struke koji procjene da li je ruševina u stanju za izgradnju iz temelja ili za obnovu. Sumnjam kakvi god da su investitori i koliko god godina ovo razvlačili da bi dopustili da se gradi na nečemu na čemu labavom.
 

·
Registered
Joined
·
4,763 Posts
Do kad bi trebao biti gotov hotel?
Nesto sumnjam da ce prije 2020. godine, posto ima puno radova
Bilo je priče ako se počne na proljeće 2018. da će biti gotov do kraja 2019. godine (pred Novu godinu). E pa s obzirom koliko se u nas odugovlači nadodaj na to još pola godine znači očekuj u ljeto 2020. da bude gotov i spreman za otvaranje.
 
1 - 20 of 421 Posts
Top