SkyscraperCity Forum banner

Mostar | Мостар - Katedrala Kristova Uskrsnuća

17528 Views 65 Replies 23 Participants Last post by  VITESKI RED ZMAJA
Gradnja Katedrale najavljena za ovu godinu.
Po meni bi puno uljepsalo onaj dio kod Mepasa.
Jos samo da dvoranu izgrade (koju ce otvoriti Bešlićev pra pra unuk).
Evo jedina slika koja postoji za ovu crkvu:

See less See more
 • Like
Reactions: 1
41 - 60 of 66 Posts
Šta je toliko loše u ovoj crkvi ako ne gledamo zvonik?

Ta crkva je zapravo samostanska crkva, koja je gabaritima i ostalim bila uklopljena u ostatak samostanskog kompleksa, izgradjenog u jednom vremenu.
Danas imamo nespojivi mix predimenzionirane crkve, restauriranog samostana u originalnom obliku i betonskog zvonika, gdje čak ni krovovi crkve i samostana nisu iste boje.

Ja bih je prilikom obnove obavezno povisio u visinu, možda i u širinu, ali je nikada ne bih isturio u odnosu ma samostan a pogotovo joj ne bi dodao zaobljeni kroz i to ovako loše izveden

Što se zvonika tiče, to je od strane turista vjerovatno najčešće ismijavani objekt u Mostaru, pogotovo onih koji dolaze iz sjevernijih protestantskih zemalja, i izaziva kontraefekat od onog koji se namjeravao postići... Ali to je već problem onih koji su ga izgradili, ne naš
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Meni je ova u Tuzli daleko najljepsi novoizgradjeni sakralni objekat u BiH
Horor.

Mislim.da je potrebno napraviti razliku između moderne arhitekture i loše arhitekture^^

Kod ovih primjera nije uopšte problem što je arhitektura moderna, već što je iznimno loša! :eek:hno:
Naravno, nitko ne tvrdi da je moderna arhitektura nužno loša.

Ali je činjenica da ne možeš naći ovoliko ružnih i loše zamišljenih crkava u 20 stoljeća kršćanske umjetnosti zbrojeno koliko ih ima u zadnih pola stoljeća. Negdje problem očito postoji.
See less See more
Franjevačka crkva poslje rata, mislim da se ovo moglo obnoviti u izvornom obliku bez rušenja:


Ovakav je zvonik bio u izgradnji


Zbog potreba vjernika crkva je proširena i to podržavam, ali zvonik je već napravljen iz inata, mislim realno ne uklapa se nikako, da je to Zagreb, Sarajevo, pa bi se i uklopilo, ali u Mostar nikako. I inače da li je u planu fasada i na zvonik, ili će ono ostati onako sivo uvjek?
See less See more
2
 • Like
Reactions: 1
Šteta da se nije obnovila crkva u izvornom obliku.. ali je razumljiv ovakvav kojcept crkve i zvonik kada uzmemo kontekst u kojem je nastala ( posljeratno razdoblje). Inače, ovo je treća franjevačka crkva u mostaru jer su prijašnje srusene 1563. I 1992. Ako uzmemo u obzir sve poteškoće katoličke crkve sasvim su razumljivi ovakvi potezi, naravno ne odobravam kičeve i nakaradu i ovaj zvonik mi se ne sviđa, ne svakako treba uzet širi konteks a ne odmah osuđivati
See less See more
Kako se pridruži ovoj religiji? Ovi su nabolji. Na kojoj je ovo planeti?
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Meni se svidja toranj/zvonik katedrale kristiva uskrsnuca jer u nekim slucajevima volim neku vrstu monotonije u arhitekturi. Nikada nisam vidio kako je izgledala crkva koja je bila na njenom mjestu prije rata i bas je lijepa bila (Malo subjektivnog misljenja). A o tome da li je toranj predimenzioniran je suvisno diskutovati.
See less See more
Malo si pomjesao :)

