SkyscraperCity banner

1 - 20 of 172 Posts

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Otvaram ovu temu ne bi li nam se pridružio neko iz tih krajeva, a i da se široj publici prestavi šta se dešava u tim krajevima.

Шипово

Шипово се налази у сјеверозападном дијелу Републике Српске, око 85 километара од главног града РС Бања Луке. То је првенствено брдско планинско подручје испресецано ријекама Јањ и Пливом, као и речицама Сокочницом, Лубовицом и Воларицом.

Окружено је планинама Виторог (1906 m), на сјеверу планина Лисина (1335 m), на истоку Горица (1267 m), и на западу Чардак (1452 m).

Градић има око 5 000 становника. И општина је која је можда, поред Дервенте највише страдала у претходном рату.
За више информација сајтови општинеи туристичке заједнице Шипова
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Izvor Plive
Izvor Plive predstavlja najveći izvor pitke vode u Evropi. Osim izdašnosti, ovaj izvor pruža pravi užitak za oči. Brojni su posjetioci bili na ovom mjestu i nisu ostali ravnodušni. O tome govore brojne foto-grafije i novinski članci.

U blizini izvora je nekoliko starih vode-nica gdje se Pliva dijelom razlijeva u više brzaca i slapova.
Nizvodno par kilometara je naselje Pljeva, gdje je zaštićen poseban ribolovni revir za mušičarenje.
U zadnje vrijeme je jako popularan, a samim time gradi se veliki broj vikendica. Cijena kvadrata zemlje je znacajno skocila.

Vikendice

 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Najznačajniji projekt kod izvora Plive je izgradnja bungalova, naravno u turističke svrhe. Po Banjaluci se priča, iako nisu završeni, da su već zakupljeni u narednih 10 godina od strane banjalučkog wannabe jet seta.

Iz novina
Ekspanziju turista izvor Plive mogao bi dočekati uskoro, jer banjalučka firma LTG, koja je dobila koncesiju nad korišćenjem jednog dela Plive, u neposrednoj blizini izvora gradi kompleks bungalova sa konobom i restoranom, kako bi turisti koji požele da se zadrže i nešto duže imali gde da prespavaju i da pojedu domaću hranu.
Bungalovi će biti moderno opremljeni.Radi se o kompletnoj opremi, koja je namenjena najzahtevnijim domaćim i inostranim gostima. Njima ćemo ponuditi naše vodiče koji će ih prevesti na mesta na kojim žele da pecaju: Plivu, Sanu, Ribnik ili Janju. Vodiči su osposobljeni da goste upute u tajne pecanja ili da ih nauče drugim veštinama - kaže Gojko Pandžić, direktor firme LTG iz Banjaluke.


 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Srednjevekovni manastir Glogovac
posvećen Sv. Velikomučeniku Georgiju, nalazi se u selu Babići, opština Šipovo. Jedini je manastir koji je izgrađen u Janjskom kraju. Svoje prvo stradanje manastir je doživeo 1463. god. od strane Turaka u vreme kada je i srednjevekovna Bosanska država pala pod tursku vlast.

Obnova porušenog manastira počeo je 1867. god Omer-paša Latas izgradnjom crkve a obnovljenu crkvu je osvetio Episkop Dionisije Milijević 1869 god. Prema jednoj od legendi o ovom manastiru, porobljeni Srbi su tražili dozvolu od sultana da obnove svoju svetinju i dobili su je pod uslovom da se zvona ne čuju. Zato su mještani, predvođeni Mitropolitom Dionisijem manastir podigli između strmih brda koja su sprječavala širenje zvuka. Hram je dugo vremena bio središte duhovnosti lokalnog stanovništva. Sedamdeset i pet godina nakon što je obnovljen ovaj hram je ponovo spaljen. Ovog puta od strane ustaša, na praznik Pokrova Presvete Bogordice 14 Oktobra 1944. god.

