SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 103 Posts

·
Banned
Joined
·
1,945 Posts
Discussion Starter · #2 ·
PRVI DONOSIMO: Kako će izgledati nova Klinika za dječije bolesti

Mostar bi uskoro trebao dobiti jednu do najsuvremenijih ustanova za liječenje bolesti djeceDok menadžment SKB-a Mostar traga za izvorom financiranja, projekt nove pedijatrije ulazi u završnu fazu. Iako će sigurno u određenim dijelovima biti promjena, već je poznato gdje bi se zgrada trebala nalaziti i kako bi trebala izgledati. Nova zgrada klinike za dječje bolesti predviđena je na lokaciji iza zgrade Više medicinske škole u neposrednoj blizini nove zgrade Klinike za onkologiju, što je također promjena jer je ranije govoreno kako će se stara zgrada pedijatrije rušiti kako bi se napravila nova. - Povezat ćemo novu zgradu Klinike za dječje bolesti sa sadržajima glavne zgrade toplom vezom, odnosno postojećim tunelom koji je izgrađen od glavne zgrade (etaža suterena) do zgrade nove Onkologije - rekli su nam u SKB-u Mostar.


Pravilnici EU-a

Dimenzioniranje sadržaja klinike izvršeno je prema pravilniku Hrvatske i Engleske, jer su pravilnici u BiH zastarjeli i ne odgovaraju današnjim zahtjevima. Temeljem usvojenog arhitektonsko-građevinskog programa predviđena je izgradnja zgrade neto površine 5722,50 m2, za organizaciju stacionarnog dijela za 106 postelja pedijatrije i 31 posteljom klinike dječje kirurgije. U ovom broju postelja nalazi se 34 postelje za majke ili pratnju male djece, koji imaju zakonsko pravo boraviti uz dijete tijekom hospitalizacije. Zgrada je predviđena s ukupno pet etaža: suteren, prizemlje te još tri kata. - U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetitelja, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači servis i sadržaji za evakuaciju otpada.


Sadržaj zgrade
U prizemlju će se smjestiti administrativni dio - upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica. Prvi kat će imati stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje, uprava klinike. Drugi kat stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje kirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju - objašanjavaju nam u SKB-u Mostar. Treći, odnosno zadnji kat imat će stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela uz koje je predviđen smještaj 12 majki. Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom katu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu uzrasta od 1 mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta. Sve je poznato, sve je spremno, čeka se samo odobrenje sredstava kako bi realizacija ovog velikog projekta i započela.
 

·
Banned
Joined
·
1,945 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Izgradnja nove bolnice za dječje bolesti počinje u roku tri mjeseca

Odobrena sredstva za zdravstvene institucije HNŽ-a, SKB Mostar dobiva 20 milijuna KMSkupština HNŽ-a na posljednjoj sjednici odobrila je kredit od 32 milijuna maraka za zdravstvene institucije u ovoj županiji. Za razliku od kredita koje uzimaju više razine vlasti koji se troše na administraciju, ova sredstva će biti potrošena za izgradnju novih bolničkih kapaciteta. Sredstva dolaze iz Saudijskog fonda koji je ranije financirao slične projekte u BiH. Od 32 milijuna maraka, 60 posto sredstava je namijenjeno za izgradnju nove bolnice za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Povoljni uvjeti

Ovo je zadnja odluka koja nam je bila potrebna za početak radova. Očekujemo da će izaslanstvo uskoro otići u Saudijsku Arabiju gdje će se potpisati ugovor o realizaciji kredita. Radi se sredstvima koja dobivamo uz minimalnu kamatu, rok otplate je 25 godina, grace-period 5 godina. Radovi će početi u roku od 3 mjeseca - rekao je za “Večernji list” ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić. Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović je za Dnevnik.ba rekao kako se dugo vremena radilo na ovome projektu koji će imati veliki značaj za cijelu Hercegovinu. - Osim što smo kredit dobili po izuzetno povoljnim uvjetima, naglasak je na tome što će djeca u HNŽ-u uskoro dobiti daleko bolju zdravstvenu zaštitu, liječnici bolje uvjete rada, a cijeli zdravstveni sustav će biti unaprijeđen. Znamo da se nije popularno zaduživati, ali kada se novac troši u ove namjene, onda malo tko može prigovoriti - naglasio je Martinović.


