Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 335 Posts

·
Registered
Joined
·
230 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Saborna crkva bit će obnovljena do 2020

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećali su danas prilikom posjete Sabornoj crkvi u Mostaru da će Srbija i Srpska pomoći da ova crkva bude završena do 2020. godine. Vučić je rekao kako je Srbija u obnovu Saborne crkve u Mostaru do sada uložila 700.000 eura i da će uložiti još novca da ovaj hram zasija u punom sjaju. "Siguran sam da će ovaj hram biti završen do 2020. godine. Srbija treću godinu zaredom ima suficit u proračunu i to znači da ćemo moći da pomognemo našem narodu", istaknuo je Vučić, piše Srna.
IZVOR: Bljesak Info i Klix.ba
 

·
Registered
Joined
·
230 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Prema informacijama sto sam cuo, sredisnja kupola ce biti uskoro zavrsena, a zvonik u toku ljeta, tako da ce grubi gradjevinski radovi biti zavrseni. Potom ce se postavljati krstovi, prozori, vrata. Pa onda fasada vanjska, velika kamena kapija, i to ce sve biti gotovo do 2020. godine. Unutrasnjost ce duze trajati, posto ce se oslikavati kao i Franjevacka crkva.
 

·
Registered
Joined
·
4,763 Posts
Prelijepa je, baš kao što je i bila. Uz Karađozbegovu džamiju najljepši sakralni objekat u gradu. Volio bih i jednu baš estetski lijepu u starom stilu katoličku crkvu u Mostaru vidjeti jer je najljepša ona u Potocima. Ali modernizam uzeo maha.
 
  • Like
Reactions: mirza-sm

·
Registered
Joined
·
3,054 Posts
Taj projekt postoji odavno,nudilo se mega tajkunu Boris Peško koji zivi na relaciji London/Crna Gora da tu investira,inace je rodom iz Mostara.On je ujedno i covjek koji je donirao novac za obnovu vladikinog dvora.Taj projekt bi trebao bit pristaniste za turiste,nesto kao sto je to slucaj kod franjevacke sada.Ideja je i da se srednja građvinska skola pored vladikinog dvora pretvori u lux hotela pa da se dobije jedna turisticka cijelina od Saborne crkve do starog grada...
Msm da su se cak i neki arapi zvali da tu uloze pare ali im kao nije bila sigurna investicija.
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Po meni bi bio pun pogodak da u unutrasnjost uopce nista ne rade i da ostave kamen kakav je i iznutra. To bi nekako "misticno" izgledalo. Svejedno je crkva po meni vrh :eek:kay:
 
  • Like
Reactions: corvus_edin
1 - 20 of 335 Posts
Top