SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 48 Posts

·
Banned
Joined
·
1,203 Posts
Discussion Starter · #1 ·
The project of Ropeways linking Dajti Mountain with Downtown Tirana is in its final stages
In the next coming weeks it should be finished and available for tourists or locals to use them.
Austrian firm Doppelmayr was in charge of the project and was going to built 22 ropeway wagons , each with 8 passengers maximum
The trip from Dajti Mountain to Downtown Tirana by Film Studio would be around 12 minutes and it would cost 5 euros
The model used for the project is 8 M.G.D
Here is an 8 M.G.D model although i dont think they will look like this

 

·
Zurück in die Zukunft
Joined
·
28,920 Posts
I want to ride it.
 

·
Registered
Joined
·
2,999 Posts
Pavle said:
Something similar will be built in Sarajevo, I'll try to find some pictures!

Yeah, I know what project your talking about. I don't have any information of pictures on it, but I remember Bimmer-SA talking about it, or something like that.
Either way, it's a really cool project, and an amazing view. Hopefully the city will get more of these projects, to make it easier for tourists to get around the place. :)
 

·
Monkey business
Joined
·
3,539 Posts
Doppelmayr Garaventa is building a funicular in Ljubljana, from the Old City to the Castle. It's gonna replace the toy train! Yay!

Well, hopefully it'll replace it. It sucks.
 

·
Registered
Joined
·
31,846 Posts
Football Rules said:
The project of Ropeways linking Dajti Mountain with Downtown Tirana is in its final stages
In the next coming weeks it should be finished and available for tourists or locals to use them.


Austrian firm Doppelmayr was in charge of the project and was going to built 22 ropeway wagons , each with 8 passengers maximum
The trip from Dajti Mountain to Downtown Tirana by Film Studio would be around 12 minutes and it would cost 5 euros ...
I think something got "lost in translation" here, becouse no way this project is almost ready and to be open in a mater of weeks. I haven't heard nothing about this being under construction

I'm quite sure that the article says the project plans will be finalised in a mater of weeks and not the construction itself.

BTW, it was the Comunist regime that first proposed this idea almost 20 years ago, but remained just that.
 

·
Incendia Astrum
Joined
·
971 Posts
:eek2: Who told you that contruction of anything like that has began, and it is supposed to end in a matter of weeks? Are you serious? I haven't heard anything about this. Can u please give us more info? I am actually feeling stupid. Something is being built under my nose and I know nothing... I hope it is true though...
 

·
Banned
Joined
·
1,203 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Article:

TIRANË – Kinostudio-Mali i Dajtit. Në vend të një linje urbane pritet të vendoset një linjë teleferike. Projekti është gati prej më shumë se një viti dhe sapo ka marrë miratimin nga Këshilli i Rregullimit të Territorit të Republikës së Shqipërisë. Gjithçka e ka marrë përsipër Instituti i Studimeve dhe Projektimeve Pyjore ku dje na shpjeguan të gjitha detajet e projektit të teleferikut. Për sa kohë do të bëhet i mundur qarkullimi i njerëzve me teleferik nga Tirana në Dajt? Sa shpejt do të mund të mbërrijnë qytetarët atje? Sa do të paguajnë? Modeli dhe detaje nga skicat e teleferikut të parë shqiptar, që megjithëse me shumë me vonesë, më në fund, do t’u ofrojë edhe shqiptarëve mundësinë e këtij lloj transporti edhe argëtues. Sa i përket problemeve me energjinë elektrike, edhe këtë radhë zgjidhja është gjeneratori. ”Në rast se nuk do të ketë rrymë, teleferiku do të furnizohet me energji nga gjeneratorët”, - thonë specialistët.
Projekti i teleferikut
“Kemi menduar që ky udhëtim me teleferik të kushtojë 550 lekë vajtje-ardhje”, - thotë Erzen Bulica, specialist i ISPP-së. Kaq do të kushtojë bileta e gondolës për të shkuar në Dajt. Të paktën ky është çmimi paraprak që kanë vendosur organizatorët e projektit. Por deri sa kjo linjë teleferike të ketë përfunduar nuk i dihet. Dhe punimet ende nuk kanë filluar. Megjithatë modeli është zgjedhur. “Do të jetë model 8 M.G.D”, - na shpjegojnë specialistët në gjuhën teknike duke shpjeguar se është një ndër modelet e fundit në katalogë që i përshtatet edhe terrenit të Dajtit. Stacionet e nisjes dhe të mbërritjes e kanë të përcaktuar tanimë modelin që do të kenë. “Ne projektin e kemi gati prej kohësh dhe ajo që prisnin ishte vetëm leja e KRRTSH-së, të cilën e morëm. Punimet do t’i fillojmë në prill dhe kemi parashikuar që do të zgjasin jo më shumë se 17 muaj”, - shprehen në Institutin e Projektimeve Pyjore. Nga njëri stacion në tjetrin, teleferiku do të jetë i gjatë katër kilometra e gjysmë. “Kjo distancë do të përshkruhet në të njëjtën kohë nga 22 gondola, njëmbëdhjetë në vajtje dhe 11 të tjera në kthim me një shpejtësi 5 metra në sekondë”, - thotë inxhinieri. Ai sqaron se secila nga gondolat do të jetë një minutë larg tjetrës në kohën e nisjes. E gjithë distanca, sipas tij, do të përshkohet për 13 minuta nga njëri stacion në tjetrin. Stacioni i nisjes do të jetë në Qesarak, pranë Linzës, ndërsa stacioni i mbërritjes do të jetë në sheshin përpara ish-kampit të pionerëve. Stacioni i nisjes ndodhet nga qendra në një largësi prej 2,5 kilometrash. Një firmë austriake, “Doppelmayr” ka marrë përsipër ta zbatojë projektin e hartuar nga specialistët shqiptarë ndër të cilët edhe Panajot Koçi, pedagog në Fakultetin e Shkencave Pyjore dhe specialist i vjetër, Mihallaq Kotro, i cili është bashkautor i shumë teksteve për teleferikët dhe në fushën e ndërtimit të rrugëve si edhe Arben Peto, nismëtar i ndërtimit të këtij teleferiku, inxhinier pyjesh. Sipas specialistëve, firma austriake që ka marrë përsipër të ndërtojë teleferikun ka ardhur në Tiranë, dhe të huajt janë njohur me detajet e projektimit, profilin gjatësor të teleferikut, kanë studiuar gjithë gjatësinë e terrenit ku do të kalojë teleferiku dhe janë dakord që të fillohet nga puna sipas fazave të ndryshme. Për zbatimin e këtij projekti janë vënë në dispozicion 6,5 milionë euro.
Udhëtim me teleferik
“Mekanizmi i funksionimit të teleferikut është i tillë, që nëpërmjet një motori të fuqishëm 561 kuaj fuqi vë në lëvizje litarin që kapet në dy pulexho, aty ku janë fiksuar gondolat. Mekanizmi mbështetet në kullat e posaçme. Do të vendosen gjithsej 21 të tilla, të vendosura për të evituar varjen e litarit, pra që ky të qëndrojë i tendosur. Më e larta prej këtyre kullave do të jetë pak më shumë se 33 metra, ndërsa më e ulëta do të ketë lartësi 8 metra nga toka.

Është dhënë leja e ndërtimit për teleferikun dhe këto stacione:
Stacioni i poshtëm (Qesarak)
Sipërfaqja e përgjithshme e pronës – 6000 metra katrore
Sipërfaqja e ndërtuar – 1100 metra
Rrugë dhe sheshe – 1650 metra
Parking – 1000 metra
Sipërfaqja e gjelbëruar – 2250 metra

Stacioni i Epërm (sheshi para ish-kampit të pionerëve)
Sipërfaqja e përgjithshme – 3000 metra katrore
Sipërfaqja e ndërtuar – 550 metra
Rrugë e sheshe – 400 metra
Sipërfaqja e gjelbër – 2050 metra