Ostatak sredstava
RMC “Dr. Safet Mujić” dobit će od ovoga kredita 10 milijuna maraka što će biti iskorišteno za završetak projekta Odjela za dječje bolesti. Dva milijuna maraka će pripasti bolnici u Konjicu. Osim ovoga, Skupština HNŽ-a je usvojila i financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Kako je priopćeno iz ZZO HNŽ-a, prije same rasprave o predloženom planu, zastupnicima se obratio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Mladen Bošković koji je čestitao Zavodu i njegovom menadžmentu na hrabrosti da predloži ovako ambiciozan plan, a sve s ciljem da se ne smanjuju sredstva namijenjena zdravstvenim ustanovama ni sredstva planirana za financiranje prava osiguranika, odnosno da planirana sredstva ostanu na razini 2013. Također, ministar je pohvalio način planiranja Zavoda, posebice u dijelu primarne zdravstvene zaštite gdje su prvi put planirana posebna sredstva za razvoj obiteljske medicine. Poslije uvodnog izlaganja ministra Boškovića zastupnicima se obratio direktor Zavoda Rade Bošnjak, detaljno obrazlažući strukturu predloženog financijskog plana. Naime, financijski plan Zavoda za 2014. godinu planiran je u iznosu od 116,806.000 KM.
 

·
Banned
Joined
·
1,945 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Pun pogodak! :)
Da. Sa ovim ce projekt Sveučilišno Kliničkog centra Mostar biti u potpunosti gotov. Sve na jednom mjestu: Onkologija, Glavna bolnicka Zgrada sa svim odjeljenjima, Pedijatrija, Medicinski fakultet, Viša Zdravstvena škola, Zdravstveno veleučilište, interno. :cheers:
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Odobren kredit za gradnju. Jako lijep, a bome i velik objekt.
I okolis je lijepo zamisljen.
Da li Vlada RH sudjeluje u financiranju? Znam da svake godine ima program special for BiH.
 

·
Registered
Joined
·
917 Posts
Da li Vlada RH sudjeluje u financiranju? Znam da svake godine ima program special for BiH.
Sto se tice samih sredstava, ovo je tzv. arapski kredit. A sad tko ce ga vracati, odgovor je: mi. Federacija i HNZ.

Vlada RH financira najvise Sveuciliste, za kojeg kazu (ne znam koliko je tocan podatak) da je ove godine postalo drugi najveci univerzitet u Federaciji. Visemilijunski godisnji iznos u KM, i naravno hvala im na tome.
 

·
Registered
Joined
·
3,142 Posts
Novac za novu pedijatriju u Mostaru do kraja godine

"Mene je ministar Bevanda izvijestio o tom sastanku. Njegovi sugovornici rekli su kako je u tijeku imenovanje novog Upravnog odbora Saudijskog fonda te kako će nakon završetka te procedure prva odluka biti donesena o odobrenju sredstava koja su nam obećana", potvrdio je Kvesić. S obzirom na to da se očekuje kako će Saudijski fond svoj dio posla obaviti u idućih nekoliko tjedana, Kvesić je izrazio nadu da će cijeli proces biti nastavljen do kraja godine.
http://www.bljesak.info/rubrika/business/clanak/novac-za-novu-pedijatriju-u-mostaru-do-kraja-godine/176125
 

·
Banned
Joined
·
1,945 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Nova Klinika za dječje bolesti SKB Mostar: Pet etaža, preko 100 kreveta

Vrijednost nove Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je 11,7 milijuna dolara.

