SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 66 Posts

·
Registered
Joined
·
4,869 Posts
Gradnja Katedrale najavljena za ovu godinu.
Po meni bi puno uljepsalo onaj dio kod Mepasa.
Jos samo da dvoranu izgrade (koju ce otvoriti Bešlićev pra pra unuk).
Evo jedina slika koja postoji za ovu crkvu:

Imaju li igdje malo bolje i veće slike, skice, makete, renderi, modeli ovo ono. Ovo je premaleno.
 

·
Registered
Joined
·
58 Posts
Iskreno se nadam da će ju graditi po novom projektu jer je ovaj dizajn katastrofa.

Općenito su rijetki primjeri lijepih novoizgrađenih sakralnih građevina na ovim prostorima. U pravilu su to uvijek generične kopije srednjovjekovnih (kod pravoslavnih), kičaste kopije arapskih (muslimani) ili betonski modernistički monstrumi lišeni osjećaja sakralnosti (kod katolika). I uvijek je bitno što prije sazidati uvis, a o uređenju okoliša ili interijera ćemo za 10-15 godina jer nema sredstava. :eek:hno:

Izuzeci se mogu nabrojati na prste.
 

·
Registered
Joined
·
24,152 Posts
Ova na Rudniku je odlična, barem na ovoj slici
 

·
Registered
Joined
·
58 Posts
Pa i crkva na Rudniku je od betona, a vidi kad je završena kako je lijepo beton ušminkan kamenom i fasadom...
Nije meni problem beton sam po sebi, nego nedostatak osjećaja za estetiku i sakralnost. Ta na Rudniku je dobra kakvih sve ima.

Nekad me kao katolika sramota kad vidim na što liči većina novoizgrađenih crkava. Pravoslavci jesu otišli u drugu krajnost, ali opet mislim da je naša krajnost gora. Koliko je samo crkava srušenih u ratu zamijenjeno betonskim "remek djelima" moderne arhitekture, umjesto da su obnovljene stare. Brišemo i odričemo se povijesti, a nova koju pišemo ne izgleda lijepo. Ja čisto sumnjam da će ikada ijedna generacija nakon nas ovo smatrati lijepim:


Crkva sv. Luke evanđelista u Sarajevu


Crkva sv. Franje Asiškog u Sarajevu

Projekt konkatedrale (ili nove katedrale) može stajati rame uz rame s ovim ljepoticama. :nuts:
 

·
Registered
Joined
·
5,487 Posts
Koliko je samo crkava srušenih u ratu zamijenjeno betonskim "remek djelima" moderne arhitekture, umjesto da su obnovljene stare. Brišemo i odričemo se povijesti, a nova koju pišemo ne izgleda lijepo.
Sve je to tako ali kako se arhitektura mijenja s novim vremenom tako se to odrazilo i na sakralne objekte svih naroda.
Svaki objekt ima svog arhitektu koji je taj objekt tako projektirao i on se ponosi time. Arhitektura je ipak jedna grana umjetnosti. Nekom će se nešto sviđati nekom nece.
Ja konkretno ne zamjeram rušenje stare Franjevačke jer je bila premalena ,trebala je veća crkva a ipak mogla se nova praviti u stilu stare samo većih dimenzija. A zvonik tj. crkveni toranj mislim da je to više suvišno komentirati on je simbol jednog vremena i uvijek će tako ostati. Čak i fratri znaju reci u šali od svih ponuđenih visina odabrali smo onu najmanju :lol: A sad kad su ga prenamijeniti u vidikovac to mi je ok jer stvarno pogled s vrha na grad je predobar posebno za turiste kojih je u ljetnim mjesecima koliko hoćeš. :)
 

·
Registered
Joined
·
58 Posts
Sve je to tako ali kako se arhitektura mijenja s novim vremenom tako se to odrazilo i na sakralne objekte svih naroda.
Nije problem što se arhitektonski stilovi mijenjaju, toga je uvijek bilo. Problem je što arhitekti modernih crkava gube iz vida sakralnost građevine, što se moderne crkve sve manje razlikuju od nesakralnih građevina, što se potpuno zanemaruje provjerena estetika u korist nekakvih eksperimenata koji redovito ne završe dobro, a cijenu ne plaćaju arhitekti (oni poberu nagrade i hvalospjeve) nego vjernici koji će u tim crkvama moliti.

Evo par primjera kako crkva u modernom stilu može uspješno sačuvati i uklopiti tradiconalne elemente:
Sviđale se nekome ili ne sviđale, nitko ne može reći da su ružne ili grdobne, za razliku od većine ostalih novoizgrađenih koje više nagrđuju okolinu nego što je obogaćuju i oplemenjuju.

Svaki objekt ima svog arhitektu koji je taj objekt tako projektirao i on se ponosi time. Arhitektura je ipak jedna grana umjetnosti. Nekom će se nešto sviđati nekom nece.
Problem je što ne znam čime se imaju ponositi. Eto taj samostan na Petrićevcu, ili crkva na Dobrinji, kao da ih je dijete u Paintu projektiralo, kao neka parodija što kaže BL2. Nije to samo stvar ukusa, nego činjenica.

Neka oni eksperimentiraju u svoje privatne svrhe, ali kad grade nešto od javnog interesa što će ostati budućim generacijama, onda bi ipak trebale postojati neke granice i viši kriteriji.
 
1 - 20 of 66 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top