Ovo sto se treba izgradit je Katedrala Kristova Uskrsnuca i trebala bi bit ovako nestoevo i maketa 1 i 2

A franjevacka je ovaj zvonik sto pricas i ona je obnovljena poslije rata


See less See more
2
 • Like
Reactions: 1
Meni se svidja toranj/zvonik katedrale kristiva uskrsnuca jer u nekim slucajevima volim neku vrstu monotonije u arhitekturi. Nikada nisam vidio kako je izgledala crkva koja je bila na njenom mjestu prije rata i bas je lijepa bila (Malo subjektivnog misljenja). A o tome da li je toranj predimenzioniran je suvisno diskutovati.
To ti je crkva Sv. Petra i Pavla o kojoj ti govoriš, Kristova Uskrsnuća je
neizgrađena preko puta graske dvorane, također neizgrađene
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Priča stara 12 godina:
Tko koči novu mostarsku katedralu?

712712
712714


''Jedna od tema oko koje su se u predizborno vrijeme najviše prepucavale hrvatske političke stranke, poglavito na mostarskom području, prebacujući odgovornost na drugoga, jest i (ne)izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća s pastoralnim centrom, u strogom središtu grada, točnije kod hotela Ero'', objavljeno je prije 12 godina, 3. studenog 2008. ''Tko koči izgradnju nove katedrale?!'', bio je naslov teksta u vrijeme dok se u Mostaru biralo, a u tekstu je stajalo kako je ''izgradnja ove crkve, prema projektu arhitekta dr. Marijana Hržića, započeta polaganjem kamena temeljca 12. veljače 1996., nakon čega je izgrađena kripta sv. Ivana, kao i pastoralni centar do razine drugoga kata''. ''Međutim, nakon toga se stalo s radovima, a mostarska je javnost istodobno bila obasipana raznim dezinformacijama o razlozima za prestanak radova.
Naime, iz Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Dnevni list doznaje da je za gradnju crkve Kristova Uskrsnuća 11. kolovoza 1994. tadašnje Općinsko vijeće Mostar izdalo urbanističku suglasnost, ali da to isto Općinsko vijeće nije donijelo regulacijski plan za navedeno područje, niti je zatražena građevinska dozvola u zakonskom roku od godinu dana. Također, nakon toga je Islamska zajednica u Mostaru odlučila graditi islamski centar s džamijom i ostalim pratećim sadržajima na lokalitetu uz gradilište crkve, za koji je Gradskom vijeću podnijela zahtjev za odobrenje gradnje. Međutim, osim navedenih problema s izgradnjom crkve, pojavio se još jedan.
Dnevni list doznaje od bivšeg čelnika Židovske općine Mostar Zorana Mandelbauma da je 1994. tadašnja Općina Mostar Jugozapad zemljište koje je nacionalizacijom oduzeto od obitelji mostarskog Židova Atijasa Salomona, dodijelila Katoličkoj crkvi, nakon čega je uslijedila tužba Salomona protiv Općine, na čijem je čelu tada bio Stipe Marić. Kako je nakon ukidanja gradskih općina sve preneseno na Grad, tako je Gradska uprava, između ostalih, u naslijeđe preuzela i ovaj sudski spor.

Kako ističe Mandelbaum, Atijas Salamon pokrenuo je sudski spor s Općinom Jugozapad, od koje traži natrag 1.700 četvornih metara zemljišta na kojem se gradi konkatedrala. Osim toga, on traži i ostatak zemljišta, od ukupno 6.500 četvornih metara, koje je Grad dao Croatia-autu, a ovaj na njemu izgradio garaže. "Kada je Salamon doznao da je Općina dala zemljište Crkvi, otišli smo zajedno u tadašnju Općinu Jugozapad kod načelnika Marića. Tada je Salam-onu ponuđen otkup zemljišta za 42.000 maraka. On na to nije pristao i tražio je da mu daju drugo zemljište, a kao zamjenu je tražio zemljište u Rudarskoj ulici, gdje je nekad bila vojarna. Bilo je riječ o nekih 1.600 četvornih metara zemljišta", naglašava Mandelbaum, navodeći da Salamon nije htio za tako malen iznos dati zemljište na najatraktivnijem mjestu u gradu.