Nova Klinika za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trebala bi se prostirati na 6000 četvornih metara. Predviđena je u pet etaža, dakle, imat će suteren, prizemlje i tri kata. Nova klinika imat će 103 smještajna kapaciteta, od kojih će 77 pripadati pedijatriji, dok će 26 kreveta pripasti dječjoj kirurgiji. Prema nacrtu projekta, predviđena su također 34 kreveta za majke pratilje koje će, ovisno o djetetovoj dijagnozi, moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata, piše Večernji list. Uz navedeno, predviđeno je da se u zgradi nalaze i uredi za liječnike i medicinske sestre, kao i predavaonica za oko 100 posjetitelja. Vrijednost nove klinike je 11,7 milijuna dolara. Kako je za Večernji list rekao ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, sada se natječaj šalje Ministarstvu financija koje treba taj dokument dostaviti kreditoru. ''Saudijski fond je taj koji odobrava tekst natječaja za izgradnju nove Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. Sada imamo sva potrebna odobrenja domaćih institucija za zaduženje i nadamo se kako će uskoro natječaj biti odobren i objavljen'', rekao je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić za Večernji list. Na pitanje koliko će se čekati na odobrenje, Kvesić je rekao kako “zeleno svjetlo” za puštanje natječaja očekuje svaki dan. ''Procedure u Saudijskom fondu su spore, ali naši prijatelji u toj instituciji dali su nam jamstva kako će odmah spremiti odgovor na prijedlog natječaja za izgradnju Klinike za dječje bolesti. Kada smo na ovakav način gradili onkologiju, odobrenje za natječaj čekali smo 15 dana, očekujem da ćemo sada odgovor dobiti u istom roku ili najdalje za mjesec dana. Konačno ćemo zaokružiti projekt bolnice. Nova klinika bit će u rangu najsuvremenijih u regiji'', objasnio je Kvesić. Nedugo nakon toga trebalo bi se krenuti s izvođenjem radova. Inače, cjelokupno zaduženje za zdravstvene institucije u HNŽ-u iznosi 19,5 milijuna dolara. Riječ je o kreditu s rokom otplate od 25 godine, s pet godina počeka i godišnjom kamatom od dva posto. Kredit će se plaćati u dvije rate godišnje, a u ugovoru, između ostaloga, stoji kako je HNŽ suglasan da Federacija, u slučaju neredovitog ispunjenja obveza po sporazumu, bez upozorenja može dospjele obveze izravno naplatiti s računa javnih prihoda, i to iz dijela prihoda koji pripadaju HNŽ-u. ''Teško da sredstva po ovako povoljnim uvjetima možemo naći na našem tržištu. Izgradnjom Klinike za dječje bolesti u SKB-u Mostar riješili bismo idućih 50 godina pitanje uvjeta rada te klinike, liječenja djece i uvjeta u kojima će raditi pedijatri i ostalo osoblje u klinici. Znamo kako oni sada rade u barakama, kako te barake nismo mogli obnoviti jer su im čak i temelji poljuljani te svi želimo u što skorijem vremenu otvoriti novu Kliniku za dječje bolesti SKB-a Mostar te osigurati djeci bolje uvjete za liječenje'', rekao je ravnatelj Kvesić. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/ulaganja/g...ak-realizacije-gradnje-peljeskog-mosta/233856
 

·
Banned
Joined
·
1,945 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Mostar: Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti počinje tijekom ljeta25. travnja 2018.

Nakon što je na prošlotjednoj sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila odluku o kreditnom zaduženju za projekt izgradnje objekata i opremanja bolnica u HNŽ-u – Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić Mostar” i Opće bolnice Konjic, otklonjena je zadnja prepreka za početak realizacije projekata u spomenutim bolnicama.

Kako je za Večernji list rekao ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, sada se natječaj šalje Ministarstvu financija koje treba taj dokument dostaviti kreditoru.

Saudijski fond je taj koji odobrava tekst natječaja za izgradnju nove Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. Sada imamo sva potrebna odobrenja domaćih institucija za zaduženje i nadamo se kako će uskoro natječaj biti odobren i objavljen, rekao je ravnatelj Kvesić.

Na pitanje koliko će se čekati na odobrenje, naš sugovornik nam je rekao kako “zeleno svjetlo” za puštanje natječaja očekuje svaki dan.

Primjer onkologije

Procedure u Saudijskom fondu su spore, ali naši prijatelji u toj instituciji dali su nam jamstva kako će odmah spremiti odgovor na prijedlog natječaja za izgradnju Klinike za dječje bolesti. Kada smo na ovakav način gradili onkologiju, odobrenje za natječaj čekali smo 15 dana, očekujem da ćemo sada odgovor dobiti u istom roku ili najdalje za mjesec dana. Konačno ćemo zaokružiti projekt bolnice. Nova klinika bit će u rangu najsuvremenijih u regiji, objasnio nam je Kvesić.

Nedugo nakon toga trebalo bi se krenuti s izvođenjem radova.

Inače, cjelokupno zaduženje za zdravstvene institucije u HNŽ-u iznosi 19,5 milijuna dolara.

Riječ je o kreditu s rokom otplate od 25 godine, s pet godina počeka i godišnjom kamatom od dva posto. Kredit će se plaćati u dvije rate godišnje, a u ugovoru, između ostaloga, stoji kako je HNŽ suglasan da Federacija, u slučaju neredovitog ispunjenja obveza po sporazumu, bez upozorenja može dospjele obveze izravno naplatiti s računa javnih prihoda, i to iz dijela prihoda koji pripadaju HNŽ-u.

