SkyscraperCity banner

1 - 20 of 15332 Posts

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Discussion Starter #1 (Edited by Moderator)

Motorways in Bulgaria - Магистрали в България-----------
A1 Trakia/Тракия planned: 360 km [completion july 2013]

A2 Hemus/Хемус planned: 433 km/ built: 161 km / Under construction 5 km [completion N/A]

A5 Cherno more/Черно море planned: 100 km / built: 10 km [completion N/A]

A3 Struma/Струма planned: 150 km / built: 35 km / Under construction 52 [completion 2014-2020]

A4 Maritsa/Марица planned: 116 km/ built: 38km / Under construction 78 [completion juny 2014]

A6 Lyluin/Люлин planned: 19 km [completed may 2011]

Rila/Рила project phase
 

·
-----------
Joined
·
17,426 Posts
Чичко Цар ни дооноди ...

Изгубената магистрала

Португалците се отказват от концесията за магистрала "Тракия"

След четиригодишно протакане, политически атаки и спорове по договора, сагата около автомагистрала "Тракия" стигна до своя логичен финал. Португалските компании, които получиха концесията за аутобана без търг, в крайна сметка решиха да се откажат от проекта. Те имаха срок до 14 май да осигурят финансирането на строителството. По неофициална информация от средите на концесионера през следващата седмица ще бъде официално съобщено, че португалците не са успели да намерят финансиране.

На пръв поглед това изглежда логично на фона на глобалната финансова криза, която вдигна лихвите по кредитите и направи финансовите институции значително по-предпазливи в отпускането на заеми. Източници, близки до концесионера, заявиха, че причината за отказа не са само трудности с намирането на финансиране, а противоречия с българската страна и поскъпналите цени на горивата и материалите, които са направили неизгоден проекта.

Така държавата, която си навлече заслужени критики както в България, така и в Брюксел заради дадения на тъмно договор, в крайна сметка се оказа изиграна в сделката с португалските партньори. Резултатът е, че все още няма магистрала, а правителството на Станишев тепърва ще трябва да търси финансиране за най-големия си инфраструктурен проект в разгара на световна финансова криза и покачващи се цени на горивата и строителните материали. Цената на фиаското, вина за което имат последните две правителства, се оценява на стотици милиони лева, които отново ще бъдат за сметка на българските данъкоплатци.

Adeus amigos*

Според запознати португалските фирми са загубили интерес към проекта в България и са пренасочили ресурсите си към обекти в други страни. От сайта на Lena Construcoes става ясно, че фирмата току-що е спечелила договор за 111 млн. евро в Мароко, който включва построяване на 38-километров път до границата с Алжир. Това е вторият проект на фирмата в африканската държава, след като през април беше съобщено, че тя е получила друга по-малка поръчка на стойност 10.3 млн. евро.

Една от причините за загубата на интерес към проекта за магистрала "Тракия" е скокът в цените на горивата и асфалта - двете основни компоненти в пътното строителство. Техните цени са свързани с цената на нефта, който поскъпна почти двойно в последните години. Така по груби сметки от началото на проекта досега себестойността на трасето е нараснала с минимум 40-50%. Според запознати първоначалните изчисления са сочели, че за рехабилитацията на съществуващата магистрала и дострояване на липсващите участъци са били нужни около 500 млн. евро. Сега заради скока в цените на материалите се очаква цената да надхвърли 700-800 млн. евро, а според други оценки тя може да мине и един милиард евро.

Това обяснява нежеланието на португалците да започнат строителството при договорените цени от 2.7 млн. евро на километър ново строителство. Според експерти тази цена е била висока към момента на сключване на договора, но е далеч от нормалните цени на пътното строителство в Европа в момента, където средната цена на километър магистрала е над 7-8 млн. евро.

Разногласия между партньорите

Твърди се, че португалците са имали няколко конфликта с българската страна. Единият от тях е бил за управлението на смесената фирма "Магистрала Тракия" АД, в която участват и българските фирми "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" - съответно с 24% и 25% от акциите. Концесионерите са настоявали дружеството да има само един изпълнителен директор, който да представлява португалските фирми в консорциума, а не двама, както досега.

Те са обяснили това свое искане с факта, че осигуряват цялото финансиране за строителството и същевременно носят целия риск, тъй като след предоговарянето на концесията отпаднаха държавните гаранции върху бъдещите постъпления от таксите. Срещу това обаче категорично се е обявил екипът на строителния министър Асен Гагаузов.

Второто противоречие между партньорите е било относно избора на подизпълнителите. Гагаузов е настоявал българската страна да посочва местните фирми, които ще строят шосето, с което португалците не са били съгласни. Преди време министърът дори посочи публично пред медиите имената на три фирми, които според него могат да бъдат подизпълнители - "Трейс груп", "Холдинг Пътища" и "Главболгарстрой". На въпрос на журналисти защо точно тези компании посочва, министърът обясни, че в договора няма точно разписана процедура за избор на подизпълнител, а трите компании са достатъчно големи и с опит в пътното строителство.