Nastojeći doći do samog Salamona, doznajemo da je prije pet-šest godina preselio u Toronto (Kanadu). Od nadležnih u tadašnjoj Gradskoj općini Mostar-Jugozapad Dnevni list doznaje da je ondašnji načelnik Stipe Marić o ovom pitanju održavao sastanke s Atijasom Salamonom i pojedinim mostarskim Židovima koji su, kako navode, na tom prostoru imali svoje zemljište. Međutim, većina tadašnjih dužnosnika Općine ističe kako ipak ta prijava, odnosno sudski spor koji je Salamon pokrenuo, nije spriječila daljnji nastavak izgradnje konkatedrale. A, dokle se stiglo s tužbom, je li postignut određeni kompromis, kompenzacija ili bilo što drugo, unatoč obećanjima da će novinari Dnevnog lista dobiti konkretan odgovor od Zvonke Stanića, šefa Odjela za nekretnine Grada Mostara, nažalost ostali su uskraćeni.

Tako od službenih institucija Grada novinari nisu dobili odgovor na pitanje tko je uistinu kriv za prestanak gradnje ove crkve.

Inicijativom za gradnju islamskog centra s džamijom i pratećim objektima tik uz novu crkvu došlo je do nove situacije, kako doznaje Dnevni list u Gradskom poglavarstvu, i novih zatezanja odnosa te se nije htjelo izdavati građevinske dozvole jednima, dok se ne ista ne izda i drugima, a na čemu se ostalo do danas. Potom su se pojavile priče da se crkva gradi na lokalitetu bivšeg Lakišića harema, no uvidom u raniju dokumentaciju, vidjelo se da se radi o zlonamjernoj špekulaciji, a također, kopanje temelja nije pokazalo da se radi o bilo kakvom groblju. No, bošnjački politički krugovi Mostara ističu kako bi nova crkva tako mogla "doživjeti sudbinu džamije na Bradini". Međutim, isti zaboravljaju da je navedena džamija na Bradini izgrađena na zemljištu koje je Islamska zajednica oduzela od mjesne srpske obitelji u posljednjem ratu, a da je zemljište na kojem se danas gradi konkatedrala Kristova Uskrsnuća nacionalizirano još nakon Drugoga svjetskog rata, a da još uvijek u BiH nemamo zakona o restituciji. Također, ovim se vraćamo na tekst u Dnevnom listu od prije nekoliko dana kada se, na osnovi predočenih dokumenata, pisalo da je Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno na zemljištu koje je tadašnja Općina Mostar 60-ih godina prošloga stoljeća, bez ikakve naknade, oduzela od Biskupije mostarsko-duvanjske. Naravno, nitko ne očekuje dislociranje Partizanskog spomen-groblja s Biskupove glavice, pa tako ni sada već izgrađene kripte nove crkve kod hotela Ero. Stoga će ovo biti jedno od teških pitanja kojima će se pozabaviti ovdašnje vlasti - ili Biskupiji lokacija Partizanskog spomenika, a Salamonu gradilište crkve, ili kompenzacija zemljišta, što nije rijedak slučaj u postkomunističkim zemljama gdje se još uvijek realizira zakon o povratu oduzete imovine.

Inače, važno je naglasiti da na prostoru župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista, za koju se i gradi spomenuta crkva, živi oko 20 tisuća katolika, kojima za liturgijske potrebe i dan-danas služi iznajmljeno skladište bivše JNA u Ulici kneza Višeslava, koje ni približno ne zadovoljava pastoralne potrebe župljana'', objavljeno je u tekstu o nedovršenoj katedrali u Mostaru prije 12 godina.