Teško da sredstva po ovako povoljnim uvjetima možemo naći na našem tržištu. Izgradnjom Klinike za dječje bolesti u SKB-u Mostar riješili bismo idućih 50 godina pitanje uvjeta rada te klinike, liječenja djece i uvjeta u kojima će raditi pedijatri i ostalo osoblje u klinici. Znamo kako oni sada rade u barakama, kako te barake nismo mogli obnoviti jer su im čak i temelji poljuljani te svi želimo u što skorijem vremenu otvoriti novu Kliniku za dječje bolesti SKB-a Mostar te osigurati djeci bolje uvjete za liječenje, zaključio je ravnatelj Kvesić u izjavi za Večernji list.

Raspodjela novca
Vrijednost nove klinike je 11,7 milijuna dolara.

Upravo toliko će pripasti SKB-u Mostar od ukupnog iznosa ovoga kredita.

RMC Mostar će dobiti 5,85 milijuna dolara i sredstva bi trebala poslužiti za završetak projekata u toj zdravstvenoj ustanovi, dok će bolnici u Konjicu pripasti nešto manje od 2 milijuna dolara.

Nova Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar trebala bi se prostirati na 6000 četvornih metara.

Predviđena je u pet etaža, dakle, imat će suteren, prizemlje i tri kata.

Nova klinika imat će 103 smještajna kapaciteta, od kojih će 77 pripadati pedijatriji, dok će 26 kreveta pripasti dječjoj kirurgiji.

Prema nacrtu projekta, predviđena su također 34 kreveta za majke pratilje koje će, ovisno o djetetovoj dijagnozi, moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata.

Uz navedeno, predviđeno je da se u zgradi nalaze i uredi za liječnike i medicinske sestre, kao i predavaonica za oko 100 posjetitelja.

(www.jabuka.tv)
 

·
Registered
Joined
·
5,246 Posts
Kvesić: Potpisan je ugovor, počinjemo graditi pedijatriju

244026


Ante Kvesić ravnatelj SKB Mostar kazao je: ''U našoj bolnici danas smo imali jedan događaj koji ja osobno čekam već dugo godina, danas smo potpisali ugovor o izgradnji pedijatrije. Već za idućih desetak dana počinju radovi, sad možemo reći da imamo sve ono što je potrebno, od financijskih sredstava do izvođača radova te počinjemo graditi pedijatriju''.

''Nakon mnogo vremena i mnogo truda smo dočekali i to da se potpiše ugovor o izgradnji jedne tako važne klinike. Gradi se iz sredstava saudijskog fonda za koji nam je trebalo dosta vremena da posložimo sve stvari. Nadam se da će se izgraditi još jedna moderna zgrada, da će uvjeti za rad biti komforni i djeci i našim doktorima te da će se obim zdravstvene usluge i kvaliteta pružiti. Naravno, bilo je otežavajućih okolnosti, pa i COVID-19 nas je usporio, ali sve smo prebrodili i potpisali ugovor. Za godinu i po dana bi trebala biti izgrađena ta zgrada'' poručio je ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a dr. Dragan Čović čestitao je ravnatelju, ministru te svim zaposlenicima SKB Mostar, a osobito onima koji se vežu za pedijatriju. Također je kazao: ''Meni je drago da smo za ovih dvadesetak godina radili na više projekata da bi naša Sveučilišna klinička bolnica bila ono što danas jeste, u kadrovskom, tehničkom smislu riječi, u prostornom. Vjerujem da je ovo jedan u nizu onih projekata koji lagano privodimo kraju zaokruženju jednog cjelovitog projekta Sveučilišno kliničke bolnice, u onoj mjeri u kojoj smo mogli pomoći''.

''Evidentno ćemo mi živjeti s različitim pandemijama, različitim iskušenjima i zbog toga velika zahvalnost, ako smo se uspjeli očuvati u ovom koronavirusu je upravo našim zdravstvenim djelatnicima i ljudima koji su skrbili o našem zdravlju'' naglasio je Čović na današnjoj konferenciji za medije.

Moderno koncipirana nova zgrada će biti nasuprot zgradi onkologije povezana koridorom s velikim objektom. Prostirat će se na 9 tisuća kvadrata,a imat će kapacitet od 200 kreveta. Također će sadržavati i dnevnu bolnicu za djecu i dječju kirurgiju, odnosno operacijski blok ostaje u glavnom objektu, a dječja kirurgija će se izmjestiti u novu zgradu pedijatrije.

Ravnatelj Kvesić kazao je kako je iz saudijskog fonda dobiven kredit od oko 18 milijuna KM, te je ovo već drugi put da se uz pomoć saudijskog fonda rade kapitalni objekti u bolnici.

Pogled
 
1 - 20 of 103 Posts
Top