Цената на политическата глупост

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов отдавна обяви, че при провал на концесията няма да се прави нова, а директно ще се върви към обявяване на обществени поръчки за отсечките София - Калотина и Чирпан - Карнобат. Идеята е строителството да се финансира с пари от бюджета. Това означава, че при най-добро стечение на обстоятелствата държавата може да обяви процедурите през лятото, а изборът на изпълнителите ще е готов през есента или зимата. По думите на Гагаузов процедурата по избор на изпълнители ще отнеме поне четири месеца. Така активният сезон за строителство през тази година ще бъде пропуснат.

Много по-голяма обаче ще е загубата от оскъпяването на проекта. За последните пет години цената на битума, който е основен компонент в производството на асфалт, е скочила почти двойно (от 350 лева на 715 лева за тон), докато оскъпяването на дизеловото гориво е почти тройно (от 80 стотинки на литър до 2.4 лева). Междувременно нараснаха цените на другите материали, работната ръка и кредитите, тъй като заради глобалната финансова криза банките вече отпускат заеми на по-високи лихви.

Отделно към тези сметки трябва да се добавят и пропуснатите ползи от липсата на условия за развитие на бизнеса, който съпътства една магистрала, от пропуснатата възможност да се привлече допълнителен международен трафик, както и загубите за целия бизнес от по-бавния транспорт и сложната логистика. Част от цялата сметка са също отложеният проект за прокарване на оптичен кабел под бъдещото ново трасе, както и забавеното развитие на регионите, които граничат с трасето на магистралата.

Автомагистрала "Тракия" е част от европейски коридор №8 и беше обявена за приоритетен инфраструктурен обект с национално и международно значение. Колкото и парадоксално да звучи, и до ден днешен съществени части от договора и съпътстващите го приложения продължават да бъдат пазени в дълбока тайна. Дори и без да са ясни всички детайли обаче, сигурно е едно - че всяко забавяне на строителството само оскъпява проекта. От следващата седмица това вече няма да е проблем на португалците, а само на българската страна.

*довиждане приятели (на португалски)
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
He really screwed us up ^^

"Stryama" section at Hemus motorway is ready.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри рехабилитирания пътен участък, който свързва селища от две общини с автомагистрала "Тракия".

Обходното трасе е алтернатива на прекъснатия път от републиканската мрежа поради паднал мост на р. Стряма.

Отсечката е с дължина около 4 км и е на стойност 2 500 000 лева.

Трасето се финансира от фонд Републиканска пътна инфраструктура, уточни управителят на Областното пътно управление в Пловдив Паун Иванов, цитиран от Радио Пловдив.

Пускането на движението по нея съкращава пътя между магистралата и селищата от община "Марица" и Раковски с около 30 км.

В началото на май ще започне изграждането на ново съоръжение на мястото на падналия през декември 2007 г. мост.

То ще бъде с дължина 160 м и ще струва на фонда 6 милиона лева, допълни Иванов.

Областно пътно управление започна пълната реконструкция на бул. "България" в Пловдив от 6-ти км на Пазарджишкото шосе.

През следващата седмица предстои откриването на процедура за изпълнител на пътния възел "Скобелева майка" на Цариградското шосе, с което ще се положи началото на обходния път, затварящ пръстена на Околовръстното шосе на Пловдив, каза още Паун Иванов.
http://news.ibox.bg/news/id_1683027931
 

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Vreme beshe tia portugalci da izleznat ot proekta,vapreki che triabvashe pravitelstvoto da gi izgoni,a ne da si ostidat zashtoto ne mogat da nameriat pari!:banana:
 

·
Banned
Joined
·
3,054 Posts
On the first post it says Struma will be ready for 2012, but I doubt that it will be finished then, in dolna Dykania there´s still no one single mashine working because of the whoresons. The shiny monster mashines which were in the area of the motorway and E-79, sometimes parked there should never have gone from there, but should have started continuing the motorway right away.
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
That's according to the schedule , but we won't be surprised if there's a small or not so delay :D
On the other hand Lyluin motorway will be probably ready before 2010 , the terrain should be leveled by now and the main construction works start this month. It will be good if we can find some photo updates.
 

·
Banned
Joined
·
3,054 Posts
Pics of the good Struma motorway


Here the crashbarriers are still shiny, after a long time and harsh winter!!!


IHere you can speed and test your car.
shiny signs indicate the end of the Struma motorway


beautiful Struma motorway ends beautifully


The beautiful yellow sign.
 