Bljesak
See less See more
2
 • Like
Reactions: 3
U čitavom ovom tekstu se ne spominje međunarodna zajednica koja je navodno blokirala izgradnju vjerskih objekata na području centralne gradske zone. Ili je ta priča o MZ samo spin nekad bio?

Prema ovom tekstu izgleda da od nove katedrale nema zadugo ništa. Djelimično politički problem, ali meni se čini puno više pravni problem. Čekanje građevinske dozvole, novog reg. plana, epilog sudskog procesa s tom židovskom familijom i na kraju krajeva čekanje na Zakon o restituciji.

Što bi jednostavno kad mogu komplikacije. Iako sam ja nedavno čuo priču da će se katedrala nastavit gradit a da će na novoj cesti u Zaliku se pravit najveća džamija u Hercegovini. Izgleda ništa ni od tog. Onda kada se na kraju pogleda ima smisla zašto se u K.V. renovira i dograđuje taj vojni objekt. Iako je sve to tužno. Meni je preko glave privremenih rješenja i čekanja. Život prođe, stvari ne miču.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Iskreno...i nije za tu lokaciju
 • Like
Reactions: 1
Iskreno...i nije za tu lokaciju
Crkva preko puta Ere ili džamija u Zaliku?

Kao što Adi reče "Život prođe, stvari ne miču. " Upravo je to i problem centra grada što kad gledaš neki snimak iz 1995. godine djeluje isto kao danas ako zanemarimo gimnaziju i Šp. trg....
Prevelika je to politika, sjetimo se samo izgradnje Mepasa kad su određene grupacije pokušale zaustavit gradnju jer je i to navodno centralna zona. Vezano za oduzetu imovinu, koliko mi je poznato BiH nema taj zakon o povratku, ali šta bi bilo kad bi svi danas tražili ono oduzeto nakon 1945.?
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Pomenuti projekti su direktna posljedica rata i kao takvi su, prvenstvno, trebali da markiraju nacionalne terene.
Sam projekt onoga space shuttle-a od zvonika je bio čist politički i vjerski inat, iako je taj inat izdaleka izgleda poput kakve munare, a danas su mu promjenilili namjeru, pa ga "krste" u čast mira i sličnih fraza.

Mega projekti od kakvih islamskih centara i katedrala u središtu Mostara su potpuna greška u svakom slučaju.
Taj prostor treba da ima jasnu namjeru, da čini grad gradom, down-town down-townom, a ne da se nad njim konstrantno provodi sakralizacija kao da je riječ o Jerusalemu.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Pa gledajte u ovom gradu vam je sve uvjetovano politikom. Jedini razlog zašto je zvonik franjevačke crkve visok 107 metara, je kako i sami franjevci kažu neki tip inata naspram 50 godina komunizma, jer je tada bilo problema i da se obična katedrala napravi. Katedrala je trebala biti na Rondou gdje je napravljen dom kulture danas Kosača. Bilo je više projekata za franjevačku crkvu, čak i da je zvonik u pola manji pa da to izgleda skladnije i ljepše. Al tako je kako je. Ni franjevci nisu što su bili, danas se sve vrti oko biznisa. Franjevci su se iza rata bavili politikom, danas se bave turizmom. Najmanje se bave širenjem božije riječi i skromnošću. I nije to samo kod njih tako ali to su druge teme.

Ali sada na stranu ta priča oko franjevačkog zvonika, pričajmo o potrebi ljudi u ovom gradu. Mostar je formalno grad gdje je velik postotak ljudi naklonjen prakticiranju vjere. Katolici u Mostaru zaslužuju novu katedralu ili župa novu crkvu. U K.V. u onom vojnom objektu bude nagurano bruku ljudi što unutra što vani. Znači to pokazuje manjak prostora za prakticiranje vjere na velik broj vjerskih praktikanata. Šta to znači? Nova katedrala il crkva je neminovnost. O lokaciji bi se dalo raspraviti i motivima zašto je tamo gdje jeste. Na kraju će to riješiti opet ti isti ljudi iz politike.

