SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 109 Posts

·
Meditate on this, I will
Joined
·
6,770 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Local government news
Място за всичко, свързано с общинската администрация

Общинарите в София си раздават бонуси по средата на годината

Над 3 млн. лв. допълнително материално стимулиране ще бъдат раздадени на служителите на Столичната община. Така 2604 чиновници ще получат бонус по "заплата и малко отгоре" в зависимост от постигнатите резултати. Предложението е на зам.-кмета по финанси и бюджет Дончо Барбалов и ще бъде гласувано в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Парите идват от преизпълнение на приходната част на бюджета за шестмесечието на 2012 г. В доклада на Барбалов е уточнено, че средствата идват от повече събрани приходи от наеми на имущество (лихви), общински такси, както и от глоби, санкции и наказателни лихви.

Същевременно предстои да бъде гласувано и друго предложение на Барбалов, с което ще бъдат вдигнати цените на 32 услуги, предоставяни от общината. Така се очаква да бъдат събрани 300 хил. лв. повече. И това предложение ще бъде гласувано на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Средната заплата в Столичната община е 567 лв. Възнагражденията на шефовете на дирекции стигали до 1000 лв. В предложението не е залегнало допълнително материално стимулиране за кмета и заместниците й.

Районните администрации пък сами щели да преценят какво да направят с бонусите - дали да ги раздадат на служителите си или да закупят оборудване. През миналата година са раздадени 3.8 млн. лв., като голяма част от тях отишли за закупуването на офис оборудване.

От началото на годината кметът на София Йорданка Фандъкова забрани допълнителните възнаграждения от една заплата, които дотогава се раздаваха на тримесечие. От 1 юли влизат в сила и новите правила за формиране на възнаграждения на общинарите в Закона за държавния служител. Така на практика това ще са последните бонуси на всички служители от администрацията. Занапред допълнително ще бъдат стимулирани само изявилите се чиновници.

В началото на годината стана известно, че 30 общинари (съветници, зам.-кметове и служители на администрацията) са си разделили близо 600 хил. лв. хонорари за 2011 г. Допълнителното възнаграждение идва от участието им в контролните и надзорните съвети на двете общински агенции и единия фонд. Тогава общинските съветници си обещаха дебат по темата, но няколко месеца по-късно той все още не се е състоял официално.
Източник: dnevnik.bg


Около 166 хил. софиянци ще плащат 6 млн. лв. повече за данък сгради

Столичната община пак ще се опита да прекрои данъчните зони след неуспешния опит от миналата година. Днес зам.-кметът по финанси и бюджет Дончо Барбалов представи промени, които ще засегнат около 174 хил. собственици на имоти. От тях само около 8 хил. ще плащат по-малко, а от останалите 166 хил. общината очаква да събере общо 6 млн. лв. повече за данък сгради, което се равнявало на изграждането на три нови детски градини.

Промените са подготвени от работна група, сформирана преди една година, когато беше предният неуспешен опит за промени на зоните в столицата. Недоволство на гражданите доведе до оставката на тогавашния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

Барбалов днес уточни, че това е първоначалният вид на предложенията и тепърва ще протече обществено обсъждане, разглеждане в общинските комисии и в съвета. Планът е за следващите 10 години и ще се реализира на 2 или 3 стъпки, като първата най-рано ще започне догодина, каза зам.-кметът. Последните промени са направени през 1998 г.

Промените ще засегнат 15% от всички 1.17 млн. собственици на имоти, съобщи Барбалов. Сред причините са разрастващият се град, както и направените 2.5 млрд. лв. публични инвестиции през последните 11 години. Променени са границите и вече има по-балансирано преминаване между зоните, като са използвани естествени разделители - основни булеварди и пътища. Целта е да няма рязка промяна, което да създава напрежение между гражданите, обясни зам.-кметът.

От общината не са направили разчети с колко ще бъде увеличена таксата смет, която е обвързана с данъчната оценка. Това зависи от промилите, които ще се гласуват за бюджета на общината през 2013 г., каза Барбалов. Намаление на таксите обаче едва ли ще има, защото общината от години не го е правила. Така освен по-висок данък сгради най-вероятно засегнатите от промените собственици на имоти ще плащат и още по-скъпа такса смет.
Източник и още информация: dnevnik.bg


След тези две новини, които за мен са свързани, тръгнах да търся финансов отчет и брой служители на СО. Не намерих такава информация онлайн. Ще се радвам ако някой може да ми помогне, иначе ще я изискам по Закона за достъп до обществена информация.
 

