Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 89 Posts

·
Registered
Joined
·
4,734 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je utemeljeno 22. rujna 1994. godine.

Dana 30. siječnja 1996. položen je kamen temeljac za novu monumentalnu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta.

Prva faza izgradnje nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru je završila 2002. godine, gradnjom kazališne Male scene.

Sadašnje stanje objekta


 

·
Registered
Joined
·
4,734 Posts
Discussion Starter · #2 ·


Angažiranjem novih mladih glumaca i jednog dijela tehnike kazalište može svojim repertoarom zadovoljiti sve potrebe kazališne publike u Mostaru, dostojno vršiti promidžbu hrvatske kulture na prostorima Bosne i Hercegovine i šire, primati u goste kazališta iz svih zemalja svijeta, a samim tim sebi otvarati prostor za gostovanje i promidžbu kulture Hrvata u tim zemljama. Potpunom izgradnjom kazališta u novog zgradi, koja će biti kulturni i duhovni centar hrvatske kulture u BiH, svoje će mjesto naći i Simfonijski orkestar Mostar, Kazalište lutaka Mostar, hrvatski književnici i slikari. Ukoliko financijske mogućnosti budu dozvoljavale uz dramski ansambl kazalište će formirati operni ansambl i baletni ansambl čime bi bila realizirana Odluka pri utemeljenju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Samim tim bi se stvorila mogućnost upošljavanja 200-300 osoba, a kazalište bi se svrstalo u red nacionalnih kazališnih kuća.
 

·
Registered
Joined
·
4,734 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)


Idejni projekt je za zgradu kazališta i ostale kulturne funkcije Hrvata u Bosni i Hercegovini. To su Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska Mostar. Zgradi su se dodali poslovni sadržaji od čijih bi se prihoda smanjili troškovi održavanja zgrade i funkcioniranja ansambla. Ovi sadržaji, iako su tržišni, kompatibilni su s kazališnom funkcijom. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru po idejnom projektu ima 428 sjedišta u parteru i 156 mjesta na balkonu što ukupno iznosi 574 mjesta. Do sada je konstruktivno izgrađeno 3.939m2 zgrade od čega je 1.550 m2 dovedeno u funkciju gdje su smješteni ansambl, uprava imala scena.
 

·
Registered
Joined
·
4,763 Posts
Hmmm, prije nekih godinu i pol kada je premijer Plenković dolazio u Mostar predstavljen mu je revidirani projekt HNK u Mostaru. Vjerojatno se radi upravo o ovom projektu iako medijima nisu iznijeti detalji. Valjalo bi vidjeti kako je izgledao projekt prije revidiranja.

Hrvatska vlada nažalost za sada nema u planu izdvajati novac za novu zgradu što znači da će ta središnja zona grada još uvijek biti u trenutnom stanju. Pošto se radi o strogom centru grada valjalo bi misliti ne samo na zgradu HNK nego i trg koji će se nalaziti iza HNK-a. Nadam se da dosta zelene površine i da neće tu nabacati još betona i zgrada. Ako šta bude od nastavka izgradnje katedrale to će biti dosta velik prostor. Još uz to u zraku je i pitanje imovina IZ. Bilo bi lijepo kada bi napokon taj dio grada dobio svoj urbani i prepoznatljivi izgled.
 

·
Registered
Joined
·
4,734 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Evo da se ovdje i dalje ne šire dezinformacije zbog ljudi koji ovo čitaju:

1. Tko je ulazio u HNK zna da je ovo konačni projekt zgrade, imaju ove slike na zidu.

2. Stari projekt je odbačen jer je bio zamišljen samo kao kazališna zgrada, ovdje su dodani dodatni sadržaji(Ima ovdje više informacija ako nekog zanima sve o ovom projektu)

3. Kazalište će se sigurno graditi ali kada to se ne može točno reći jer grad nema vlast.

4. Nigdje se Hrvatska vlada nije oglasila da joj nije u planu pomoć oko izgradnje.

5. Imovina IZ nema veze s kazalištem.
 

·
Registered
Joined
·
4,734 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Ivan Vukoja, ravnatelj HNK