Ja priželjkujem da Mostar dobije novu katedralu. Neka se o mjestu iste odluči kompromisom. Isto tako mislim da Mostar treba dobiti jednu glavnu džamiju, iz istog razloga zašto ima potrebe za novom katedralom. Ljudi Bajrame u univerzitetskom kampusu dočekuju u sportskoj dvorani ili na atletskom stadionu. Znači da ima potrebe za time. Karađozbegova džamija koja je označena kao glavna džamija mostarskog muftijstva je premala jer su Osmanlije gradili džamije za mahale, a ne za grad. Zato ih je puno i zato su male.

Da Bog da čim prije Mostar dobio i novu katedralu i novu glavnu džamiju i da budu i lijepe i skladne i na ponos svih nas koji ovdje živimo i prije svega da ispune potrebe vjernika.

Ljudi poput mene ili volimtebola su iziritirani sporošću promjena u gradu. Sve stoji, čeka neka "bolja vremena" a nama svima životi prolaze. Ljudi gube strpljenje, nije niko orlova vijeka. Ljudi su se prestali nadati boljem i odlaze.

U osnovnu školu sam pošao NAMA u Titovoj je bila ruševina. Danas sam na pragu da stvaram familiju i pravim djecu, NAMA je i dalje ruševina. Za 2 godine će biti 30 godina da je NAMA ruševina. Jedan primjer da se u ovom gradu stvari presporo mijenjaju ili ne mijenjaju.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Pa gledajte u ovom gradu vam je sve uvjetovano politikom. Jedini razlog zašto je zvonik franjevačke crkve visok 107 metara, je kako i sami franjevci kažu neki tip inata naspram 50 godina komunizma, jer je tada bilo problema i da se obična katedrala napravi. Katedrala je trebala biti na Rondou gdje je napravljen dom kulture danas Kosača. Bilo je više projekata za franjevačku crkvu, čak i da je zvonik u pola manji pa da to izgleda skladnije i ljepše. Al tako je kako je. Ni franjevci nisu što su bili, danas se sve vrti oko biznisa. Franjevci su se iza rata bavili politikom, danas se bave turizmom. Najmanje se bave širenjem božije riječi i skromnošću. I nije to samo kod njih tako ali to su druge teme.

Ali sada na stranu ta priča oko franjevačkog zvonika, pričajmo o potrebi ljudi u ovom gradu. Mostar je formalno grad gdje je velik postotak ljudi naklonjen prakticiranju vjere. Katolici u Mostaru zaslužuju novu katedralu ili župa novu crkvu. U K.V. u onom vojnom objektu bude nagurano bruku ljudi što unutra što vani. Znači to pokazuje manjak prostora za prakticiranje vjere na velik broj vjerskih praktikanata. Šta to znači? Nova katedrala il crkva je neminovnost. O lokaciji bi se dalo raspraviti i motivima zašto je tamo gdje jeste. Na kraju će to riješiti opet ti isti ljudi iz politike.

Ja priželjkujem da Mostar dobije novu katedralu. Neka se o mjestu iste odluči kompromisom. Isto tako mislim da Mostar treba dobiti jednu glavnu džamiju, iz istog razloga zašto ima potrebe za novom katedralom. Ljudi Bajrame u univerzitetskom kampusu dočekuju u sportskoj dvorani ili na atletskom stadionu. Znači da ima potrebe za time. Karađozbegova džamija koja je označena kao glavna džamija mostarskog muftijstva je premala jer su Osmanlije gradili džamije za mahale, a ne za grad. Zato ih je puno i zato su male.