·
Registered
Joined
·
2,261 Posts
Някой беше споделил преди, че ще се строи нова административна сграда на СО при старата автогара
 

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
Някой беше споделил преди, че ще се строи нова административна сграда на СО при старата автогара
И кой е този някой, има си официален административен акт по този повод, не е анонимно... ;)

Предгаров площад
 

·
Moderator
Joined
·
7,158 Posts
Това не беше ли стара идея? По новия вариант беше там да е новата сграда на НАП. А общината в сградата на Мин. на земеделието (като се премести след време из страната).
 

·
Registered
Joined
·
1,372 Posts

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/Predgarov_ploshtad_NEW-COLOR/

Големият терен, ограден с пунктирана линия на самия булевард.
"Административен комплекс на СО".
Казва му се ограничителна линия на застрояването. Ограничава максималната площ, с която може да стъпва на терена сградата, но не е нужно фасадата да е плътно по нея, за разлика от задължителната линия на застрояване, на която задължително стъпва фасадата.... ;)
 

·
Registered
Joined
·
13,833 Posts
Не, ти не си разбрал колегата. Той не говори за малките карета с червени пунктирани линии в парцелите, които отбелязват петната за строеж, ами за жълтата пунктирана линия която е нанесена по платната на булевардите и улиците, за да опаше целия квартал между Ботев, Мария Луиза и улиците около градинката.
 

·
Registered
Joined
·
1,372 Posts
Казва му се ограничителна линия на застрояването. Ограничава максималната площ, с която може да стъпва на терена сградата, но не е нужно фасадата да е плътно по нея, за разлика от задължителната линия на застрояване, на която задължително стъпва фасадата.... ;)
Тука стана грешка, която се мултиплицира.
Едва, когато натиснах Submit на постинга си, се усетих, че вече си пуснал линка. Пробвах да изтрия постинга, но не успях и той остана. Та всъщност този постинг не трябва да го има.
 

·
Registered
Joined
·
1,979 Posts
Тука стана грешка, която се мултиплицира.
Едва, когато натиснах Submit на постинга си, се усетих, че вече си пуснал линка. Пробвах да изтрия постинга, но не успях и той остана. Та всъщност този постинг не трябва да го има.
Определено се учудих на поста ти и затова тръгнах да се обяснявам и аз по този начин... Но явно и аз не съм чел като хората, че обяснявам за линиите на застрояване, а не за теза, която маркира границата на разработката. И все пак, в самата разработка влиза не само територията за административни сгради, но и съществуващата застройка откъм Хр. Ботев. ;)

@Chilio: Аз в жълтия пунктир виждам ЦЕЛИ 4 кваратала, а не само един! :p
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,847 Posts
Падат заплатите на общинарите

Средно с 15-20% ще паднат заплатите на чиновниците в Столичната община след 1 юли, съобщи "Стандарт".
Причината е в новата схема за определяне на възнагражденията в администрацията, която премахва част от източниците за допълнително материално стимулиране.

Общината няма да може вече да разчита на приходи от глоби, за да раздава бонуси на служителите, стана ясно на заседание на комисията по финанси към Столична община вчера.

На заседанието на градския парламент ще бъде гласувано увеличение на фонд "Работна заплата" на общината с 4 млн. лв. Те ще дойдат от собствени приходи - лихви върху невнесени в срок местни данъци и такси. Увеличението е необходимо, за да се спази съотношение 70 на 30 във фонда. В 70-те процента трябва да влязат основните заплати на чиновниците.

От 1 юли те вече се формират от сегашните основни заплати плюс добавката за стаж. Останалите 30% ще са за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, които ще се дават след оценяване на служителите на тримесечия. Първото оценяване ще е в края на септември.
От 1 юли се увеличава основната заплата на столичния кмет Йорданка Фандъкова - от сегашните 1661 лв. на 1860 лв.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Гробът на Сирак Скитник най-сетне е възстановен! След сигнал на „Труд" от 8 февруари т.г. занемареното място на Централните софийски гробища, където е погребан видният български интелектуалец, вече е почистено и благоустроено. Това съобщават от Столичната община в писмо до областната управа на родния му град Сливен.
Години наред никой не е поддържал гроба на Сирак Скитник. Мястото бе напълно запуснато и занемарено, обрасло с храсти, липсваше паметна плоча и какъвто и да е знак, че там е погребан прочутият български художник, театрал, критик и първи директор на Българското национално радио.
Дългогодишната журналистка от БНР Божана Димитрова успя да намери парцела, където почиват неговите останки. В началото на февруари областният управител на Сливен Марин Кавръков изпрати писмо до общинската управа в София с молба да бъде възстановено мястото, като се постави и плоча в памет на съпругата на Сирак Скитник, Олга. След бързата реакция Кавръков благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейния заместник Тодор Чобанов от името на сливенската общественост.
Във вторник, 5 март, от 12 часа на гроба на известния сливенец ще бъде извършено поклонение и ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод 70-годишнината от неговата кончина. Поклонението е организирано от областната управа и културни деятели на Сливен. През тази есен ще. се навършат и 130 г. от рождението на Сирак Скитник. Роден през 1883 г., Панайот Тодоров Христов се подписва за пръв път с псевдонима си след излизането на стихосбирката му „Изповед". Днес най-голямата изложбена зала в Сливен и годишната награда на БНР носят неговото име.
Столична община възстанови и благоустрои гроба на Сирак Скитник
25.2.2013 г.