Uspjeli smo u posljednjih pet godina napraviti velike pozitivne pomake glede uvjeta rada i općega stanja u HNK Mostar. Glavni problem još uvijek je činjenica da radimo i igramo u nedovršenom objektu koji nema ni prostorne ni tehničke uvjete koje bi nacionalno kazalište poput našega trebalo imati. Zgrada ne samo da nije dovršena i opremljena, nego je često i neprikladna za rad u postojećem opsegu. Za ilustraciju, dovoljno je spomenuti da je krov do sada prokišnjavao na dvadesetak mjesta. Upravo su u tijeku završne pripreme za sanaciju krovišta, tako da ćemo od jeseni raditi barem s tim problemom manje. Od osnivača, Hercegovačko-neretvanska županija/kanton i Grad Mostar, još uvijek dobivamo samo iznos koji je dovoljan za takozvani hladni pogon, dok sve ostale troškove poput održavanja objekta, nabavke opreme i produkcije novih predstava moramo pokrivati iz drugih izvora koje sami tražimo i realiziramo. Nažalost, još uvijek smo u proračunima naših osnivača na poziciji korisnika grant-sredstava, a ne redovitih proračunskih korisnika. Dodamo li tome da su plaće u HNK Mostar drastično manje nego recimo plaće naših kolega u Županiji Sarajevo, te da mi kao jedina nacionalna kazališna kuća Hrvata u BiH imamo samo 25 stalno zaposlenih dok, primjerice, Pozorište mladih Sarajevo ima dva-tri puta, a Narodno pozorište Sarajevo desetak puta više zaposlenih, očito je da nismo i ne možemo biti zadovoljni sadašnjom situacijom. Usprkos svemu nabrojenom, nadam se kako ćemo u idućih četiri-pet godina završiti i opremiti kompletan objekt HNK Mostar te imati ne samo veliki dramski ansambl, nego početi okupljati i operni i baletni ansambl.
 
G

·
kazalište

najs :cheers:
Osobno mi se ne sviđa izgled budućeg kazališta, jer izgleda previše moderno kao neka zgrada sveučilišta ili čak neki prodajni centar. Da se mene pita ja bih ga gradio u nekom pseudomaurskom stilu. To bi vjerovatno bila veoma skupa investicija ,ali kazalište se ako Bog da jednom gradi i želio bi da bude neki simbol grada kao zgrada gimnazije, da odiše ljepotom i svojim izgledom, a ovako ti to dođe kao neka kutija u modernom obliku u centru grada.
 

·
Registered
Joined
·
539 Posts
Projekt kazališta je sasvim pristojan, ako se izuzme potpuno bijeli interijer glavne sale i dodatni sadržaji koji nemaju veze sa teatrom. Ostakljeno predvorje djeluje prozračno i zanimljivo, mada se moglo ići na međunarodni natječaj i raditi zgradu koja će biti landmark sama po sebi (ova je inovativna ali opet u dobroj mjeri ostaje u domeni "kutije").
 

·
Registered
Joined
·
3,054 Posts
To sto izgleda moderno nije neki minus,treba gradit moderno ali kao sto je kolega rekao da to bude neki landmark,ovo je strasno zemljiste i imas samo jednu sansu za upecatljivo kazaliste.Bolje da idemo u moderno nego da se brukamo ko makedonci sa Skopje 2014 gdje pokusavaju napraviti "jos starije" zgrade...

Ja bi volio nesto u ovom stilu i mozda cak sa jednim LED zidom koji gleda prema spanjolskom trgu,nesto slicno kao sto to ima SCC.
Tako imas vrijedan reklamni pano u srcu grada koji moze biti jos dodatna zarada za kazaliste.
 
G

·
Shvatam obojicu,ali pošto se nalazi baš,baš u "centru" na suprot gimnaziji i značaju za cijeli narod ja bi ipak ovako, a Skopje 2014 jeste kič u većini , ali što se kazališta tiče pomeni ne, ipak sve te kazališne zgrade u Europi odišu tim nekim starinskim izričajem(znam što ćete reć one su i građene u tom periodu), ali ipak nebi odudaralo jer imamo gr. vjećnicu,s.gimnaziju i recimo buduće kazalište kad bi bilo. Mostar i u bivšoj državi nije imao Bog zna kakav objekt kaz/poz. koji se i danas koristi kao pozorište. Obična zgrada prije bi rekao da je razvitak pozorište sa onim hiroglifima ,a i ima taj neki nazovimo ga umjetnički izričaj nego ova zgrada pozorišta danas.
 
1 - 20 of 89 Posts
Top