Da Bog da čim prije Mostar dobio i novu katedralu i novu glavnu džamiju i da budu i lijepe i skladne i na ponos svih nas koji ovdje živimo i prije svega da ispune potrebe vjernika.

Ljudi poput mene ili volimtebola su iziritirani sporošću promjena u gradu. Sve stoji, čeka neka "bolja vremena" a nama svima životi prolaze. Ljudi gube strpljenje, nije niko orlova vijeka. Ljudi su se prestali nadati boljem i odlaze.

U osnovnu školu sam pošao NAMA u Titovoj je bila ruševina. Danas sam na pragu da stvaram familiju i pravim djecu, NAMA je i dalje ruševina. Za 2 godine će biti 30 godina da je NAMA ruševina. Jedan primjer da se u ovom gradu stvari presporo mijenjaju ili ne mijenjaju.
Slažem se oko veličine zvonika, ali ne i oko veličine objekta.
Neslažem se oko nove džamije jer ih je ionako previše u gradu. Jedino ako su sve pune i nedostaje prostora za sve vjernike muslimane/bošnjake koji žele i svaki dan prakticiraju vjeru. Mislim da to nije slučaj u našem gradu. Mislim da nije potreba ovoliki broj tih objekata. Ispravi me ako sam napravio grešku.

Najbitnije od svega u gradu jest da svaki vjernik katolik/musliman/pravoslavni ponaša po svojoj vjeri. Da ljubi i poštuje drugog.
Toga nema i zato smo prokleti i u ratu.
Objekti su manje bitni.
Mijenjajmo glave
See less See more
 • Like
Reactions: 2
U ovom slučaju je nebitno kako se tko vjerski (ne)izjašnjava, važno je da u jednom demokratskom sustavu i jednoj demokratskoj državi ti ljudi imaju pravo na vjerski objekt. Tu priča od strane mene staje!
 • Like
Reactions: 2
Crkva preko puta Ere ili džamija u Zaliku?
Crkvi od betona sigurno nije mjesto u centru grada. Naravno da ispadne neki vrh starinski sa kamenom sta ja znam, sto da ne. Jbg pricamo mozda od jedinim "downtownu" kojeg mostar ima.

Neznam sta da mislim o dzamiji. Nekako i prolazi da se nebi vidila iz grada 😁
See less See more
Nažalost je točno, projekt franjevačke crkve je najobičniji politički statement koji nema veze sa arhitekturom niti religijom kao takvom. Izvorni prijeratni izgled bila je skladna austrougarska cjelina crkve, samostana, tiskare i one dodatne zgrade sa strane. Sada je ostao samo samostan i golema betonara, a sve okolo je poravnano i pretvoreno u parking. Što se tiče i ambijentalne i estetske vrijednost, to je nepopravljiva šteta. Konkatedrala na planiranoj poziciji bila je također politički projekt od početka, jer je neka vrsta "kulturološke" linije razdvajanja, franjevačka-hnk-konkatedrala. To je naravno jedna druga tema kojom se ovdje ne treba baviti (ipak primarno razglabamo o arhitekturi i urbanizmu) ali adekvatno urbanističko rješenje je talac problema bivše "centralne zone". Kada se to riješi, riješit će se i sve drugo vezano za taj prostor.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Slažem se oko veličine zvonika, ali ne i oko veličine objekta.
Neslažem se oko nove džamije jer ih je ionako previše u gradu. Jedino ako su sve pune i nedostaje prostora za sve vjernike muslimane/bošnjake koji žele i svaki dan prakticiraju vjeru. Mislim da to nije slučaj u našem gradu. Mislim da nije potreba ovoliki broj tih objekata. Ispravi me ako sam napravio grešku.