Столична община възстанови и благоустрои мястото, където е гробът на Сирак Скитник. Поставена е паметна плоча.
Общината предприе действия по възстановяване на мястото след като бе получен сигнал за това, че гробът е занемарен и пустее.
Гробът на Сирак Скитник се намира в Централни Софийски Гробища, Парцел №35, Ред №26, Гроб №2.
Сирак Скитник е литературният псевдоним на родения в Сливен писател Панайот Тодоров Христов. Той е първият директор на Българското национално радио, художник, поет и писател.
През 2013 година се навършват 130 години от рождението и 70 години от смъртта на Сирак Скитник - една от най-ярките фигури в културния и обществен живот през 30-те години на миналия век.


 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Декларация на кметовете на столиците на ЕС: Нов диалог с ЕС за възстановяването на Европа
1.3.2013 г.


Всички 27 кметове на столиците на държавите-членки на ЕС, както и на Загреб подкрепиха обща декларация, която насърчава столичните градове да допринесат Европа да тръгне по пътя на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.
Декларацията беше договорена по време на първата пряка среща между столици на ЕС и Европейската комисия, организирана от комисаря за регионална политика Йоханес Хаан. Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на кръглата маса.

По-долу може да прочете декларацията:


Интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж:
Столиците на ЕС — основни партньори по стратегията „Европа 2020“


Столиците играят решаваща роля за благосъстоянието на ЕС и държавите членки. Столиците на Европа не само до голяма степен определят облика на ЕС в чужбина, културната идентичност и привлекателността на ЕС, но и са средища за конкурентоспособност, заетост и иновации. В същото време в тях са съсредоточени проблемите на Европа, включително задълбочаващото се социално и икономическо неравенство. Именно в столиците трябва да се намерят решенията за социалните и икономическите проблеми на ЕС.

Поради това ние, кметовете на столиците на ЕС, приветстваме инициативата на Европейската комисия да започне пряк диалог с представителите на столиците и нашите градове да излязат на преден план като преки партньори на ЕС. Целите на стратегията „Европа 2020“ не могат да бъдат осъществени без активното ни участие. Столиците са стимулираща среда за иновации и интелигентен растеж и често осигуряват основата за образователните и научните мрежи. Те имат безспорен принос за устойчивото развитие, тъй като осъществяването на политиките в областта на транспорта, енергетиката и околната среда в тях има решаващи последици. Като средища на социално, културно и етническо многообразие нашите столици имат водеща роля в усилията за приобщаващ растеж.

Ние ще продължим да насърчаваме конкурентоспособността, устойчивия растеж, новаторството и социалното приобщаване за преодоляване на настоящата икономическа, финансова и социална криза.
Имайки предвид текущите обсъждания на многогодишната финансова рамка за 2014 — 2020 г., новите регламенти относно структурните и инвестиционните фондове, както и други програми на ЕС, ние смятаме, че:
* Предизвикателствата в градовете трябва да се решават комплексно, като се вземат предвид всичките им измерения: икономическо, екологично, социално, културно и демографско. Ето защо приветстваме поетия от Европейската комисия ангажимент да се прилага интегриран подход.
* Развитието на градовете следва да залегне в бъдещите политики и действия на ЕС в сферата на транспорта, околната среда, енергетиката, предприятията, заетостта, научноизследователската дейност в областта на климата, борбата с бедността и социалното изключване. Важно е да се постигне по-добра координация по въпросите, свързани с градската среда, за които отговаря Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“, и ние ще следим отблизо за това.
* Що се отнася до законодателния пакет във връзка с политиката на сближаване, ние приветстваме желанието на Комисията да експериментира с нови идеи и начини на работа, предвидени в предложените иновативни действия за градовете.
* Смятаме, че предложенията на Комисията на градовете да се делегират повече правомощия за управление, включително при управлението на структурните фондове на ЕС, са от първостепенно значение — по този начин проблемите в градовете ще бъдат разбрани по същество и предприетите мерки ще съответстват на реалните нужди.
* Приоритетните теми, обхванати от проектите за регламенти (енергийната ефективност, възобновяемата енергия, младежката безработица, иновациите и конкурентоспособността на МСП), са въпроси от стратегическо значение за нашите градове. Приветстваме новите възможности за комплексното им решаване и сме сигурни, че Комисията ще приложи новото законодателство гъвкаво, като се отчитат местните особености.
* Очакваме да продължим установения диалог с Европейската комисия.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
„Московска“ 33 Ви пита