·
-----------
Joined
·
17,426 Posts
Over 1000 km. of 2x2 expressways planned in Bulgaria.^^
1270 km. 1st class roads will be turned into 2x2 expressways with speed limit 120 km/h. This is the plan for road development of the governemt till 2020.

Над 1000 км първокласни пътища ще станат високоскоростни
Отпадането на винетките е планирано за 2010 г.

Около 1270 км първокласни пътища ще станат четирилентови и по тях ще може да се развива скорост до 120 км/ч. Това предвижда програма на Министерството на транспорта за увеличаване на скоросттта за движението. Предстои планът, който е до 2020 г., да бъде внесен за одобрение в правителството.

Експертите на министерството смятат, че трябва да се подобри инфраструктурата в посока север - юг, както и да се съкрати времето за пътуване. Те обясниха, че в плана са включени трасетата, които няма да бъдат финансирани от оперативната програма "Транспорт", но ще са свързващи с магистралите "Тракия", "Хемус" и "Черно море". В момента скоростта за движение по магистралите е до 130 км. От посочените в програмата отсечки има осигурено финансиране за Видин - Ботевград и връзката с "Хемус", както и за отсечката Русе - Велико Търново. За Видин - Ботевград са предвидени 85 млн. евро.

Транспортното министерство предлага бъдещите високоскоростни пътища, за които не може да бъде намерено финансиране, да бъдат дадени на концесия. От ведомството на Петър Мутафчиев са изчислили, че за да се намали времето за пътуване в цялата страна, годишно трябва да се инвестират 1 млрд. лв. През миналата година са вложени 700 млн. лв.

Програмата за по-бързи и широки пътища се свързва с намерението на правителството да въведе електронна система за пътните такси, както и да изгради център за контрол на трафика. Отпадането на винетката се планира за 2010 г.
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Discussion Starter #9
May be that should go to Transportation and keep the thread just for the motorways projects. :)
Good news anyway :cheers:
 

·
-----------
Joined
·
17,426 Posts
Божков и още трима делят ”Тракия”

Днес или утре министър Гагаузов ще обяви, че договорът за концесия на магистрала "Тракия" с португалско-българския консорциум няма да влезе в сила, научи "Сега". 13 май бе срокът, в който дружеството концесионер трябваше да осигури финансиране.
Довършването на магистралата ще бъде поверено на 4 избрани български компании, съобщи в интервю за "Сега" Евгени Чачев. Според депутата в строителното ведомство вече работели по разделянето на оставащите 112 километри от "Тракия" на отделни отсечки за 4 избрани фирми от пътния бранш, близки до властта.
Към спряганите досега като вероятни участници - холдинг "Пътища" на Васил Божков, "Трейс груп" на Николай Михайлов и "Главболгарстрой" на Симеон Пешов - ще се присъедини още един известен бизнесмен - Георги Гергов, който наскоро изненадващо стана акционер в пловдивското АД "Пътища", твърди Чачев.
Всъщност държавата разполага с достатъчно средства да довърши "Тракия", като възложи самото строителство чрез една или повече обществени поръчки, коментира вестникът Самият Гагаузов вече лансира различни източници: дълга, който Ирак трябва да погаси това лято, бюджетния резерв за структурни реформи и др. разходи, евтин заем от Европейската инвестиционна банка и др. Преди дни пък в. "Пари" съобщи, че правителството ще извади за магистралата 150 млн. лв. от бюджета за тази година от резерва за неотложни и непредвидени разходи.
 

·
-----------
Joined
·
17,426 Posts
^^ AFAS Hainboaz is planned to be turned into 2x2 ... there is nothing in teh Shipka area. :eek:hno:

Anyway all this sounds very good as a plan ... but somehow i just don't believe it will be completed in my lifetime.
 

·
Moderator
Joined
·
19,079 Posts
^^ AFAS Hainboaz is planned to be turned into 2x2 ... there is nothing in teh Shipka area. :eek:hno:

Anyway all this sounds very good as a plan ... but somehow i just don't believe it will be completed in my lifetime.
Oh, yeah, I noticed that the road doesnt go through Gabrovo, so yes, no tunnel under Shipka..Such a disappointment for me :(
 

·
Banned
Joined
·
21,302 Posts
BG Motorways Update
Legend:

Red & Yellow - motorway in use
Red - motorway project
Black - first class state roadStruma Motorway /the red one on the map/ project for protecting animals on the road
 

·
Banned
Joined
·
21,302 Posts
^^

I know something about its north rival:

http://www.stroitelstvo.info/show.php?storyid=384187


Among the road infrastructure projects for the period 2007 - 2010 to be financed by ISPA programme and the EU Cohesion Fund major projects are Lyulin highway - Sofia ringroad - Daskalovo junction, Struma highway with four lots, Maritsa highway, road connection of Hemus highway to Sofia ringroad.
 
1 - 20 of 15332 Posts
Top