Najbitnije od svega u gradu jest da svaki vjernik katolik/musliman/pravoslavni ponaša po svojoj vjeri. Da ljubi i poštuje drugog.
Toga nema i zato smo prokleti i u ratu.
Objekti su manje bitni.
Mijenjajmo glave
Nisam ni govorio za veličinu objekta. Franjevačka crkva je morala dobiti nove i veće gabarite i dobila ih je. Povećao se broj kako vjernika tako i vjerskih praktikanata u Mostaru u katoličkom korpusu. To je ok. Stara franjevačka je bila premalena. Mislio sam isključivo na zvonik koji visinom odudara. Da su mu barem fasadu uradili. Ovako sivi megalomanski sirovi beton me podsjeća na spomenike jednog drugog režima od kojeg se franjevci zgražaju i u inat kojem je i napravljen ovakav zvonik.

Meni nije problematična lokacija buduće katedrale. Što bi mi bila? Ili bilo kojem građaninu Mostaru. Katolicima u Mostaru treba zaista nova crkva na tom području. Meni bi bilo problematično ako to bude nova betonska grdosija u strogom centru grada što neko reče jedini downtown kojeg imamo. 2020. godina je. Vrijeme je da se inati i zapišavanje u Mostaru ostave sa strane, da se stvari grade iz potrebe i da uljepšaju grad. A i da to bude neka druga lokacija isto mislim.

A ovo oko džamije u Zaliku prema onome što sam ja shvatio mostarsko muftijstvo ti je pandan mostarsko-duvanjskoj biskupiji. I mostarsko muftijstvo pokriva jedan veliki dio Hercegovine. I glavna džamija mostarskog muftijstva je Karađozbegova džamija kao najveća hercegovačka džamija i kao najvažniji arhitektonski simbol muslimana Hercegovine. Kada se obilježava Bajram potrebna je jedna centralna lokacija gdje će se okupiti najveći broj vjernika a obred vodi mostarski muftija, što je u katolika biskup. Do sad je centralno obilježavanje Bajrama za mostarsko muftijstvo bilo u univerzitetskoj dvorani kampusa Džemal Bijedić. Otkako je počela pandemija takvi obredi su prebačeni na stadion na otvorenom. Već 20 godina muftijstvo priča da želi izgraditi novu glavnu džamiju za te centralne manifestacije. Odavno postoje te priče da će se rušit džamija u univerzitetskom kampusu i praviti nova na obližnjem lokalitetu i da bi trebala biti najveća u Hercegovini. Kolika je potreba za tim? Pa ne znam šta bih ti rekao. Nisam nikad vidio kakva je popunjenost džamija za vrijeme Bajrama. U džamije zalazim samo kao turistički vodič, kao i Bruno. U Mostaru ima jako velik broj džamija, ali sve te džamije koje su u ratu porušene i obnovljenje mislim da su prije svega obnovljene jer su jedno kulturno nasljeđe, a ne iz neke puke potrebe da se ljudi mole. Neke su čak i zatvorene. Obnovljena je recimo i Atik džamija na Mejdanu koju su komunističke vlasti srušile, a nije bilo potrebe za njom iz ugla potrebe vjernika. Ali islamska zajednica je htjela da je obnovi zbog simbolike jer je to bila najstarija džamija u gradu i srušena je "preko noći" i bez potrebe, a vjerovatno se računa i na turizam. Da ima u islamskoj zajednici ljudi koji bi zapišavali teritorij ima logično, baš kao i u RKC. To je naš pogani mentalitet.

Nisam ni protiv nove glavne džamije ni protiv nove katedrale. Ako ljudi imaju potrebu, želju, neka se gradi .Samo da nam grad ne nagrde zbog inata. Volio bih da nova katedrala bude od kamena od kojeg je Kosača pravljena. Zar taj kamen nije i bio namjenjen za katedralu, pa ga komunističke vlasti prenamjenile? Neka se sada ta nepravda ispravi. A ako će džamiju pravit neka bude u duhu Hercegovine. Kamena. A ne ko ona u Vrapčićima i nova Gornjem Zaliku.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
41 - 60 of 66 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top