Šezdesetih godina prošlog vijeka obnovljeni hram su osvetili Episkopi Žički Vaslije (Kostić) i Banjalučki Andrej (Frušić). Hram je tada doveden u stanje za korištenje ali je decenijama sluzio kao parohijska crkva. Godine 1991. za arhimandrita glogovačkog imenovan je sadašnji Episkop Bihaćko-petrovački Hrizostom. Generalnu obnovu manastira Vladika Hrizostom započeo je 1999. godine. Hram je ponovo osvećen 2005.
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #13 ·
350.000 EVRA ZA TURISTIČKI ZAMAH


Šipovo je jedini grad u Republici Srpskoj koji je prošao projekat Eko zona, kroz koji dobija nepovratna novčana sredstva u iznosu od 350.000 evra za razvoj i poboljšanje turističke ponude. Prirodne ljepote Šipova, koje pružaju idealne uslove za razvoj i bavljenje turizmom prepoznate su u projektu Eko zona. Sredstva ce biti iskorišćena na turističku infrastrukturu i signalizaciju, i za nove turisticke sadržaje u Šipovu. “Renoviracemo popularno izletište Ada-Sokočnica, urediti biciklisticku, ribolovnu i 4 planinarske staze pa evropskim standardima.“-kaze Siniša Pandžić, radnik Turisticke organizacije opštine Šipovo .

Ovu malu opštinu na obalama Plive i Janja, već godinama posjećuju ribolovci iz cijelog svijeta, a od turističkih potencijala...
osim rijeka i njihovih ljepota, poznati su Vaganska pećina, Olićko jezero, Soko grad te prašumski rezervat Janj. Međutim, ima tu još potencijala koji je primamljiv za turiste, kojih je iz godine u godinu sve više u Šipovu. „ Obnovićemo deset starih mlinova, seoski turizam je zaživio i već imamo 20-ak domaćinstava koji su na usluzi turistima. Na tom polju radićemo seminare, kurseve stranih jezika i za vodiče“- dodaje Pandžić i naglašava da je šipovački kraj idealan za pripreme sportista i rekreativaca.

Za razvoj nove turističke ponude u Šipovu planirano je ulaganje i u foto-safari, što podrazumijeva izgradnju dvije osmatračnice za ovaj hobi. Dio sredstava biće uložen i u nabavku bicikala za iznajmljivanje, info pult sa suvenirnicom, obnovu planinarskog doma. " Turistička ponuda Šipova ovim projektom biće zaokružena, jasnija i konkretnija, zadovoljiće potrebu gostiju na najvišem mogućem nivou, a i nama olakšati poslovanje", zaključuje Pandžić.

Kvalitetna turistička ponuda ove opstine promovisovina je i u emisiji "Turizam plus" javnog televizijskog servisa Bosne i Hercegovine, na manifestaciji “ Zlatna turistička ruza”, gdje je u ime opštine,načelnik Dušan Malinović primio nagradu za Šipovo,koje je jos pored četiri gradića, dobilo nagradu u kategoriji manjih mjesta.
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Za puteve tri miliona KM

Načelnik Opštine Šipovo, DuŠan Malinović i firma MG „Mind“ iz Mrkonjić Grada, potpisali su ugovor o rekonstrukciji putnih pravaca Strojice-Babići i Mujdžići-Olići-Pljeva. U Opštini kažu da je ovo najveći projekat u posljednjih 20 godina u Šipovu, te da će se za putni pravac Strojice-Babići izdvojiti 2.106.507 KM,a za dionicu Mujdžići-Olići-Pljeva 956.437 KM.

Načelnik opštine, Dušan Malinović, istakao je da su to dva putna pravca od vitalnog značaja, jer u njima živi većina seoskog stanovništva Šipovu.Put Strojice-Babići poslije izgradnje biće uvršten u red regionalnih puteva,dok druga dionica povezuje dva regionalna puta Šipovo-Glamoč i Šipovo-Kupres-kazao je Malinović, dodajući da se projekat finansira iz Razvojnog programa Republike Srpske.
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Postavljena turistička signalizacija

Šipovo je dobiloturističku signalizaciju na svojim putevima. Signalizacija je urađena prema evropskim standardima,a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi oko 10.000 KM. Izvođač radova je preduzeće „EURO ZNAK“ iz Čelinca, koje je izabrano kao najpovoljniji dobavljač. 
1 - 20 of 172 Posts
Top