Historik
Nga teleferikët për dru tek ato për njerëz
Përveç disa lloj teleferikësh primitivë për transporte materialesh ose lëndësh drusore, në Shqipëri nuk ka patur asnjëherë një linjë teleferike për njerëz. Ky teleferik, megjithëse i pari në Shqipëri, na radhit të fundit në Evropë si vend që nuk ka linja teleferike, në një kohë kur vende të tjera si Maqedonia, Mali i Zi, Rumania dhe Bullgaria kanë teleferikë të tillë të shpërndarë në vende turistike. Ndër të mirat e teleferikut konsiderohet mënjanimi i makinave, të cilat, kur ngjiten shpesh dhe përditë në një zonë të shpallur “Park Kombëtar” e dëmtojnë terrenin dhe rrugët, por i shkaktojnë dëme edhe natyrës. Nga ana tjetër, teleferiku nuk bën zhurmë dhe kjo nga ekologjistët konsiderohet gjithashtu një përparësi, sepse qetësia është e shëndetshme për parqet natyrore dhe bimësinë. Vendi ynë është vlerësuar nga shumë specialistë si vend me burime të veçanta turistike si në zonat malore dhe ato bregdetare dhe si i tillë është shumë i përshtatshëm për ndërtimin e teleferikëve. Si më të përshtatshmet shihen zona turistike si Lura, Vermoshi, Voskopoja, Llogaraja, Bozdovci.

Mali
Dajti, parku që kërkon të rritet
Parku kombëtar “Mali i Dajtit” që ndodhet në verilindje të Tiranës ka një sipërfaqe prej 3300 hektarësh dhe parashikohet të arrijë deri në 11 mijë hektarë në të ardhmen. Ky park është themeluar që në vitin 1960 dhe me disa vendime të Këshillit të Ministrave është shpallur Park Kombëtar. Sot ky park adiministrohet nga Drejtoria e Shërbimit Pyjor të Tiranës mbi bazën e një projekti të Bankës Botërore për Pyjet. Sipërfaqja e sheshtë dhe pak e pjerrët ose fusha e Dajtit ndodhet në qendër të parkut me lartësi 1050 metra dhe gjatësi rreth tre kilometra. Në janar temperatura mesatare ne park është 4-6 gradë celsius, ndërsa korriku është muaji më i nxehtë aty. Gjatë periudhës së dimrit vërehen edhe reshje dëbore, ndërsa shirat bien në sasinë 1600-1800 mm në vit. Kjo zonë ka edhe vlera shkencore në sajë të bimësisë dhe pemëve të shumëllojshme nga të shkurreve mesdhetare në atë të dushqeve, të ahut etj. Ndërsa vlerat ekologjike dhe turistike të Parkut burojnë nga bukuritë natyrore të terrenit dhe konfiguracioni i tij. Vizitorët arrijnë pikun në fundjavë dhe nuk janë vetëm kryeqytetas, por edhe nga rrethe të tjera të vendit apo edhe të huaj. Aty vizitorët zakonisht sodisin pamjen e kryeqytetit dhe gjithë hapësirën deri në detin Adriatik, shëtisin nëpër park, praktikojnë lojëra të ndryshme e sporte, ngjitje alpinistike ose mund të ushtrojnë sportin e skive.
 

·
Banned
Joined
·
1,203 Posts
Discussion Starter · #16 ·
The above article was published in Shekulli in 2003
Here is more proof from PM website dating the aproval of construction as far as February of 2003

Article

Për t’u veçuar është miratimi nga ana e KRRTRSH të sheshit dhe lejes së ndërtimit për objektin “Teleferiku Tiranë – Mali i Dajtit”. Ky objekt I cili pritet të fillojë nga ndërtimi në muajin prill të këtij viti dhe të përfundojë brenda 17 muajsh, do të kushtojë 6,5 milionë euro dhe do të jetë një nga investimet më moderne të viteve të fundit në kryeqytetit tone.


:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
31,846 Posts
^ Yes, but such project will not pass un-noticed. No body has ever mention to me that it is being constructed, and ususally my family or other people, tell me about construction of big projects that're going on in Tirana.

I'm a little sceptical.
 

·
Banned
Joined
·
1,203 Posts
Discussion Starter · #18 ·
AltinD said:
^ Yes, but such project will not pass un-noticed. No body has ever mention to me that it is being constructed, and ususally my family or other people, tell me about construction of big projects that're going on in Tirana.

I'm a little sceptical.
How many projects do you know of in Tirana?
Since you are so well informed at least let us know here about the projects going on in the city.
They will not say anything until is finished.
Plus the station for the ropeways is being built in Dajti so that makes it harder to keep touch with construction update. :cheers:
 
1 - 20 of 48 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top