Столичани засипаха общината с предложения

Над 15 000 души са дали мнението си за бъдещето на София

ПЕТЪР ЧЕРГАРОВ
Столичани се включиха активно в решаването на градските проблеми в София. До момента над 15 000 човека са попълнили петте електронни въпросника, качени на сайта на Столичната община sofia.bg в менюто „София Ви пита". Това съобщи пред „Новинар" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, според когото цифрата е впечатляваща. Очакванията са поне 20 000 души да се включат в електронното допитване, коментира той. Електронните въпросници са част от проекта за гражданско управление на София, наречен „Чрез ефективни партньорства към устойчиво развитие на София, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет" и включва дейното участие на „Московска" 33. Стойността на мащабното и първо по рода си допитване е в размер на
392 000 лв. Столичани могат да изкажат мнението си за качеството на транспорта, сигурността, културата, бизнес климата, състоянието на екологията и качеството на живот. Проектът включва и социологическо проучване, в което ще бъдат анкетирани 3000 жители на София. Данните вече се обработват, а след приключването на социологическата анкета, всички резултати ще бъдат представени на медиите и ще бъдат използвани от общината при взимането на стратегически решения за бъдещето на града, обясни Герджиков. Резултатите трябва да са готови в края на март и ще бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет и различни консултативни съвети и експертни групи към столичното кметство. Ръководителят на проекта Светлана Ломева от своя страна заяви, че подобно мащабно проучване се провежда за първи път и ще даде шанс на софиянци да участват в процеса на вземане на решения за управлението на града.
НОВИНАР
 

·
Trololo
Joined
·
4,084 Posts
Естествено, подобна анкета реално може да се прави за 1 седмица "мислене" и почти без пари от всяка нормална община. Но тук така се получават нещата :)
 
  • Like
Reactions: the dogi

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Почнаха да капят един по един:

Заради шофиране в нетрезво състояние пък е поискана оставката на кмета на „Триадица" Стоян Начев, Фандъкова е бил а уведомена от КАТ за случая. Начев е бил спрян от полицаи на 14 февруари вечерта, докато шофирал служебната кола. Дрегерът отчел 1,5 промила. Кръвната му проба обаче е показала 1,8 промила. На Начев веднага е наложена мярка задържане под стража до 24 часа. Той ще бъде съден, като по закон санкцията може да е и 1 г. затвор.
06.03.2013 г., с.5
ТРУД
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поиска оставките на кметовете на район "Изгрев" Димитър Димитров и район " Триадица" Стоян Начев. От пресцентъра на „Московска" 33 обясниха вчера, че оставката на Начев е заради шофиране в нетрезво състояние. За кмета на „Изгрев" мотивите са, че е заради начина, по който са определяни възнагражденията на служители в администрацията на района. Междинните резултати от назначенатa от столичния кмет проверка показват, че сумите са определяни без въведени вътрешни правила за оценка на работата. Скандалът около Димитър Димитров се разрази преди няколко дни, когато общински съветници разпространиха сигнал, в който е описано, че районният кмет е раздавал бонуси на свои служители и на себе си, по-големи от заплатата на самата Фандъкова. Стана ясно, че възнаграждението на един началник отдел в район "Изгрев" на Столична община достига до 3774,32 лева през месец септември, което е повече от трудовите възнаграждения на депутатите и дори на парламентарния шеф. В други справки се вижда как шофьорът на кмета получава 2538,68 лв. служителка, сочена като секретарката на кмета - до 1156,27 лв. а лично кметът Димитър Димитров е взимал до 3039,73 лв.
06.03.2013 г., с. 2
ТЕЛЕГРАФ
 
1 - 20 of 109 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top